НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 931
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
Даже и за кафето съм малко резервирана аз. Като го разбивам с миксерче не се хомогенизира като кравето масло. Остава си отгоре. И каймак не прави.

# 166
  • София - Варна
Duhi_puhi, blackisblack, teta, мерси за информацията.

Аз да питам 2 неща отново:
Мъжът ми миналия месец имаше проблем с апандисит, възпаление, случва му се през 2-3 години, но не го извади, размина му се. Не иска да го вади.
Тази диета с толкова мазно няма ли да навреди по някакъв начин?

Свекърва ми му е казала, че тази диета товари много черния дроб, и бъбреците, и червата. За жлъчката ясно.

# 167
Е, тук не ядем по един буркан мас на хранене..всъщност на първа страница има инфо и за мазнините и тяхното количество също.

# 168
  • Бургас
Скрит текст:
Duhi_puhi, да нямаш предвид палмово масло?
Не, точно кокосово. Но когато то е по-скъпо (зависи от много неща - реколта, търсене и т.н., а и все пак това са борсови суровини) - се ползват и палмови за сладоледа.

Палмвото е друга бира - там също има вариации... Най-евтините хидрогенирани, които масово се ползват за производство са 1-2 лв/кг
Иначе има и т.нар. специални палмови мазнини, които са нехидрогенирани, без транс мазнини - и съвсем ок за употреба - но са 3-4 лв и почти се използват за бутикови серии производства, главно за износ - защото тук още няма закон, който да забрани хидро-мазнините.

Студено пресованите мазнини по принцип не са термо-стабилни - т.е. за топлинна обработка и готвене. За директна консумация - салати напр. са ок.

Кососово, каковото и други подобни масла са също дезодорирани (обизмерисени) и недозодорирани (натурални) - с изразен аромат. За производство и масовия внос е на дезодорирани масла, защото не влияят много на крайния продукт и комбинацията с други съставки в рецептата. За козметика главно се ползват недезодорирани - т.е. с по-силен аромат, натурален. Та дали има или няма аромат едно масло зависи търговеца каква партида е внесъл.

Ако имате въпроси за мазнините и маслата питайте, това ми е част от работата Simple Smile

Аз бих искала да попитам - доколкото разбирам за готвене кокосово не е добре, така ли?А за директна консумация обезмерисеното еднакво ли е по качество на това с аромат, като изключим вкусовата разлика?

Благодаря!

# 169
  • някъде по морето
Благодаря за темата..... Hug
Чета ви, но не пиша много...сега имам въпрос, пък и да дадем кураж на новите момичета Hug
На режима съм от април 2014 г...скоро 3 години (как бързо върви времето..)С Хашимото съм.
Отчет - свалени над 35 кг. Има още какво да се желае, но съм оптимист Grinning
За това време не съм си позволявала дори троха тесто или захар.
Иначе хапвам плодове, не мога без тях, особено лятото...но тогава е по някоя праскова, а зимата по някоя ябълка. Цитруси - лимон, друго не...ям сурови ядки. Не ползвам олио, ако готвя нещо - масло, за салата зехтин. Вземам мазно месце и няма нужда да слягам допълнително мазнина.
Да ви дам идея за режимна супа - всички я  ядат, става много вкусна. Купувам рагу и го варя на тих огън около час и половина два, става чуден бульон, добавям на ситно нарязани - тиквичка, лук, морков, чушка, малко грах, домат....изобщо какъвто зеленчук има. Добавям и свареното месо от рагуто, застройвам с яйце и пълномаслено мляко, защщто така я обичаме, но може и бистра, пак е вкусна. Simple Smile
Правя я и с топчета от мляно месо, каквото имам...
Момичета, имам питане - има ли разлика между магнезиево олио и магнезиев гел?
Олиото ми щипеше, затова взех гел....и имах крампа на крака, което много отдавна не беше ми се случвало...какво мислите?

# 170
  • Бургас
Здравейте, искам да попитам някой консумира ли гъба комбуча, полезна ли е, става ли за режима?

# 171
Магнезиевото олио се разрежда с вода в пропорция ,която може да се понася.

# 172
Дезодорираните и недезодорираните масла нямат разлика в качеството. Така че което ви е на сърце Simple Smile и вкус Simple Smile

# 173
Дезодорираните и недезодорираните масла нямат разлика в качеството. Така че което ви е на сърце Simple Smile и вкус Simple Smile

Аз ги деля на студено пресовани и такива, които не са екстра Върджин. Хич не ми дреме мирише ли и колко...Вземам винаги студено пресовано.
Кокосовото масло си е наситен мазнина и е подходяща за готвене.

# 174

Аз ги деля на студено пресовани и такива, които не са екстра Върджин. Хич не ми дреме мирише ли и колко...Вземам винаги студено пресовано.
Кокосовото масло си е наситен мазнина и е подходяща за готвене.
Това е по повод, че на някои им миришело, на други не - и обяснявам защо и каква е разликата.

# 175
Духи, искаш да кажеш, че ароматното био кокосово масло- студено пресованото е като качество еднакво с другото, приличащо на мас-без мирис за 5лв?

# 176
Духи, искаш да кажеш, че ароматното био кокосово масло- студено пресованото е като качество еднакво с другото, приличащо на мас-без мирис за 5лв?
Единствената разлика е студено-пресовано в случая.
Дали мирише или не няма разлика.
Има разлика в начина на производство - в случая студено пресоване.
Биото ще го пропусна - това е "такса" която се плаща от даден производител за да предлага определено количество такива продукти. Като това не ти гарантира от къде и как точно е набран кокоса...

Но това приличащо на мас без мирис е обикновено палмово Simple Smile

# 177
  • Благоевград
Момичета, гледам, че обсъждате много интересна тема за маслата и имам молба към Духи да каже как да ги различаваме кое е качествено и кое не.
Например напоследък готвя с Президент, което си купувам от Македония, там е по-евтино, отколкото тук. В десерти слагам от това http://static.framar.bg/product/cocosovo-maslo1.jpg Хубави ли са?

# 178
  • В полите на Пирин планина
Аз съм вземала обезмирисено кокосово такова:

http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D … _BE_D0_B2_D0_BE-s

и такова: http://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0 … _BE_D0_B2_D0_BE-s

С тези съм готвила и ми е приемливо. С "миризливо" мога да направя само някой десерт или да го ползвам за козметични цели.

# 179
Единствената разлика е студено-пресовано в случая.

Ами това е същественаТА разлика при кокосовите масла...това е важното, което следва да се гледа според мен, да е студено пресовано Peace

Това в Била не е студено пресовано май, за мен не е ок...

В линковете на Лейди по-горе и двете са студено пресовани, макар едното да е биз мирис - те са ок за мен.
Въпреки че обезмирисеното е загрявано в впоследствие..

Общи условия

Активация на акаунт