Юнчето расте на топло в мама и скоро ритничетата му ще усетим с трепет голяма

• 47 159
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
Добро утроо, за тези болки в таза ме поуспокоихте и аз утре ще питам доки, а дали е нормално да се пренасят и към кръста  newsm78 ?
За въпросната линя аз имам мнооого бледа, а зърната ми даже не са чули за пигментация  Grinning само като стана сутрин и имам петна от коластра по блузата та ще мисля вариант с подплънки за кърма и спортни сутиени за спане през ноща  Simple Smile

# 121
Здравейте,да драсна два реда и аз... LaughingВсичко е наред с бебчо,няма последствия от падането ми,слава богу!Не съм ходила на преглед,утре имам насрочен такъв,но определено го усещам почти по цял ден да шава из корема ми Grinning
Относно депресивните състояния,аз доста често изпадам в такива,тъй като ми е ужасно самотно,скучно,обездвижено и много ми липсва мъжа ми,и все не мога да повярвам,че живота ни докара до това,да тръгне да кара камион с месеци,че да може да съществуваме тука #2gunfire
Настроенията ми са полярни,от силен ентусиазъм,до силна депресия на моменти,но се старая да не се поддавам,тъй като го очаквах... Та,това е от мен напоследък Laughing

# 122
Болки в тазобедрената става, срамната кост, кръста и седалищната област са съвсем нормални по време на бременност. Тазът се разширява, ставните връзки се отхлабват и тялото се подготвя за раждане. На мен ми помага горещ душ, както и почивка в легнало положение. Не вдигам тежко - мъчат ме и мен такива болки, но като се пазя е по-леко и се появяват само вечер. Ако много се натоваря физически ме тормозят по цял ден.

# 123
Здравейте момичета,

доста сте изписали, аз все още не усещам такива болки в таза или кръста, и дано ме пропуснат, то и без това всякакви други имах. Черта също още нямам.

Вчера бях на втора ФМ, док каза, че всичко изглежда наред при нашата мадама, и тя каза, че е с дълъг крак и в общи линии теглото се изчислявало по някаква формула от другите измервания и не можело да бъде точно. По-скоро предположение.

Да ви питам - с ММ имам един спор, моите деца все ме питат как е бебето, колко е пораснало, знаят кога отивам на прегледи и искат да им го показвам на снимките, които взимам от УЗ. Аз съм за, не мисля, че ще се стреснат, то и без това не се вижда кой знае какво и си мисля, че няма лошо да знаят как се развива един живот от една точка до цяло бебе в корема на мама....но моят мъж е категоричен нищо да не им показвам, че щели да се уплашат много, то се виждали и някакви други неща...... А те много искат да го видят....
Вие показвате ли снимките от УЗ и ФМ на децата си?

# 124
Не виждам причина да не им се показва.. нищо гадно и плашещо не се вижда...Моят син даже много се радва на снимките.
Момичета,имате ли идея дали сега с промяната на минималната заплата ще променят минималното майчинство?И колко всъщност е то в момента?
И един малко тъп въпрос...,Тези от вас,които са на квартира,как се оправяте с разходите?В смисъл,с какви доходи общо взето живеете и се н
справяте?Малко нахално може да ви се стори,но почвам да си мисля,че проблемът е в нашия телевизор,щом не можем да се справим работейки в БГ!?

# 125
Здравейте,

Аз днес бях на втора фетална-всичко е ок, най-накрая ми потвърдиха 100% пола - мъж (досега на 2 различни лекари ми казваха вероятно момиче).
Още не съм се замисляла как ще се справяме с майчинството-моето ще е близко заплатата ми и не знам колко е минималното в момента. Засега в дните на прегледите направо пърхам от щастие , но ме дразни, че излизанията ми от работа са свързани с отработване на часове Sad , пускане на отпуск или болничен-като за болнични се въздържам-не знам как точно се отразяват.

