Не се издържа вече

• 30 303
  • 209
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Мда, много по-полезно е всички да й кажат, че се справя чудесно, просто детето е дефектно и повече от това не може да направи.

# 151
Всеки си е с проблемите. На мен пък да триеш сол на главата на другите ми се струва породено от лични проблеми.
Не ѝ трият сол, а ѝ дават идеи къде да търси решението на проблема. Ти изглежда имаш някакъв проблем с чувството на вина и всяко нещо, дори съвет, го третираш като упрек и обвинение.

# 152
  • София
Темата е пусната, за да се търси съвет. Не виждам проблем, честно.

# 153
На моето голямо дете често му възлагам да гледа по-малкото. С доста по-голяма охота и лекота го прави, отколкото например да си пише домашните  Laughing
На 9 години е, точно колкото и на авторката детето и щом може да върши неща по самообслужването си, може да гледа и сестра си. Разбира се, възлагам точно определени неща, а не всичко по обгрижването на малко дете.

Аз имам почти същата разлика с братовчедка си и когато бях на 10г съм я гледала, приспивала на обяд, чела книжки, разхождала в парка с количката, вземала съм храната от детската кухня и съм я хранила с лъжичка, къпала съм я и т.н. Благодарение на това бях наясно с периодите, през които минават децата до 3 годишна възраст - хем съм го виждала, хем ми се е налагало да се справям лично и това само ми е помогнало. Не се сещам за нито един негатив.
Понякога грижата за другия най-добре развива чувството за отговорност.

# 154
  • Куциндрел
Не бих възложила на 9-10 годишно дете да обслужва по-малкото.
Майка ми имат разлика със сестра й 10 години, като майка ми е по-голямата. Съответно тя е гледала сестра си доста често. И в резултат инцидентите с леля ми да достатъчно на брой.
Спомням си аз как щях да оставя братовчедка ми като бебе сама в апартамента, защото ме извикаха да играя. Crazy Логиката ми беше - тя е бебе няма къде да ходи, ще си стои в кошарата. Добре, че баба ми се прибра в момента да излизането ми. Mr. Green Даже се бях опитала да я "удавя" с шишето с вода, защото ме бяха оставили да я разхождам с количката в квартала, а тя се беше разревала. От зор да млъкне така хубаво я напоих... ooooh! Като почна да хълца се сетих да я повдигна леко.... Била съм 8-9 годишна. Laughing
Въобще не разчитайте, че 10 годишните могат да бъдат разумни с по-малките.

Тези дни моето дете не е на градина, а аз съм отпуска. Е, ако не му измислям задачи и игри, то трябва да ходя с точилката по него. Включително каних съседката с детето си у нас, че да не си пилим нервите с детето ми излишно. Стаята после беше бомбок, ама поне енергията за дивотии беше изхабена. Mr. Green

# 155
Разчитам и още как. Съобразителността, като всяко нещо, се учи, а не се раждаш наготово с нея. Съответно не даваш от първия опит изключително отговорна задача, не поставяш живота на бебето в ръцете на 10-годишното.

# 156
  • Куциндрел
Разчитам и още как. Съобразителността, като всяко нещо, се учи, а не се раждаш наготово с нея. Съответно не даваш от първия опит изключително отговорна задача, не поставяш живота на бебето в ръцете на 10-годишното.

Щом си рекла...

# 157
  • Бургас
Ами явно си зависи от децата. Аз съм по-голяма от малката ми сестра с 11 години. Оставяха ми я много често, грижех се за нея, инциденти не е имало никакви. Голямата ми сестра също ме е гледала, нищо че сме с разлика от 8 години.
Явно всеки разбира различно под ,,гледане,, на по-малкото. Аз нямам предвид хранене, къпане, смяна на памперс и други при моите деца. Но мога да разчитам, че ще го пази да не се катери, бърка в контактите и други чудесии, когато са сами. Ще му измисля и разни игри да го забавлява.

