Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 749
  • 768
  •   1
Отговори
# 360
Цветоносите ги режа само изсъхналата част, често се случва да израсне някое разклонение и да цъфне.В един момент изсъхва и целия и тогава го режа до дъно
В нета инфото е много разнопосочно и не бих казала че има конкретно правило за рязането

utro77, отгоре се виждат здрави и хубави коренчета, листата са малко спаружени, но не мисля че е проблем.Какво точно те притесни при корените.
А за цъфтенето имат понякога такива спящи периоди, а след присаждане минава доста дълго време докато изкарат цветонос, обикновено от половин година до година може би

# 361
Здравейте, момичета!
Аз на година-две се появявам с глупави въпроси, но това е положението - колкото и да се пъна, орхидеоотглеждач от мен не се получава Blush Та, моите 2 най-обикновени орхидейки, които 2 години ми стачкуваха, сега са се събудили и цъфтят. Ура! Grinning Обачеее, така са се изкривили горките, че цветоносчетата не вървят нагоре, а се стелят хоризонтално. От какво може да се е получило и как да го оправя? Ако се опитам да ги пресадя в по-голям съд и пообърна до правилното положение? И точно сега може ли да го направя или да ги изтърпя такива пълзящи, докато увехнат цветовете?

# 362
Пръчици сложила ли си да придържат цветоносите.Не ги присаждай

# 363
Ми не Embarassed А си има клечки в саксийките, не е да няма ooooh!
Попривързах ги сега, по-добре стана. Още дори трябва, но не смея повече да стягам, страх ме е да не счупя стръкчетата.
Уф, аз май много им се плаша на цветята, сигурно затова не виреят много-много при мен. А те май спокойно понасят "грубости" всякакви Laughing
Благодаря за съвета Peace

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 16:12 от птица

# 364
Здравейте на всички. Много харесвам фалчетата и мисля да си купя. Гледам, че в ХоумМакс има богата гама. Въпросът ми е дали ще ѝ добре на южен прозорец, като лятото е топло, но зимата не се отоплява и е в граници около 16-18 градуса? Simple Smile

# 365
  • Варна
На самия прозорец няма да и е добре. Зимата слънцето е ниско и ако са допрени до стъклото буквално ще изгори листата. Лятото пък е силно и дори за малко да ги напича може да им се отрази зле.

# 366
  • София
Показвам си новата придобивка и растящото бебе
Скрит текст:

# 367
Няма да е до прозореца, може би на метър от него. Главното е дали в стая, която не се отоплява зимата, ще ѝ е добре?

# 368
Да ви се наоплача. На 8 март ми подариха орхидея и седмица по-късно цъфките и увяхват. Не е от мястото най-вероятно, защото на същото отглеждам успешно още 2 орхидеи. Не е преполята, не е останала и без вода. Confused

# 369
  • Варна
Няма да е до прозореца, може би на метър от него. Главното е дали в стая, която не се отоплява зимата, ще ѝ е добре?
Ами ако температурата е поне 12-15 градуса, а щом е южна вероятно няма да падне повече, би трябвало да и е добре.

# 370
  • Ænima/Albuquerque
Да ви се наоплача. На 8 март ми подариха орхидея и седмица по-късно цъфките и увяхват. Не е от мястото най-вероятно, защото на същото отглеждам успешно още 2 орхидеи. Не е преполята, не е останала и без вода. Confused

От смяната на обстановката е. Ще се климатизира към новите условия. Аз наскоро купих една нова орха и няколко дни по-късно ми засуши един покарал цветонос.

# 371
Ммм, змия, чудесно е новото фалче! Този тип е с изключително траен цъфтеж.
Бебето е добре, развива се. Има още до времето за отделяне, а ако не ти пречи можеш да го оставиш и след това.

# 372

От смяната на обстановката е. Ще се климатизира към новите условия. Аз наскоро купих една нова орха и няколко дни по-късно ми засуши един покарал цветонос.

Благодаря bouquet

# 373
  • София
Бебето е добре, развива се. Има още до времето за отделяне, а ако не ти пречи можеш да го оставиш и след това.

Благодаря, за бебето ще питам след няколко седмици/месеци. Видях на снимки колко голямо трябва да стане, за да се отдели. Когато му дойде времето, ще давате акъл какво да го правя.
А ако не го отделя, какво ще се случи? Така на клечката ли ще вирее?

# 374

Благодаря, за бебето ще питам след няколко седмици/месеци. Видях на снимки колко голямо трябва да стане, за да се отдели. Когато му дойде времето, ще давате акъл какво да го правя.
А ако не го отделя, какво ще се случи? Така на клечката ли ще вирее?

Бебето се дели не според големината а според количеството читави корени които трябва да са минимум три и дълги минимум по 5 см. всеки. До тогава ще си стои на пръчката особено ако пръчката е зелена. Особени грижи за него не се полагат, не се пръска и нищо не му се случва. Ако пръчката тръгне да съхне ще мисли какво да правим.
От моя опит съм виждала бебето оставени на цветоносите - стават с едни дълги корени като брада, защото във въздуха се хранят само от влага, няма кори няма хумос, но е чисто и просто  въпрос на естетика.

Общи условия

Активация на акаунт