Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 466
  • 728
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Нели това, да. И аз това казвам тийн фентъзи е. И тчно там дворцовите докато се тюхкаше между принца и другия... по едно време ми идеше да я позарежа до там.

И какво стана натам? Нещо интересно?

Въх, ако на някой му се разказват 3-4 книги.. аз не мога, ама явно са ми станали интересни Simple Smile

Петя, аз Магистериума я намирам за по-малки, 10-14 годишни. На тях детето им е фен, чака с нетърпение следващата.
Хари Потър аз не тийн ми и тях детски ги броя, на едно сами... не по-долу са ми от Пърси Джаксън...

Кийра Кас  не съм я пробвала Simple Smile Аз общо взето такъв тип романи чета за разтоварване на тиквата, някъде малко под тийн романите слагам розовите романи, те хептен са ми за моцзъчна клизма като искам да си правя Simple Smile

# 181
Много често се случва като започна да чета книга да харесам историята, но не и начина на писане на автора. Тогава ми иде да я зарежа...
Сара Маас пише добре според мен, въпреки че са тийн историите й. Приятно изненадана съм. Стъкленият трон, но пък след първата книга са много по-добре нещата - сякаш се учи да пише в движение Simple Smile И на мен не ми се разказват 4 книги, но пък се четат леко.
Сега съм решила да прочета и Двор от мъгла и ярост като я намеря в електронен вариант - четох отзиви, че е по-добра от първата.

# 182
Вещерът вече не е разказ, но пък задълба в една такава посока...не бих казала, че съм фен на Цири и че ми пука особено за нея...
А Гералт така се размекна, че чак се зачудих да не чета някой любовен роман за средновековни рицари
Ц,ц, а първа книга така ме заблуди, мрачни и оригинални истории...друг път...

# 183
 Кийра Кас изрязва абсолютно всичко, което би могло да се определи като пикантно (има целувки, но общо взето липсва атмосфера Blush). Няма и никаква агресия - поне не реалистична - някакви хора са застреляни и умират, но цялата ситуация е толкова тъпа и стерилна, че до следващата книга е трудно да си спомни човек как точно са загинали и защо. Всъщност, всеки, който е неудобен за авторката, изчезва скорострелно по един или друг начин.
В първите книги историята наподобяваше приказка и беше приятна, въпреки несериозността си. После Кас се опита да вкара социални послания, като запази същата стерилна атмосфера и нещата станаха малко... Sick

За мен Хари Потър е много по-добър от останалите тийн романи и попада в отделна категория. Когато излязоха романите за Хари, жанрът "янг адълт" (и името му е тъпо - как ли пък не - ще викаме на децата "млади възрастни" Laughing) все още не съществуваше.  Включвам към тях и тези за Пърси Джаксън (само ги започвах и нямам намерение да ги довършвам) - и техният автор пише на конвейер. Довърши гръцките богове и се захвана със скандинавските; после може да се пробва с азиатските...

# 184
Е, имало си е винаги young adult, ама например Тъмните му материи, City of Amber, Хобит и т.н.Тях бих сравнила с Хари Потър- оригинални и подходящи и за двата пола, а и някой възрастен би намерил нещо приятно в тях.
Другите young adult, дето сега се пишат на конвейр и са модни, са с доста сходни сюжети и са главно за млади госпожички. Нищо оригинално, абсолютно шаблонни. Дори не успяват да ги екранизират качествено и успешно вече. Щерката ходи на Паднали ангели, каза че по-голяма тъпотия отдавна не е гледала. Не че беше с високо мнение за книгата  Grinning

# 185
Вещерът вече не е разказ, но пък задълба в една такава посока...не бих казала, че съм фен на Цири и че ми пука особено за нея...
А Гералт така се размекна, че чак се зачудих да не чета някой любовен роман за средновековни рицари
Ц,ц, а първа книга така ме заблуди, мрачни и оригинални истории...друг път...

Точно тези неочаквани обрати ми харесваха пък на мен  Mr. Green

# 186
Аха, като по поръчка, току що
Скрит текст:
праснаха Цири по главата и я обезобразиха
Продължавам да чета  hahaha

# 187
Толкин е писал за себе си, не за определена аудитория. Ако броиш класиките, трябва да включиш и Нарния, само че авторът, Клайв Стейпълс Луис, също е писал по-скоро за себе си, а не за пари или слава. С Толкин са от един и същи кръг - по-скоро са си играели (имам предвид интелектуална игра, не детска) - състезавали са се кой ще измисли нещо по-интересно, отколкото да са искали да пишат книги за деца. И двамата вкарват в книгите си неща, които са важни за тях и са част от житейската им философия. При Луис имаме религиозни метафори, при Толкин - митологични.  (Като пиша това, уточнявам, че не харесвам особено Нарния, но все пак признавам достойнствата на поредицата)

Има гигантска разлика между тях и Рик Риърдън, който успява да американизира всички митологични същества и легенди и да ги превърне в нещо напълно лишено от смисъл - литературния еквивалент на дъвка  Confused
Вярно е, че и преди е имало романи, предназначени за тийнейджъри (само че тук им викаха юношески - пак ми звучи по-малко глупаво от "млади възрастни") - и те също могат да се четат с изключен мозък, но пак са по-добри от масовите съвременни.  Simple Smile Примерно поредицата за Тримата мускетари е нещо от този род (и Дюма, подобно на много от съвременните автори, е писал най-вече за пари).

