Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 597
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 435
  • В две мънички очи...
Според мен микрорайона трябва да бъде с най-много точки и дори да се сумират други два критерия да не става втори по ред. Така, който иска да си запише детето в кварталното училище ще може да го направи спокойно. А и другите деца няма да бъдат ощетени.
За подговителна група, трябва да има също определени правила за прием и там трябва да го има този критерий микрорайон, а като втори -  административен. По този начин ще се избегне деца от Надежда, да ходят на подготвителна в Младост примерно за да влезнат в желаното училище с точките от подготвителна група. Може да се включи с повече точки и местоработата. Все пак рядкост са случаите работното време да съвпада с времето на приключване на занятия.
НО всички критерии трябва да бъдат доказуеми и със определена срочност - особено критериите за местожителство. Сигурна съм че ако се направи една справка в общините ще има увеличаване на сменените адресни регистрации, след първото обявяване на проекта за прием в първи клас.
За наемателите по принцип наемодателя трябва да ги регистрира като настоящ адрес, но аз не съм срещала хазаи които да го правят. Ние сме наематели, но още при подписване на договора това беше договорено и направено.
Другото което е че тази система трябва да електронна, родителите да кандидатстват по електронен път, както е с детските градини. Може да се включат точки по желание на училищата.
За специализираните училища трябва да си има изпит който да бъде с най-много точки. Тук микрорайона може да е като втори критерий по точки.

И като за последно не ми стана ясно - Остава ли теста за начална училищна готовност?

# 436
Тест за начално училищна готовност за 1 клас няма общо с приема за 1 клас. Хазаинът ще регистрира наемателите за настоящ адрес, но няма да получат 43 точки за постоянен адрес дори и да живеят в микро -района. Реално това са над 13 точки разлика, защото детето живее под наем.

# 437
  • София
Сега погледнах темата за детските градини, защото и тя ме интересува. Там критериите за прием са променени и са
Цитат
Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община на поне единия от родителите /настойниците - 3 т.
В проекта имаше деление на постоянен и настоящ адрес, на административен район и още някои критерии, които не виждам да са останали. Мисълта ми е, че ако на заседанието решат и за училищата да направят подобно нещо, ще видим едно класиране, та ще ни се дореве.

# 438
sali,  за настоящ адрес са 2 т, не 3:
https://kg.sofia.bg/isodz/sdoc/Pravila2016.html

# 439
  • София
И аз за това говоря. Тези правила действаха досега. В началото на февруари внесоха това
http://sofiacouncil.bg/content/docs/c_f39490.pdf
Аз обаче никъде не видях приетата наредба. Сега отварям направената нова тема за детските градини 2017/2018 г.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=966430;topicrefid=19
1 стр., ръководство за родителите, общи критерии и направо ми се изправи косата, грешка ли е, новите правила ли са, не знам.
Да се редактирам и тук. След много сравнения мисля, че в другата тема просто не са актуализирани критериите, т.е няма промяна в тях, въздухарка ги е дала в линк, да не се повтарям

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 20:57 от sali

# 440
Видях документа,  според мен е грешка при копи-пейст. другият текст е от kg.sofia.bg.
Според мен е нормално да ползват същата система за училищата,  най - евтино ще е както за изпълнение,  така и за поддръжка. Общината вече имаше фал-старт с първата електронна система за кандидатстване в градините. Ще заложат на сигурно и тествано.Според мен затова е зорът децата да се приемат по адрес. Личното ми мнение е, че трябва всяко училище да си прави приема индивидуално,  с интервюта с родителите и с децата. Така ще се получат най-еднородни групи,  децата ще са на горе-долу едно ниво в класовете и учебният процес ще е най-пълноценен. Но този подход не е много популярен и се съмнявам, че някога ще дойде на дневен ред,  уви.

# 441
  • София
За да регистрираш настоящ адрес, като гледам може да стане с договор за наем, без да идва собственика и затова сумирам с този критерий.

В Сф от доста време за настоящ адрес не може да се регистрираш без съгласие на собственика. Ако не дойде лично, подписва се пред нотариус. Освен това НЯМА механизъм, с който после да те принуят да се регистрираш на новия си постоянен адрес, т.е. може да се водиш на стария адрес с години. Да идват за теб призовки, да те търсят ЧСИ, полиция ... доста стрес си е да си купиш жилище и да няма месец, в който да не идва полиция за хора, които не живеят на адреса ти от години... така че хората най-често просто не разрешават регистрация по постоянен адрес...

# 442
Това, което ще бъде предложено на 23.02.2017 г. на СОС е
4. Доклад вх.№ СОА17-ВК66-860/06.02.2017 г. относно приемане на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.
Докл. д-р Тодор Чобанов
линк: http://sofiacouncil.bg/index.php?page=sessions&id=389 , а това е:

http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=769 с писмата и възраженията и т. н.

И още нещо, което ми направи впечатление. Столична община не отговаряла за качеството на образованието, сигурно е така. Но пък определя каква ще бъде стратегията за развитието му, а от стратегията много зависи и качеството.
ето линк:
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=perm_committees&id=41 - от т.2 от днешното заседание на комисията по образование и т.н.

# 443
  • София
Столична община не отговаряла за качеството на образованието, сигурно е така.
Офф... давай да си измием ръцете предварително, че е по-лесно.

# 444
  • София
...Личното ми мнение е, че трябва всяко училище да си прави приема индивидуално,  с интервюта с родителите и с децата. Така ще се получат най-еднородни групи,  децата ще са на горе-долу едно ниво в класовете и учебният процес ще е най-пълноценен. ...

Това сериозно ли е?
А не е ли по-добре да кандидатстваме по доходи? Така съвсем ще си паснат децата.

# 445
Да, сериозно. Семейната среда е определяща за развитието на детето, не материалната. Помисли малко.

# 446
Столична община не отговаряла за качеството на образованието, сигурно е така.
Офф... давай да си измием ръцете предварително, че е по-лесно.

И по повод стратегията.
Няма да забравя на една родителска среща, госпожата сподели, че на семинарите постоянно им казвали, че не трябвало да пишат двойки на децата /1-4 клас/, за да не ги депресират и т. н. Затова спират да учат и да пишат домашни.
Но ми е интересно, тази стратегия за всички общински училища ли е.
Точно така се съсипва образованието.
Детето не е ли научено да учи в първите четири години, след това е много трудно.
И тук идва лошия родител, който го кара да учи, а има и такива с добри родители, които не ги карат да учат и накрая резултатът всички или почти всички завършват с отличен 4 клас.

# 447
  • София
Да, сериозно. Семейната среда е определяща за развитието на детето, не материалната. Помисли малко.
Това е безмислено и неприложимо. Кое училище ще се съгласи да работи само с проблемни деца от проблемни семейства. И тогава къде отиват тия деца. Да не говорим, че едно такова дете, имайки примера на съучениците си, може да дръпне нагоре. Затова и в много училища има практика след прием да се прави диагностика, за да се разпределят децата по равно в класовете - силни, не толкова силни и т.н. Т.е. да има от всички.

# 448
Училищата, които имат ресурс да се справят с тях - допълнителни квалификации на учителите за работа с деца със СОП, ресурсни учители, психолози, логопеди. Повечето училища нямат тази възможност в момента, просто нямат такива хора. Какво става като подадне такова дете в "нормална" среда и към него се държат неадекватно, както деца, така и учители? Зле е за всички.

# 449
  • София
Цитат
Това, което ще бъде предложено на 23.02.2017 г. на СОС е
4. Доклад вх.№ СОА17-ВК66-860/06.02.2017 г. относно приемане на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.
Нали след това имаше  извънредно заседание на комисията и  се приеха други точки, шреки ги е дала на 26 стр. или са се отказали?

Общи условия

Активация на акаунт