Отговори
# 495
... си преобръща мнението на 360*.

Редакторското ми око трепна...я пак, колко градуса?

# 496
  • София
Е, аз имам претенции да разбирам от журналистика - за 4 години във ФЖМК поне нещо съм научила.
Може да не съм на висотата на мамасита  Mr. Green , но вдявам нещичко. Mr. Green

# 497
ФЖМК сте магьосници от високо ниво, аз с едно просто АУБ не мога да се меря, какво ли знам, Арнаут Ван Линден кофти ме е учил да пиша новини и да структурирам текст...и след това от 6 години писане на текстове за вестници и сайтове също нищо не съм вдянала.

Но научих едно: колегите не са най-острите моливчета в кутийката.

Змия, във ФЖМК учиха ли ви на журналистическата максима "When you assume, you make an ass out of you and me"?

(...форумът е идеално място да си направиш експеримент от рода на "свирене на Бах в метрото на цигулка за милион долара"...знаейки, че същите идеи, поднесени с малко сол и пипер, биха минали в почти всички медии...)

# 498
  • Варна
... си преобръща мнението на 360*.

Редакторското ми око трепна...я пак, колко градуса?

хаха не съм от най-прилежните.Мъча се да работя и да не пропусна нещо тука  Laughing

# 499
  • София
Писането във форума, докато хвърляш едно око на децата е съвсем различно от писането срещу заплащане, за което трябва да се концентрираш.

Не е различно, съжалявам. Ако човек е развил умението да пише той пише както мисли. Писането на сериозен текст може да отнеме време за четене и проучване, но освен ако не си в процес на обучение, да си формулираш мисълта и да я запишеш не би следвало да коства усилия. Не са един и двама хората, които тук без усилие се изказват брилянтно, остроумно и на място. Непрофесионално и често по прозаични или незначителни за човечеството теми. Просто това мислят в момента. Истината е, че и да се напъваш, и да се концентрираш мисълта ти няма да започне да тече по-ясно, ако по начало губиш нишката и нямаш фокус.

И с това не казвам, че не умееш да пишеш. Просто в момента мислиш разпиляно и много напрегнато, затова не следваш темата на темата, а от всяка реплика взимаш повод да започнеш нова тема.

# 500
Това, че една досадна леля, дремеща на компютъра по цял ден, докато децата и се гледат сами и бълва помия под всяка тема, не значи нито, че може да пише добре, нито че някой иска да се занимава с нея. Тя занимава другите със себе си, което е различно!  ooooh!

А това е едно мнение с отличен стил. Не бълва помия, добронамерено е, личи си, че авторката си е направила труда да помисли, да даде хубави примери, да допринесе с нещо в темата, по възможност различно от "Мамасита е досадна"...

А, не, всъщност не...

Аз се включих по темата, няколко пъти. Културно. Дадох мнението си, лични примери и собствените си раздъждения по въпроса. И до там. Не съм аз тази, която окупира темата с отговори след всеки пост, възхваляваща собствената си персона и начетеност. Аз, за разлика от теб съм в офиса и върша нещо. Ти имитираш дейност. Айде моля ти се точно за моето мнение да не се хващаш, защото ако има някой, който не допринася с нищо за темата, освен празните брътвежи на една умряла от скука жена, това си ти.

# 501
Писането във форума, докато хвърляш едно око на децата е съвсем различно от писането срещу заплащане, за което трябва да се концентрираш.
Факт. Но понеже вече почти 10 години работя като чукча-писател срещу заплащане (макар и за Африка  Mr. Green), смея да твърдя, че постигането на прилични и добре заплатени резултати е напълно постижимо. Не твърдя, че е лесно да жонглираш с децата, печката, прахосмукачката и писателството, но става. Разбира се няма да е "паметник неръкотворен" като творчеството на Пушкин. Не е това целта. Целта е да е достатъчно добро, за да ти платят прилично за него и да ти разсее поне малко главата от 24/7/365 концентрация върху децата.

# 502
Съжалявам, за мен това не е професионално писане, не го броя. Това е точно старата школа, с хаплив фейлетонен "стил" и перо. За мен професионално и нормално е да се поизмъчиш малко с по-оригинална селекция на думи и метафори вече при втора редакция. Не знам колко са авторите, които могат от първи заход да произведат текст, който не би имал полза от промени тук и там и в който няма никакви пропуски. И това докато готвят.

Знам за какво говоря, когато говоря за концентрация. Съвсем различно е. Да пишеш така, че да надскочиш себе си, а не каквото ти дойде, дори да е брилянтно. Занаятчийство, не чесане на егото и лингвистични фойерверки. Олд скуул журналистика. Деветдесетарски брой на Егоист.

Уиш, твоето не е криейтив писане. Има обаче и други стилове и изисквания. Иначе ако трябва да пиша нещо прозаично- може, но ако трябва да си подбера думата така, че да е правилната, а не да дразни окото и ухото, тогава е по-трудничко. А е важно нещата да са точни.

# 503
chrissy е права, че добрата финансова култура се възпитава от ранно детство. Отношението към парите и икономическите отношения в обществото са нещо важно, което доста хора пропускат с идеята, че като имат пари всичко ще се нареди....

грешка на Сирената е, че във всяка ситуация си представя само и единствено себе си. Сякаш няма приятелки, познати, съседки, роднини, които да са в различни ситуации.
Има много успешни жени над 30 години -  и с кариера, и със собствен бизнес, и със семеен бизнес - всяка една от тях, жива и здрава да е, има поне едно дете - тежи си на мястото, има уважението на бранша в който работи, има разностранни интереси, има уважението на средата в която движи.
Общото за тези жени е, че са много толерантни към останалия свят и съвсем не се държат като някакви героини. Просто са си те и е удоволствие да се приказва с тях

The Siren of Titan,
имаш леко идеализирана представа, че лесно ще се впишеш на някоя позиция  Laughing
Това съвсем няма да стане така лесно, защото дълго време не си работила, имаш 3 деца, смяташ се за уникална, прозряла мъдростта на света и т.н.
Такъв дървен философ не знам кой ще иска да сложи на каквато ще да е позиция.....

# 504
Уиш, твоето не е криейтив писане. Има обаче и други стилове и изисквания. Иначе ако трябва да пиша нещо прозаично- може, но ако трябва да си подбера думата така, че да е правилната, а не да дразни окото и ухото, тогава е по-трудничко. А е важно нещата да са точни.
Аз нямам предвид точно и само криейтив писане, а факта, че дори с деца можеш да правиш нещо смислено, което не само да ти носи пари, но и да те изважда за малко от 24/7/365 ангажимент с децата. Аз съм напълно съгласна с идеята ти, че трябва да се концентрираш върху децата и с радара си да ги усещаш и предусещаш. Но поне за малко трябва да се вадиш от тази концентрация с оглед на запазване на здравия разум. Макар и 5%, но трябва да имаш свой собствен свят, несподелен с децата.

# 505
Правилно се отбеляза - след раждането на дете е по - вероятно майката да има просто работа за допълнителни доходи и евентуално след време шанс за развитие в кариерата (ако са й останали сили и не се чувства като изцедена от мелачката - работа-деца-мъж...)
Аз съм така - давам детето в групата за определени часове - понякога 4, понякога 5, зависи от ангажиментите, но по всяко време си знаеш, че могат да се обадят от групата и да ти кажат, че детето е паднало, получило е разтройство или нещо от този род...
Някой назад беше написал нещо от сорта "То едно дете няма как да ти попречи на кариерата чак толкова много."
Ако го гледаш без баби - дори и единственото детенце се явява сериозна спънка за кариерно развитие,
защото все пак и таткото ходи на работа, колкото и съвестен баща да е, колкото и да помага.
Ако имаш 3 деца и баби на разположение - развитие в кариерата е напълно възможно.
Имам такъв реален пример пред очите си - майка на 3 деца със супер успешна кариера, пътувания, интервюта по медии, медали, сертификати... Тя има време за яка работа и себеотдаване, но нейните родители й отглеждат децата.
НО !! Реален пример за майка на 3 деца без помощ от баби и със супер кариера ...  Crazy Само в този форум съм чела за такива. Наистина звучи нереално... Peace

# 506
Аз нямам предвид точно и само криейтив писане, а факта, че дори с деца можеш да правиш нещо смислено, което не само да ти носи пари, но и да те изважда за малко от 24/7/365 ангажимент с децата. Аз съм напълно съгласна с идеята ти, че трябва да се концентрираш върху децата и с радара си да ги усещаш и предусещаш. Но поне за малко трябва да се вадиш от тази концентрация с оглед на запазване на здравия разум. Макар и 5%, но трябва да имаш свой собствен свят, несподелен с децата.

Имам де, не е като да нямам.

Но отдавна не си правя илюзии, че точно в момента мога да поема нещо между другото. Просто защото не се знае дали ще е от тия дни с 4 часа затишие или ще има тръшкане и инциденти, които ще ми вземат силите. И е супер стрес да се настроиш за работа или "нещо за себе си" и точно тогава децата да те усетят и да ти устроят купон.

Проблемът не е в активната ангажираност, а в това, че си на повикване.

Да, тука има "пера", дето може и 20 пъти да ги подръпнат и пак да напишат нещо като за Пулицър...ама малко ме съмнява. Без подръпването излиза по-добро.

# 507
майка на 3 деца със супер успешна кариера, пътувания, интервюта по медии, медали, сертификати... Тя има време за яка работа и себеотдаване, но нейните родители й отглеждат децата.

В каква област се случва това?

# 508
  • София
Съжалявам, за мен това не е професионално писане, не го броя. Това е точно старата школа, с хаплив фейлетонен "стил" и перо. За мен професионално и нормално е да се поизмъчиш малко с по-оригинална селекция на думи и метафори вече при втора редакция. Не знам колко са авторите, които могат от първи заход да произведат текст, който не би имал полза от промени тук и там и в който няма никакви пропуски. И това докато готвят.
Всички, които умеят да пишат. Писането е занаят. И промени може да има винаги в един текст, това е последваща работа. Ако по начало губиш мисъл или развиеш навик да губиш мисъл обаче трябва пренаписване, не поправяне.

Но да се върнем на темата, предлагам.  Wink И пишещите са хора, не винаги добре платени, но и от това се живее. Дали е живот според някои е друг въпрос, но и с парите, и с всичко останало, ми се струва, че е загубена кауза човек да се опитва да се превърне в различен човек, за да има деца. Извън крайностите, всеки може да има деца и да ги отгледа нормално в своя сегмент от света.

Това важи и за децата. И те трябва да имат свой свят без майката. Нали идеята е да станат самостоятелни постепенно. Постоянното майчино присъствие пречи, дори да не им висиш на главата. Час-два-три с някой друг са полезни и за децата.

# 509
Да, Мамасита, на теб децата са ти много малки, пък и са три броя. Но животът и бизнесът са много динамични и на твое място не бих била твърдо уверена, че с лекота ще се върна на работа и за нула време ще се впиша. Дай Боже да е така, но като цяло е тегаво и се случват и неприятни изненади.

Това важи и за децата. И те трябва да имат свой свят без майката. Нали идеята е да станат самостоятелни постепенно. Постоянното майчино присъствие пречи, дори да не им висиш на главата. Час-два-три с някой друг са полезни и за децата.
О, да. Задължително.

Общи условия

Активация на акаунт