Четвърти клас - 2

• 72 792
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Защо? От какво сте недоволни сега? Детето недоволно ли е?

# 91
  • София
Нивото е доста занижено. Изискват им минимума от знания и то не всички успяват да го покрият. Дават се много лесни тестове, предполагам с цел да има високи резултати училището. Сегашната им класна е съвсем апатична и суховата. Като цяло училището не е  хич лошо, но ми се иска детето ми да бъде поставено при по-конкурентни условия и да изискват повече от него, защото смятам че може още, но след като не се налага, не се напъва Rolling Eyes
Иначе той се чувства добре и си е свикнал там, но се съгласява с гореописаните причини и е склонен да опита да кандидатства, пък ако го приемат ще го мислим , а ако не- няма какво да решаваме  Peace)

# 92
Но вие този етап вече сте го почти минали.
Как са учителите в горния етап? Всъщност това е по- важното сега.

# 93
  • София
Мисля, че са сходни нещата и там. Със сигурност не е най-лошият избор на училище и среда, но винаги може и още Simple Smile

# 94
Такава стъпка трябва добре да се обмисли - да се проучи какво точно ще ви очаква на новото и какво - на досегашното място, което ще е също изцяло с нов персонал, но пък обстановката ще е позната, както и децата.
В начална степен един учител определя тотално отношението на детето към средата. В горната степен е много по- различно.
Много важно е и самото дете как се чувства, какво изпитва към училището и съучениците си.

# 95
Аз за прогимназиялния етап съм се примирила, че ще има и добри и лоши учители. Говорила съм много пъти и със сина ми за това, че просто ще трябва да се опита да извлече от всеки един максимално полезното. Просто не вярвам, че има някое училище, в което всички учители да са на висота. Още по-малко пък да са полезни за абсолютно всички ученици.
Дори по мое време го нямаше това нещо, а много пъти съм споделяла във форума, че имах невероятния късмет като цяло да имам в по-голямата част много кадърни учители, за мен, лично. Другите може и да не са били доволни от тях в същата степен или дори да не са ги харесвали.

# 96
И моята дъщеря не иска да се мести от Музикалното училище. Харесва и средата, учителите, децата. Аз обаче се притеснявам, че цигулката ще отнема много време в по- горните класове и времето няма да и стига. Тя не иска да става цигуларка, но много и харесва да се занимава с цигулка. От там идва и дилемата: заслужава ли си да се инвестират време и усилия в нещо, с което , няма  да се занимаваш професионално. Не е ли по- разумно това време да се използва за и без товамтежкия и зле структуриран материал. Най- вероятно ще се вслушам в нейното желание, ако си вземе изпитите ,разбира се. Юни месец й предстои ново кандидатстване в същото училище. Раздвоена съм.

# 97
  • у дома
Ние със сигурност сменяме училището-ако влезе в ПМГ-то добре,ако не ще го местя в друго...

Значи не са ви уведомили за същността на експеримента, но са ви събрали подписите...
Типично по нашенски. Вероятно още и те не са съвсем наясно какво ще правят.
Дано "да е за добро", дето се казвало по някои сериали... Simple Smile Ще разказваш догодина. Или втория срок, ако намерят за нужно все пак да ви осведомят.

То няма за какво всъщност да ги уведомяват-в момента се кандидатства за иновативно училище -срока за подаване на документи беше до края на януари http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2318 -обаче има доста неяснотии по проекта,типично по нашенски...

# 98
Именно. Правим нещо, без да сме наясно какво е то, точно.
Когато ние, като клас, участваме в проект, дори по онези малките програми за отделните часове, при подаването на молбите, което става предходната година, ни разказват за какво става въпрос - брой деца, вид на програмата, заетост, какво ще се прави, каква посещаемост се очаква и т.н.
Аз бих очаквала подобно отношение още повече, когато става въпрос за основното учене по предметите.  Няма нищо по- нормално от това. Peace

И моята дъщеря не иска да се мести от Музикалното училище. Харесва и средата, учителите, децата. Аз обаче се притеснявам, че цигулката ще отнема много време в по- горните класове и времето няма да и стига. Тя не иска да става цигуларка, но много и харесва да се занимава с цигулка. От там идва и дилемата: заслужава ли си да се инвестират време и усилия в нещо, с което , няма  да се занимаваш професионално. Не е ли по- разумно това време да се използва за и без товамтежкия и зле структуриран материал. Най- вероятно ще се вслушам в нейното желание, ако си вземе изпитите ,разбира се. Юни месец й предстои ново кандидатстване в същото училище. Раздвоена съм.
Лично аз бих си оставила детето в музикалното, щом му харесва.
А подготовката по предмети 5-7 клас без друго си е основно домашна. Не се стряскайте толкова - не изисква кой знае колко време, нито пък се иска кой знае какво - да се учат уроците редовно. Което е неясно - търси се нормален материал, обяснява се, пишат се домашните и толкова.

.... Просто не вярвам, че има някое училище, в което всички учители да са на висота. Още по-малко пък да са полезни за абсолютно всички ученици.
Дори по мое време го нямаше това нещо, а много пъти съм споделяла във форума, че имах невероятния късмет като цяло да имам в по-голямата част много кадърни учители, за мен, лично. Другите може и да не са били доволни от тях в същата степен или дори да не са ги харесвали.
Peace
Най- кадърните ми учители срещнах последната си година в най- обикновеното СОУ. Подготвиха ме изцяло те в редовните си часове за кандидатстване. Лев не сме давали за частни уроци и курсове.
С големия син пък след подбор след четвърти клас и ново училище попаднахме, меко да го кажа, на не особено качествени учители в голямата им част.
Късмет. Чист.
Затова сега хич и не товаря детето. Щом си му харесва - да си стои в неговото си училище. При малките деца за мен е важно да няма агресия в клас и в училище и детето да се чувства на мястото си, да има приятели и поне половината учители да стават.  Sunglasses Готова хубава работа не ща да развалям.

# 99
Ще дам един пример за това колко субективно може да е оценяването на някой учител.
1) Имах учителка по математика, 8 клас, при която дисциплината беше ужасна. За мен обаче това бяха едни от най-полезните ми часове по математика. Сядахме на съседни чинове няколко деца с интерес към предмета и отваряхме сборниците. Тя ни посочваше кои задачи от група Б и В да решаваме. Ако изпитвахме някакви затруднения, ни дваше насоки. Що трудни задачи изрешавахме нея година... Изобщо не обръщахме внимание на бъркотията около нас, не ни интересуваше, че изпитват някого. Прекрасно беше.
2) Имахме възрастен пенсиониран учител пак по математика, два пъти ми е преподавал по за няколко месеца по заместване. При него дисциплината беше желязна. Това обаче бяха най-провалените часове за мен. Той държеше да следим какво пише изпитвания на дъската ученик. Във всеки един момент всеки от нас трябваше да може да продължи задачата. Умирах в тези часове. Беше пълна загуба на време вместо да реша няколко трудни задачи, да се взирам 10 минути тъпо в някакъв елементарен пример. За почти всички обаче, господинът беше перфектният учител.

# 100
Субективно е и е на късмет
Има го и момента с "пасването" на ученик и учител, като темперамент, като много неща

В  нашето училище прогимназията е кошмар и загуба на време и вероятно ще сменим училището, защото на всичкото отгоре се преместихме и ни е и ужасно далече

# 101
  • София
Аз съм много доволна от класа на каките и бих била ок да си останат в него. Едната обаче е категорична, че ако успее иска да се премести в СМГ, определено си го е навила на пръста и има голям шанс да успее. С другата обаче ще го мислим в движение. С баща и клоним да си остане в класа, но може и да пробваме да я преместим в СМГ, ако приемат сестра и, пък ако се окаже че не е за нея да я върнем в предишният и клас. В тази посока може да се получи, в обратната не. Самата тя хем не желае да се дели от сестра си, хем не иска да ходи в СМГ и не е сигурна какво иска.
Ако сегашното им училище беше зле, щеше да ми е по-лесно, а реално не е никак лош избор. Малката най-вероятно ще си остане до седми клас там.

# 102
И моята дъщеря не иска да се мести от Музикалното училище. Харесва и средата, учителите, децата. Аз обаче се притеснявам, че цигулката ще отнема много време в по- горните класове и времето няма да и стига. Тя не иска да става цигуларка, но много и харесва да се занимава с цигулка. От там идва и дилемата: заслужава ли си да се инвестират време и усилия в нещо, с което , няма  да се занимаваш професионално. Не е ли по- разумно това време да се използва за и без товамтежкия и зле структуриран материал. Най- вероятно ще се вслушам в нейното желание, ако си вземе изпитите ,разбира се. Юни месец й предстои ново кандидатстване в същото училище. Раздвоена съм.
Бисерка,
музиката развива и други качества у човека, не само "музикалните". Ако на детето му се отдава, и е частливо, аз бих го оставила. Виждам разликата при моето дете - колко беше щастливо в старото училище, и колко не е щастливо в новото. За съжаление, ние нямаме голяма възможност да го върнем в старото -много ни е далеч.
Като ударя чертата, едно щастливо и спокойно дете, за мен е по-важно от една единициа по-виско по История, примерно.
А, и те момиченцата са по-стегнати и организирани от момченцата. Може би да се справя добре. Да не е като моя развей-прах  Hug

# 103
Rumka33, съгласна съм на 100% с теб по отношение на спокойствието на детето и то да се чувства на място. За мен винаги това е било най- важното. Резултатите могат да дойдат с труд, но изхабена психика не може да се възстанови... Притеснението ми дова от факта, че в по- горните класове, материала по цигулка става по- сложем( и не само по цигулка) и ще трябва да му се отделя повече време. Успоредно с това, часовете по цигулка са в извън учебно време. По този начин , организацията  става трудна, колкото и да се справяш с материала. В един момент може да си даде сметка ,че времето не и стига и да се наложи да се мести в друго училище по никое време. ходи и на балет, на волейбол и англ. Ез.  newsm78

# 104
Просто ангажиментите са много и някой или някои сами ще си отпаднат.
Но самата училищна среда е много важна. За мен, лично, здравословната такава се определя от начина, по който детето се чувства в нея. Тя следва да е на първо място спокойна и приятна. Предмети се учат. Всичко се учи. А и няма гаранция, че на другото място ще се учи по- добре. Но хубавият изграден колектив е незаменим. Той дава мотивация за развитие и работа.

Общи условия

Активация на акаунт