Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 832
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Аз спрях да го вдигам, когато окончателно го преместих да спи до мен - можеше сам да се обръща, преди шести месец, но не помня точно кога. С едно вдишано повръщане лежахме в болница на АБ още първите седмици, и поне няколко месеца след това стриктно го оригвах (не съм ставала винаги, по-често заспивах седнала или полу-седнала с легнало върху гърдите по-изправено бебе, беше ми по-спокойно).

# 166
Здравейте. Мога ли да храня бебчо със замръзена коластра . Ние сме на 22 дена ядем по 90мл ,та ако може пак ли по 90 мл да я смесвам ли с прясно изцедена кърма или ?
Бебчо не иска да суче за това го храня с шише, цедя се и имам доста кърма за това замръзявам

# 167
Привет!
За първи път влизам тук-ето, че и на мен се наложи.
Бебето ми е на 10 дни.Трябва да яде по 60 мл на ден. Давам само кърма. Суче по 15-20 минути вече, малко е бавничка, защото е още с лека жълтеница и заспива бързо.Съответно не зная дали й стига  това, което суче и се изцеждам и й давам от шише. Яде през 2 ч.30 мин., като редувам гърдите и изцеждам тази, от която е сукала. Така ми казаха да правя педиатъра и акушерката при посещенията.
Постоянно се чудя дали яде и дали и стига, защото от два дни като хапне и я слагам да спи, тя прави едни едни движения с главата се извива и зпъва, отваря устата и сякаш търси гърда, и почва да реве.Давам биберон, ако не го дам не заспива.Извива главата назад и настрани-обясниха ми, че е сукателен рефлекс и било нормално.
Значи ли това, че е гладна.? Пробвах и да не дохранвам с шише и да давам само от гърдата. С всеки изминал ден суче по повече минути.Будя и нощем. Знам, че бебето е най-добрият стимулант, но се налага и да се доизцеждам.
Понеже е малка 2700 се роди и ми казаха, че не може да не яде и през нощта и на три часа максимум да й давам.Иначе аз бях решила да я кърмя на поискване.
Но от няколко дни го прави това движение с отваряне на устата и извиването и един път сглупих да дам бибата, и сега не заспива без нея, и не спи между храненията
Посъветваха ме да си взема ел.везна и да я меря, за да знам колко е изяла и утре я чакаме.
Обаче много се тормозя, имам чувството, че нещо не правя като хората и се обвинявам. Питах акушерки, педиатърки-обясниха ми, че е мъничка и няма още сили толкова много да суче и е нормално да си додавам от шише.
Честно казано се чудя дали трябва изибщо да се цедя, но педиатърката ми каза, че много ще го загазя ако не се цедя, и ще имам големи проблеми с гърдите.
И сега съм в някъкъв омагьосан кръг-кърма имам, но веднъж додавам, др.път не, и докато не я притегля на везната ще съм все в неведение.
Още от болницата я слагам на гърда всеки ден, но се е научила и от шише.
Почвам да се чудя дали да не се изцеждам само и да си й давам да ми е мирна главата, но много ми се искаше да успея с кърменето. А и всеки различно ми казва-майка ми твърди, че ако се изцеждам и й додавам след кърмене от гърдата, кърмата щяла да ми спре след 3-я месец.И вече не знам кой да слуушам и какво да правя.
Надявам се тук мамите с опит да ми дадете някакви съвети. Simple Smile

# 168
  • град-държава
Ако искаш да успееш в кърменето, кърми на поискване по всяко време на денонощието. Изцеждай само, ако чувстваш напрежение до обрекчение след кърмене, докато се регулира кърмата. Забрави за везни, хранене от шише и за глупостите, които са ти казали като да кърмиш на 3часа и да даваш вода, докато ти дойде часа за хранене.. успех  Simple Smile

# 169
Бутай гърда вместо биберон  Simple Smile Особено за малко бебе са изключително важни сънят и храната - по-добре сега дори да ти се наложи да си залепена за нея, да не даваш биберон - хем ще спи по-дълго и спокойно, хем няма нужда да се разсънва и мърда излишно за храна.

Намали даваното от шише, за сметка на по-често поставяне на гърда. Не спирай още да изцеждаш, поне докато заякне и може сама да си регулира лактацията - по-добре да не се напряга да суче "на сухо" засега. Залепена за теб ще е по-спокойна и ще наддава по-добре, щом суче по 15-20 минути, има достатъчно сила, и според мен не е необходимо по-бързо нахранване със шише. По-дългата близост с теб и нагаждането към сукане от гърда имат повече предимства в дългосрочен план.

# 170
  • над кукувичето гнездо
Това, с тегленето на везна може да е такъв кошмарен филм... един път ще е достатъчно, друг път - не...
Вие нали не на всяко хранене изяждате по точно 300 гр. картофи със 100 гр. месо? И нали не ядете през точно 3 часа.
Кърмете начесто и не додавайте. На всяко кърмене предлагайте двете гърди, докато бебето заспи или пусне само. След това може да изпомпвате за допълнителна стимулация, докато бебето заякне, но не прекалявайте. Събраната от деня юърма съхранявайте в хладилник, а на края на деня я замразете в стерилизирани бурканчета от бебешки пюрета (питайте приятелка с по-голямо детенце да ви събере), без да ги пълните до горе, за да не се пукнат, или в торбички за кърма. При захранването ще ви свършат чудесна работа за добиване на познат вкус на новопредлаганата храна.
Следете бебето дали пишка и ака редовно. Ако е така, значи яде и пие достатъчно. Вода предлагайте мъничко след кърмене, ако пие много, дайте пак гърда.
На толкова малко бебе стомахчето е като орехче, няма как да не яде през 2-3 часа, та и по-начесто, ако се е пооспало на последното ядене.
Движенията с главата изглежда като търсене на гърда. Търсенето на гърда може да е за успокоение, не само заради глад. Гушкайте я и предложете, ако иска ще яде, иначе, ако не е гладна, сама ще се приспи.
Прегледайте блога на хедра, много неща ще ви се изяснят. Може да идете с бебето на среща на ла лече лига, там ще получите доста информация, подкрепа и помощ. Намерете си "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, много е приятна с ясна и точна информация. Пишете и тук, с каквото може, ще помагаме.
Честито бебе!  bouquet

# 171
Много ви благодаря за отговорите момичета.
Сега я кърмих обаче тя заспива.Дадох и от шише само веднъж днес.Сега заспа,да видим кога ще се събуди да я нахраня.А вярно ли е,че колкото повече се изцеждам и додавам от шише,ще ми спре кърмата?
 ако реша само да се цедя,също ли е вярно,че ням да ми се получи кърменето за дълго време?
Тук всеки ми говори различни неща и не знам вече какво да приема за истина.Някои ме съветват само на поискване,но педитрите казват засега под час.

# 172
  • град-държава
Аз се изцеждам от 12месеца, повярвай ме не искаш да минаваш през това.  Wink
Имаш сучещо бебе, не ти трябва този филм.
Кърми на поискване и си свиркай, нямаш проблем, това което ти казват ще ти създаде само и единствено проблеми.

# 173
Много ви благодаря за отговорите момичета.
Сега я кърмих обаче тя заспива.Дадох и от шише само веднъж днес.Сега заспа,да видим кога ще се събуди да я нахраня.А вярно ли е,че колкото повече се изцеждам и додавам от шише,ще ми спре кърмата?
 ако реша само да се цедя,също ли е вярно,че ням да ми се получи кърменето за дълго време?
Тук всеки ми говори различни неща и не знам вече какво да приема за истина.Някои ме съветват само на поискване,но педитрите казват засега под час.
Според мен е добре докато достигне приемливо тегло да предлагаш на 2-3 часа дори да спи. Не е необходимо да я будиш, търкай зърното в бузката, ако има желание ще засуче.

Кърмата се регулира - предлагането отговаря на търсенето. Няма да спре, ако цедиш и додаваш, но ще ти е много по-трудно, и под влияние на допълнителните стрес и преумора ще става все по-трудно. Както ти писах, ако не те затруднява много, цеди поне още няколко седмици, за да е по-лесно сукането за нея докато наддаде и закрепне. След това я остави на поискване.

# 174
  • над кукувичето гнездо
Напълно подкрепям последното мнение. Peace

# 175
Нахута и морските храни (миди, скариди) разрешени ли са по време на кърмене?
Имаме много силни колики и акито ни вечно е със слуз. Спрях млечните, пия вместо прясно мляко оризово или от овес, но няма промяна и се чудя ако ям от горните, дали няма още повече да се засилят коликите.

# 176
Морски по-добре не, силен алерген са.

# 177
  • над кукувичето гнездо
Пробвайте ги едно по едно за няколко дена с няколко дена между тях, като захранване на бебе. За скаридите е ок, но с мидите бих внимавала, все пак те се хранят, филтрирайки вода + ако не са много пресни, може да се натровите. Peace

# 178
Аз всичко съм яла и като бременна (без суши), и сега като кърмя, проблеми не сме имали. Но и по принцип си ям доста морска храна и може би това спомага за по-лесно възприемане и от бебето. Съветът за постепенно "захранване" с малки количества ми се струва много подходящ, аз така експериментирах с прясно мляко, цитруси, киви и т.н. Дори бях чела статии, че това вече се възприема за по-добър подход от пълно въздържание от "опасни" храни, т.к. през кърмата достигат много по-малко алергени и един вид организмът на бебето се запознава с тях в рафиниран вид.

# 179
Момичета,много ми помогнаха съветите ви,благодаря.Тръгнаха нанякъде нещата.Даже сега изяде цели 100 мл.,чак невероятно ми се видя,много е.Прави сте,че с кантара малко е затормозяващо,само мериш,смяташ и се вкарваш във филми.
Изписаха ни уж 2500,сега е 2690(толкова се роди).Смятам,че за 6 дни от изписвянето добре е наддала.Малка е затова ми е много важно да яде и да я меря сега,защото не мога да се чудя постоянно дали яде достатъчно или не.Шише даваме само на едно от нощните хранения.То това с цедене и додаване като в омагьосан кръг,не си е работа.
Да питам-мога ли да ям коприва?На чай,на супа?Защото много я обичам и ми действа добре и тонизиращо(като не пия кафе),сега й е времето.

Общи условия

Активация на акаунт