Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 591
  • 728
  •   1
Отговори
# 195
Аха, като по поръчка, току що
Скрит текст:
праснаха Цири по главата и я обезобразиха
Продължавам да чета  hahaha
Joy Joy Joy Мен пък учудващо тази девойка не ме подразни.

# 196
Аз пък съм чувала, че Конан е българин, понеже е кимериец, а кимерийците са народ, традиционно свързван с древните българи  Simple Smile

# 197
-----------------
апропо - как се пише приказка за деца?
 първо намирате един принц - прицовете  биват два вида - или безумни авантюристи, които зарязяват краството и хукват през девет земи в десета да търсят девет години жива вода; или самотни селски ергени - наемни убйци на чудовища  (здрасти Гералт), които  хукват да трепят някоя ламя - крадла на златни ябълки, женят се за първата намерена мома и тя  - естествено - се оказва или отвлечена принцеса (имах си аз) или в най-лошия случай - горскd самодива или дъщерята на Слънцето.
другия вариант е да намерите  да намериете една  красива принцеса, която злата мащеха я е изгонила, тя бяга някъде (най-често с брат си, който става на животно - я на елен, я на лебед)= J и естествено я намира принца - тя естествено не може да говори, но той накрая се жени за нея и магията се разваля.
Ако не можете да намерите такава красива принцеса и са ви налице само селянки, или  не сте убедени в чувствата на принца- няма страшно.
Или намирает една фея, члез която изпращате своята прости .оооопс слугиня, на местния бал за благородници и там принца се влюбва неудържимо в нея, като я вижда издокарана в хубава рокля - или поради липса на злата мащеха, злите сестри  пращат хубавицата да я убие зло чудовище,   пък той се оказва предрешен принц, който и осигурява тържествено посрещане.... Joy Joy Joy

Разбира се, съществува и трети вариант - Младежът намира омагьосана девойка, тя се огасва царкиня, и прави и него принц и накрая, се жени за него (за цар Салтан, княз Гвидон и принцесата-лебед )

разбира се много е важно наличието на сводни фея-кръстница, при кандидат -принцесите, и на Госспод, или някой светия, който да помага на принцовете - авантюристи.

-------

П.С. Конан всъщност е датчанин, или по-скоро келт., но географски Кимерия съответства на дн. Дания. поне според Хауърд. Враговете им  - ванирите - са червенокоси и високи - и май са финландци, шведи или някакив Варяги. немедицийците са германци, аквилонците - франзуци, а българите  в света на Хаърд са ............заморийци Laughing Laughing Laughing. Страната описана най-вече с проституките и крадциете си и дивите плема, в Кензакианските планини, наричани също  Хем (ус) (именно в нея Конан прекарва младежките  си години - като крадец)

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 13:20 от Джон Сняг

# 198
Имах предвид истинските кимерийци, може да потърсиш в Гугъл.
Схемата за това как се пише приказка е същата, като тази за това как се пише какъвто и да е роман с един основен главен герой. Даже не е нужно да е фантастика - чудовището може да е метафора (някакъв социален проблем, каквото и да е...). Потърси и мономит/Джоузеф Кембъл - просто фундаментална схема, не може да се избяга от нея, когато се съставя качествена история (подчертавам - качествена. Сапунените сюжети я избягват без проблем - всеки прави каквото му скимне, без логична последователност и без какъвто и да било замисъл вложен в историята и действията на персонажите  Simple Smile )

# 199
българите  в света на Хаърд са ............заморийци Laughing Laughing Laughing.
Няма такова нещо. Според уикито заморийците съответстват на цигани, името Замора идва от испанска провинция (явно испански цигани му са се въртяли в главата на Хауърд, не български), има препратки към южна Италия (играят тарантела), древен Израел и Палестина.

# 200
"сапунените сюжети" залагат на клишетата основно. Ето няколок основни клишета във фентъзито.
1. Книгата започва с внезапнабитка при която зли хора убиват бащата/'чичото/вуйчото/найстоника/учителя  на главиня герой.  Перди да умре той му разкрива, че е предрешен принц и че той не му е истински баща/чичо
2. героят тръгва да мъсти
3. Ако няма убит настойник - отвличат невестата или годеницата му и той погва злодеите през девет цартна в десето.
4. В Краен случай  ако  режисьорът не намери пари за достатъчно хубава актриса, на героя може да му откраднат бащиния меч - схемата е същата - преследване, екшън и битки.
5. мечът е много важен, защото той доказва, че героят е мечтания крал - със слчупен или магически меч, не може да е никой друг.
6. Ако няма меч - ще има вълшебен рог.
7. помощтта винаги пристига в последната секунда
8. добре е да има и дракони
9. Помощникът на главния герой винаги го убиват точно преди последната битка, но той се мъчи 10 минути преди да каже нещо много мъдро (а понякога се и преражда - ако е маг)
11. Ако главната героиня се появи в средата на действието - тя моментално се влюбва в главния герой, въпреки че около него е пълно с красиви, млади, стройни мъже.
12. в 90 проценат от случаите или главния герой е принц, или главната героиня е принцеса  - или и двете.
13. лошият персонаж е много зъл, с реплики от типа "сега ще те те убия" и "сега ще те унищожа", който умира да разказва на всеослушание плановете си и най-често е  могъщ зъл магьосник.

това са само част от клишетата в жанра.......

# 201
българите  в света на Хаърд са ............заморийци Laughing Laughing Laughing.
Няма такова нещо. Според уикито заморийците съответстват на цигани, името Замора идва от испанска провинция (явно испански цигани му са се въртяли в главата на Хауърд, не български), има препратки към южна Италия (играят тарантела), древен Израел и Палестина.

Значи в "Хайборейската ера" бяха описани всички народи-

Зингара - цингара (което е ИСпания, защото там има много цигани), да не се бърка със Замора.  Много добрe помння как го бяха обяснили, книгата ми е в къщи от 1998 я имам, а тогава българското уики бе далечна мечта - Цингара - ИСпания,  Аргос - Гърция,  кензакианските планини за Хем (ус), а Замора - Балканите с техните размирни кралства.  Кауран/хауран - Унгария; туран - Османската Империя. Илдиз Муард - Мурад I.
 Йезидгерд - Баязид.Иранистан - Иран, вендия/Венидия - Индия, Стигия - Египет, Куш - судан, шем -   - ханаанско население, би следвало да са древни евреи, но в тях са разполежени  шумерски градове - Ерех, Урук и т.н. , Британия са британци, аквилонция - франзуци. Хорайа са швейцария. Италия липсват. Коринтия мисля че бяха чехия, в тях са карпашките планини (Карпатите).  Кот - Австрия - и т.н.

не всичко описано в Уикито приемам на доверие. виждал съм и грешки.  и то често. Само преди няколко дни пак попаднах на някакви нелепици, където някой бе блъскал някаква информация от типа "Говори се, че".  в Укипито за Клавдий, повече от половин година стоеше плагиатстване, от книгата "Аз Клавдий", никой не бе проверявал факти, добер че го оправиха. Цели пасажи направо бяха копи-райтвани от книгата.

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 14:07 от Джон Сняг

# 202
  • България
Гералд си е супер!
Цири и мен ме дразни, ама хайде, ще я сдъвча някак.  Grinning

# 203
  • София
 Shocked Цири ли са я написали? Laughing Laughing Laughing

(макар на полски да си е нещо между Ц и С) newsm78

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 14:40 от Morríghan

# 204
 Да бе и аз се учудих? за Трис Мериголд ли става дума или за Йенифер? newsm78
на гералт, как му е галеното - Геро! Joy Joy Joy Joy

# 205
  • София
 Embarassed Embarassed Спойлер

Скрит текст:
Сири (Цири) е дъщеря му

# 206
Shocked Цири ли са я написали? Laughing Laughing Laughing

(макар на полски да си е нещо между Ц и С) newsm78
Цирила, накратко - Цири.
Наистина Сирила звучи много по-добре.

# 207
  • България
Ето, копирам:
"След смъртта на родителите си, принцеса Цири изчезва. Вещерът Гералт, за когото тя е предопределена, намира момичето в гората сред дриадите и я спасява. Смутните времена ги отвеждат в крепостта Каер Морхен — самотното, изгубено сред планините седалище на вещерите. Тук Цири ще расте свободна, здрава, защитена."
Анотация към книгата, затова не слагам в скрит текст.

# 208
Да бе и аз се учудих? за Трис Мериголд ли става дума или за Йенифер? newsm78
на гералт, как му е галеното - Геро! Joy Joy Joy Joy
Съвсем отделна героиня си е.
Спойлер:
Скрит текст:
Цирила е "обещано" дете на Гералт, не му е истинска дъщеря.

# 209
 Уф, Сирила! Peace чудех се коя бе  тази Цири!

Общи условия

Активация на акаунт