Започване на работа и малко дете

• 12 000
  • 108
  •   1
Отговори
# 75
Всъщност съм с години опит в човешките ресурси и продажбите. Можеш да направиш справка в LinkedIn. И къде в предишното ми мнение съм казвал нещо за недвижими имоти? Просто не виждам как по-горните съвети кореспондират с реалността на пазара на труда и с желанието на жената.

Бърди, можеш да ми пишеш лично, ако решиш, че искаш да научиш повече за областта, в която в момента работя. Не смятам, че е редно да рекламирам или насочвам, който и да е в някаква посока.

# 76
  • София
И защо да не може да се започне работа някъде без трудов стаж до сега? Вероятно ще се започне като стаж, ще си има изпитателен срок, не особено добра заплата, но все си мисля, че и без връзки трябва да е възможно.  Rolling Eyes

# 77
Разбира се, че може да се започне без стаж. Всеки с желание и интелект може да започне. Аз през живота си нищо като "връзки" не съм ползвала. Както и много други мои познати.

# 78
Работа можеш да си намериш, но ти трябва варианти за детето- ако боледува в яслата. Някои деца не могат да ходят на ясла, боледуват, страдат, пищят. Приготви се за този вариант. Те някой и на детска не могат да ходят- пак по същите причини. Без баба или детегледачка, а само ако се разчита на ясла или градина работата на пълен работен ден 5 дни в седмицата може и да не се получи. Моят големият син дори и на занималня не може да ходи, та пак въртя разни схеми. А вече е на десет години.

# 79
  • София
И къде в предишното ми мнение съм казвал нещо за недвижими имоти?

Може и нещо друго да си имал предвид и да не съм те разбрала:

Професията Консултант Недвижими имоти е подходяща, тъй като предполага самостоятелност, гъвкавост на работното време и едновременно с това дава възможност за развитие. Не се изисква владеене на пет езика или свръхтехнически умения, но се държи на комуникативност, носене на отговорност, желание за непрестанно учене и пълна отдаденост на клиентите.

# 80
christina1980, не е задължително да и трябват варианти. Представи си, има много свестни работодатели, дори и фирми, в които има ясли и градини. Освен това, причината повечето деца да боледуват е точно защото родителите им са настроени така и ги пазят прекалено много. Всички деца, чиито родители не са ги подготвили за ясла и градина и ги пускат в неподходящ момент, не могат да ходят и пищят. За това нещо си трябва усет и предразполагане. Защо да мислим какво може да не се получи, а просто не пробваме??? Ще свърши света ли, ако работодателят и се окаже идиот и и прави проблем, че си е взела болничен? Аз пък аз за 6 месеца ясла, докато ходех на работа, се е налагало да ползвам общо една седмица болничен.

# 81
Аз обичам да се презастраховам и имам по два варианта в живота минимум. Споделям си моя опит. Иначе момичето е намерило ясла и ще действа.

# 82
  • София
Задължително е да има варианти, разбира се. Децата не боледуват, защото "родителите са настроени така", а защото прекарват по цял ден с огромна група деца, в която поне на 1/3 им има нещо, което може да се прихване.

3 майки ми се върнаха в отдела почти едновременно, съответно децата боледуват и те почти едновременно. Ние сме голяма корпорация, имаме си хора, имаме си резервни варианти и всичко, но не е никак лошо и когато има малко съпричастност от служителя - да си редуват болничните с половинката; да ползват баби и бавачки, когато е възможно; да работят от вкъщи, ако някой срок е много тегав... Иначе аз никога нищо няма да им кажа, нито пък ще им направя нещо, но, повярвай ми, има огромно значение за мен да виждам, че какво аз влизам в техните обувки, така и те се старят да ми влизат в положение.

# 83
И защо да не може да се започне работа някъде без трудов стаж до сега? Вероятно ще се започне като стаж, ще си има изпитателен срок, не особено добра заплата, но все си мисля, че и без връзки трябва да е възможно.  Rolling Eyes

Не, че не е възможно!
Но освен теб, ще има още поне 50-100 кандидата, от които поне 80% със стаж и образование. Защо да изберат теб? Не искам да ти прозвучи като нещо лошо, но това е действителността.
А какви качества имаш и колко работа можеш да свършиш, от едно интервю не се разбира.

Настрой се, че повечето работодатели не искат майки с малки деца. Като чуят за дете, дават веднага назад. Причините можеш и сама да си ги обясниш - както вероятността за болнични, така и невъзможност за извънреден труд и не на последно място, че не могат да те махнат до навършване на детето на 3 г.

