НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 112

• 79 431
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Дами, да дам отчет за нацепената уста.

Наистина е било авитаминоза, в момента, в който започнах витамините и всичко се изчисти. Благодаря, Кам и Африканчо  Hug
За съжаление, започнах да качвам и 2-та кг, които бях свалила от началото на годината, веднага ги качих.

И отделно, понеже направих и преглед на щитовидната, оказа се, че двойният ми възел е вече 3 см. и ми препоръчват да се оперирам, а аз умираш от шубе. Някой има ли опит с това, и мога ли да изчакам?
Мислите ли, че фаста, който правих може да е провокирал това рязко нарастване на възлите, дали има връзка между двете? Знам, че гладуването не е добре за щитовидната жлеза, но това са възли, а не хипо или хипер функция.

Последна редакция: вт, 31 яну 2017, 16:22 от Flo!

# 181
  • София
Аз искам да благодаря на всички, които пишат активно в темата, особено на Шоки, yulinga, Кам и всички други Simple Smile Като знаеш, че нещата в човешкото тяло не са някаква магия, която се случва, и няма хапчета, с които да ги контролираш, а повече сън, движение и хубава храна Simple Smile и всичко обяснено, някак си е по-лесно Hug

# 182
Фло, не вярвам един фаст да е бил причината, честно казано... А това, че си върнала 2 свалени килограма, е признак, че става въпрос за вода - преди това си я махнала, сега пак си я задържала. Май при много хора Б-витамините влияят така, но когато ги спреш, сигурно ще махнеш и водата. А вместо витамините или поне след като ги спреш, можеш да наблягаш на дроба и другите вътрешности, те са най-големите източници.

# 183
В първия пост си го пише, той не е направен случайно. ooooh! Ако имате проблеми с жлъчката, увеличавайте мазнините постепенно.
В първия пост има точно 2 реда. Мен ме интересуваше дали има човек в темата с реален опит. Изчетох доста мнения в нета и са противоречиви. До онзи ден нямах проблем с жлъчката.
Както и да е, извинете за безпокойството Peace

# 184
Flo, кой проследява възела и с какво темпо расте? Какво е описано на ехографското заключение като находка?
Правила ли си биопсия, а сцинтиграфия, преди да те насочат за операция? Пречи ли ти по някакъв начин възелът, да не можеш да преглъщаш, да те боли, да се възпалява често гърлото?

За Варна и София мога да препоръчам доктор, конкретно за възела и за оценка, дали наистина да се реже.

# 185
Благодаря, Шоки, ще пробвам това, което препоръчваш.

Мереленда, честно казано, пробвах 4 докторки, 3 препоръчват операция и само 1, която ми е най-симпатична казва, че препоръчва операции изключително рядко.

Засега само напипвам възела, при определени положения на врата ми се вижда. Преди около две години беше 1,5. Миналият ноември беше 1,7-1,8. Сега бил 2,8, а го писаха 3. Засега само ехография са ми правили. Пратиха ме утре на изследвания на хормоните и кръвта, и след това искат да ходя в Майчин дом директно при ендохирург. Други изследвания няма. Последната докторка ми каза, че жлезата ми е леко тъмна и вероятно имам някакво Хашимото, което пак ми е странно, щото досега не съм имала хормони извън нормите. Ще се види утре отново.
Иначе за симптомите - освен напипването май нямам друго. Даже като се разболявам ме удря повече в дробовете напоследък. И честно казано усещам стягане след като напипах и осъзнах какво е, преди това не усещах нищо, така че го отдавам на голямо притеснение.
И последно, в София съм така че ако ми препоръчате добри ендота, ще съм много благодарна. За хирурзите чух двама - Сечанов и Кънев.

# 186
  • SA
carie , ти досега към нискомазнинно хранене ли си се придържала? Ако не - друг път получавала ли си оплаквания от ядене на месо с повече мазнина по него?
По начало, ако човек е избягвал дълго време мазнини, в началото при започване на ВН-НВХ може да има известни реакции като тежест, лека болка в обл. на черния дроб и жлъчката, които са временни и преминават с адаптиране на храносмилателната система към по-високо мазнинно хранене.
Ако е такъв случая при теб, бавно и постепенно увеличавай мазнините. Добре е, че нямаш жлъчни камъни. Мазнините сами по себе си не водят до заболяване на жлъчката и черния дроб.
Фло, радвам се, че ти е преминало това напукване на устните.

