Тромбофилия - тема №2

• 87 622
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Всички хормонални препарати повишават кръвосъсирването - в листовките им пише. Ако се налага да се приемат, трябва да се компенсира с антикоагуланти.

# 331
Дали това важи и за еутирокс, бромокрептин и т.н? newsm78 за ОК, естрогени и прогестаново препарати знам, но за другите се чудя.

# 332
Аз съм на фраксипарин и заради зацапване бях и на утрогестан до 13-та седмица, същата терапия ми беше назначена от двама различни доктора и не съм имала проблем.

# 333
  • София
Дали това важи и за еутирокс, бромокрептин и т.н? newsm78 за ОК, естрогени и прогестаново препарати знам, но за другите се чудя.
Не, мила, не важи за тези препарати Hug

# 334
Не, мила, не важи за тези препарати Hug

Добре че си питах. Heart Eyes Heart Eyes Hug

# 335
  • София
Естрогенови и прогестеронови препарати имах предвид, съжалявам за недоразумението. Трябва да се чете внимателно листовката - то си пише.

# 336
А бяхте ли на терапия по времето на бременността и след родилния период

# 337
Здравейте. Кога е нормално да се започне терапия при установен проблем? Имам предвид следното, не съм изследвала тромбофилия, нямам предишни загуби, първа бременност, 4г.с. Искам да си пусна изследването, съжалявам, че не съм го сторила по-рано. Ако се открие проблем, ще бъде ли вече късно за евентуална терапия? В момента приемам само АП. Когато излязат резултатите може би вече ще съм около 7-8г.с. Ще съм Ви благодарна за мнение!

# 338
  • София
Габи,
Изследването в Геника става бързо - за седмица до 10 дни.
Ако го пуснеш утре - другата седмица ще имаш резултат.
Стискам палци всичко да е наред и да нямаш тромбофилия Simple Smile

Минимами,
при тромбофилия се препоръчва профилактика с НМХ както по време на бременност, така и през постпарталния период (6 седмици след раждане). В останалото време - аспирин протект.

# 339
Gaby-to, а защо си решила, че може да имаш проблем за да правиш изследването, та даже и аспирин пиеш...

# 340
Здравейте, предварително се извинявам за дългия пост.
   През 2015г. забременях за първи път. От средата на бременността се оказа, че имам намален кръвоток към средна мозъчна артерия на плода, което би могло да е индикатор за фетално страдание.  Останалите кръвотоци бяха в норма и бебето се развиваше добре, даже като ехографски данни вървеше напред. Беше ми назначена терапия Дузодрил, Флебодия, а по- късно и Аспирин Протект, който приемах до 34 г.с. Имах направени и генетични изследвания със следните резултати:
Нормален генотип за:
R506Q (фактор V Лайден, FV)
20210G>A (протромбин)
1298А>C (MTHFR)
66A>G (MTRR)
I/I (ACE)
Val34Leu (F13)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)

Коментар:
    Не се отчита повишен риск към тромбофилия въз основа на изследваните показатели. Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI при нормален генотип за ACE и F13.
Не се асоциира с повишен риск от спонтанни аборти.
При генотип C/T за 677C>T може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 30-40%.
    Казаха ми, че при тях всичко е наред, пиех по лекарско предписание Неофолик Мета, както и останалите лекарства. Кръвотокът ту влизаше в норма, ту падаше, но накрая решиха, че става опасно да стои бебето в мен.  Така в 38 г.с. родих с планово секцио сина си. Всичко с него беше наред, роди се в идеално състояние. Към петия месец ми направи впечатление, че не посяга с дясната ръка и че тя е по- стегната от лявата. Заведох го на невролог и му направиха трансфонтанентална ехография. Откриха малка следа от прекаран съдов инцидент в областта на двигателния център, който според невролозите е настъпил през бременността. Не могат да кажат инсулт или мозъчен кръвизлив е било, нито дали причината е в лошо захранване към плода или прекаран от мен вирус, но някои изказаха съмнение, че е настъпило съвсем в края на бременността. Слава Богу сме се разминали сравнително леко и с рехабилитация проблемът отшумява, но аз се опитвам да разбера къде е причината, макар че вече всичко остава в сферата на предположенията.
   Наскоро посетих генетик, според който генетичните не може да са причина за случилото се. Попита ме обаче изследвала ли съм антифосфолипидни антитела, а аз не съм. Посъветва ме при следваща бременност да ги следя. Пуснах и още два показателя за тромбофилия и ето резултатите от тях:
Нормален хаплотип N/N  за M1/M2 (ANXA5)
Хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI)
    Коментар:
    Носителство на алел +505G в TAFI гена (в хомо- или хетерозиготно състояние) се асоциира с предразположение към  повтарящи се спонтанни аборти, репродуктивни усложнения и дълбоки венозни тромбози.
   Според генетика това също не може да е причинило този инцидент в мозъка, обаче мен ме притеснява коментарът на лабораторията и да не би мутацията в този ген да е довела до влошения кръвоток.
   Ние искаме второ дете, но преди това искам да взема мерки да не се повтори случилото се.
   По време на бременността си бях първите три месеца на Дуфастон и Утрогестан. После ги спрях, но се наложи да възобновя приема на Утрогестана (поставях го вагинално). Освен това в последните две седмици преди раждането краката ми отекоха ужасно. Пулсът ми беше 120. Още в началото на бременността правих консултация с кардиолог заради ускорения пулс, но всичко излезе наред. Изследвах и хормоните на щитовидната. Там също нямах проблеми. Белтък в урината нямах, а кръвното ми като цяло си беше добре. В единични случаи съм го засичала леко повишено.
   Моля за коментар на последните ми генетични.
   Също така къде е най- добре да направя имунологични? Кой град, коя лаборатория? На колко време се следят?
    Някакви други допълнителни изследвания трябва ли да правя?
    Ако някоя от вас е имала подобни на моите проблеми при първата бременност, следващата нормално ли е протекла?
    Моля да ми препоръчате добър генетик, с който да се консултирам, преди да започнем опити за второ дете. Няма значение в кой град е.
    Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 14 мар 2017, 23:36 от Forest rain

# 341
Привет, момичета.

Вижте какви изследвани я си докарах днес.
Някой минал по този път може ли да коементира ? Sad

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 18:07 от bebka_8

# 342
  • София
Чудесни са ти изследванията, чак пък да си си докарала нещо newsm78 Имаш лека желязодефицитна анемия, присъща на бременността. Купи си Б12 да пиеш в метилирана форма, инжекциите са цианкобаламин и не са ок Peace

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 16:46 от Buena esperanza

# 343
Че какво им е на изследванията? Супер са си. Само В12 е ниско, но не се шашкай излишно, както много пъти сме писали, понякога при бременност се получават такива р-ти без действителен дефицит. За всеки случай може да си вземеш метилиран, както е писала Буена, и толкова. И по-спокойно  bouquet

# 344
Ами притеснява ме фактът, че никой не ми е назначил изследването и сега няма и кой да го тълкува, камо ли някой да ми предпише нещо адекватно....
Знам, че Сигридов предписва инжекции (макар и цианокобаламин), дори и при по-високи стойности...
Но аз не съм негова пациентка.
Доц. Русев също.
Паскалева ме отряза като краставица .....
Смятате, че не мога да навредя на бебето с метилкобаламин ?
А каква да е дозата ?

Общи условия

Активация на акаунт