Домакини 59/ Да посрещнем успешна и прекрасна година

• 68 687
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • На север
Хм чак толкова сложно не ми се вярва да е Ред. newsm78 Или тия норвежци наистина са луди.Добре не може ли с готовите документи да сключите само брак в бг и тогава там да се регистрираш.Не вярвам да няма никаква разлика ако сте с брак. Thinking
Бонболинка дано се оправи положението при вас.
Тук си поваля доста с вятър и беше снежна пелена,спря и слезнах да чистя.Сега вали кротко обаче взе да си става студено.
И да ви пусна снимки  от днешния празник днес в нашия град. Wink

Ако се оженим даже ще стане по-бавно понеже за да се оженим трябва да запазим час за подписване, което ще отиде поне още един месец и после чак да запазваме час за полицията и тнт. А ако се регистрираме, че живеем заедно на семейни начала имаме документите още от сега. Жената беше категорична, че процедурата и за двете е една и съща и се чака еднакво дълго. Гаранция никаква за резултата понеже бил норвежец. Мен хич не ме изненадва понеже тук много малко се женят и масово са именно живеещи на семейни начала. Всичко е направено така, че да е удобно за вторите и да няма нужда от брак. За българското разбиране е трудно да се разбере, но така стоят нещата на запад. И аз не разбирам защо ако е норвежец за мен ще е по-трудно след като живеем в Норвегия? Той си плаща данъците толкова години и накрая собствената му страна прецаква жената, която чака дете от него и най-вече прецаква и него понеже той трябва да плаща, а някаква си чужденка, която е дошла за 6 месеца и е родила тук от чужденец й е безплатно!

# 136
Ред, това звучи много абсурдно, но щом служителката казва, явно е така... Проверете как стоят документално нещата, ако родиш в БГ. Не вярвам, че ще е толкова трудно. Има норвежко посолство, нека мъжът ти да им се обади и да ги пита. Няма да е първото дете, родено от смесен брак/съжителство. По всяка вероятност актът за раждане се превежда на норвежки, апостелира се и се носи в посолството. Там сигурно ще му дават норвежки. По-лесно ще е, ако имате брак обаче.

Аз може и да прозвуча малко по-рязко, но от колко време си в Норвегия и защо досега не са оправени документите ти? Моето разбиране е, че първо се оправят тези неща, а после всичко останало.

# 137
Ред - ако родиш в Бг става ощееее по-сложно документално!!!! Направете каквото е казала служителката, платете таксата и се оженете! Говорили сме с теб на темата - не се опитвай по "български" да заобикаляш и заради една такса да стане "хитрата сврака - с двата крака"... Ако се ожениш в бг - после трябва да регистрираш брак и в Нирвегия и пак са таксите - само дето ще ги плащате двойно - иначе брака няма да важи в Норвегия, по същия начин е и с детето - ако родиш в бг после трябва и там да регистрираш!!! Това важи и в другата посока - сключен брак/родено дете в Норвегия - ако искаш и да има регистрация в Бг - пак минаваш по документи, такси, чакане и т.н. На всичкото отгоре и при двойна регистрация се плащат допълнително такси, заради апостилите. Тъй че нищо чак толкова не е станало - правете сметка на парите, плащайте таксите и си оправяйте живота в Норвегия  Hug
Верно е, че платеното раждане в Бг ще ти е по-тънко, ама после с таксите - ще ти излезе златно...та не винаги с евтиното се минава тънко...

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 18:05 от Ladybird_

# 138
Калинка, аз разбрах, че не таксата е проблем, а че се плащат луди пари за раждане на частно, защото няма документи (най--общо казано) и няма да има такива до раждането, заради бавните срокове и някаква процедура при смесените бракове на норвежците. Идеята е, че раждането в БГ е по-евтино. Поне аз така разбрах... Ами имат вариант да се обадят в норвежкото посолство в БГ и да попитат как стоят нещата, ако роди в БГ. Тогава да седнат и да смятат кое и как.
Иначе не знаех, че е толкова сложно документално.  Confused

# 139
Норвегия не е в ЕС - не знам какви са им спогодбите с Бг и каква е антимиграционната политика, както и следенето на фиктивните бракове. Това, което пиша е от опита на мм с брак с дама извън ЕС, въпреки, че те не са имали деца. Нито е евтино, нито е лесно, а и сроковете са за да следят фиктивните бракове...

# 140
Ясно тогава защо е толкова сложно... Бях забравила, че не са в ЕС.  ooooh!

Имаме приятели семейство американка и колумбиец. Живееха в Богота 4 години, докато му тече процедурата по издаване на виза като съпруг. Докато течеше процедурата, му спират и туристическата виза за щатите. Такива са им законите на американците. Близо 4 години отне издаването му на виза. Сега вече са в щатите.

# 141
  • София
Ма ко, честит ви празник! Да е здрав и щастлива шефът!
 bouquet

# 142
  • На север
Смърфи, изтрих поста си понеже има много лични неща, които не искам да са достояние на всички в интернет пространството.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 04:50 от Woman in red

# 143
Ред, това е някаква лудост... Егати законите имат тези хора. Ами сядайте и смятайте къде и как ще ви излезе раждането, а отделно си действате по прецедурата за постоянен номер. Колкото и време да отнеме, все ще мине и ще го вземеш този номер. Проблемът е в таксата за раждане, нали? 
А, ако се преместите в друга държава? Не говоря за раждането, а да се устройте някъде, където и за двамата ще е по-лесно за вбъдеще? Да си намериш и ти работа и т.н.?

