Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 763
  • 768
  •   1
Отговори
# 345
  • Русе
И мен ме дразнят,но не смеех да пипам Wink Сега ще ги махна Simple Smile

# 346
Не се притеснявай, махай ги.
За цветоносите съм чела, че може да се оставят да изсъхнат, за да си дръпне растението обратно всичко важно от тях. Но и да се режат не е проблем. Въпрос на избор, предпочитания.

# 347
Бих искала да ви попитам нещо,четох назад,но не намирам информация.
Взех си Орхидея,след няколко дни цветчетата й опадаха,четох,че може от преноса,новото място и студа.Обаче самите клончета започнаха да изсъхват,едното замина,остана другото,което резнах до здрава част и сложих малко канела отгоре.Сега си я поливам като корените изсветлеят,а тези,които се подават от саксийката пръскам с пулверизатор.Листата й са здрави,без петна,тъмно зелени.
Какво още мога да направя?Дали това клонче ще израстне  Sad А трябва ли да торя?
Благодаря Ви  bouquet

# 348
  • Варна
Цветоносите няма нужда да се ръсят с канела, никаква надземна част няма нужда да се ръси. И листа съм рязала, с нищо не третирам. И въобще канелата, поне тази в пакетчета за кулинарни цели няма реални фунгицидни свойства. Цветоносите е нормално да съхнат, нищо не можеш да направиш. Наесен, ако условията са подходящи ще пусне нови.

# 349
Проблемът е,че където го резнах след няколко дни пак стана светло кафяво и отгоре самото място е сухо.Да режа ли до зелено или така да го оставя?
Благодаря  Simple Smile

# 350
  • Варна
Просто си съхне надолу, целият ще изсъхне и това е съвсем нормано. Направо режи на 1-2 пръста от основата.

# 351
Добре  Simple Smile
А да торя ли или няма смисъл?

# 352
По мое мнение орхидеите идват достатъчно наторени и форсирани от оранжериите. Затова новопридобитите не подхранвам поне половин година.

# 353
Здравейте, момичета!
Не съм голям почитател точно на орхидеите. Наистина са красиви, но цъфтят само веднъж годишно, а през останалото време не ми харесва да гледам голи пръчки.  Embarassed

В случая обаче искам да ви помоля за помощ да спася три орхидеи. Фаленопсиси.
Намират се в службата ми, оставени леко на произвола. Миналата зима бяха нацъфтели обилно. Тази година положението рязко се влоши - почти не образуваха цвят, листата им изглеждат посърнали и сбръчкани. Колкото и да ги държах във вода, така и не се оправят.
Преди две седмици им смених корите, но отново нищо не се промени.
По мое мнение са тръгнали към много зле.

Чудих се дали причината не е, че са вече няколкогодишни - 4-5.

Бихте ли ми дали съвет - да ги наторя с нещо. Кое ще е най-удачно за тях?

# 354
  • Варна
Страдащо растение не се тори - основно правило.
Причината не е, че са многогодишни според мен... Най-старата ми орхидея - от 2008 година може би, изглежда страхотно, няма никакви петна по листата, за разлика от по-нови, които имат. Нямам идея каква може да е причината, все пак как изглеждат корените? Ако те са добре не мога да се сетя за причина листата да са сбръчкани.

# 355
Страдащо растение не се тори - основно правило.
Причината не е, че са многогодишни според мен... Най-старата ми орхидея - от 2008 година може би, изглежда страхотно, няма никакви петна по листата, за разлика от по-нови, които имат. Нямам идея каква може да е причината, все пак как изглеждат корените? Ако те са добре не мога да се сетя за причина листата да са сбръчкани.
И корените не са добре.
Доста от тях бяха изсъхнали или като изгнили. Когато сменях субстрата, изрязах тези, които не изглеждаха добре. Само гледам, че се мъчат да изкарат тук-там нови коренчета.

Помислих си, че може би трябва нещо да ги подхраня, тъй като никога не съм ги торила.
Листата ми изглеждат едни такива посърнали и сякаш недобре хидратирани. Може пък да има връзка и с премахване на част от корените, но те бяха супер зле.  newsm78 Още преди да ги махна растенията бяха погрозняли....

Ето снимки :

Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

Как мислите? Може ли нещо да се направи?

# 356
  • Ænima/Albuquerque
На мен ми изглеждат що-годе добре. Има нови листа, цъфтят...

# 357
  • Варна
Не тори в никакъв случай. Болни корени и тор... ще ги съсипеш напълно. Дехидратирани са, определено, щом корените са зле е обяснимо. Но изкарват нови, така че би трябвало да се оправят.

# 358
utro77,
Случайно да са на слънце или на топло?

# 359
И аз имам едно въпросче. Взех си една Венерина пантофка и четох, че е много непритенциозна по отношение на светлината, можела и на луминисцентно осветление да вирее. В началото я сложих на кухненския плот, от там има "широк поглед" към светлината, защото имам доста прозорци, после я преместих на западен прозорец (на него има солано фолио - по-затъмнен е и не пропуска ув лъчи) и сега се чудя къде все пак е най-оптимално да е.

Общи условия

Активация на акаунт