Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 70 675
  • 768
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,от скоро чета темата,понеже ми подариха Орхидея преди 3 месеца.
Имам само едно въпросче, миналата седмица Орхидеята ми прецъфтя опадаха всички цветове,все още не съм я пресаждала от както ми е подарена,обаче миналата седмица я торих с течна тор сега цветоноса ми тръгна сякаш да съхне и аз незнам какво и е листата са ок,прилагам снимка ако може да ми помогнете какво може да и има.Благодаря

# 91
Изсъхват си цветоносите, може да го резнеш под сухото и понякога излизат нови разклонения, може и да го оставиш да си изсъхне целия, така че това си е нормално, нищо и няма на орхидеята.
Ако няма нужда и корените са добре не пресаждай.
Ако искаш дай снимка на саксийката да се виждат корените и листата.

# 92
Ето и нея,най вероятно ще отрежа под изсъхналото да се разклони,дано стане

Дали има нужда от пресаждане? Simple Smile

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не  Hug

# 94
Коренчетата изглежда в чудеста форма, също смятам ,че няма нужда от присаждане

# 95
Добре няма да я пресаждам още,но не ви ли се струва да и е тясно.Има ли определен период благоприятен за пресаждане ? Wink

# 96
 Simple SmileКато им е тясно цъфтят повече, а след пресаждане има един по-дълъг период през който спят.
По книгите пише май, юни, но аз не съм се съобразявала, а при нужда.

# 97
  • Варна
Орхидеите обичат да им е тясно! Това е една от азбучните истини при отглеждането. Не се пресаждат, както останалите цветя. Моите не са бутвани от години, растат си, цъфтят си без никакви проблеми.

# 98
Благодаря ви момичета,даже реших и да не режа цветоноса, ако много изсъхне може би тогава,няма и да я пресаждам Wink

# 99
Момичета, каква може да е причината да съхне стар цветонос, който на върха има образувани свежи пъпки? И така няма да могат да се развият...  Sad

# 100
Добре няма да я пресаждам още,но не ви ли се струва да и е тясно.Има ли определен период благоприятен за пресаждане ? Wink

Трябва да й е тясно. И въобще в тази саксия ще откара десетина години. Може и завинаги според хибрида.почетете за орхидеите , те са епифити....

Моята свекърва от 10 дола вода донесе да си пресади дендробиума в кофа. Звъня звъня, обяснява колко много страдали коренчетата че им било тясноо. Какви били тези кори трябвало хубава хранителна почва! Обяснявах обеснявах обеснявях, факта че снаха й има къде 200 саксии с орхидеи въобще не помогна ...Явно не съм авторитет...Е,  пресади я в саксия голяяяма да растяло. Сега звъни - помощ не цъфти, помощ гние. Не посягам да говоря с нея и мъжът ми й каза - като не слушаш или слушаш кака Пенка съседката сега питай нея какво да правиш.

# 101
  • София
И аз мъча две орхидеи от миналата година, не цъфтят, но пускат хубави нови листа. Ведъж месечно ги кисна във вода, лятото два пъти. Имат някои корени, които са като загнили в горната част към стъблото, но пък надолу са си ок, растат. Да ги орежа ли?

За цъфтежа какво да наравя, задължително ли е торенто?
Иначе от прочетеното стигам до извода, че може да им липсва слънце. До прозорец са, но северозападен и с балкон пред него, а и често има пране... Май ще мисля как да ги местя.

# 102
Здравейте мили момичета и аз да се включа в тази цветна тема. Преди няколко дни получих прекрасна жълта орхидея. Идея си нямам как се отглежда но ще дам всичко от себе си за да оцелее. Една приятелка полива своята орхидея на всеки 7 дни в интернет прочетох ,че се полива на 2 седмици и в крайна сметна незнам как да я поливам и кога и как да я торя newsm78

# 103
  • Ænima/Albuquerque
Аз зимата поливам веднъж в месеца, понякога и по-рядко. Лятото, ако са големи жеги се ориентирам по корените, но горе-долу на 2-3 седмици се пада.

# 104
И аз през зимата в месеца по веднъж поливам. Торя, когато не са в цъфтеж.
А каква тор използвате? Бихте ли ми препоръчали някоя? До скоро имах една голяма бутилка, купувана от Австрия, но свърши.
От коя сте доволни?

Общи условия

Активация на акаунт