Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 897
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
  • Сф
Момичета, имам много жилави секрети в гърлото, мога ли да пия Проспан? Нямам кашлица. Благодаря.

# 241
  • град-държава
Мираж, проспан със сигурност може при бременност, защото ми го бяха изписали. Ентитус и тавипек също съм ги пила бременна и доколкото помня стават при кърмене. Витамин С и парацетамол, но най-добре лекар. Бързо оздравявай. Hug

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 12:12 от Vermilion`

# 242
  • над кукувичето гнездо
Може да пробвате и с по-силен чай от мащерка. Peace

# 243
  • Сф
Благодаря, момичета!

# 244
Зинат е антибиотика - гледах го в един сайт e-lactancia - дват го като low risk, а и се изписва и на бременни (наложи се да го пия през бременността, за съжаление). Бебето е на 10 дена. Опитвам да се оправя без антибиотик, но нещата не се подобряват, напротив. Ще изчакам още ден-два, но накрая май ще трябва да го взема. Много ме е страх да не заразя малкото. Не съм правила изследвания.

Писах за инфо и на НАПК, но чакам да ми отговорят, макар че на техния сайт точно видях, че има и такива АБ (Зината е от тях), с които е възможно да се продължи с кътменето.

Нещо този път малко криво ми тръгнаха нещата, може би по-рано трябваше да спра каката от ясла, но вече е късно да го мисля ако....

Аз също пих Зинат малко след раждането. Лекарката ми каза, че няма проблем. Преди това, още в болницата ми вливаха антибиотик, но не знам какъв. През цялото време си кърмех и благодарение на това ми тръгна кърмата.

# 245
  • Варна
Здравейте,имам проблем.Бебчето ми е на 15 дни и кърмата не му стига.От два дни дохранвам с АМ,просто не издържах психически.Първите дни като ни изписаха от болницата,спеше по много защото беше с жълтеница.Опитвах да цедя,обаче нищо не излизаше.Най-много 10 мл от двете гърди.После бебето се пооправи, обаче имам чувството че все е гладно.Тегля преди и след кърмене.Сутрин изяжда около 70 грама и после се почва намаляване на кърмата с всяко следващо хранене...45 грама,35 грама.Мисля че за бебе на 15 дни,трябва да яде доста повече. Sad Чудя се дали нямам някакво запушване,започнах и лецитин да пия,топли компреси.Нищо не излиза с помпата.. newsm45

# 246
Цеди след кърмене поне по 10-тина мин на гърда дори и на празно. Пий много вода, лактогонни чайчета (на Хип съм чувала че е хубав), има едни хранителни добавки от сминдух, не се сещам името, но някой може да помогне. Може да дохранваш със сонда, за да се запази сукането. Слагай много често на гърда, при всяко мрънкане, да има 8-12 хранения за денонощие. Важно е да има кърменета и нощем, тогава нивата на пролактин са най-високи и стимулацията най-добра. Ако бебето не се буди нощем го буди ти, да да го кърмиш. Гледай да не се стресираш излишно и ако някой от обкръжението ти ти говори против кърменето го изолирай за известно време, нямаш нужда от такъв психически стрес.
Пълни ли достатъчно памперсите, по това ще се ориентираш дали яде.
Усещаш ли гърдите пълни или са меки?

# 247
Помпата не е показател изобщо. Аз не можех да изцедя и 40 мл от двете гърди (сега не знам, защото я архивирах в кутията). А сме само на кърма.
Когато няма достатъчно или заспива го слагай по-често просто. Ние и през деня все още се храним на час, час и нещо - когато поиска, тогава. Може и с помпата да стимулираш, но бебето е най-добрата помпа и то ще стимулира най-добре.
Аз ползвам едни капсули - Лактил, има копър и анасон в тях. Също и чайчета. Дори да не е на Хипп, аз си взимам най-елементарния - на Биопрограма. А може и от някоя билкова аптека да питаш за чай за кърмачки.
Тегленето след всяко хранене също е доста стресиращо, не го прави. Тегли го веднъж на няколко дни. Ако спи и пълни памперсите няма как да е гладно.

# 248
  • Варна
Усещам гърдите пълни да.Обаче като я сложа да суче,я чувам да преглъща първите 5 минути и после само смуче без да се чува тоя характерен звук на преглъщане.Има дни когато си ака по 2 пъти дори,но днес примерно няма нищо,само напишани памперси.

# 249
Bee, за къса юздичка проверявано ли е бебето? Педиатър или дори е най-добре консултант по кърмене да провери.
Иначе често слагане на гърда, както са те посъветвали! Колкото и когатоо иска.

# 250
bee, нищо, сукането на празен ход също е полезно за лактацията. Просто ако не е яла достатъчно, като покаже признаци на глад (лапане на ръцете, кривене на устата като я гушнеш), й предлагаш пак, дори да е след половин час. Така и ти ще започнеш да произвеждаш повече кърма.
Иначе казват, че кърмените бебета акали по-рядко, (въпреки че при моя син не е така) и било притеснително ако няма нищо повече от два дни. Вода ако не й даваш и пишкането е показател. И ако спи спокойно после.
За юздичката не се сетих, но ако е къса ще може ли да засуче изобщо?

# 251
Bee, май почти всички майки минаваме през този начален период и се чудим достатъчно ли яде бебето. Знам колко е стресиращо. На мен ми помогна много честото кърмене-през деня през час, час и половина и по-рядко през 3 часа. Наистина е трудно и изтощително, защото почти през цялото време трябва да кърмиш. При мен това беше кратък период и бързо ми тръгна повечко кърма. През цялото време съветите на педиатъра бяха да дохранвам с АМ, но аз исках да положа усилия да сме самона кърма. Освен това, консултантите по кърмене ми обясниха, че производството на кърма е най-голямо между 3 и 8 сутринта и е добре тогава да има поне едно кърмене. Контролните кърмения ме объркваха, защото бебето изяждаше всеки път различно количество. Трябва да се отчете, че кърмените бебета ядат по-често от тезина АМ и е възможно на едно ядене да изяждат по-малко и е важно цялото количество за денонощие, а не единичното хранене.  Дано съм ти била полезна.

П.П. Ние вече 6,5 месеца се кърмим и бебето ми е пухкавко и големичко. Ако трябваше да слушам педиатъра, който в рамките на един месец първо констатира твърде много наддаване, следващия по-малко наддаване, щях да не кърмя вече. Успех!

# 252
  • Варна
Не сме я проверявали за къса юздичка,сряда сме на консултация ще питам.Вечер също се храни,буди се към 1 и около 4.Иначе започвам да я слагам на често ,ако трябва и през половин час...пък дано се получи и ми тръгне повече кърма!Благодаря ви момичета!

Последна редакция: нд, 23 апр 2017, 10:58 от bee

# 253
bee, с помпа докато свикнеш (а и след това) по-трудно излиза, отколкото със сукане. Опитвай да я разместваш леко, докато улучиш най-доброто положение на гърдата вътре в помпата - и преди съм споделяла, че милиметри могат да са разлика между "нищо не излиза" и цедене.
След като изсуче всичко, трябват 10-15 минути, а понякога и повече, дърпане на празно (без преглъщане), докато слезе нова порция кърма, обикновено става по-лесно и бързо когато си спокойна и се наливаш с вода през това време.
Точно около вашата възраст и аз бях започнала теглене на всяко кърмене - имаше и кърмения наполовина на други, отделните дни бяха с големи разлики, както и седмиците. Изобщо спрях след втората седмица - излишна паника е с меренето, детето си наддаваше в граници.
Моето не съм го будила, когато заспи на гърда, но понякога съм го оставяла да виси и по час-два - спинка, почива, примлясква си, гърдите се стимулират, когато му слезе кърма, а не е гладно, се дърпа и го махам.

# 254
Това мерене на всяко кърмене е много объркващо, може да се прави, ден, два-седмица при съмнения, но не и профилактично. Важно е не толкова количеството мляко на едно ядене, а за 24 часа.

Общи условия

Активация на акаунт