Майчинството счетоводно-72

• 69 520
  • 767
  •   1
Отговори
# 390
Трябва ли да платя последните три месеца трудовите осигуровки за да получавам социално майчинство

# 391
Здравейте ,бих искала и тук да попитам:преди 45 дни ,преди раждането трябва да съм на трудов договор нали така? Въпросът ми е на колко ще ме осигурява новия работодател?

Това зависи от позицията на която ще сте назначена.
Можеш да видиш в сайта на НАП за всяка позиция какъв е минималният осигурителен праг за 2017.

# 392
  • В полите на Пирин планина
Трябва ли да платя последните три месеца трудовите осигуровки за да получавам социално майчинство

Какви осигуровки?  newsm78

# 393
Здравейте,
майчинството ми свърши, сега "чистя" отпуск. Веднага след това искам да изляза в неплатен отпуск, за три месеца.

Има ли някакви законови пречки работодателят да ми откаже неплатен отпуск?

Наистина ли неплатеният отпуск се пуска месец за месец? Т.е. трите месеца, които ми трябват, не мога да ги пусна наведнъж?

Трябва ли да описвам причините, поради които ми трябва този отпуск?
Благодаря предварително!  bouquet

Ако става дума за неплатения отпуск за гледане ан дете до 8 год. възраст по чл.167а от КТ, то той не може да бъде отказан от работодателя, може да се ползва за какъвто период е нужно и да се заяви на веднъж, но поне 10 дни преди ползването му. Не е нужно да се описват причини.
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=1670.0

Много благодаря за отделеното време и информацията!  Simple Smile
Аз май имам предвид да си пусна "нормален" неплатен отпуск, защото този по чл. 167а, доколкото разбрах от дадения линк, не дава право детето да посещава детска градина. А аз ще го пращам.
Тогава остават горните ми въпроси, ще се радвам да получа отговор на тях.
Благодаря предварително  bouquet

# 394
  • В полите на Пирин планина
mi6u-to, детето може да си посещава детска градина.  Peace

# 395
Здравейте, отново да питам, че никой не ми отговори преди това - март детето ми навършва 2г. и ще взема платената отпуска, която ми се полага. След това искам да ида на борсата.
Моля, кажете ми по какъв член да ме освободи работодателя, че да не е по взаимно съгласие и да не взема минималното обезщетение

# 396
mi6u-to, детето може да си посещава детска градина.  Peace

Здравейте, отново благодаря за отделеното време,

нали говорим за този текст на чл.167а от КТ:

"всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите)
може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие"

Това подчертаното аз го разбирам като детската градина в града  newsm78 Ако не е това, какво се има предвид под подчертания текст?

Простете невежеството ми, но и моята счетоводителка е супер точна, чак пунктуална и предпочитам да съм подготвена  Simple Smile

# 397
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Заведение на пълна държавна издръжка,ако детето е настанено в заведение, в което му се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса.

# 398
Здравейте, отново да питам, че никой не ми отговори преди това - март детето ми навършва 2г. и ще взема платената отпуска, която ми се полага. След това искам да ида на борсата.
Моля, кажете ми по какъв член да ме освободи работодателя, че да не е по взаимно съгласие и да не взема минималното обезщетение
И на мен ми е интересен отговора, тъй-като, до колкото знам, сме защитени от съкратяване до тригодишна възраст на детето. Между "по взаимно съгласие" и "по собствена воля" каква е разликата, ако има такава, по отношение на обезщетението за безработица?

# 399
  • Пловдив

Може да те съкрати примерно по чл 328,ал 1,т.3 от КТ-намаляване обема на работа.Но майките с деца под 3 г се съкращават с разрешение от Инспекцията по труда.
чл 331 от КТ е добър,но при него се изплаща обезщетение от работодателя.Иначе не се изисква разрешение от ИТ

Между "по взаимно съгласие" и "по собствена воля" каква е разликата, ако има такава, по отношение на обезщетението за безработица?

По взаимно съгласие и собствено воля е едно и също.

# 400
Заведение на пълна държавна издръжка,ако детето е настанено в заведение, в което му се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса.

Благодаря! Тогава всичко звучи много добре  Simple Smile
Тогава преминавам към следващия въпрос - минават ми трите месеца неплатен отпуск по чл. 167а от КТ (ще съм в медицинска процедура) и след това искам да изляза в болнични. Може ли директно да направя така - следващият ден, след свършилия неплатен отпуск, да изляза в продължителен болничен? Или трябва да се върна на работа за някакво време между двете?  Simple Smile

# 401

Тогава преминавам към следващия въпрос - минават ми трите месеца неплатен отпуск по чл. 167а от КТ (ще съм в медицинска процедура) и след това искам да изляза в болнични. Може ли директно да направя така - следващият ден, след свършилия неплатен отпуск, да изляза в продължителен болничен? Или трябва да се върна на работа за някакво време между двете?  Simple Smile

Няма нужда да се връщаш на работа дори ден.

# 402

Колежката по-горе е отговорила, но да допълня.
Трябва да е по инициатива на работодателя.Дотук добре, но повечето членове от тази категория са под закрилата на чл.333 от КТ и за прекратяване на майка на дете до 3 години се изисква разрешение от ИТ.То обаче не се дава лесно и на почти никой не му се занимава с бумащина.
Вариант е прехвърляне в друга фирма за кратко и прекратяване по чл.71 ал.1 или промяна в длъжностната характеристика в текущата фирма и прекратяване по чл.328 ал.1 т.6.
Чл.331 е чудесен, но не на всеки работодател му се плащат минимум 4 брутни заплати  Mr. Green

# 403

Няма нужда да се връщаш на работа дори ден.

Много благодаря за бързия отговор и отделеното време!  Simple Smile bouquet

# 404
Здравейте в момента тъй като не се водя никъде на работа немога да си взема 45 дни преди раждане неплатен болничен предполагам .Въпросът ми е задължително ли трябва да си взема 45 дни болничен ако започна някъде на трудов договор?

Общи условия

Активация на акаунт