Кафеавтомат - заслужава ли си?

• 118 730
  • 822
  •   1
Отговори
# 690
Тази от клипа е Ранчилио Силвия.
Поздрави и да се насладим на съботното кафе.

Готина машина! Не е евтина, за същите пари взех Philips-a. Wink
P.S. Извинявам се на модераторите за  двойния пост, изцяло изключих, ще обединявам постовете си в следващите коментари.

Последна редакция: сб, 15 юни 2019, 11:38 от Dominator_IX

# 691
  • София
Dominator_IX, а температурата как е ? Нашата е на максимално възможното.
А ако увеличиш малко едрината на смилане ? Тя зависи от вида кафе и не винаги ситното смилане е най-добро. При някои кафета на 2-2.5 степен е по-добре от 1.
Не знам дали има разлика между машините Филипс и Саеко сега. Саеко, макар и собственост на Филипс, са запазени като самостоятелен бранд, може и да е запазено нещо от предишното им качество 😆. Преди около 16 години, когато купихме първия автомат Саеко Инканто (заменихме с него ръчна Саеко) и още не бяха купени от Филипс, в нито един от магазините, които обиколихме, не ни беше препоръчан Филипс, чувахме само Саеко и Гаджиа. Филипс никога не са се славели с кафе машини, за разлика от Саеко.

# 692
Dominator_IX, а температурата как е ? Нашата е на максимално възможното.
А ако увеличиш малко едрината на смилане ? Тя зависи от вида кафе и не винаги ситното смилане е най-добро. При някои кафета на 2-2.5 степен е по-добре от 1.
Не знам дали има разлика между машините Филипс и Саеко сега. Саеко, макар и собственост на Филипс, са запазени като самостоятелен бранд, може и да е запазено нещо от предишното им качество 😆. Преди около 16 години, когато купихме първия автомат Саеко Инканто (заменихме с него ръчна Саеко) и още не бяха купени от Филипс, в нито един от магазините, които обиколихме, не ни беше препоръчан Филипс, чувахме само Саеко и Гаджиа. Филипс никога не са се славели с кафе машини, за разлика от Саеко.

Температурата е на средно, мислех че като е на максимум и прегаря кафето?
В момента отдавна Philips купиха Saeco и дори на моя модел да не пише Saeco - то е, просто не е брандирано. 1:1 са вътре като части и т.н.Moreover, there are identical machines sold under both brands. The price tag and warranty conditions being the only difference. Here is a great example – Saeco Intelia HD8771/93  and Gaggia Velasca RI8263/47:http://101coffeemachines.info/saeco-vs-delonghi/
Ако увелича едрината на смилане, то би следвало обратна логика - по-бърза екстракция, отколкото ако е на максимално ситно смилане. Иначе благодаря за съвета. Фабрично е на 2.5, но принципно знам че най-ситно смилане подпомага за по-добра/бавна екстракция. Иначе по-едро смилане е по-добре за дълго кафе  тип Лунго.

Поздрави!

# 693
За съжаление няма вече нито Гаджа, нито Саеко, Филипс придоби всичко и наложи своите идеи за производство и качество.

# 694
А колко милилитра е кафето което пускате,на клипчето ми се вижда късо?Аз мелачката съм я настроила на 1,дължината на кафето е 60 мл.,температурата е най-високата и кафето изтича за 20 сек.Машината е Саеко-Минуто на 5 години!
Сега обаче имам друг проблем,изписва грешка 22 и не работи!Изчетох доста инфо и разбрах,че е нещо с дисплея,когато прегрее,тогава изписва тази грешка!Изключвам я от щепсела и след 24 часа мога да я включа,но когато реша да направя кафе нищо не пуска,успява само капучино да направи,и топла вода пуска,но не и кафе!Някакви идеи?

# 695
  • София
Dkoki, доколкото разбрах си изчакала 24 часа и си я включила. Пак ли дава грешка 22 ? Или не дава никаква грешка, но не изтича кафе ? А мели ли кафе, или и това не прави ? Щом прави капучино, значи тогава изтича кафе, така ли ?

# 696
Така,след като минаха 24 часа(даже повечко)успях да я включа,вече не изписваше грешка 22,започна да си мели кафе(мелачката работи),но не пуска нищо,може само гореща вода и капучино.От дюзата за кафе,нищо не изтича!

# 697
Около 30мл е еспресото ~ 30г

# 698
  • София
Така,след като минаха 24 часа(даже повечко)успях да я включа,вече не изписваше грешка 22,започна да си мели кафе(мелачката работи),но не пуска нищо,може само гореща вода и капучино.От дюзата за кафе,нищо не изтича!
Нали за капучино трябва и кафе да изтече. Щом не изтича кафе, значи не прави капучино, а налива само мляко за капучино.
1 е твърде ситна степен на смилане, ако е работила с по-мазно кафе,  може и да се е запушила. Не се сещам за друго освен пълно почистване - програмата за декалциране със съответния препарат, разглобяване и почистване на целия модул, обезмасляване с таблетките за целта. Ако не стане от първия път всичко може да се повтори, и ако пак не стане - в сервиза.

# 699
Капучино силно казано,по скоро мляко разпенва,тъй като не пуска кафе(за да стане капучино)BlushБлагодаря за съветите!

# 700
  • София
Капучино силно казано,по скоро мляко разпенва,тъй като не пуска кафе(за да стане капучино)BlushБлагодаря за съветите!
Пробвай и после пиши. Нашето старо Саеко Инканто така спря да прави кафе след 12 години "служба". Аз реших, че е заминало и веднага се сдобихме със сегашното Саеко Минуто. После се оказа, че старото се е запушило, почистиха го в сервиз и замина за офиса на мм, няколко години от тогава и още си работи.

# 701
Нали за капучино трябва и кафе да изтече. Щом не изтича кафе, значи не прави капучино, а налива само мляко за капучино.
1 е твърде ситна степен на смилане, ако е работила с по-мазно кафе,  може и да се е запушила. Не се сещам за друго освен пълно почистване - програмата за декалциране със съответния препарат, разглобяване и почистване на целия модул, обезмасляване с таблетките за целта. Ако не стане от първия път всичко може да се повтори, и ако пак не стане - в сервиза.

Именно затова след като гледах видео , че на 1 не е много добре, сложих на 1.5, дали е достатъчно , за да предпази машината? Няма си правя повече експерименти, каквото - такова.

# 702
  • София
Dominator_IX, понякога кафемелачката има нужда от презацепване, ако през нея е минало нещо твърдо (препечени слепени зърна, клонче, камъче и др.) Числото, на което сте я сложили може да не отговаря коректно на едрината на смилане и дори и най-ниската степен, да не доближава ножовете достатъчно. Най-показателно е изтичането на кафето (което при Вас наистина е бързичко) и едрината на отработеното кафе. Съдейки по цвета на каймака, температурата е добра. Ако можете, снимайте отработените хапчета така, че да се вижда колко едро е смляно кафето и дали падат цели в контейнера. И друго - може да не се натъпква добре кафето преди екстракция. Ако оранжевото уплътнение на буталото на робота се е раздуло и стърчи извън улея си, колкото и да го миете и смазвате, то пречи на затварянето на робота до горе и прави по-слабо кафе.

Като стана въпрос за почистване на запушена машина, да уточня - декалцирането почиства водната система (най-вече бойлера) от котлен камък - препарата се слага в контейнера за чиста вода. А цедката се запушва от мазно или ситно кафе и тогава се ползва препарат за почистване на цедки - при автоматите той се слага в отделението за мляно кафе под формата на прах или таблетка.

# 703
Dominator_IX, понякога кафемелачката има нужда от презацепване, ако през нея е минало нещо твърдо (препечени слепени зърна, клонче, камъче и др.) Числото, на което сте я сложили може да не отговаря коректно на едрината на смилане и дори и най-ниската степен, да не доближава ножовете достатъчно. Най-показателно е изтичането на кафето (което при Вас наистина е бързичко) и едрината на отработеното кафе. Съдейки по цвета на каймака, температурата е добра. Ако можете, снимайте отработените хапчета така, че да се вижда колко едро е смляно кафето и дали падат цели в контейнера. И друго - може да не се натъпква добре кафето преди екстракция. Ако оранжевото уплътнение на буталото на робота се е раздуло и стърчи извън улея си, колкото и да го миете и смазвате, то пречи на затварянето на робота до горе и прави по-слабо кафе.

Като стана въпрос за почистване на запушена машина, да уточня - декалцирането почиства водната система (най-вече бойлера) от котлен камък - препарата се слага в контейнера за чиста вода. А цедката се запушва от мазно или ситно кафе и тогава се ползва препарат за почистване на цедки - при автоматите той се слага в отделението за мляно кафе под формата на прах или таблетка.

Благодаря за детайлния коментар. Хапчетата които излизат, ми в последно време те на практика са на "сол"... Даже машината като я чистих последно време с таблетката за премахване на кафе и маслото от кафе... след това реших да изплакна както е по процедура вместо 2 "празни" кафета Лунго , 4-5 и машината издаваше странни звуци, даже реших че взе да си заминава. Механизъма съм го смазвал, чистя е ако не на 7 дена, защото не виждам смисъл толкова често (за самия механизъм), на всеки 10 дни или понякога 4 пъти в месеца. Отскоро взех да слагам таблетки за изчистване от кафе. Иначе аз дори обратното си помислих, че ако уплътнението - О-пръстена на механизъма не уплътнява добре, то няма да прави добре сбита таблетка, или че от там не прави добро налягане, защото гледах в Youtube че то се сменя ако не покрива улея добре, тоест не е дебело. Ето и видеото какви звуци издава.  https://www.youtube.com/watch?v=EUCTYkP6FaM. Все едно ще гръмне , отделно преди ги нямаше звуците все едно завира водата в самия бойлер, а от видеото ясно се вижда. Когато тече кафе е малко по-приглушено.

# 704
  • варна
Здравейте.От неделя съм собственик на кафеавтомат Саеко ПикоБариста.Започнах да го
разучавам ,но и след 7 кафета не ми харесва как стават.Излузат водният и без никакъв каймак.Кафето ми е черен пакет лаваца.Нс работа имам    с ръкохватка на делонги и кафето е супер.До скоро у дома бяхме с капсули и машина Долче Густо.Тя се развали и отидохме за същата  ,но решихме да вземем кафеавтомат по препоръка на консултант в магазина.За сега капсулите правеха по хубаво кафе.Някой от вас има ли този модел на Саеко и с какво е по различен от Филипс лате го?

Общи условия

Активация на акаунт