# 144
  • На север
Иначе Смърфи, добре си ме разбрала. Проблемът не е таксата сега. Проблемът е, че няма да имам личен лекар, чака се много месеци и дори и да получа отговор преди да родя не знам дали ще ми дадат постоянен номер.
Лейди, и да се оженим процедурата е същата и пак се чака толкова. Жената днес ми го каза в лицето, че е все тая за тях. Проблемът не е, че не сме женени, а че той бил норвежец, а аз съм от ЕУ страна. А ако се оженим и подадем с документите от брака за същата процедура ще стане още по-бавно понеже докато се оженим ще мине време. Питах я има ли някаква разлика днес и ми каза, че няма. Не звучи логично, но е така. Иначе и аз си мисля, че ако родя в Бг после може и по-зле да стане като дойда тук. ММ го е страх, че може пак да ни прецакат после.

# 145
  • На север
Смърфи, ние финансово се справяме и с една заплата. Ако не сме се справяли да съм станала чистачка... Няма какво да правим освен да си платим таксата, насрочим час пак и подадем документите за едното, а после и за второто. Днес служителката ми каза, че аз едва ли не живея незаконно вече тук понеже и временният ми номер е изтекъл. По закон стои, че временен номер се дава ако живееш в страната до 6 месеца, а постоянен ако ще останеш след 6 месеца. Е явно аз за тях нямам основателна причина да живея тук. Така излиза. Няма как да ме екстрадират и тнт понеже нямам нужда от виза. Просто на 3 месеца трябва да отида до Швеция да мина границата и толкова. Ние живеем на 40 мин от границата. Лошото е и че както казваш без този номер до последно ще ме е страх, че ще получим огромна фактура по пощата за раждането. Поне да ми кажеха предварително дали трябва да си платя или не, а те явно не могат и трябва да чакам. На мен ми е все тая в коя страна живея честно да ти кажа. Говорили сме дори в Бг да се върнем, но той не знае български, а там с една заплата сме загубени. Той си купи и къща. Има си работа, която му харесва и го разбирам, че иска да е тук. Веднъж добера ли се до този златен номер знам, че всичко ще ми е къде по-лесно понеже влизам в системата им.

# 146
Ред не казвам, че ще стане по-бързо и по-евтино ако се ожените - казвам, че така ще си решиш много бъдещи проблеми - виждаш каква е ситуацията! Ти винаги ще бъдеш чужденка от ЕС и ще имаш още много дискриминации - брака ти дава и право след 5г. да си с двойно гражданство и тогава много от нещата стават различни и за теб и за детето! Имате право единствено да изберете къде да сте - в Бг или в Норвегия - и в девете страни ще чакате, и в двете страни ще ви трябват документи, такси срокове - да в Бг с малко рушвет и с по-малки такси ще стане и по-бързо, но няма да сте лигитимни в Норвегия - нищо не печелиш, ако не искаш да живеете в Бг.. Ако се позамислиш ще видиш, че абсолютно е адекватно положението и в Бг когато няма спогодби - да таксите са различни, но те са и на базата на стандарта на страната - няма как държави с различен стандарт и различна социална политика да са с еднакви такси и изисквания. Норвегия не е разграден двор - то ако ставаше лесно съвсем щяха да са затънали от навлеци...
Сама виждаш - 6м са ти трябвали - имаш си причини, не си успяла, но ако беше стиснала зъби 6м. като чистачка - сега нещата щяха да са други... Не прави същата грешка - стисни зъби сега - плащай такси и си върви по каналния ред, за да не си в кофти ситуация  Hug
Не си мисли, че има заговор срещу теб - приятелката ми преди 15г беше в такава ситуация в Германия - работи 6м. бременна, че преди това работеше по спогодба м/у бюрата по труда БГ-Гер., и не й признаха този стаж... Та не са само в Норвегия изискванията при смесен брак...

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 18:53 от Ladybird_

# 147
  • На север
Лейди, в Норвегия не е позволено двойното гражданство и няма значение дали си женен или не. То има значение по това дали си живял тук определни години и ако си можеш да се откажеш от българското и да получиш норвежко. Иначе имам малко надежда сега от една мама прясна, която има мъж норвежец и ми каза, че при нея пак се е чакало много и документът е пристигнал след раждането и не е плащала. А дано от 1ви януари това да не е променено!  Praynig Тук ще се ражда явно.

# 148
  • Бургас
Баси дискриминацията! #2gunfire
Всеки маймун,слязъл от клоне ще му се плати всичко,а бяла жена,омъжета за норвежец-
нъцки. #Cussing out

# 149
Ред - в Норвегия има двойно гражданство, което се ограничава, но си има изисквания за получаване!!! Казах ти и преди - чети официали източници, а не форуми! Предполагам, че си изчела това - ако ли пък не - прочети!
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1991-07-04-47
Аз незнам каква е точно ситуацията с тази "прясната", ама твоята си е такава - ти си със статут "турист" в Норвегия и право да престояваш 6м. - после влизаш, излизаш от държавата, за да си продължиш престоя като "турист" - е няма държава в света/дори и Бг/, която да дава ЕГН, личен лекар и безплатно раждане на туристи... Ти си мислиш, че е достатъчно да отидеш в полицията и да кажеш - аз съм турист, ама ей на чакам дете от този норвежец и очакваш автоматично да получиш всичко - е няма как да стане! Всичко това го пиша, не за да те засегна и обидя, а да те накарам да се замислиш, да започнеш да четеш официални сайтове, да се водиш по процедурите, а не кой какво казал и как го направил - всички сме с различни статути, по различни начини сме си придобили правата - няма как да сме еднакви! Гледай си собственото положение, не се сравнявай с никого, прави каквото ти казват компетентните органи и ще си спестиш много главоболия  Hug

Общи условия

Активация на акаунт