Помощ за приятелка - как?

• 7 683
  • 199
  •   1
Отговори
Здравейте, може би постът ще бъде дълъг и пак няма да мога да обхвана всичко, но имам нужда от съвети и помощ. Става дума за една приятелка, с която сме близки от повече от 15 години, но последните 3-4 много се промени. Станала е доста нервна, избухлива и обвинява другите за всичките си "нещастия" (по-нататък ще спомена и за тях). Има прекрасно семейство, мъж, който прави всичко за нея, страхотно, здраво и лъчезарно бебе, живи и здрави родители. Откакто я помня не работи и е човек, който не иска да си мръдне пръста за каквото и да било. Напоследък обаче са започнали скандали с мъжа й за това, че не работи, парите не стигат, а той все е натоварен с работа, изморен и изнервен. Тя смята, че вината е в него, че повдига въпроса, а не нейна, че никога не е искала да работи. Не се разбира със свекърва си, защото "няма тя да ми казва какво да правя". Сега последната мания е да намери някакво магическо хапче за отслабване, което "тоя смотан доктор не ми предписа", само и само да не положи усилие. Всеки ден говорим, вече се чувствам като личен психолог без заплащането. Давам и съвети, другите и приятелки също, но тя след 2 дни като повдигне темата, се прави, че за пръв път чува. Сигурно ще ме посъветвате да прекратя такива отношения, и аз съм го мислела, но не мога така лесно. Иска ми се да и помогна да осъзнае, че трябва много малко да се потруди, за да и се случат нещата, които иска, но не знам как.

# 1
Поискала ли е помощ от теб? Ако не е рискуваш да прекратиш това приятелство по-бързо от очакваното.

# 2
Да, това забравих да го спомена. Всеки ден водим разговори по тези теми и иска помощ със съвети, но изглежда съветите ми не са това, което очаква. Винаги очаква някаква "магическа формула". Много пъти съм я питала дали иска просто да я изслушам и да и кажа "да, права си" или да и дам съвет, тя иска съвет.

# 3
  • София
Тя е такава, каквато е. Приятелите й я търпят, мъжът й я търпи, от какъв зор да се променя? Нито вас ви разбирам защо се занимавате да сте й кошчета за душевни отпадъци, нито него защо я е избрал, като не го устройва такава жена (гледам от началото си е била такава).

# 4
А тази защо ти е приятелка всъщност?
На мен ми се струва някаква тъпа мързелива кифла.
На всичкото отгоре натоварва хората психически.

# 5
Вие (мъжът и приятелките) позволявате на паразита да ви използва. Помогнете на себе си, не на нея.

# 6
Докато тя сама не поиска да промени нещо ти зорлен няма какво да направиш. А като гледам така й е много удобно - хранят я, издържат я и си живее в някакъв нейн си измислен свят. Има такива хора, които обичат да се правят на жертви и вечно неразбрани и обикновено им трябва публика.

# 7
Възрастен човек ако иска да се промени, никакви съвети не му трябват. Ако не иска вътрешно да прави нищо, дори вълшебното хапче да и донесете, тя ще седи и ще чака някой да и го сложи в устата и налее вода. Ако не искате да се товарите - отговаряте и на мрънканията с "Аха. Да. Точно така. Права си. И аз мисля същото" и не си го слагате въобще. Ако сте от типа "Спасителка" на каквато приличате - продължавайте да си говорите с нея и да се ядосвате че нищо не се случва. След още около 3-4 (в тежки случаи 5-10) години ще ви писне и ще започнете да прилагате първия вариант с "Аха, Да, точно така"

Грубият вариант е да и кажете в прав текст в лицето - "Пенке, ти си дебела, мрънкаща и мързелива лелка и ако не се стегнеш такава и ще си останеш, само че без мъж и приятелки" В редки случаи това действа отрезвяващо на човек, защото е свикнал всички да го коткат, за да не му наранят чувствата не дай боже. И като му се каже така в лицето, понякога започват да се случват различни полезни мисловни процеси в главата. Ако ли не - поне няма да се занимавате повече.

# 8
Мъжът най-подходящия момент е избрал да прави скандали, че не работи - когато имат бебе... До сега нямало проблем, но вече и разходи за дете повече му идват. То се мисли овреме.

# 9
Дори да казва, че иска съвет, реално не иска съвет - иска някой да я слуша докато си дрънка. Има много такива хора. Не се впрягай с нейните истории, пускай си ги покрай ушите и така.
И аз имам една такава драма куийн. При нея е точно обратното - тя работи, влачи мързеливия си мъж и син на гръб. Не търси решение, просто иска да вентилира някъде и си търси слушатели.

# 10
Абсолютна лигла. Дали е била такава винаги, или стоенето в къщи я е направило такава, не знам.
Бягам аз от такива.

# 11
Аха, тя е в майчинство сега.
Е, като порасне, може да си затърси работа.

# 12
Тя и преди бебето "търсеше", но така и не намери. Относно реакцията на мъжа и, дошло му е в повече в някакъв момент и е повишил тон, че се прибира в мръсен и разхвърлян дом и че парите са кът, а прищявките много.

# 13
Щом има бебе... Мързелива или не, на мъжа не му прави чест за скандалите. Тя и да работеше, пак можеше да не им стигат парите, докато тя е в майчинство. (или гледа дете, не прието в детска)

# 14
Аха, тя е в майчинство сега.
Е, като порасне, може да си затърси работа.
Може, ама надали Laughing
Човек, който не е свикнал да работи, на челна стойка ще застане, но пак няма да започне. Отделно като нямаш трудов опит, като какъв точно би започнал - някаква нискоквалифицирана работа, която едва ли ще й отговори на очакванията, изискванията и желанията.
Чисто и просто мъжът й ще си я отглежда и така. Много такива примери има. И такива жени дори съпругът да почне да има нещо странично, си затварят очите, защото с напредване на възрастта разбират, че нямат много опции на свободния пазар.

Общи условия

Активация на акаунт