Морски свинчета (тема 6)

• 57 442
  • 812
  •   1
Отговори
# 720
  • Великобритания
и аз така със зеленчуците , но веднъж дневно - предимно вечер , като ни усети , че сядаме да вечеряме и се почва едно подскачане , квикане , затова му слагам и на него купичката и си хрупа и то . Кориандър мрази , само докато го приближа към него и бяга да се крие .. магданоз и копър си хапва с удоволствие
Макарон - за водата знам , че трябва да е студена , не топла .. , не мисля , че ще им стане нещо после че са малко студени зеленчцуците ..
Мойто си мисля ,че е станало доста антисоциално , и сега като се преместим ще му вземем другарче , да не е само ..само дано се спогодят , нещо се е озлобило , което знам , че не е много често при морските свинчета .. ама няколко пъти се хвърля към ръцете ми , 2 пъти вече ме хапа , първия път доста зле , втория само ме одраска със зъбите ..ама вече не смея да пускам детето да го милва , че почти постоянно почва да трака със зъби , доста заплашително и то ххахха

# 721
Няма значение температурата на водата. Peace Свекърва ми го тества със студенти, тя с това се занимава, та съвсем научно подходихме към проблема с обезнатритяването на зеленчуците на прасенцата, а на студентите им уплътниха едно упражнение. Laughing Че даже май и постер направиха за някаква конференция.

Важно е да се изплакнат зеленчуците след изкисването, защото водата, в която са киснали, е наистина опасна. Намаляването на концентрацията на нитрати е различно ефективно при различните видове растения, примерно при кореноплодните е най-ниско, при листните - най-отчетливо. Дълбоко белене, махане на най-външните листа и основата на марулите, рязане на кореноплодните задължително на парченца (за да се увеличи площта, която е в директо съприкосновение с водата) също помагат.

Свинчетата все пак са тревопасни, всяко растение съдържа NO3, идеята е да не им се дават ежедневно форсирани, хидропонни зеленчуци. И разбира се без обелки, позагниващи неща, без външни листа на листните зеленчуци и пр.

# 722
И според мен изключването на свежите зеленчуци не е вариант.

Вариант е за малко, току-що взето свинче, което още не е захранено нормално. Нали не вярвате, че в зоомагазините ги глезят, както в домашни условия? То там е рядкост вода да им дават, камо ли друга храна освен сено и/или смески.
Храносмилателната система на морските свинчета е много деликатна и всяка нова храна трябва да се въвежда бавно, внимателно и в много малки количества, които да се увеличават постепенно. Процедира се също като с човешките бебета. Особено ако човек е сигурен, че предишното свинче е умряло заради храненето, а не от нещо друго.

# 723
  • Великобритания
а бе нямам представа честно казано , ама така знам от наште , преди на село винаги слагаха салати , краставици в едно корито на чешмата и отгоре студена вода ..така съм и запомнила
Иначе като взимахме свинчето ни казаха - да не му даваме нищо , което ние самите няма да ядем - смисъл ударено , загнило ..такива неща ..всичко кисна , изплаквам , беля и режа .. мъжа ми все му вика  глезльото хххах

# 724
  • Бургас
Много ми стана мъчно за Лео,съжалявам,че е починал.Давайте малко зеленчуци на дребосъка,основно трябва да яде сено,гранули за морски свинчета (мисля,че от тимотейка са моите) и най-безвредни за тях са изкиснати моркови и ябълки(обелени и без семките).На ден давам по морков или половин ябълка на всяко свинче,но моите са възрастни,за бебе по-малко се дава.
Пуци е капризен и не яде гранулите,давам му смески.Напоследък му се услади сеното на Минипак,много се радвам,че поне сено прояде.

Май през 2018 моите мишочета ще стават  на по 3 години,ще се върна назад в темите да видя,че забравих от кога ги имам.Дано живеят поне още два пъти по три години,така сме си свикнали с тях и те са много привързани към нас.