# 188
♥ HAPPY ♥, чети, чети - тепърва ще се наслаждаваш  Mr. Green

# 189
 Хобит, Мечо пух и т.н. са типични книги за деца, които могат да се четат и от възрастни. Малкият принц е книга, която е маскирана като детска книга, но е насочена изключително към възрастните. Пърси Джаксън е приятен, но в никакъв случай не го слагам за детска книга, по-скоро Алиса в страната на чудеса, Приказките на Ръдиърд киплинг и Книга за Джунглата, Тери Пратчет и също може да се чете от всякакви възрасти и т.н.

Във Вещерът точно това ме подразни - първата книга извади една готик атмосфера, и после нещата се разляха едвам дочаках последната книга...нямам нищо против любовният живот на Йенифер и Гералт, но не може това да е водещото в  поредица от шест книги.

За довечера съм поръчал Кръвен Обет на  Браян Маккелън, с изненада научавам, че вече е изчерпана и са останали единични бройки. Утре-вдругиден ще пусна отзив.

П.С. и аз не харесвам особено Нарния, прекалено са очевидни някои съпоставски - АСлан - Бог,  Вещицата, която се явява като Змия - Дявола,  и разни други такива....

Приказка без край е много по-интересна в това отношение, залага на мотиив от древногръцката, средновековната християнска и арабската митология, и ги вплита по оригинален начин

# 190
Аз пък мислех, че ти е допаднало как му се лепят разни девойки и как той, милият, горкичкият, е принуден да ги изтърпи, поне за по веднъж  Joy

# 191
Гералт, не е е типичният войн - боец, като в Конан. в Конан жените идват, като награда след положен много труд да убие някой магьосник,  или чудовище а тука убиването на чудовища бе по-скоро пародия......
Конан е класически войн, създаден на базата на култа на Гилгамеш,  където има невероятен сетинг. Света е изграден много цялостно и  качествените подражатели на  Хауърд  -   Джон Мадокс Робъртс, Л. Карпентър,Робърт Джордан - може да ги броим на пръстите на едната ръка. (Питър тейлър/Лионард карпентър, който всъщност е българин здравата се оплеска като подражател на Р. Хауърд и вмъкна разни джуджета, ифрити и дриади в неговия сетинг....)

Гералт е "интилигентен" боец, някой свои решения тои взима как да избегне битка, докато Конан винаги се стреми как да се напъха в нея, за да разреши проблема. Освен това При Конан няма чак толкова дълга любовна връзка само с една жена -  той е женкар. Да не говорим, че Конан непрестанно пие, яде, прави секс или се бие - докато Гералт пътува, води диалози, разсъждава, анализира, а битките са му между другото.
Няма как да харесам Гералт,на мен ми допадат по-първични герои.  
Първата книга ми хареса, заради Готик -атмосферата - ловецът на Чудовища е "добрият" герой. обаеч нататък нещата се изкелиферчиха .

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 12:45 от Джон Сняг

# 192
А, баш такива изкелефенчени ги харесвам  Mr. Green
Нарния също ми е любима  Heart Eyes

# 193
  • Вестерос
И аз харесвам Нарния, не съм ги дочела всичките обаче.

Кой е българин не разбрах?

# 194
 Питър Тайлър, пишещ също под псеводинам ЛИонард карпентър (да не се бърка с ЛЕонард Карпентър) , който също е подражател на хауърд, но е много известно име - написал е над 11 романа на тема Conan).

по принцип Хауърд си има своите подражатели,   които са написали чудесни книги -Джон Мадокс Робъртс и  Робърт Джордан са чудесни примери. Conan The Chamioп и Uонан - съкровището на питон от o Дж. :. робъртс, или Uонан Непобедимия и конан - Защитника на трона от Р.Джордан  са класика.

Питър Тайлър (а всъщност Пламен Митрев) пише отвратително  и бездарно.  ЕЛФ издаде преди десетина години неговите книги. От три  негови книги които си купих, само една що-годе ставаше. Не е измислил нищо оригинално, направил е адски много пълнеж между написаните книги, стила въобще не съотвества нито на Хауърд, нито на Джордан, карпентър или Мадокс робъртс , които са му подражвали - и то качествено-
 Едната книга е нещо като арабските филми които  гледаме с Омар шариф едно време.....
дВ другата има дриади. В третата се появяват амазонки, ифрити и джуджета.... препратките към света на Хауърд са ей така между другото.  много обичам когато някой си  каже, че действието се развива в Света на Ст.Кинг, после тотално го промени и вече на самия финал на книгата срещнеш да речем клоуна от То - колкото да отбиеш номера. защото П.Тайлър тоав е направил. поне стила да му бе добър.

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 13:10 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт