Отговори
# 300
Забравяте едно много голямо перо - цигари и алкохол.
Аз наскоро научих, че познати харчат близо 1000 лева месечно само за това.
А по повод как 20 годишен може да е на заплата 2 бона в София... може ако работи в кол център и владее наистина добре чужд език.

# 301
  • Варна
Забравяте едно много голямо перо - цигари и алкохол.
Аз наскоро научих, че познати харчат близо 1000 лева месечно само за това.
А по повод как 20 годишен може да е на заплата 2 бона в София... може ако работи в кол център и владее наистина добре чужд език.

Цигарите и алкохола не са жизненоважни,може да се живее и без тях.

# 302
  • София
Семейната кола- да. Но аз говоря за "мамината кола", която идва в комплект с прехвърляне на задължения като: взимане от градина/училище, пазаруване, посещаване на мероприятия. С колата се изкушаваш да поемаш повече ангажименти, без да са ключови.

Контеса, как ще се чувстваш да ти разпределят едно МПС и една част от развозването да се падне на теб?

Не разбрах това нещо лошо ли е  newsm78
Аз съм домакиня, с автомобил. И от сутрин до вечер карам баткото на някъде /училище, английски, спорт/, като към това добавям и каране и взимане на малката от градина, а когато е болна и на лекар. Училището и извънкасните занимания са далече, а детската градина е близо, но е в съвсем друга посока. Изобщо не мога да си представя как точно биха станали нещата, ако нямах автомобил. А и честно казано не бих си го причинила най-вече на себе си.
Разбира се, че има хора, които просто не желаят да карат коли - не им е комфортно, не им харесва, страх ги е и т.н. При това положение е по-добре да не го правят, защото стават опасни за останалите шофьори. Но чак пък да се съжаляват шофьорите - това вече е абсурд  ooooh!

# 303
Този тормоз да не поемеш повече ангажименти възниква в два случая. Или когато те мързи та две не виждаш, или когато ближният ти има навика да те товари с ангажименти като бедуинска камила.

# 304
  • София
На мен пък ми се вижда възможно 1000 лв на месец за двама. Но БЕЗ заем или наем. Към 400 лв сметки и по 20 лв на ден - 600 лв. Но това са по 10 лв на ден на човек, съответно дооста трябва да стяга колана - никави кафета, сандвичи, цигари. Абе - почти нищо. Mr. Green
Аз нямам ли по 30 лв на ден, не съм спокойна /в тях включвам пазаруване за всички, но само мои джобни/.

# 305
възможно е разбира се

# 306
  • Варна

За възможното е възможно,въпроса е че е с големи лишения.

# 307
Това написах и аз- ако нямаш афинитет към тривиалните глезотийки, ако природата те е дарила с добра кожа и стройна фигура, фитнесовите занимания не те вълнуват.
Има хора, които с кросче и каране на колело постигат доста повече от други- пълнещи гушите на частни треньори и диетолози.
Една жена винаги може да си направи маникюра и педикюра сама, освежителна маска, и каквото се сетиш, и пак да изглежда дори по- добре от друга, изръсила се в салона.
Всяко покачване на доходите е добре дошло, но истината е и че много си зависи от уменията на човека да си оптимизира разходите.

E, това според мен вече е някъде извън границите на елементарния комфорт, не клони към глезотиите.  newsm78 Говоря за 1000 лв общо доход на хора с дете в София. Ние сме от тия дето изобщо не хвърлят за фитнес (щото сме запалени бегачи и се сцепваме от бягане в планината и в града та въобще не страдаме от проблеми с фигурите), не ходим по салони и тн., готвим с обикновени продукти - не само био и не виждам как ще стане номера с 1000 лв на месец, а сме двама.  newsm78

Прост пример: този месец платихме 200 лв ток, сложи още 100 лв телефони, нет, ТВ и вода, 100 лв две карти градски транспорт. С остатък от 600 лв на мен би ми било трудно да покрия само храната на трима човека, какво остава за останалите разходи - домашни потреби, джобни, евентуалните лекарства.

Сега, тъпо е да се обяснява как 4000 лв не стигат за живот, защото има поносими алтернативи на всички скъпи харчове, но 1000 лв няма как да стигат за трима човека без големи лишения, какво остава за спестяване или почивки.

Под екзистенциален минимум аз лично разбирам... да си плащаш сметките спокойно, да се возиш поне в ГТ с карта, да се храниш разнообразно и да можеш да си позволиш тук таме да си купиш дреха, книга, да излезеш с приятелка и да си платиш спокойно сметката, да смениш климата поне веднъж в годината. С 1000 лв на месец това няма как да стане - в София.

# 308
да, така е
трудно е да се живее с толкова особено ако са повече хора, но ако има цел/желание за нещо си то дружно понасяте неудобствата и така

# 309
  • София
да, така е
трудно е да се живее с толкова особено ако са повече хора, но ако има цел/желание за нещо си то дружно понасяте неудобствата и така

Само че това изобщо не е добър стандарт, а оцеляване от заплата до заплата.

# 310
да, така е

Само че това изобщо не е добър стандарт, а оцеляване от заплата до заплата.

прочети отново  Simple Smile

# 311
Според мен дори при най-добро желание и романтичност, дълго време прекарано едвам свързвайки двата края може да изнерви до крайност и убие мерака на почти всеки.

# 312
Този тормоз да не поемеш повече ангажименти възниква в два случая. Или когато те мързи та две не виждаш, или когато ближният ти има навика да те товари с ангажименти като бедуинска камила.

Чист мързел. Просто с по-малко усилия мога да си прекарвам по-приятно.

А и като се добави фактът, че возенето на двегодишни трябва да има специален стикер за опасен товар и разсеян шофьор.

Сама в колата? О, пълен кеф и рай. Била съм и ще бъда активен шофьор, нямам против.

Двегодишна и годиначка на задната седалка? Адреналин в небесата.

Возенето на ученик е съвсем различно- никой не се мята като риба, докато го закопчаваш в седалка, не писка, не пее, не се опитва да излезе от седалката.

Вяра-Н например си е сложила доста задачки, защото има кола.

А има учители по английски, дето ходят по домовете.

# 313
  • Пловдив
Стига бе Мамасита, и други имаме деца с малка разлика и караме коли! Еее, не се спря! Пий си хапчетата и мирясай!

И за твое сведение ученика ми във втори клас ОЩЕ е в седалка, в седалките се стои до 32 кг и до 150см ръст. По закон е до 150 см ръст. Моите синове постигат тия размери след втори клас, трети някъде.

# 314
Карай, щом ви кефи. Аз съм се отказала от това упражнение за следващите няколко години. Въобще не го смятам за задължително, а напоследък си мисля, че майките сами се товарят с излишни неща, масово.

Второкласникът ти нали не се бори с писъци, докато го закопчаваш? Синът ми има малка допълнителна седалка, но сам се намества.

Янтра, обаче и теб те е притиснала зимата, личи си- преди няколко месеца ми се струваше по-лежерна.

Общи условия

Активация на акаунт