Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 804
  • 768
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Не, и година не изкара Embarassed

# 286
 Обожавам орхидеи, но само едничка успях да отгледам вече втора година. Наскоро я пресадих и сега забелязах, че зелените й корени са изсъхнали и почти не се забелязват къде са в саксията. Има обаче прокарало клонче, което има пъпка, чакам го да цъфне. Това, че коренчетата съхнат означава ли, че орхидеята загива?

# 287
Оранжерията на БАН има отлични условия за отглеждане - светлина, температура, влажност. Само да беше по-чисто и поддържано...

# 288
  • София

И нашето умря. Sad

# 289
Таня 67, летя със Wizzair, бяха в големия ръчния багаж. Завих ги в найлонова торба и ги пристегнах да не им изпадат корите от саксийките.  Днес тръгнах да се поразходя за кашпички, ами искат ми по 12 лв, а аз за тази цена ще си купя орхидея с кашпичка от Алди или Лидл. Тези обаче са от около 20 евро, листата им са по-тесни и дълги. Да видим как ще се развиват тук. Отварям си работа, да не стане само така, че да не ги хвърлям там, тук да ги изхвърлям.  Laughing

# 290
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Таня 67, летя със Wizzair, бяха в големия ръчния багаж. Завих ги в найлонова торба и ги пристегнах да не им изпадат корите от саксийките.  Днес тръгнах да се поразходя за кашпички, ами искат ми по 12 лв, а аз за тази цена ще си купя орхидея с кашпичка от Алди или Лидл. Тези обаче са от около 20 евро, листата им са по-тесни и дълги. Да видим как ще се развиват тук. Отварям си работа, да не стане само така, че да не ги хвърлям там, тук да ги изхвърлям.  Laughing

във фантастико има прозрачни кашпи за лев и седемдесет/осемдесет. купувах на колежка преди месец Peace
има и скъпи  Mr. Green

таня, ре-ге, не съобразих  Peace реших, че пак нещо съм изпуснала  Blush
другата дума беше "пелорик", гугнах я, но не ми стана по-ясно  Hug

# 291
Пелорик е мутация на цвета. Напр. венчелистчетата не се отварят, а остават затворени и имат формата на устната -
Скрит текст:

# 292
 Hug Hug благодаря  Hug Hug

купища снимки изгледах и не разбрах Blush

# 293
  • София
другата дума беше "пелорик", гугнах я, но не ми стана по-ясно  Hug
Пелорик е фалче, на което две от листенцата са затворени. Ето така:

Вид мутация е. При следващ цъфтеж обикновено пак цъфти така, но се случва и да се отвори напълно.

Току-що прочетох, че не се среща само при фалчовци - http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=6&t=424

Видях, че вече са ти отговорили, но ще пусна и моят отговор. Толкова време се рових в снимките, за да онагледя, да не е напразно.  Mr. Green

# 294
Кра-со-та!

# 295
камари снимки изгледах, изчетох всичко писано и нищо не разбрах  Blush  а вие с две думи обяснихте  Hug

гледам ги такива неотворени и се чудя що не са чакали да се отвори съвсем, че да се види хубаво какво и що  Crazy

# 296
vion изумих се от това как познатата ти германка купува орхидеи и когато прецъфтят ги изхвърля. Дожаля ми за цветята  Sad
И аз днес снимах моите фалчета (както им казвате тук). Те са моята гордост и радост пък било то и най-лесните за отглеждане и най-стандартните. Ето ги:
Скрит текст:

Някои от снимките правих през деня, други вечерта.
За съжаление преди няколко дни счупих цветоноса на бялата орхидея без да искам и сега краси една ваза

Последна редакция: нд, 12 мар 2017, 22:44 от Flash Dance

# 297
Blush какво е "ори"?
и още  една непозната дума мернах оня ден, но сега не се сещам коя беше  Blush

Blush имам го за дендробиум нобиле, но е кръстен "косматко" заради корените  Peace

Ми на телефон с малък екран с един пръст вместо При дендробиумите става Ори дендробиумите....

Добре че Танчето ме разшифрова без проблеми...

Флаш денс
На първата снимка жълтата восъчка ми спря дъха...

# 298
  • на острова на мечтите
Някой беше попитал с какво торите орхидеите newsm78Май има специална тор,но тук ,където живеят, имам предвид, никой нищо не казва ooooh! А и как се торят орхисеите Thinking
Ако има вече публикуван  материал ,моля дайте насока,че аз разполагам с малко време за интернет Embarassed(в смисъл, когато имам Интернет, нямам време, когато имам време не разполагам с интернет  Mr. Green) Благодаря ви,много bouquet

# 299
Здравейте. Имам поръчка да купя цитокининова паста за орхидеи. Къде се продава. Някой от вас ползвал ли я е за размножаване? Приемам и съвети за размножаване с такава паста.Благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт