Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 244
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Защо да са смешни критериите на 73-то? Съвсем логични са. Ако и родителите на детето са учили там означава, че наистина хората са от квартала, а не са се регистрирали само за да запишат детето там. Щом са приели система по адрес - естествено е този, който е по-близо да е с предимство.
Извинявай, че ще използвам поста ти, но посто ме провокира.
Може тези допълнителни критерии да са съвсем логични и следствие от първоначално приетата система, но да има критерий "местоживеене", който да е с най-голяма (непропорционално голяма) тежест спрямо всички други критерии е направо абсурдно, според мен. Ами ако си се преместил/идваш от друг квартал? За бога, говорим за столица, все пак. Градът е огромен, хората сменят местоживеенето си, развиват се. Не може училищните критерии да са като от комунизма и да следват принципа "Дядо ми е живял тук и баща ми и... моите деца и те ще живеят/учат тук."   #Cussing out.    

# 811
  • София
И на мен ми бяга логиката с бившите ученици... Решаваш да си купиш жилище в друг квартал и кво - греда. Еми тъпо е, за мен.

Слатинските училища още се ослушват с тия допълнителни критерии. А и карти липсват.

# 812
Тези, които са от 40 години и повече в квартала са с предимство пред тези от 10, логично Simple Smile Има вече трето поколение на деца в това училище. Много важно нещо - бившите възпитаници вече знаят правилата, нивото и учителите там. Благодарение на тях училището е с добро реноме или е с лошо такова. Очаквам добрите училища да дадат предимство на техните възпитаници, за да се продължат добрите традиции.
В т.2. точно това пише - с предимство да децата на бивши ученици. Бивш ученик няма как да се запише в 1ви клас, нали  Laughing

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 10:43 от Анонимен

# 813
И на мен ми бяга логиката с бившите ученици... Решаваш да си купиш жилище в друг квартал и кво - греда. Еми тъпо е, за мен.

Слатинските училища още се ослушват с тия допълнителни критерии. А и карти липсват.

Днеска би трябвало да ги публикуват! В наредбата пише, че срока е до 15.03

# 814
Аз гледам училищата в центъра. В нито един сайт няма качени критерии или карти. Sad

На сайтът на едно от училищата са писали, че информация ще има чак в края на Март.

За допълнителните критерии, които изчетох в темата, нямам думи!

# 815
Тези, които са от 40 години и повече в квартала са с предимство пред тези от 10, логично Simple Smile Има вече трето поколение на деца в това училище.
В т.2. точно това пише - с предимство да децата на бивши ученици. Бивш ученик няма как да се запише в 1ви клас, нали  Laughing

Абсолютно съм съгласна с това.
Ако ученик го напише в преразказ или съчинение така формулирано, ще бъде бисер.
Вижте точната формулировка в официалния документ, дала съм линк.
Никъде не пише децата на бившите ученици, а пише бивши ученици.
Тези хора учат децата и за мен е непростимо.

# 816
Погледнах го, да, права сте. Трябва да е "Деца на бивши ученици", както е в другите точки.

# 817
  • София
Аз също очаквам допълнителните критерии и картите на Слатинските училища или по-скоро в частност 31. Ние живеем буквално срещу училището, но никога не сме били в района му, тъй като ни дели булевард като оттам минава границата и сме към друга община. Сега ми е интересно дали с новото райониране това ще бъде коригирано.

# 818
Ама какво е това мърморене ? Сега ще дойде една форумна активистка да ви обясни, как разпределението по местоживеене до 10-то коляно е най-справедливото. Така и не разбрахте, че чиновниците се грижат за децата ви.

# 819
Цитат
А къде може да се види тази карта от простосмъртни като нас Smile?
Аз дадох линк към тази карта
http://8sou.com/images/2017-root/%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-1.jpg
на която могат да се видят няколко района. Нямам представа дали това е истинската карта, но няколкото училища, които официално са качили   районите на сайтовете си, също са показали подобни странни геометрични фигури в различен цвят. Освен това, в легендата ясно са записани училища с прием в първи клас, прилежащи райони и другите означения, картата е на ГИС от февруари 2017г.
Силно се надявам това да не е окончателната карта за нашия район, защото по нея са ни отрязали от училището, към което винаги сме били, затова и не настоявам в темата, че давам нещо точно и сигурно, за да не се филмират и други като мен. Аз лично съм приготвила писмо до СО, чакам официално схемите и ако са същите, директно го изпращам в общината.
Картата е многоцветна, а районът е ограден с червена линия.  На сайта на 8-мо пише, че покрива целия р-н Студентски. Май 55-то също го покрива, но не съм сигурна.

# 820
  • София
Аз също очаквам допълнителните критерии и картите на Слатинските училища или по-скоро в частност 31. Ние живеем буквално срещу училището, но никога не сме били в района му, тъй като ни дели булевард като оттам минава границата и сме към друга община. Сега ми е интересно дали с новото райониране това ще бъде коригирано.

И аз се присъединявам към теб в очакване за 31 во. Ние сме зад 31 во, към Универсиада и очаквам къде ще ни "разпредели" Провидението  Laughing Laughing Laughingили поне някакви критерии да пуснат. Макар че следях миналата година класиранията там. Дори да си в т.нар. микрорайон на 31- во, пак нямаш шанс само с тези точки. Трябва задължително нещо допълнително да имаш като точки ( това по миналогодишните критерии беше)   ooooh! ooooh! ooooh!

# 821
  • София
Вече и 32-ро пусна критерии и карта, която е доста по стеснена от миналогодишната.

# 822
Тези, които са от 40 години и повече в квартала са с предимство пред тези от 10, логично Simple Smile Има вече трето поколение на деца в това училище.
В т.2. точно това пише - с предимство да децата на бивши ученици. Бивш ученик няма как да се запише в 1ви клас, нали  Laughing

Абсолютно съм съгласна с това.
Ако ученик го напише в преразказ или съчинение така формулирано, ще бъде бисер.
Никъде не пише децата на бившите ученици, а пише бивши ученици.
Тези хора учат децата и за мен е непростимо.

Може би имат предвид не само децата на бивши ученици, но и братя и сестри на първокласниците.

# 823
Момичета искам да попитам за удостоверенията за настоящ адрес адрес, необходимо ли е да е Оригинал за всяко училище в което се кандидатства или просто се изисква да е копие.

# 824
  • София
Доколкото знам, при кандидатстване се подава само заявление, в което се декларират обстоятелствата, при записване вече се представят документи. А записването е само в едно училище. После можеш да участваш във второ класиране и да си изтеглиш документите, ако те приемат. Поправете ме, ако греша.

Общи условия

Активация на акаунт