# 126
  • велико търново
Добър ден,за разходите и доходите....удома влизат към 1300,1500 лв,на квартира сме....бе позакъсваме я но не до толкос да искаме на заем примерно...
За минималната,разбрах че го увеличават и с него и майчинството разбрах че ще е 430 или 470 не съм сигурна Simple Smile
За снимките не знам ама аз съм казала на дъщеря си която е на 3г че имам бебе в коремчето за да я подготвя за ревноста  Laughing и тя пита всеки път кога ще го извади докторката  newsm78
А за чертата...не знам аз с предната бременност нямах и сега нямам  newsm78

# 127
https://nova.bg/news/view/2016/12/31/169577/от-2017-а-повече-оси … ъщото-майчинство/ Ето тук има информация за майчинството през тази година няма да го пипнат за втората година си остава 340лв.  #2gunfire

Отностно семейния бюджет ние не живеем на квартира, но разходите също са ни големи ММ наскоро почна нова работа в която има възможност да взима само той около 1600-700лв. та ще се оправяме по добре надявам се + мойте 400лв. на месец от болнични, до сега ни беше доста трудно.

По въпроса със снимките аз не виждам нещо плашещо и нередно, аз самата съм на мнение че децата трябва да са информирани от малки как стават нещата безмислено е да им се объркват мозъчетата първо с една после с друга информация  Simple Smile

# 128
Ние не сме под наем, но сме били 5 години. Ако двама супрузи работят, на горе долу нормална работа (за София говоря), наем в 400 лв не е проблем. Обаче нямам представа как ще пораснат харчове и с бебето. Където съм от 3 месяц в болнични, щото съм кекава. Това не знам как ще се отрази на майчинство, предвид че съм си осигурявала на пълна, а не на минимална заплата. Също така знам че няма връщка между минимална заплата и майчинство. За втората година мисля че плащат 320 лв на всичките.
Другото мисля, че не е зле някой с опит да сподели списък с неща които трябва да купим и тяхното количество за бебе. Аз нямам никаква представа. Имам чувство че в някои списъци в интернета има излишни неща. Например, казват че няма нужда от стерилизатор....

# 129
За финансите,ние от 25.12 вече не сме на квартира,но пък преди това си живеехме добре с доход от 2700лв.За жалост обаче ремонтът ни глътна всичките ни спестявания,а и аз излязох в болничен(естествено от работа не са ме осигурявали на реалната ми заплата),та сега доходът ни е около 1900 лв.Кофти е,защото мъжо е свикнал да имаме заделени парички,но... Simple Smile Със сигурнаст сега ще ни е по-трудно,но поне наем няма да плащаме.
Оооо,за покупките за бебче нямам никаква идея какво трябва да се взема Simple Smile

# 130
Другото мисля, че не е зле някой с опит да сподели списък с неща които трябва да купим и тяхното количество за бебе. Аз нямам никаква представа. Имам чувство че в някои списъци в интернета има излишни неща. Например, казват че няма нужда от стерилизатор....

Един трик, който казвам на всичките ми познати и досега всички са доволни, е, че вместо стерилизатор, ползвах уреда за готвене на пара. Прочетох го пак в БГ мама и съм супер доволна, защото ползвах уред, който вече имах, а мястото ми е кът и ми е важно да нямам излишни уреди. Иначе стерилизаторът като такъв си е удобен и доста бърз, но реално една тенджера и бърз котлон вършат същата работа.

# 131
  • Добрич
До колкото знам аз минималното майчинство за тези които се водят на договор и имат месеците който са нужни първата година ще е 460-майчинството не може да е под минималната работна заплата,а тя ще е толкова тази година.Втората година-340 лв.Няма да има промяна и си остава такова.За тези който са без договор,получават майчинство 1 година и то не знам колко,мисля че е по-малко и се водят като социални.Ако бъркам,нека някой ме поправи Simple Smile

# 132
  • София
Здравейте!

Линеа негра аз имам по принцип - не знам защо, но я имам още от пубертета някъде. Със сигурност съм я имала, когато бях на 18-19, защото си спомням, че тогавашното ми гадже ме пита от какво ми е този белег  Grinning

За оправянето - ние не сме под наем, но пък имам ипотека и сумата е сериозна, защото самоучастието беше много малко и ми отпуснаха 93% от стойността на имота. Оправяме се най-чудесно, но сме и двамата с високи заплати; оправях се и когато бях сама с дъщеря ми и плащах 500 лв наем + сметки. Но моето майчинство е максимумът, много други жени не са така и е по-трудно. Майчинството за втората година си остава 340 лв; а социалното майчинство за майки без трудов стаж мисля, че си остава 100 лв.

За купуването - помпа за кърма е покупка, която според мен може да се отложи. Ако не се очертава бебето системно да бъде оставяно на друг човек, помпата може и изобщо да не е нужна. Аз имах и почти не съм я ползвала, можех да мина и без нея. Моят съвет би бил - или набележете такава, която искате и купете при нужда; или ако искате все пак да си имате от ден 1 - вземете назаем или купете някаква евтина, а ако се окаже, че наистина е нужна - тогава да се инвестира в собствена или по-хубав модел.

Стерилизатор - също имах, и него не ползвах. Едно, че кърмих; второ, че попрочетох и стигнах до извода, че едно добро измиване на залъгалки, шишета за вода и т.н. е достатъчно. Все пак, гърдите ми, например, не са стерилни. Аз цялата не съм стерилна, колкото и да се мия, а бебето ме докосва и после си лапа ръцете. А и всяко нещо престава да бъде стерилно почти веднага след изваждането от стерилизатора. Та реших, че е излишно.

За дрехите - мен ме посъветваха да купя 5-6 бодита с къс ръкав, още толкова с дълъг за всеки случай, нищо, че е лятно; горе-долу толкова ританки, 1-2 тънки жилетчици и кажи-речи това. Ами не ми бяха достатъчни тия дрехи; случваше се пелената да пропусне и да я преобличам цялата; от млякото малко да върне и т.н. и за да се оправя с толкова дрехи, трябваше всяко едно нещо да го изпирам на мига. Ами не ме устройваше и аз направих така - направих си сметка колко дрехи са нужни, за да имам сигурност, че ще се оправям с 2 перални (не пълни) на седмица и отидох и ги купих. За мен това беше ОК и действам и досега на същия принцип като купувам за нея; други жени се справят и с по-малко дрехи и по-често пране - всеки си решава. Аз мисля и сега да купя толкова, че да не пера всеки ден.

Стана много дълго, та друг път ще си изказвам мнението за другите неща. Но общо взето, много от нещата в списъците по интернет и из бебешките магазини, са или напълно излишни, или не всяко бебе ги харесва (например люлки, шезлонги, активни гимнастики и т.н.)

# 133
Ританки какво е?  Embarassed
Не знам къде ще пера дрешките, дали изобщо е безопасно в машината и на каква температура се пуска. Разгледах програмите на моята. Имам бебешко пране, 90 градуса, повече от 2 часа? И ми се струва прекомерно, може би става докато не зарасне пъпчето. Аз съм алергична и пера с прах My forest, мисля че ставал и за бебешко.
Имам един страх, сега още рано да правим покупки, а после не зеам колко ще съм подвижна за да обикалям магазините и да не стане така да пращам мъжа ми сам да ходи по магазините и да ми показва нещата по скайп за да приценя.  Embarassed

# 134
Хиххихи,Karjala и ти като мен със страха.Аз все искам да купя нещо,но все си мисля,че е доста рано,а и мъжо все ми обяснява как било рано.Според него чак към 8 месец било добре да купуваме,а мен все ме е страх да не избърза бебчето.Да не съм се притеснявала и да избърза той щял да ходи със свекито да пазарува-еееееее,полудях!

Общи условия

Активация на акаунт