Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 575
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 240
paulieM преди 2 седмици им писах моето мнение и предложение по предишната версия на проекта (и на формата и на имейл). Отговор не получих, но виждам, че са го взели предвид -  дали точно моето мнение или други подобни не е от значение.  Peace

# 241
  • София
Аз също писах на мейла на зам.кмета и двете ми предложения са взети предвид, сигурно не са били само мои. Според мен в този вариант е малко по-добре, но текстовете имат нужда от още прецизиране.

# 242
Значи да пиша , пък може и да ме отрази някой Simple Smile

# 243
  • София
Момичета, добре, че сте писали да видя новият формат на наредбата. Ами да си призная честно не виждам нещо много фрапиращо...Незнам защо така се скочи и се "нахраниха" критериите по последните страници на темата. Тези са къде, къде по-добре от първоначалните! Да, местоработата може би е единственото, което е орязано и частично предимството на ПГ, но наистина частично. Не мога да разбера кои са тези училища, които при старите условия са давали повече възможности на някой, който не живее близо до училището, което иска. Сериозно питам- дайте примери, че аз колкото и да го мисля не се сещам(говоря за центъра, сега Младост и сие не съм гледала- много са ми далеко  Wink). И все пак дайте примери Simple Smile Тука както и да смятам, дори и хората, които искат дадено училище и имат в близост месторабота, ако са приети ПГ ще са с предимство и над хората в района, които живеят Simple Smile изобщо по този начин формулирани критериите има доста повече опции за всички Simple Smile Съгласна съм обаче ще е хубаво да има приоритети за избора и те да дават допълнителни точки- мисля, че ще е доста по-лесно Simple Smile

# 244
Момичета, добре, че сте писали да видя новият формат на наредбата. Ами да си призная честно не виждам нещо много фрапиращо...Незнам защо така се скочи и се "нахраниха" критериите по последните страници на темата. Тези са къде, къде по-добре от първоначалните! Да, местоработата може би е единственото, което е орязано и частично предимството на ПГ, но наистина частично. Не мога да разбера кои са тези училища, които при старите условия са давали повече възможности на някой, който не живее близо до училището, което иска. Сериозно питам- дайте примери, че аз колкото и да го мисля не се сещам(говоря за центъра, сега Младост и сие не съм гледала- много са ми далеко  Wink). И все пак дайте примери Simple Smile Тука както и да смятам, дори и хората, които искат дадено училище и имат в близост месторабота, ако са приети ПГ ще са с предимство и над хората в района, които живеят Simple Smile изобщо по този начин формулирани критериите има доста повече опции за всички Simple Smile Съгласна съм обаче ще е хубаво да има приоритети за избора и те да дават допълнителни точки- мисля, че ще е доста по-лесно Simple Smile
Пример: 4 немски паралелки в 145 ОУ & сдружение Шилер. Децата се приемат в подготвителен клас с изпит на сдружението, след което автоматично продължават в 1ви клас и само ако се освободят места се приемат други деца. Децата в тези класове са от цяла София. Така цял квартал (Младост 1А) реално има общинско училище, но не може да си запише детето, ако не иска да ползва услугите на сдружението. Не съм против сдруженията, но е редно да има възможност децата да могат да бъдат записвани в най-близкото училище, ако родителите им желаят това. Ако искат друго училище, отиват по съответния ред и се редят на опашката по точки. Именно родителите на деца от сдруженията скочиха срещу тези критерии за прием.
Сигурна съм, че има много други примери.

# 245
  • Sofia
Естествено, че промененият регламент е по-добър от първоначалния. Разликата е огромна. В същото време той не променя нещо съществено за хората, които и досега са си сменяли адресната регистрация. Ще го правят и занапред. На мен май няма да ми се наложи, но ако ще гоня сигурност и аз ще сменям.

# 246
  • София
    shrekie, твоя пост потвърждава моите думи  Wink Защото точно това питам аз- къде има училище с критерии, не с изпити и прочие, просто критерии, които дават повече възможности от тези. Обсъждахме по-напред в темата 32, 18, 133, 20- сега поне ще има доста хора, които ще могат спокойно да кандидатстват там и от района им, и от близките райони  Laughing Ние ще ги пропуснем тези училища, поне има доста по-голяма опция за простосмъртните да влезнат там  Laughing Макар че кой знае как пак ще се сменят адреси и прочие, но поне има възможност и за хората в околията да кандидатства без магарии.
     Училища с изпити може би трябва да има, но за мен те са само тези с изкуствата. И изобщо изпита за мен не е критерий в първи клас- не, защото няма супер талантливи деца, но смятам, че на тази възраст резултатите може да са подвеждащи(и добрите, и лошите). Отделно, не всяко дете има психиката да излезе на изпита и да се справи поради самото напрежение. Разбирам този тип училища, които го правят- имат голям наплив, трябва да отсеят деца, но пак тези училища не са твърде много. Ние сигурни ли сме, че критериите ще се отнасят и за училищата със сдруженията  newsm78 Защото винаги е имало училища със специален статут по една или друга причина.... И тука веднага се съгласявам с desive78- най-важния въпрос е ще се промени ли нещо или пак ще са нещата под масата Simple Smile

# 247
Зависи, кое училище е най-близко до вас. Ако ви харесва - нямате проблем, а ако не ви харесва имате.
А ако родителите работят в друг административен район и са примерно до 17:30-18:00 на работа, как ще си вземат детето от занималня, което може би ще го приемат в най-близкото училище по местоживеене. Трябва да си наемат човек да го прибира, ами ако нямат възможност за това?
Примерите са много, спирам с тях дотук.
Всеки иска нормално образование за детето си. Първите четири години дават основата и са много важни. Защо има разлика в началното образование? И преди съм го писала - ще стане ли съпоставимо началното образование във всички училища или само ще запълним училищния фонд в СО.
Проблемът не е толкова в критериите, колкото в това, колко точки носи. В раздел Б - избираемите точки от Педагогическия съвет на училището, критериите могат да бъдат 3 на брой и училището може да ги увеличи максимум до 10 точки за критерий
И за мен е най-важното - образованието в общинските училища трябва да бъде добро във всяко едно от тях и тези наредби няма да го направят такова. А когато стане добро във всички общ. у-ща, тогава пък няма нужда от тези наредби.

# 248
Вземам повод от думите на mready. Почвам да си мисля, че целта на тази наредба не е да се направят всички училище приблизително еднакво добри, а напротив - да се направят всички държавни/общински училища еднакво лоши и хората да се изтикат насила към частните училища. Тръгваме от там, че има лоши/нежелани квартални училища, които се падат "задължителни" по местоживеене. Или има просто средни училища, но неудобни като логистика. Принуждавайки по този начин някого да се запише в квартално училище, което е лошо или не му е удобно, като едновременно с това го лишаваш от възможност на равни начала да кандидатства в желаното училище, автоматично води до това да го принудиш да иде на частно. От там - средното ниво във всички държавни училища ще спадне, ще станат още по-нежелани. Ех, ще има 1-2 изключения, като на бившия разгърден зам. министър с особения глас. Тези училища няма да са непременно с добро като качество образование, но ще са лъскави. И какво ?
Това е явна съсипия на българската традиция да има широкодостъпно образование, традиция, която сме имали отпреди да има трета българска държава.

# 249
Според мен е важно родителят да може да си взима детето от училище след работа и училището да е що годе добро, въпреки, че до 4 клас не може  да се прецени успеваемостта на кого се дължи на учителя, на заинтересования родител или на двамата. Доста малко фирми позволят на служителя си да излезе в 17 от работа, за да е в 18 в училището, а не всички имат баби и дядовци или наемат външни лица.
4 точки за близост до месторабота е направо подигравка, а за регистрациите , хората ще си ги сменят и така, в зависимост от целта. Не вярвам, някой чието дете да е изкарало една година в дадено училище да не реши проблема с 32 -те точки.

