Рецепти за православните пости - 2017 година

• 105 722
  • 843
  •   2
Отговори
# 270
  • Кьолн
Галче,и у нас е така! Уж не постят а всичко постно им харесва.Вчера имах гостенин и не опита от местната храна.А моето ястие си го хапна и поиска и допълнително.Което много ме радва.
Аз съм разочарована тук от продуктите за вегани.Уж веган,но има я пилешки протеин, я яйчен.Много рядко намирам нещо наистина постно.И си мисля,че докато бях в Бг повече неща за пости си намирах...
 Забравих да напиша,че тази седмица в Пени ще има калмари на по- приемвливи цени.Толкова съм щастлива,нямам търпение да си ги купя.

# 271
Мозила, и аз дебна тук да намалят скаридите, но уви. В България "Пени" фалираха много отдавна.

# 272
  • София
Здравейте! Преди време тук се обсъждаше рецептата за майонеза с нахутена вода. Правих я тогава, хареса ми, но не записах съставките и пропорциите. Може ли да ги припомните, или да пуснете линк?
 +1 за пиците на Mix of figs Simple Smile

# 273
Здравейте! Преди време тук се обсъждаше рецептата за майонеза с нахутена вода. Правих я тогава, хареса ми, но не записах съставките и пропорциите. Може ли да ги припомните, или да пуснете линк?
Нахутена вода количество колкото 1-2 яйца. Олио добавяй по преценка докато се вдигне и сгъсти достатъчно. После се добавя лимонов сок и сол на вкус, ако предпочиташ може и горчица. Клипове има в ютуб но в търсене само на английски ще ти излезне.
п.п. Водата трябва да е студена.

# 274
  • на Дъждовен остров
Много насърчителни и да не забравим за всичко да благодарим на Бог.

# 275
  • София
Нахутена вода количество колкото 1-2 яйца. Олио добавяй по преценка докато се вдигне и сгъсти достатъчно. После се добавя лимонов сок и сол на вкус, ако предпочиташ може и горчица. Клипове има в ютуб но в търсене само на английски ще ти излезне.
п.п. Водата трябва да е студена.
Благодаря! Simple Smile

# 276
Аз четох, четох и реших да запазя ферментиралите зеленчуци през постите. Ако някой го интересува, зеленчуците ферментират с или без суроватка и в двата случая в тях се натрупва млечна киселина, която не е млечен продукт Peace
Между другото по същия начин си ферментирам и тофу. Ей сега отива да сложа един буркан Mr. Green Когато е готово вкусът наподобява на бяло саламурено сирене Mr. Green

# 277
  • Варна
Аз четох, четох и реших да запазя ферментиралите зеленчуци през постите. Ако някой го интересува, зеленчуците ферментират с или без суроватка и в двата случая в тях се натрупва млечна киселина, която не е млечен продукт Peace
Между другото по същия начин си ферментирам и тофу. Ей сега отива да сложа един буркан Mr. Green Когато е готово вкусът наподобява на бяло саламурено сирене Mr. Green

Галче Hug,би ли споделила как ги приготвяш. Ферментирала съм по рецептата на Надя Петрова, но последно време  не много успешно.

# 278
РуК, на око Blush
Скрит текст:
Слагам на дъното на литров буркан млечна суроватка от млечен кефир, после нарязани зеленчуци или нарязано тофу или сварен боб, ръся малко морска сол и доливам с изворна вода. Ако правя зеленчуци, затискам отгоре със зелев лист и дървена пръчица да не изплуват зеленчуците. Оставям ги на плота в отворен буркан, докато видя мехурчета и докато ми харесат на вкус, те. опитвам ги периодично. След това затварям буркана и го премествам в хладилника.

Тофуто няма нужда от притискане, само нарязвам, слагам пак суроватка, вода, сол и риган и пак така на плота, докато одобря вкуса Mr. Green

От зеленчуците съм правила зеле, брюкселско зеле, карфиол, морков, пипер, броколи /не се одобри/, бланширана тиква, алабаш, жълта ряпа /не се одобри/, червено цвекло, сурови червени боровинки. Освен това боб, леща, зелена соя и тофу.

# 279
  • Варна
РуК, на око Blush
Скрит текст:
Слагам на дъното на литров буркан млечна суроватка от млечен кефир, после нарязани зеленчуци или нарязано тофу или сварен боб, ръся малко морска сол и доливам с изворна вода. Ако правя зеленчуци, затискам отгоре със зелев лист и дървена пръчица да не изплуват зеленчуците. Оставям ги на плота в отворен буркан, докато видя мехурчета и докато ми харесат на вкус, те. опитвам ги периодично. След това затварям буркана и го премествам в хладилника.

Тофуто няма нужда от притискане, само нарязвам, слагам пак суроватка, вода, сол и риган и пак така на плота, докато одобря вкуса Mr. Green

От зеленчуците съм правила зеле, брюкселско зеле, карфиол, морков, пипер, броколи /не се одобри/, бланширана тиква, алабаш, жълта ряпа /не се одобри/, червено цвекло, сурови червени боровинки. Освен това боб, леща, зелена соя и тофу.

Галче  Hugблагодаря за бързия отговор.Не съм слагала до сега суроватка, само морска сол и вода. Ще пробвам и твоя вариант  Peace

# 280
Галче, а ферментирала ли си с оригиналната плесен, с която се прави темпе? Не мога да намеря някъде в България да продават такава.

Спретнах постен сладолед: 100 мл аквафаба (от най-обикновен безименен бял фасул), на върха на ножа лимонена киселина, степ ананас на вкус; разбива се с миксера до твърда пяна и се слага във фризера за един час. От тази доза излезе повече от половин литър.

# 281
  • Varna
Здравейте. Днес менюто в къщи е за закуска овесени ядки с орехи и канела, за обяд лапад с ориз и за вечеря печени картофки на фурна с подправки.

# 282
  • Sofia
Днес банани за закуска и кюфтета от картофи и тиквички на фурна за обяд. Вечерята не съм я измислила. Зеленища някакви ми се ядат, но ще видим какво предлага кварталния плод-зеленчук.

# 283
Галче, а ферментирала ли си с оригиналната плесен, с която се прави темпе? Не мога да намеря някъде в България да продават такава.

Не съм, но съм правила експеримент да ферментирам тофу с мисо по тази рецепта, но без саке и мирин, вместо това разредих мисото с воден кефир  Crazy http://www.vietworldkitchen.com/blog/2012/09/fermented-tofu-misozuke-recipe.html Доста интересен вкус се получи като отлежал кашкавал Crazy и имаше дъвчаща консистенция, но аз не съм го чакала седмици наред, къде такова търпение Laughing

Днес ориз със суши нори, гъби и маслини мисля да е менюто; обядът е пак хумус от бял боб и суров морков

# 284
Не съм, но съм правила експеримент да ферментирам тофу с мисо по тази рецепта, но без саке и мирин, вместо това разредих мисото с воден кефир  Crazy http://www.vietworldkitchen.com/blog/2012/09/fermented-tofu-misozuke-recipe.html Доста интересен вкус се получи като отлежал кашкавал Crazy и имаше дъвчаща консистенция, но аз не съм го чакала седмици наред, къде такова търпение Laughing
Благодаря, добра идея!  Hug

За сладоледа: престоя във фризера цяла нощ и вкусът е като на замразена вода - т.е. чувстват се водните кристалчета; значи, трябва да се прави като за непосредствена (почти) консумация с престояване до час във фризера.
Спретнах и аквафабено кексче по тази рецепта - получава се суховат бисквит, като за подложка за чийзкейк или торта с крем; би могло да се адаптира и за браунита, и за домашни протеинови/ядкови блокчета.

Общи условия

Активация на акаунт