Тук може и да ти описват разно розови ситуации, но всъщност нещата не стоят точно така.
Казват - способен, млад човек и т.н., но способни и млади хора има много + стаж и език/ци.

Казвам ти това не, за да те плаша, а за да не се настройваш с прекалено големи очаквания.

Мога да ти кажа, че аз съм магистър, работя 15 г. по специалността си, с език и въпреки това ми се обаждаха за интервю на едва 15-20% от местата, за които кандидатствах.... Crazy

# 84
  • София
Aз принципно  не съм оптимист, така че далеч не си мисля, че всичко ще е розово.  Simple Smile  Ще търся най-вероятно някакъв стаж като за начало, едва ли хора, които имат трудов опит по специалността биха ходили на интервю за стаж.  newsm78 А образованието скоро се надявам да го имам и документирано.

# 85
Бърди, и моето дете е сред много деца, но не е боледувало много. Може би защото като беше бебе, не съм го пазила от "да не го духне вятър" и не съм го навличала. Това е до настройка. Ако майката е настроена да си пази детето прекалено, го навлича, презавива... ограничава му достъпа до болни... детето е изнежено и не е имало контакт с болни и антитела... най-вече защото и тя самата е същата... и по същия начин пази себе си. Но това не е темата на този разговор.

sea.sea, аз пък ти казвам "Настрой се положително, защото настройката много си личи по време на интервю!"
Ти ако се представиш добре на интервюто и покажеш желание за работа, ще те предпочетат пре другите 80%, които търсят работа само за да си изкарат заплатата.
Както казах, свестните работодатели дори и няма да се интересуват от личния ти живот и няма да им пречи, че имаш дете.
А на Natali_ не са и се обаждали за интервю, най-вероятно, защото СВ.то и е едно от много с просто попълнени бланки. Ако имаш уникално СВ, което да направи впечатление, ще ти се обаждат от 100% от местата, на които отговаряш напълно на изискванията.

# 86
celika, много съм съгласен със съвета ти към sea.sea.

Желание за работа + предварителна подготовка = добро представяне

# 87
Много съм съгласна с мнението на Natali, при това личния ми опит и впечатленията ми от познати, са всички от т.нар. средноголеми и големи компании, някои при това доста известни имена в бранша. Естествено, че веднъж взели майка или бременна, тези компании си спазват законодателството и КТ и никой нищо няма да каже за болнични, отсъствия и т.н., въпросът е дали ще те вземат. Да не говорим, че от останалите кандидатури поне едно 40% ще имат опит, че и точно на такава позиция някои, освен ако не става въпрос за някой летен студентски стаж. А затова, че никой сериозен работодател не питал за деца и семейно положение, глупости на n-та, доста големи компании питат. Сега ако си IT или нещо, за което има голям глад може и да не питат, ама много се съмнявам. При еднакви квалификации понякога се избира мъж само защото е мъж. Това е неофициално разбира се, иначе всички компании имат гръмки слоугани за това как ценят служителите, техния опит и т.н. А на неодобрената кандидатка ще й се каже разбира се друга версия - че нещо не й достига, че не е подходяща за точно този екип и дъра бъра. Всеки сам може да прецени, авторката също като походи малко по интервюта, пък дано от първото да й се получи и да й е единствено  bouquet

# 88
Селика, уникалността на СВ-то не е достатъчна, нито пък е мерило за знания и умения.

Какво ми е СВ-то, няма как да знаеш, нито смятам да навлизам в тази тема, но твоето обяснение за почти всичко по подбора на кадри опира до "уникалността на СВ-то".

Виждала съм "уникални СВ-та", от които да ти стане хем смешно, хем тъжно. От толкоз уникалност, същността остава на заден план!  Mr. Green

# 89
Almond eyes, от опит до опит има разлика и тези с 40% процента може да не им вършат работа, защото опитът им не е баш същия.
Еми как ще са глупости като мен пък нито един свестнен работодател не ме е питал за личния ми живот. Голяма компания не е = на сериозен/свестен работодател. Ако някой ме попита, то той за мен не е свестен работодател.
Мъж/жена нямат отножение по въпроса.

Natali_, уникалността на св.то не е достатъчна. Трябва и да е представено добре това СВ и освен, че е уникално трябва да е лесно четимо и да има необходимата информация, без излишни глупости. Не мисля да влизам в подробности.

Общи условия

Активация на акаунт