Пазаруване от Enzo.bg и Parfimo.bg - 9 тема

• 143 523
  • 724
  •   1
Отговори
# 525
ЗЗП:

"Чл. 55. (4) Потребителят носи отговорност само за намалената стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране. Потребителят не носи отговорност за намалената стойност на стоките, когато търговецът не го е уведомил за правото му на отказ по чл. 47, ал. 1, т. 8."

Вижда се, че потребителят има право да отвори и да тества в разумни граници без да носи отговорност за това и без да се ограничава правото му на връщане.

Ограничението на чл. 57, т. 5 за разпечатаните стоки, които не могат да бъдат върнати, поради здравни и хигиенни съображения важи за козметика, бельо, чаршафи. За парфюми не важи, но търговците си го тълкуват в своя угода и не бива да им го позволяваме.

Освен това, какво правим с тестерите, както на парфюми, така и на козметика, които те продават и които нямат запечатване, а пристигат в проста картонена кутия? Тогава няма нарушена цялост, да не говорим, че някои са доста уханни още с отварянето (т.е. някой вече е пръскал от тях).

Определено смятам, че всеки отказ на търговец да приеме връщане на парфюм е злоупотреба с право.
Що се отнася до това, че не искате да вземате вече върнати от някой неща, нормално е те да се обозначават като отваряни и/или ползвани, както правят Енцо.

# 526
  • София

Определено смятам, че всеки отказ на търговец да приеме връщане на парфюм е злоупотреба с право.

+ 1  newsm10

# 527
Ами не е нормално да върнеш парфюм защото не ти допада аромата. Идеята да пазаруваме от тези сайтове е, че предлагат на по-ниски цени, тъй като не предлагат набора от услуги, който има в по-скъпите магазини. Няма витрини, консултанти, тестове, проби. Това е. Не можеш да искаш хем по-ниска цена, хем подобни екстри. Извинете, ама вашето е все едно да си купиш билет за икономична класа в самолет и да настояваш да те настанят в първа класа. И аз съм имала несполучливи покупки насляпо, но през ум не ми е минавало да върна парфюма. Нали се сещате, че в крайна сметка някой трябва да плаща за тия "гяволии". Колко му е да въведат такава практика, но естествено, че при това положение ще трябва да вдигнат и цените. Никой няма да седне да работи на загуба заради красивите ви очи. И какъв ще е смисъла тогава да пазаруваме онлайн, а не от магазина?

# 528
В Америка абсолютно всичко може да се върне, дори и след доста ползване и доста дни. Спирали, червила, гримове, парфюми, всичко без абсолютно никакво обяснение! Ние нещо по-малко ли сме от тях?

# 529
  • София
Ами не е нормално да върнеш парфюм защото не ти допада аромата. Идеята да пазаруваме от тези сайтове е, че предлагат на по-ниски цени, тъй като не предлагат набора от услуги, който има в по-скъпите магазини. Няма витрини, консултанти, тестове, проби. Това е. Не можеш да искаш хем по-ниска цена, хем подобни екстри. Извинете, ама вашето е все едно да си купиш билет за икономична класа в самолет и да настояваш да те настанят в първа класа. И аз съм имала несполучливи покупки насляпо, но през ум не ми е минавало да върна парфюма. Нали се сещате, че в крайна сметка някой трябва да плаща за тия "гяволии". Колко му е да въведат такава практика, но естествено, че при това положение ще трябва да вдигнат и цените. Никой няма да седне да работи на загуба заради красивите ви очи. И какъв ще е смисъла тогава да пазаруваме онлайн, а не от магазина?
Донякъде е така, при пазаруване онлайн винаги има рискове. Обаче, ако след пробата сметнеш, че парфюмът не е оригинален или развален, защо да не можеш да го върнеш? Освен това, за съжаление, в България някои парфюми абсолютно невъзможно да се намерят за тест, затова онлайн пазаруване дава и тази възможност. И след като след теста се разбира, че аромата не се харесва, смятам, че потребителя има пълното право да го върне. Както и продавачът трябва да е готов за подобни ситуации и съответно би следвало да реагира адекватно, ако иска сайтът му да продължи да функционира и да има купувачи  Peace

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 12:52 от sympathy

# 530
Утре чакам първата си поръчка от Парфимо и нямам търпение.  Blush Поръчах дребни неща и 1-2 парфюма,непознати аромати. Дано ми допаднат.

# 531
В Америка абсолютно всичко може да се върне, дори и след доста ползване и доста дни. Спирали, червила, гримове, парфюми, всичко без абсолютно никакво обяснение! Ние нещо по-малко ли сме от тях?

В Англия пък - не. Както и в Белгия и Холандия. Отбелязвам, че става въпрос за магазините, в които съм пазарувала, нямам претенции да съм пазарувала от всеки онлайн магазин в съответните държави. Без обяснения се връщат само неотворени парфюми и козметика. Специално си погледнах една фактура от SpaceNK, в която ми обръщат внимание да прочета внимателно условията на гърба на фактурата, преди да разопаковам получените продукти, и отзад пише, че от хигиенни съображения не могат да приемат обратно разопаковани козметика и парфюми.

В случая наистина не обсъждам дали практиката е морално правилна - пак казвам, според мен е редно търговецът да си поеме тези рискове, като продава после разопакованите продукти като продукти с нарушена опаковка. Точно както правят в Енцо.  Peace

# 532
  • Пловдив
Относно това,че като пазаруваме насляпо,не можем да върнем парфюм защото не ни харесва,не съм съгласна. Онлайн магазините не са само за по-ниски цени. Има хора,които няма къде да тестват. Не всеки живее в София или в голям град,където има изобилие от стоки.Всеки пазарува насляпо и е нормално нещо да не ти хареса.
За известно време бях в Норвегия-там също можеш да връщаш повечето стоки.
Аз също смятам, че трябва да имат фонд "парфюми с по-ниско съдържание или нарушена цялост на опаковката".
В Лидл можеш да върнеш дреха в рамките на 3 месеца,без да е необходимо да пазиш етикет например. Изрично съм питала за това и съм връщала.Въпреки че е купена от физически магазин,а не онлайн насляпо.

# 533
Цитат
Обаче, ако след пробата сметнеш, че парфюмът не е оригинален или развален, защо да не можеш да го върнеш?
Това е съвсем друг казус. Говорим за връщане на парфюм поради причина, че не ти допада аромата.
Цитат
Освен това, за съжаление, в България някои парфюми абсолютно невъзможно да се намерят за тест, затова онлайн пазаруване дава и тази възможност.
Дават, ако предлагат мостра. Ако няма такава - какво? Поръчваш си пълен размер, похабяваш го и го връщаш без обяснения?
Цитат
Както и продавачът трябва да е готов за подобни ситуации и съответно би следвало да реагира адекватно, ако иска сайтът му да продължи да функционира и да има купувачи
Добре, а за чия сметка остават похабените стоки? Ще трябва да компенсират с повишение на цените. От това също ще загубят обаче купувачи.

# 534
Цитат
Дават, ако предлагат мостра. Ако няма такава - какво? Поръчваш си пълен размер, похабяваш го и го връщаш без обяснения?
В тази връзка това е според мен правилното решение - да се предлагат повече мостри. Нищо не губят - самите мостри струват пари, доставката е платена, никакъв проблем не виждам да го правят. Моето разочарование, за което споменах, беше точно от единствената поръчка на парфюм на сляпо, просто защото не предлагаха мостра от него. За останалите винаги първо съм тествала или просто познавам аромата. Предимно от ензо пазарувам, в случая дамата е купила парфюм от парфимо, а те май са много кът откъм мостри. Поне не виждам на всеки продукт в гамата от разфасовки да се предлагат, както е при ензо. Може да са им в някакъв отделен раздел, не знам. Но това определено си е пропуск за тях - ето, води до такива проблеми и създава напрежение.

# 535
Причината за връщане при дистанционна покупка е без значение. Купувачът не е длъжен да сочи такава. Дали смята, че е менте или не му харесва, или е размислил и не му се харчат пари, това си е негова работа. Ако някъде ви питат за причината, да знаете, че нямат право.

Похабените, както ги наричате, стоки са за сметка на търговеца и са част от риска да продаваш дистанционно. Дали са парфюми, обувки, гащи или салам, щом е дистанционно, значи не си могъл да тестваш стоката преди това и имаш право да я върнеш в 14 дневен срок без да се аргументираш.

Това е смисълът на разпоредбите, те са европейски и еднакви в целия ЕС, защото са част от директива.

Хайде да не ги жалим търговците. И да не скастряме потребителите, че искат на връщат. Това е тяхно право. И от Парфимо специално го знаят и веднага омекват като им се опънеш.

# 536
  • СОФИЯ

В Германия също

# 537
  • Пловдив
Това гарантирано е калкулирано в цената.  Stop Не ги мислете.  Laughing От Енцо в последно време изчезнаха много изгодните продукти. Няма тестери, които преди съм поръчвала. Няма фон дьо тен-а ми, почистващият гел стана безобразно скъп......И така или иначе българите ни цакат и с доставката, без никакви облекчения. Съблюданайте си правата и си връщайте стоката.  Mr. Green Гарантирано в другите държави връщат по-масово от нас. Там са свикнали да го правят. Ние сега плахо се учим, че имаме това право.

# 538
Цитат
Похабените, както ги наричате, стоки са за сметка на търговеца и са част от риска да продаваш дистанционно.
Приемлив риск са рекламациите за повредени продукти и никой не ги отказва, нали? Но да си спестиш 30-40% от цената в магазина, където можеш да тестваш аромата, защото в цената му са калкулирани разходи за това - тестери, заплати за консултанти, наем на площи и пр. - значи всичко това спестяваш с покупка онлайн, обаче накрая да искаш само да получиш един парфюм за тест и да го върнеш обратно без обяснения? Е не ми го побира главата. Няма как да стане и при това и цените да останат по-ниски от магазина.
Цитат
Това гарантирано е калкулирано в цената.
И да е калкулирано, това не е статичен процент. Ето сега седим тук, пишем си, утре три пъти повече клиенти решават, че могат да си поръчват ей така за проба парфюми и да си ги връщат без обяснения. Естествено, че процентът ще трябва да се коригира. Нагоре. Паралелно с това и цените.

# 539

В Германия също
И аз отдавна съм го забелязала като чета из сайтовете коментарите  на клиентите.Някой ползвал шампоан,не му харесал и хоп-щял да го връща  Mr. Green И така за всеки продукт за коса(само такива проучвам)  Laughing С парфюмите нямам наблюдения.За тях чета във Фрагрантика  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт