Майчинството счетоводно-72

• 69 496
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • Haskovo, Bulgaria
самоосигурявам се от години на МРЗ.Сега съм бременна втория месец но не се чувствам добре, ако излезна до края на бременността в болнични,( доктора каза че може да ми даде)дали това ще се отрази на майчинство през първата година. Т.е ще взимал ли около 380-420 лв.през първата година

# 406
И аз да питам, със сигурност има по-запознати от мен.
Бременна съм в почти 17с, от 4дни съм в болничен.
На постоянен трудов договор съм, имаше изпитателен срок, но той изтече преди малко повече от месец.
Шефа ми остана много недоволен от ситуацията и директно ми каза, че такива като мен не му трябват и че няма средства да плаща ей така на вятъра на някой, който не му е полезен. Знам, че няма право и му казах, че все пак има закони и "такива като мен" са под закрила. Щял да види какво може да направи....и ме притеснява, че може да намери някаква вратичка в закона. Има ли начин да ме освободи докато съм в болничен?
В каква форма си го информирала ,че си бременна ?  - ако е само устно- без доказателства , по- добре си вземи бележка от АГ  , че си бременна  и  попълни ръчно написано уведомление до работодателя , което да му връчиш срещу  входящ номер . В предвид реакцията му -ако откаже да го приеме - можеш с куриерска служба  с входящ номер да  го изпратиш .Така надлъжно си го уведомила и не може да те съкрати. Ясно , че след две години  едва ли ще те приеме обратно с радост на работа , но тогава ще го мислиш . Също така входяването и предаването на болничните   през бременността препоръчвам   да става в писмена форма - ако очакваш проблеми  .

Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Прочети останалите членове , кога бременна служителка може да бъде уволнена -
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда

# 407
Здравейте в момента тъй като не се водя никъде на работа немога да си взема 45 дни преди раждане неплатен болничен предполагам .Въпросът ми е задължително ли трябва да си взема 45 дни болничен ако започна някъде на трудов договор?
И като неработеща също можете да си вземете 45 дневен болничен преди раждане и да го представите в Социалните за изплащане на помощ за бременност.

# 408
  • Пловдив
На неработещи не се издават болнични листове.Няма да й дадат и 45 дневен.Безработните взимат бележка от АГ то 45 дни преди термин и я представят в социалните+други документи.За да имат право на помощта 150 лв 45 дни преди термин
Чернева,Ако започнеш работа,тогава вече ще имаш право на болничен 45 дни преди термин.Не е задължително да го вземеш,но ако не го направиш,губиш дните

# 409
Здравейте момичета много се извинявам,че така нахлуват с въпрос но ако може моля някой да ми отговори и на мен.Имали значение преди да излезна в майчинство дали излизам от болничен в майчинство или от работа излизам в майчинство. Една приятелка ми каза че ако излезна от болничен в майчинство първата година падало мачинството

# 410
  • Haskovo, Bulgaria
И аз задавам този въпрос но никой не ми отговаря!!!!!

# 411
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Може би, защото през две страници се отговаря на този въпрос.
Ако доходът предходните 18 месеца няма големи амплитуди, то болничен няма да влияе.

# 412
Здравейте, отново да питам, че никой не ми отговори преди това - март детето ми навършва 2г. и ще взема платената отпуска, която ми се полага. След това искам да ида на борсата.
Моля, кажете ми по какъв член да ме освободи работодателя, че да не е по взаимно съгласие и да не взема минималното обезщетение

Колежката по-горе е отговорила, но да допълня.
Трябва да е по инициатива на работодателя.Дотук добре, но повечето членове от тази категория са под закрилата на чл.333 от КТ и за прекратяване на майка на дете до 3 години се изисква разрешение от ИТ.То обаче не се дава лесно и на почти никой не му се занимава с бумащина.
Вариант е прехвърляне в друга фирма за кратко и прекратяване по чл.71 ал.1 или промяна в длъжностната характеристика в текущата фирма и прекратяване по чл.328 ал.1 т.6.
Чл.331 е чудесен, но не на всеки работодател му се плащат минимум 4 брутни заплати  Mr. Green

Благодаря Ви за отговорите - обаче ако майката е освободена поради намаляване обема на работа и няма претенции за това към работодателя пак ли трябва да се иска разрешение от ИТ. Ако и двете страни са ок?

# 413
По тази точка се иска разрешение от ИТ и съм имала случай от БТ да търсят разрешението.Не бих прекратила по този член, само защото на майката й е удобно.

# 414
По тази точка се иска разрешение от ИТ и съм имала случай от БТ да търсят разрешението.Не бих прекратила по този член, само защото на майката й е удобно.

ок, благодаря, аз затова попитах това разрешение дали го търси някой? А по чл.328, ал.1, т.6 прочетох, че не епод закрила на чл.333 - евентуално каква промяна трябва да има в длъжностната характеристика, тоест ако ви се е случвало да ми кажете примерни причини

# 415
Зависи от длъжността.Ако досега изискването е било средно образование, може да се впише висше, или пък нужда от чужд език.
Все пак например на чистач едва ли е нужно висше, та затова казвам че зависи от длъжността.

# 416
Здравейте! Имам въпроси относно майчинството и редовна докторантура.
В майчинство съм, водя се на ТД, 8 часа. Мога ли сега, докато по ТД съм в майчинство, да зачисля редовна докторантура, която май също се води на 8 часа?
Ако мога да зачисля и го направя, знам, че мога и нея да прекъсна по майчинство. Интересува ме за колко време може да се прекъсне.
Последното ми питане е свързано със стипендията, макар и да съм почти сигурна какъв ще е отговорът. Ако прекъсна, ще продължа ли да получавам стипендията или не?
Благодаря предварително!

# 417
Отпуска от 15 дни от изписването -  за бащата-  се изчислява  като болничен - на 90 % от  осигурителния доход   , но питането е - от НОИ или от работодателя се изплаща ?
Понеже една позната твърди ,че било от работодателя , аз  друго знам .

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 12:19 от sladka_tortа

# 418
Отпуска от 15 дни от изписването -  за бащата-  се изчислява  като болничен - на 90 % от  осигурителния доход   , но питането е - от НОИ или от работодателя се изплаща ?
Понеже една позната твърди ,че било от работодателя , аз  друго знам .

От НОИ.Познатата сигурно го е чула по "тИлИвизора"...

# 419
Тези 15 дни календарни ли са?

Общи условия

Активация на акаунт