# 158
  • София

Децата бяха в хола - ние с ММ в кухнята. Играеха си кротко и тихо докато не се чу едно голямо туп, след което последва жесток писък на малката и викове от страна на баткото - крещеше "кръв, кръв". Влизаме в хола и заварваме малката обляна в кръв. Облегнала се на батко си да го гледа как си играе на таблета, на него нещо не му било удобно и се дръпнал рязко в следствие на което тя полита и си разбива главата в ръба на масата. Резултата е - изплашен батко и 6 шева на челото на малката. Ами, ако бях решила, че е достатъчно отговорен, за да ги оставя сами и да отскоча до магазина какво ли щеше да стане, докато се върна???

То по закон нямаме право да оставяме дете до 12 годишна възраст само вкъщи, а пък какво ли остава да оставим 9 - 10 годишно да гледа по-малко дете от него. Пък било то и за малко  ooooh!

# 159
  • Бургас
Инциденти винаги се случват. Моята дъщеря беше паднала от люлката докато баща и я люлял. Заплеснал се да говоеи със съседката и не видял, че се пуска. Беше с прехапан език, лепиха и брадата, всичко беше в кръв. Това значи ли, че не трябваше да му я поверявам?

# 160
Децата бяха в хола - ние с ММ в кухнята. Играеха си кротко и тихо докато не се чу едно голямо туп, след което последва жесток писък на малката и викове от страна на баткото - крещеше "кръв, кръв". Влизаме в хола и заварваме малката обляна в кръв. Облегнала се на батко си да го гледа как си играе на таблета, на него нещо не му било удобно и се дръпнал рязко в следствие на което тя полита и си разбива главата в ръба на масата. Резултата е - изплашен батко и 6 шева на челото на малката. Ами, ако бях решила, че е достатъчно отговорен, за да ги оставя сами и да отскоча до магазина какво ли щеше да стане, докато се върна???

То по закон нямаме право да оставяме дете до 12 годишна възраст само вкъщи, а пък какво ли остава да оставим 9 - 10 годишно да гледа по-малко дете от него. Пък било то и за малко  ooooh!

Точно затова казах, че без градация, не се оставя от раз по-малкото на по-голямото и да гледаме какво ще стане. Първо развиваш чувство за отговорност. Примерно оставяш на голямото да гледа бебето, докато то спи, със задачата да те извика, ако се събуди, закашля или нещо си. Ти си в къщата. Така то свиква да си настройва ума в режим "аз отговарям за малкото", без реално да има някаква опасност в самото начало. И после градираш постепенно.
Във вашия случай баткото изобщо не е бил в режим да отговаря за малкото, а просто си е играел. Той си е мислел за себе си, а малкото реално е било оставено без надзор. Аз не говоря изобщо за такива обстоятелства.
Дъщеря ми много добре знае, че когато тя отговаря за сестра си, не може нито да играе на таблет, нито да гледа филмче, нито да чете, а вниманието ѝ трябва да е изцяло в малката. Когато аз не съм в стаята, не може да я вдига и носи и т.н. Има много правила, които съм повтаряла месеци наред и са много добре усвоени. Много успешно предвижда какво да махне от пътя ѝ, къде да не я пуска да иде, какво да не ѝ даде да пипа, кога да ме извика, защото ситуацията излиза извън нейната компетенция и т.н.
Преди да я оставя, разбира се съм наблюдавала дали ще се сети за всичко, в случаите, когато не се е сещала, съм посочвала на какво е трябвало да обърне внимание и чак когато съм сигурна, тогава съм ги оставяла сами. В другата стая, докато аз съм в къщата, а не някъде далеч.
И не за да си почивам, а за да свърша нещо неотложно, може да е готвене, може да е събиране на разлята или разсипана субстанция, която може да е опасна за малката, ако реши да я пробва на вкус (в тази възраст с всичко така прави) и т.н.

Не съм съгласна, че отговарянето за по-малкото дете в някакъв кратък период от време е нещо непосилно за 10 годишно дете. Също и не съм съгласна, че трябва да бъде лишавано от всякакво възлагане на отговорности, защото не е достатъчно голямо. Чувството за отговорност се развива преди всичко с опита, а не с възрастта. Има много хора на 18+, които и за себе си не могат да носят отговорнот, защото не им се е налагало. Отговорността не е като бръчките и не се появява с времето. Тя изисква практика, като градацията е нелош начин това да се направи.

# 161
Чувството за отговорност се развива преди всичко с опита, а не с възрастта. Има много хора на 18+, които и за себе си не могат да носят отговорнот, защото не им се е налагало. Отговорността не е като бръчките и не се появява с времето. Тя изисква практика, като градацията е нелош начин това да се направи.
Плюс безкрай!

# 162
  • София
Инциденти винаги се случват. Моята дъщеря беше паднала от люлката докато баща и я люлял. Заплеснал се да говоеи със съседката и не видял, че се пуска. Беше с прехапан език, лепиха и брадата, всичко беше в кръв. Това значи ли, че не трябваше да му я поверявам?

Е ти мъжа ти с 9 годишно дете ли го сравни  ooooh!
Ако при мъжа ти стане инцидент той е достатъчно голям, за да реагира адекватно - да викне линейка, да я закара на лекар и да й окаже първа помощ нали така. 9 годишното дете какво според теб би направило в същото положение - ще запали колата и ще тръгне за болницата ли?????
Абсурдно е да правиш сравнение дори

Юна - едно е да говорим за това да оставим децата в едната стая, докато ние сме в другата и съвсем различно е да ги оставим за 30 минути, за да отскочим да напазаруваме от магазина. Защото при някакъв инцидент, който никога няма гаранция, че няма да се случи, та ако ще детето ти и на курсове за гледане на деца да е ходило, то 30 минути са страшно много време
И синът ми знае какво може и какво трябва да прави със сестра си, и какво не. Но ако ги бях оставила сами за 30 минути онзи път дори не искам и да си представям какъв щеше да е финала на тази история
Колкото и добре установени, тренирани и отрепетирани правила да се създава, това все пак са деца. Един миг на невнимание може да има много сериозни, а понякога и фатални последици

И за пример ще кажа какво ми е казвал един наш познат, който работи в Пирогов, когато закарахме малката при него, за да я зашие - всеки ден идват деца, които са пострадали по време на игра с братче или сестриче. Нормално е - те са деца. В крайна сметка колкото и зорко да ги гледат родителите, все пак инциденти се случват. Няма как - това е. А там знаеш какво чудо от пострадали е - не е, като само да си ръси мъдрости  Peace

# 163
  • Бургас
Ми сравнявам го, защото го познавам. А ти го надценяваш.
Иначе постъпи както би постъпил и вашият батко, ако беше сам. Звъни ти, говори несвързано, ти откачаш, летиш към инцидента и си мислиш какво ли не. После взимаш адекватни мерки.
Абсолютно съм съгласна, че грижата за по-малките се възпитава и няма нищо лошо в разумното гласуване на доверие в по-големите.
Приемам мнението ти и в никакъв случай не се опитвам да налагам моето. Това е моята гледна точка. Съгласна съм с теб, че децата не биха реагирали като повечето възрастни в рискова ситуация.

# 164
Лично аз предпочитам да развивам отговорността на децата си със задачи, които са за тяхната възраст, а не да им възлагам личните си задължения и отговорности. Има си достатъчно възможности за това и без да поемам рискове точно в насока, свързана с живота и здравето на малко дете или да тормозя хлапе с грижи за бебе или друго хлапе.
Който иска - нека си рискува, предоставяйки грижите за бебе или малко дете на 9 годишно. Както казах - всеки сам си избира. Но трябва да си поеме последиците той, възрастният, а не да държи "отговорно" /с тази дума започнахме дискусията по този въпрос точно, а дори по закон едно дете не отговаря за други деца/ за последиците. Отговорност означава поет ангажимент за изпълнение на задължение. Като при неизпълнението му се налагат и санкции. Меко казано неразумно е точно такава отговорност възрастен да възложи на дете, ако самият той е разумен. Не случайно и законът не го предвижда и дори забранява сключване на брак от деца, т.к. се предполага че на свой ред и те ще раждат такива. А не е по силите им да полагат адекватни грижи. Непълнолетни и малолетни имат други отговорности и ангажименти.

Общи условия

Активация на акаунт