194-ти Немски коледен базар

• 66 554
  • 734
  •   1
Отговори
# 30
Отношението понякога може и да е различно, защото сме чужденци, но много зависи и от самите нас.
Когато им се усмихна и съм мила към тях, те омекват. Но аз нямам предразсъдъци и вярвам, че каквото и мнение да имат, може да бъде променено спрямо индивидуалният човек, не спрямо това от къде идва. Мъжът ми обаче много често ги нарича с разни имена популярни в БГ и винаги казва, ама те така, защото съм българин Simple Smile. Явно виждаме хората през собствената си нагласа.
Подкрепям на 100%

# 31
  • Немция
Сбъди, благодаря на новата тема! bouquet

Весели и уютни празници на всички! Hug

# 32
   Хубави празници! Добри дни,повече усмивки и щастие!🎄

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Честита Коледа  Hug

тази година за първи път изкарахме без стрес и нерви.
на 24ти детето пожела да запалим огън, та почти спазихме БГ традицитята - 7 постни ястия и Бъдник, е не в камината, а навън; и не беше бъдник, а цепеници, но беше романтично и успокояващо. Sunglasses

# 34
  • The QC to be!!!
Честита Коледа и от мен!

# 35
  • Berlin
Честита Коледа и весели празници и от мен!
Живот и здраве другата година почваме процес по пресместване. Надяваме се края лятото да сме в Берлин. bowuu (може ли малко инфо за кварталите в западен Берлин, там искаме нещо да си намерим под наем)
Това с градината малко ме притесни, при нас малкият трябва да тръгне на градина, 3г, големият - 1ви клас, 6г. Аз няма да работя, само ММ, не знаем немски, изобщо по този въпрос се чувствам като абориген, но това е... Дано си намерим място. Simple Smile
Надявам се да не ви досаждам много с въпроси, сигурно ще имам такива. Засега чета какво е обсъждано, намирам много полезна информаци, благодаря за линковете от 1ви пост!  

# 36
Честита Коледа и весело посрещане на новогодишните празници!  Hug
Ние с детската  ясла имахме луд късмет-получихме 5 отказа и в последния момент една майка ми каза,че в тяхната градина има място и така се вредихме някакси!Доста ни е далеч,но все пак е нещо...  Grinning Остава да понапреднем с езика,защото без него е много трудно!Допълнително си помагам и с уроците от сайта "Уча се"... Мъжът ми посещава и курс,но като че ли от този сайт получава повече знания.   Rolling Eyes

# 37
За първа година ми се налага да се боря с попълване и заверка на Декларация за издръжка (на родител в БГ) . Това е двуезичния формуляр, на някой може да му влезе в работа. https://www.lfst-rlp.de/uploads/tx_ofdpreprint/bulgarisch_03.pdf
Ако някой е попълвал и заверявал това чудо, би ли ме светнал за подробности моля. Доколкото разбирам, първата страница с общите данни се заверява от общината по местоживеене, вероятно ЕСГРАОН. Ще трябва да се вземе и удостоверение някакво за получените пенсии за календарната година, вероятно от НАП или НОИ, пенсионен отдел? Някакви други документи трябва ли да вадим и от къде? Иска ми се да реагирам докато съм в Бг и да свърша нещата, да не оставям възрастните ми родители да се мъкнат по институции сами.

# 38
  • The QC to be!!!
Сбъдваща, не съм запозната по този казус, но си мисля, че няма да е лошо да искаш и едно банково извлечение ако сте пращали парите по банков път до бг. банка.

# 39
Весели празници на всички!

@Сбъдваща
Ние правим това упражнение от няколко години.  За целта от
1.От пенсионното се вади справка по месеци, колко пари е взимало подпомаганото лице. Превежда се на немски.
2. От общината се вади удостоверение за родствени връзки - подпомагащ - подпомагащо лице. Превежда се на немски.
3. Разпечатки на електронните преводи по банков път
4. Декларацията
  • Първата страница се попълва на 2-та езика и се дава за подпис и печат в общината на подпомаганото лице, като в общината се дава само първият лист без останалите
  • Втората страница се попълва от счетоводителя, или по-точно се попълва пенсията в Евро, останалите полета при нас са празни (зачертани)
  • Третата страница се попълва само на немски
  • Четвъртата страница се подписва от подпомаганото лице

# 40
Много благодаря, бяхте ми много полезни!

# 41
  • The QC to be!!!
Весели празници на всички!

@Сбъдваща
Ние правим това упражнение от няколко години.  За целта от
1.От пенсионното се вади справка по месеци, колко пари е взимало подпомаганото лице. Превежда се на немски.
2. От общината се вади удостоверение за родствени връзки - подпомагащ - подпомагащо лице. Превежда се на немски.
3. Разпечатки на електронните преводи по банков път
4. Декларацията
  • Първата страница се попълва на 2-та езика и се дава за подпис и печат в общината на подпомаганото лице, като в общината се дава само първият лист без останалите
  • Втората страница се попълва от счетоводителя, или по-точно се попълва пенсията в Евро, останалите полета при нас са празни (зачертани)
  • Третата страница се попълва само на немски
  • Четвъртата страница се подписва от подпомаганото лице
Може би ще е добре това инфо да е в първия пост ? newsm78

# 42
Ще го добавим  в следващата тема, сега е късно за редакция.

# 43
Весели празници дами! Радвам се за детските градини , аз продължавам да търся.В първата жената много искаше да съм рускиня !1000 пъти пита : Вие сте от Русия, нали?.Казвам не България.Стигна се до там, че показвах карта на страните.После реши , че съм мюсюлманка рускиня 😂. Но след 45мин. попълнихме документа!Във втората категорично ме " изгониха" защото детето не знаело немски!Имам и 2 здравни карти: една моя и една с мои данни и чуждо лице!Написах писмо и я върнах.Моля се само данните ми да не се разхождат някъде!Но съм усмихната!Съседите всеки ден ми искат нещо: захар, олио, паста за зъби, тоалетна хартия, сол!Входа от 7 етажа го чистя аз и един италианец, немците......са в отпуск.Но аз съм с положителна нагласа🤗.Но да попитам ние се водим ортодокс, можем ли да посещаваме примерно католическа градина?

# 44
Да, можете. Моите деца бяха в католическа детска градина, чувстваха се добре там, аз също харесвах начина, по който отглеждат и занимават децата. Има, разбира се, малко религиозни дейности застъпени в програмата: посещение на църква 2-3 пъти годишно по големи празници, пеят се няколко религиозни песнички и им се разказват притчи наравно с приказките. Някои основни празници се празнуват класически - св.Мартин си е св.Мартин, не празника на светлината. Коледа си е Коледа, не празника на зимата, и т.н. напоследък вкарани тук-там модерности, за които чувам и чета.

Общи условия

Активация на акаунт