НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 930
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, момичета! Аз почти преполових книгата за GAPS и наистина съм впечатлена. Трябва да призная, че това е първата книга от този тип, която прочитам до край. Няколко пъти започвах " Пшеницата тихият убиец", но нещо не ме грабва. В книгата на Наташа има рецепти за ги, бульони и супи, ферментирали храни. Ако има интерес ще ги напиша в темата с рецепти. И да питам дали може да се почне този режим при човек, който няма видими симптоми. Чудя се дали да го почна и да експериментирам със себе си и да видя дали има подобрение.

П.С: В основата си е нашият режим с постепенно въвеждане на храни, но по- нататък позволява употребата на мед например.

# 406

Вивиан, вярно ли нямаш разлика? Може би не си имала проблеми, преди поставянето на спиралата, и си я поставила само с цел контацепция? За моето заболяване (ендометриоза), което е естрогено-позитивно, е препоръчителна.

Да, за съжаление не постигнах целта, за която ми я препоръча доктора и я постави. Имам миома и целта на спиралата беше да контролираме обилните кръвотечения, но уви. Никакъв ефект при мен. Продължавам да си ги имам.

Но Фрейм, и аз като теб в последно време. Оправих рязко харненето и рязко получих подобрение на няколко нива в системата  hahaha Страхотен израз  Hug
Драстично подобрение във всичките компоненти, които изброи  Heart Eyes Само дето за разлика от теб, аз бях с лошо хранене няколко месеца. Не ежедневно, но доста често. Ефектите от това, особено след като знаеш и ефектите при нашия начин на хранене, са направо ужасни и много ясно видими. И подобрението наистина е рязко след като храната се оправи. Какво нещо.

Вивиан, определено храната влияе.
аз съм с кисти в гърдите, веднъж оперирана и с остри болки, все едно нож те намушква. при стриктно хранене и редовно пиене на примойл капсули, всичко беше под контрол. последните месеци се отпуснах на въглехидрати и резултатът не закъсня - отново режещи болки.
в тази връзка днес си купих келп. пише по 1 хапче дневно или 150 микрограма. нова достатъчно ли е или може и повече?
луголов разтвор никой не се наема да ми приготви, питах по аптеките.

Кериголд масло има в Метро, стои при маслата.

# 407
тенк ю на блеки за ваучера, аз с личнта докторка вече не се разправям за изследвания, аман
книгата за GAPS съм я оставила на свеки да я чете, че каквото й говоря не ми вярва, и в групата за АИП съм я записала, там много хубаво й обясняват
сега видях, че Камелот я е качила в групата , и там голямо мерси  Hug
Виви, не знам дали в тази тема дезидерата беше писала за спиралата, но като я махна и свали килограми, а за храненето карай стриктно ВМ или на мен от НВХ моно ми изчезва ПМС-то... сега няма да хленча колко ги боли големите ц**и една седмица преди събититето... нещо си се хлъзнална по лесното, стягай се, ти поне дисциплина имаш
.... и много се радвам, че чоколатка се върна  Heart Eyes Hug

# 408
Херци Hug

Още нещо от книгата на Джон Юдкин за захарта: във втората половина той започва да разглежда ролята на хормоните и връзката със захарта и посочва, че повишеният прием на захар повишава нивата не само на инсулина, но и на кортизола (и то значително), а при мъжете и на естрогена. Освен това дава любопитни примери за изследвания и с мишки, и с хора, от които се вижда, че много скоро след рязко повишение на приема на захар се повишават нивата на холестерола и триглицеридите, започват и промени в бъбреците, а също скоро след нормализиране на храненето нивата също се нормализират. Но подобни промени в изследванията не се наблюдават при увеличен прием на скорбяла. Това означава, че в основата на метаболитните нарушения първоначално е захарта, а не скорбялата. Разбира се, при вече възникнали проблеми, скорбялата започва да налива масло в огъня.

# 409
  • SA
Херц, книгите във фейсбук са качени от ЮлингаHeart Eyes Ние сме адашки с нея.  Simple Smile
Шоки, значи и той е на мнение, че фруктозата е в основата на проблемите, поне в началото.

# 410
  • София
То при повишаване на кортизола май следва лавина от промени в хормоналната картина, което води и до така появавящият се и изчезващ ПМС при промяната в храната.

Херци  Hug
Аз тоя филм го играя вече за незнам кой път, ама кой ми е виновен  Mr. Green

# 411
Embarassed Embarassed Embarassed
много се извинявам, голяма съм блейка, на телефона съм махнала снимките

# 412
Да, за съжаление не постигнах целта, за която ми я препоръча доктора и я постави. Имам миома и целта на спиралата беше да контролираме обилните кръвотечения, но уви. Никакъв ефект при мен. Продължавам да си ги имам.
Вивче, много неприятно, дано се подобри все пак положението.
Моят съвет е да не пробваш разни добавки от типа на див ямс и прим ойл, особено пък мазане с прогестеронов крем, без да си говорила с гинеколога.
Аз съм се мазала с прогестогел на своя глава, три месеца заради цикъл идващ на две седмици, накрая се изплаших и го спрях. То пък се оказа, че проблема е отново от щитовидната. И прим ойл съм една седмица, но цикълът ми дойде по-рано една седмица, гърдите ми реагираха странно, изплаших се и го спрях.
С фиброкистозна мастопатия съм, и така съм свикнала с болките около цикъл, че когато ги няма, направо ми е странно и притеснително. Интересното при мен е, че режима не ми се отрази в посока изчезване на болките, имала съм си ги винаги през годините, а изчезнаха последните месеци, точно когато по други здравословни причини се наложи да вкарам повече въглехидратни храни.  Thinking
Шоки  Hug

# 413
  • София
Вивче, мила, стискам палци за преборване на проблемите  Hug

Блеки, в петък бях в Кауфланд - този в Студентски град - но сигурно и в другите ги има - и във витрините със замразени продукти видях пътешки фенер, по който имаше доста кожа с мазнинка под нея.
Даже се замислих дали да не взема. Но аз имам много "вкусен" детски спомен от гъша мас и много ми се иска да намеря такава.
Дано съм била полезна  Simple Smile

# 414
Кам, май е така. Той не говори специално за фруктозата, както е при Робърт Лъстиг, а за захарта, като уточнява, че става въпрос за стандартните сладкиши, бонбони, сладоледи, подсладените напитки, захарта в кафето и чая и т.н., а не за плодовете. Разбира се, споменава на няколко места, че самият той препоръчва нисковъглехидратно хранене за отслабване, но също посочва, че при някои хора е достатъчно дори само да спрат добавената захар.

А по повод на скорбялата, дава един интересен пример за азиатските емигранти в района на Лондон: оказва се, че те развиват диабет много по-често, отколкото европейците, но и консумират много повече захар. Има и друго проучване - за индийски емигранти в ЮАР: след като емигрират, започват да консумират в пъти повече захар и честотата на диабета сред тях скача спрямо индийците в Индия. Така че вероятно решаващият фактор не е оризът, който също ядат, а захарта.

# 415
  • SA
Да, разбираемо е, че не говори конкретно за фруктозата. Все пак книгата е написана преди около 50 години, когато доста неща около значението на хормоните за затлъстяването не са били съвсем ясни, някои хормони като лептин, грелин, инкретини даже все още не са били известни. Не знам дали и специфичният механизъм на обмяна на фруктозата е бил добре проучен.
Но важното е, че Юдкин успява да насочи вниманието си към основния фактор, който в голяма част от случаите е в основата на затлъстяването- захарта и то в години, когато Кийс почти е успял да демонизира мазнините като основен враг на здравето.
Определено ще ми е интересно да прочета тази книга.

# 416
  • София - Варна
Вивиан, значи да не разчитам много на Мирена, макар че при всекиго е различно.

Забравих кой беше писал за кортизола - Камелот или Чоколата - но кортизолът надали седи непрестанно завишен. То това би било патология и би отишло направо към синдром на Кушинг.

# 417
Африканчо, така е, кортизолът има ритъм (циркаден) - сутрин е най-висок, после през деня постепенно спада и вечер преди лягане е най-нисък, иначе няма да можем да заспим. Обаче може да има различни нарушения в този ритъм, например сутрин да е нисък - тогава човек не може да отлепи без поне една чаша кафе, или пък вечер да е висок - тогава не можеш да заспиш. Може и цялостно стойностите да са над нормата, въпреки че ритъмът е запазен - това пак е вредно и мисля, че например води до упорито напълняване.

Кам, Юдкин неколкократно посочва по какви пунктове му е отправяна критика от Ансел Кийс и ги оборва. Да, те са били в своеобразна война, която за съжаление Кийс спечелва, макар и без достатъчни основания.

# 418
Здравейте! Много сте ми интересни, чета стари теми, следя новата. На режима съм почти от месец. Запалих се, когато гледах Нашата Макбрайд при Гала, после си купих книгата на Александра Иванова и чак след това попаднах на вас, за което много се радвам. Не съм отслабнала много все още, около 3 кг., но се чувствам много добре - сита, енергична. Ям доста млечни, понякога и ядки и по някой кисел плод. Някой спомена ГАПС и храните. Наскоро реших да си направя пилешки бульон по рецептата за 2 часа и след като изпих една чаша, след час ми се догади ужасно и получих много течно разстройство, с извинение. Какво ще кажете за тези костни бульони и как да си обясня тази реакция?

# 419
  • София
Аз правих днес кокосови палачинки, ама то стана като омлет моето  Laughing Не ми хареса ама грам. Ще пробвам с бадемово брашно как ще са. Рецептата беше от другата тема, спазих я точно. Ще пробвам още веднъж да видя какво ще се получи.
Стават хубави, когато от вечерта си приготвиш сместа.
Скрит текст:
Аз разбивам 2 яйца, слагам 4 сл. стърготини и 1 сл. бадемово брашно, ванилия и 3-4 сл. мляко. Сутринта е станало много гъсто, стърготините са мекички и сочни. Разреждам ако преценя с още малко мляко и стават супер  Peace

Общи условия

Активация на акаунт