# 725
А, бебе морско свинче се захранва като човешко бебе, наистина. И не е нужно от взимането да се започне със зеленчуците, аз поизчаках ден-два да свикнат със смеските на Oxbow и сеното и чак после започнах с маруля, после чушка, после морков и магданоз. Те и в природата така се захранват, взимат си по мъничко от устата на майка си и на другите възрастни прасенца в стадото. А Рози как съм захранвала... Избирах тъничко, меко листо сено и му го давам в устата между зъбите, а той не знае какво се прави с него. Само искаше гранули на кашичка от спринцовка да яде. И току се умори от ядене и ми заспи в шепата. Толкова беше малък милият, чак ми е странно като му гледам съвсем бебешките снимки.

# 726
  • somewhere over the rainbow
Лео е 300 гр. Не знам това каква възраст е. Но дойде много кльощав, направо жал ми стана.

# 727
  • Бургас
Малък е.Възрастните са от 800 грама до над килограм.
Моите не съм ги теглила,само ги пипам да не са твърде слабички или твърде затлъстели.Пуци си има дефект и хем е по-дребен,хем по-лекичък от Квики,но поне не е съвсем кожа и кости,да чукам на дърво,и двамата са добре,Квики взе да се закръгля с възрастта,дано не затлъстее.

# 728
  • WonderLand
Момичета, колко трябва да тежи едногодишно женско прасенце? Моята Мишка тежи малко над 1кг и се чудя дали не е много.

# 729
Мойто си мисля ,че е станало доста антисоциално , и сега като се преместим ще му вземем другарче , да не е само ..само дано се спогодят , нещо се е озлобило , което знам , че не е много често при морските свинчета .. ама няколко пъти се хвърля към ръцете ми , 2 пъти вече ме хапа , първия път доста зле , втория само ме одраска със зъбите ..ама вече не смея да пускам детето да го милва , че почти постоянно почва да трака със зъби , доста заплашително и то ххахха

Чудесно е, че ще му взимате другарче  Hug Със сигурност ще стане по-смело и отворено към вас, когато има другарче. Свинчетата са стадни, социални животинки, разликата в поведението им по сами и в стадо е огромна.

Помислете за осиновяване, при вас поне е възможно:
https://www.theguineapigforum.co.uk/pages/guinea-pig-rescue-locator/

Така поне ще сте сигурни, че свинчетата ще се харесат и ще се сприятелят.

Ние обмисляме да надградим клетката през пролетта и да я пренесем на голям остъклен балкон, само да му направим ремонт и изолация пролетта и да го климатизираме. Там ще можем да поберем Г-образна клетка с обща дължина почти 3 метра и ширина 77 см, плюс по-голям втори етаж. Иска ни се да вземем четвърто прасенце (с тенденция да станат пет накрая, Рози ще си има харем  Laughing). Обаче за да си оформим стадо и да сме сравнително сигурни, че свинчетата ще се приемат едно друго, добавяме по едно свинче на година и половина някъде, за да всички свинчета да са надрастнали бурния хормонален период. Та ще изчакаме Алиса да стане на година и половина и ще се огледаме на четвърта мишка някъде септември 2018.

Идеята ми е, че ако имаше приют у нас, в който да занеса прасетата и някой да ги понаблюдава, да им прецени характерите, да ги събере с други прасенца с подходящ характер и да прецени, че със сигурност се сработват като стадо, нямаше да се налага да чакам по година и половина да си осиновя прасенца. Освен това, нямаше да се налага да купувам бебета от магазин, а щях да взема по-възрастни прасенца. Сърцето ми се къса за възрастните свинчета в зоомагазина, тези, които не са на няколко седмици и не са чак толкова очарователно сладки. Те, за съжаление, са непродаваеми и не искам и да мисля какво им се случва. Обаче за мен е риск да взема свинче на няколко месеца, защото е тийнейджър, трудно се сработват в съществуващото стадо, а имам място само за една клетка. Та съм принудена междувременно да давам пари на развъдчиците на прасенца, които разделят бебетата от майката на седмица, още преди да са отбити, защото тогава най-лесно се продават.

# 730
  • somewhere over the rainbow
Утре ще ми донесат сено от люцерна и свежа трева. Имам близък с кравеферма и той каза, че в Балкана в момента имало хубава трева /посред зима?/, където си пасе кравите. Отделно си има домашно сено.

# 731
Ей, завиждам за тревата  Hug

# 732
  • Великобритания
Макарон - и аз мисля за осиновяване
тук е така , взимаш животинка , не ти харесва или не можеш да я гледаш повече - отиваш и я оставяш в такива шелтъри.. може и в магазина откъдето си я взел ..Но никой няма да го остави навън , да го захвърли ей така , както е в Бг .. нямат такова мислене просто
ще му вземем , само да се преместим и да оправим всичко ..ще си има другарче Simple Smile

# 733

Желая ви от все сърце да бъдете живи, здрави и много щастливи! И дано тази година още много мъници да намерят семейства, които да ги обичат и да се грижат за тях с много любов, както правим всички ние!❤❤❤

Днес намерих снимка на Миша от деня, в който я взехме в къщи. Толкова беше мъничка и беззащитна..., тежеше едва 150гр , явно е била на няколко дни.

# 734
Честита нова година и от мен!

Да сте ви живи и здрави вие и всички обичани същества покрай вас, хора, свинчета и други животни (с намигване към Джералд Даръл).  Laughing

Аз да питам за стопаните на женски прасенца, че имам опит досега основно с мъжки. Колко често се разгонват женските при вас? Забелязвате ли дните на разгонване отчетливо? Какви прояви имат?

Имам две женски - Мая на почти 2 години и Алиса на 9 месеца. Алиса е добричка, big softy, понякога се блъска в другите свинчета, когато тича и е набрала инерция, но иначе е на дъното на йерархията, много е мила и непрекъснато раздава целувки на Мая и Рози. Забелязвала съм кога се е разгонила няколко пъти, но нищо фрапиращо не е правила и отшума бързо.

Мая е друга бира и е истинска бяс понякога. Като тийнейджър имаше много интензивни разгонвания, при които буквално приклещваше Рози и му се мяташе. При едно такова разгонване всъщност те си и смениха позициите в йерархията и Мая стана доминантното свинче в клетката. След като Мая излезе от тийн периода (4-12 месеца), нещата рязко улегнаха и тя се превърна в едно благо и гушливо прасенце. Този кротък период продължи няколко месеца, докато Алиса не влезе в тийн периода (края на това лято и началото на есента). Сякаш наместо Алиса да е тийнейджър, Мая започна втори тийн период, по-бесен и хормонален от предния. Вече имаше цели две свинчета да преследва, когато е разгонена, обикаляше цялата клетка, маркираше с урина, душеше ги отзад, качваше им се, пъхаше се под Рози, гонеше ги... Женските свинчета имат т.нар. тапа, подобно на тази при бременните жени. Много рядко човек може да я види, защото отпада постепенно в дните преди разгонване, но при Мая на два пъти беше много видима. През времето на разгонване пелвисът й също е видимо много разтворен.

Обикновено това продължава не повече от 36 часа и е веднъж на около 3 седмици, след което се кротва и става ужасно мила и гушлива.

Прощавайте за дългото и подробно описание, но исках да попитам, това звучи ли ви нормално? Виждали ли сте нещо подобно при вашите женски свинчета? Чета в интернет за нормалното поведение при женски свинчета и това на Мая изглежда гранично. Не е агресивно в буквалния смисъл на думата, но е неприятно за гледане и сякаш стресира Алиса. Рози и е свикнал и го приема философски.

Тревожи ме да няма кисти на яйчниците. Кистите причиняват буйни, свирепи разгонвания при тях и обилни пелвисни тапи. От друга страна, няма увеличени млечни жлези, нито пък опадала козина, които са другите два типични симптома на кисти в яйчниците. Чудя се дали да я заведа на ехограф... Не искам да я влача и стресирам за нищо, но и не искам да игнорирам евентуален проблем.

А, още нещо - от момента, в който това й поведение започна, да речем през август или септември, постепенно тя спада на тегло, въпреки че няма загуба на апетит и яде колкото обикновено. През юли беше 1120 грама, днес я премерих (ден след поредното бясно разгонване) 990 грама.

Общи условия

Активация на акаунт