# 187
Flo, като излязат изследванията, независимо резултатите, горещо препоръчвам да се консултираш с проф. Румен Пандев. На ЛС ще ти пратя координати, ще почакаш за час, ако реши да отидеш при него. Той е ендокринен хирург. Няма да сбъркаш, ако му се довериш за консулт. Тук не говорим просто за операция, а комплексно - методи на ОП, отношение, внимание, разяснения... няма да съжаляваш. Голям човек!

# 188
  • София - Варна
Фло, аз имам два възела, като единият е 2.90 някъде. Седи с тоя размер от 8 години.
А пък другият е малък.
Като започнах да пия Т3 хормон за ЩЖ, малкият почти изчезна, а този малко понамаля. И това само за месец.
А да, имам Хашимото, и големият възел е с типична структура за Хашимото.
Казали са ми, че един ден ще го оперирам сигурно, ако много нарасне.

# 189
Благодаря, Мери и Африканчо

Със сигурност, че ще направя още една консултация при доктор Пандев. Едно мнение в повече няма да навреди, още веднъж благодаря!

Hug

# 190
  • София
Моля ви да помогнете. При НВ-ВМХ тези резултати много ли са зле?

Холестерол - общ      7.63   mmol/l   до 5.0
    HDL-Cholesterol   2.67   mmol/l   над 1.2
    LDL-Cholesterol   4.54   mmol/l   до 3.0
    VLDL-Cholesterol   0.42   mmol/l   ---
Триглицериди      0.93   mmol/l   до 1.70
Vit. B12                454.80   pmol/l   141 - 489
25-OH Vitamin D     82.12   nmol/l   50 - 120

# 191
Грета, хубави са изследванията. Peace Ето как се изчисляват съотношенията:

1) ХДЛ/общ хол-л: трябва да е поне 25%, при теб излиза 35%
2) Тригл./ХДЛ, но след превръщане в американските единици (тригл. се умножават по 89, а ХДЛ - по 39): ако резултатът е под 2, тогава е идеален, а твоят е 0,8.

Освен това триглицериди под 1 сами по себе си са добър резултат. ХДЛ 2,67 също е страхотно.

# 192
  • SA
Една доста интересна лекция на Dr. Sarah Hallberg за ЛДЛ и повишението му при ВМ-НВХ.
https://www.youtube.com/watch?list=PLrVWtWmYRR2BYjk-oQTlAtGCjnly … amp;v=w8jUmCe3zDs

Споделя наблюдения от своята практика, както и няколко проучвания по тази тема.
Отбелязва, че при малък процент от хората на ВМ-НВХ се наблюдава повишение на броя ЛДЛ частици, а при отделни случаи дори броя на малките ЛДЛ частици, които се считат за опасни по отношение на ССЗ. Защо при тези хора се случва така, не е ясно засега. Предполага се, че има връзка с инсулиновата чувствителност/ резистентност, нивата на инсулина и вероятно други фактори. Дали това повишение би довело в бъдеще действително до сърдечно-съдово заболяване, също не е ясно.
В своята практика е наблюдавала дори хора със затлъстяване на ВМ-НВХ, при които доста време се наблюдава подобрение в липидните показатели, докато в даден момент те се влошават според общоприетите критерии. Това й дава основание да подозира, че вероятно нарастването на инсулиновата чувствителност с времето се отразява по някакъв начин, поне при някои от хората.

# 193
  • София
Cioccolata, благодаря ти много. От първата страница и аз стигнах до подобен извод, но все пак това 7.63 ме постресна. Преди години за около 6 личната ме караше да пия пектин.

# 194
В Швеция все още горната граница за общия холестерол е 8. Wink А и общият холестерол не значи нищо, дори някои лекари вече предлагат изобщо да не се изследва. Да, може да има значение заедно с ХДЛ, но сам по себе си - мне.  Laughing Освен това на теб всички стойности са ти леко "повдигнати", така че може би просто твоят организъм реагира така. Но ако питаш кардиолозите виждали ли са ХДЛ 2,67, бас държа, че няма да си спомнят. Rolling Eyes Да не говорим, че съществува световна тенденция границите да се понижават все повече. Все пак нали трябва да се продават статини. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт