Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 247
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Цитат
Не виждам какво пречи, ако имаш постоянен и настоящ адрес попадащ в прилежаща територия на училището, да получиш 43т, а паралелно да кандидатстваш в желано най-близко училище в съседен район където ще получиш 28т.
Аз също го разбирам така, но въпросът на paulie ме кара да се замисля. Доколкото разбрах, нейното тълкуване е (ще го дам без конкретни райони, защото се обърквам).
Имаме две училища в един административен район. Училището Х е в лявата част на района, а училището У - дясната. Тогава 28 т. ще получат тези, които са с настоящ адрес в административния район, граничещ с лявата част на района на училище Х, а за училище У - с дясната, така ли? Толкова ми е сложно, че даже не мога да го обясня.
Всъщност в т.4  на системата е изпуснато " в административния район", мисля че paulie го писа по-горе.

# 1 111
Ами аз изхождам от тезата,че даден кандидат има само 1 най-близко училище.След като се определи то , вече се гледа ти в кой район си спрямо него - ако живееш в прилежащия по пост.адрес - 43т;
-ако си в адм. му район 30/29 т;
- ако си в съседен на адм. р-н - 28т;
Може моята логика да не е вярна и да има и други тълкувания, но за това трябва да се изкажат компетентните органи😁😁😁

# 1 112
  • София
      Такам според наредбата 43-точки се получават за прилежащото училище, за което имаме тези документи-  Настоящ адрес, съвпадащ с постоянния адрес на родителя в границите на прилежащата територия на училището, определена от СО. Очевидно това е само 1 училище(или така би трябвало да бъде).
      Настоящ адрес на родителя в административния район на училището, съвпадащ с постоянния адрес на територията на СО- 30 точки(респективно 29 точки, ако няма съвпадение на настоящ и постоянен адрес). Тука няма най-близко училище и е ясно, че ако родителите живеят в административен район Младост- може да се кандидатства с 30/29 точки във всичките училища там. Или във Дружба и прочие, колкото и да е голям района.
      Но в точка 4 критерия е неясен- Настоящ адрес на родителя съседен на  административния район на най- близкото училище - нашето училище е в район Възраждане, как район Триадица ми е по-съседен от  Красно село, Оборище, Средец  Laughing Давам пример, и затова питам някой дали има точно инфо как се определя това съседство, не как ние го четем. Защото аз ви казвам как аз го разбирам. Някой писал ли е до РУО или да е говорил с администрация на някое училище. Ако не и аз ще им пиша, просто питам Simple Smile

# 1 113
  • София
chriss, аз го разбирам така. Например живееш на Г. М. Димитров - на кръговото от страната на Изток. Това е в район Изгрев, най-близкото ти училище е 8-мо - това е в район Студентски (данните може да са грешни - давам го само като пример). В този случай се получават 28-те точки. Т.е. районът, в който живееш, е съседен на района на най-близко разположеното до теб училище. Реално това ти е най-близкото училище, но административно се пада в друг район.
Ох, голям хаос сътвориха с микрорайоните (адреси без училище) и допълнителните критерии. А и тези видове адреси...

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 13:58 от мюмла

# 1 114
  • София
Ами по т.4 става дума за най-близкото у-ще до адреса ти и то настоящия. Това е ключовата дума Naughty Оттук нататък пъзела се нарежда. Това може да е задача за 1ви -2 ри клас в у-ще за децата де, не за родителите.  newsm78
Т.е имаш адрес, настоящ адрес и имаш най - близко у-ще. Ако стане така, че за зла беда, това най - близко у-ще е в друг "съседен адм. район" , няма как да получиш точки за това че си в района му, но получаваш че си в съседния му район и то ти е най - близко. Това е то, кандидатстваш там и получаваш точки както е упоменато  Thinking

# 1 115
  • София
Yangdze, май го улучи smile3501

# 1 116
  • София
А на кой мейл пишете на Районния инспекторат?

# 1 117
  • София
 Ами, зависи върху какво сложиш акцента-това, което е дала като пример Yangdze е логичния, но и частен случай. Давам пример най-близко ти е 41-о ОУ- Триадица, там получаваш 43 точки- имаш съвпадение на адреси. Тогава защо да не кандидатстваш с настоящия си адрес в " съседен на  административния район на най- близкото училище". Никъде не пише, че не може и, че се има предвид само ситуация, в която имаш разлика между постоянен и настоящ адрес, т.е. живееш в Младост, а си имаш постоянен адрес в Триадица. Има логика в това, което е написано по-горе като пример и може би това е идеята на тези точки, ама така написано не става ясно Simple Smile Или поне на мен не ми е ясно  Laughing  Аз ще им пиша също и ще докладвам  Laughing
 Някой по-нагоре беше дал мейла и аз ще го изровя-    
rio_sofia_grad@mon.bg

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 14:42 от chriss

# 1 118
А на кой мейл пишете на Районния инспекторат?
Аз съм писала на този, не знам има ли други:   

rio_sofia_grad@mon.bg

# 1 119
Здравейте, на сайтовете на няколко училища се появи съобщение, че според писмо от РИО, допълнителните критерии са отменени. Някой знае ли подробности. Пример - 38 училище.

# 1 120
Ами, зависи върху какво сложиш акцента-това, което е дала като пример Yangdze е логичния, но и частен случай. Давам пример най-близко ти е 41-о ОУ- Триадица, там получаваш 43 точки- имаш съвпадение на адреси. Тогава защо да не кандидатстваш с настоящия си адрес в " съседен на  административния район на най- близкото училище". Никъде не пише, че не може и, че се има предвид само ситуация, в която имаш разлика между постоянен и настоящ адрес, т.е. живееш в Младост, а си имаш постоянен адрес в Триадица. Има логика в това, което е написано по-горе като пример и може би това е идеята на тези точки, ама така написано не става ясно Simple Smile Или поне на мен не ми е ясно  Laughing  Аз ще им пиша също и ще докладвам  Laughing
 Някой по-нагоре беше дал мейла и аз ще го изровя-    
rio_sofia_grad@mon.bg
Би трябвало училището, за което получаваш 43 т., да е най - близкото, тогава няма как да вземеш 28 т., защото адресът ти не е в съседния район. Ако получиш 43 т. за училище, което не е най - близко, за най - близкото в съседния район можеш да вземеш 28 т. Аз така го разбирам.

# 1 121
Здравейте, на сайтовете на няколко училища се появи съобщение, че според писмо от РИО, допълнителните критерии са отменени. Някой знае ли подробности. Пример - 38 училище.

Чудесно, най-чисто ще е а няма допълнителни  критерии Дано са отменени за постоянно. Нека критериите са еднакви за всички децаи наистина да им се осигурят равни условия, поне доколкото е възможно. Simple Smile

# 1 122
А тогава как ще се отсяват децата с еднакъв брой точки, ако няма някви допълнителни начини?

# 1 123
  • София

Би трябвало училището, за което получаваш 43 т., да е най - близкото, тогава няма как да вземеш 28 т., защото адресът ти не е в съседния район. Ако получиш 43 т. за училище, което не е най - близко, за най - близкото в съседния район можеш да вземеш 28 т. Аз така го разбирам.

Давам конкретен пример - ние попадаме на границата на района на едно от училищата и съответно ще имаме за него 43 т. В същото време най-близко ни е друго училище, което е и в съседния административен район (засега на неговата карта също попадаме, но предполагам ще отпаднем). В този случай би трябвало да имаме в едното училище 43 т., а в другото - 28 т. Също така ще имаме 30 т. за 2 други по-далечни училища в нашия административен район.

# 1 124
Цитат
А това писмо си има номер на сайта на 38 оу, та изглежда истинско:
http://www.vasilaprilov.com/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%20I%2 … D0%BB%D0%B0%D1%81
В Руо София не можах да намеря, но може и в мен да е грешката

А тогава как ще се отсяват децата с еднакъв брой точки, ако няма някви допълнителни начини?

Би трябвало да влязат в сила обществените съвети към училищата, но вече е променена системата без допълнителните критерии, така че не е ясно

Общи условия

Активация на акаунт