# 250
  • София
Цитат
Не мога да разбера кои са тези училища, които при старите условия са давали повече възможности на някой, който не живее близо до училището, което иска. Сериозно питам- дайте примери, че аз колкото и да го мисля не се сещам(говоря за центъра, сега Младост и сие не съм гледала- много са ми далеко 
Новите условия, обаче, не дават предимство на деца, в близост до училището. Административен район е много обширно. Понеже съм наясно с Младост - не е все едно да приемат детето в 118, което е близо до Окръжна болница с  прием в 131-то, почти до Околовръстното. И не става въпрос за мерене с линийки, достатъчна е една точка да мръдне от братя, сестри, работещи родители и детето изпада. Според мен трябваше да има допълнителен критерий, макар и с малко точки, за близост до конкретно училище по местоживеене.

# 251
Близостта идва от т 9, раздел 3 при равен брой точки и повече кандидати от местата, така че в крайна сметка тя играе ролята - линийката. И топката е в училищата, а не в СО, която прави тези критерии.

# 252
Вземам повод от думите на mready. Почвам да си мисля, че целта на тази наредба не е да се направят всички училище приблизително еднакво добри, а напротив - да се направят всички държавни/общински училища еднакво лоши и хората да се изтикат насила към частните училища. Тръгваме от там, че има лоши/нежелани квартални училища, които се падат "задължителни" по местоживеене. Или има просто средни училища, но неудобни като логистика. Принуждавайки по този начин някого да се запише в квартално училище, което е лошо или не му е удобно, като едновременно с това го лишаваш от възможност на равни начала да кандидатства в желаното училище, автоматично води до това да го принудиш да иде на частно. От там - средното ниво във всички държавни училища ще спадне, ще станат още по-нежелани. Ех, ще има 1-2 изключения, като на бившия разгърден зам. министър с особения глас. Тези училища няма да са непременно с добро като качество образование, но ще са лъскави. И какво ?
Това е явна съсипия на българската традиция да има широкодостъпно образование, традиция, която сме имали отпреди да има трета българска държава.
+1

# 253
И между другото, поредният мит, че в 145-то имало 4 паралелки на Шилер и децата не можели да се запишат. Всяка година имаше и паралелка със СВОБОДЕН прием, обаче се събираха по 5-6 деца. Това е така, защото никой не иска да си запише детето просто в ПГ, щото е в квартала, а иска конкретно в Шилер. Същото беше и в 55-то. Някои си мислят, че ако повторят една лъжа 100 пъти, ще стане истина. Няма да стане Simple Smile Същата опашата лъжа си остава.

# 254
  • София
      sali, благодаря за примера Simple Smile Това се опитвам и да аз да обясня, че сега всички имат много повече опции от преди- и в района, но най-вече и тези извън района. Дори бих казала, че примера ти е точен, защото има доста комбинации, които могат да изместят някой, който живее отсреща на училището Wink И затова зададох този въпрос- кои училища, без изпит, са имали по-хубави критерии от текущите за хора, които не живеят в близост на училището. Със сигурност може да съм пропуснала нещо и затова питам. От две години нищя темата, че ме вълнува, но все пак е възможно да съм пропуснала някое училище  Hug
     Аз си позволявам да пиша, защото се остава с усещането, че се плюе наредбата, ама тя не е много по-различна от предходното положение, само дето наистина като че ли се дават повече възможности на хората- точки за гранични райони, дори точки само за постоянен адрес в София... Разбира се, с изключение на намалените точки за месторабота и ПГ(които така или иначе имаха тежест САМО в някой училища). Също така, за мен,  е недопустимо учителите да нямат право децата им да са в същото училище, ама понеже никой не го вълнува не го споменава  Wink
     Както и други момичета казаха пак ще се сменят адреси, защото е очевидно, че с така  формулираната наредба всеки може да си смени настоящия адрес на предходния ден от кандидатстването Simple Smile  Поне остава възможността на обикновените хора от района да кандидатстват наравно с другите, които ще правят магариите, защото има и такива като мен, които никога не биха го направили и няма да се занимават с такива неща Wink

Общи условия

Активация на акаунт