Запитване за изплащане на апартамент

• 12 541
  • 125
  •   1
Отговори
# 15
Имотът е инвестиция, колата е гъзария. Ти тази разлика правиш ли я?  Simple Smile

# 16
И на мен ми е странно, най-бюджетният лизинг е 300 лева, а тя е готова да даде сигурно и повече за тенекиите- а в същото време съвсем прилична вноска за жилище й се струва минавка...при това в пазар, който пак яко се сгорещява.

# 17
  • Sofia
Тази вноска за апартамент направо я виждам ниска (моята е двойна Wink). Но пък срокът е твърде дълъг. Бих стиснала малко зъби, но ще взема по-краткотраен кредит.
Казваш, че не си слизала от колата от 18-годишна. Значи имаш някаква кола. Карай си я, а по-нататък ще си купиш друга. То не може всичко наведнъж.

# 18
А, що, може. Да си купи луксозна кола и да си живее в нея. Ще ходи да се къпе при гаджето и така...  Laughing

# 19
Добрата кола не е гъзария, а сигурност на пътя. Не бих си ка4ила семейството на евтина кола втора ръка и да им рискувам живота .
Имотът е инвестиция , ок, но инвестициите не са винаги успешни или добри. Инвестиция няма само положително зна4ение. Това е вид бизнес. 
Например : тя е млада, има стил на живот и разходи , няма още семейство не е установена напълно.
Имота е недвижимост . Т.е.  с определено местоположение. Предполага и собственика му да го има.  Говорим теорети4но за мъж, ама може и друг, ама може и семейство, а защо не и кариера в 4ужбина ? А ако службата на мъжа е на неудобно положение спрямо жилището?
Първо слага на4ална инвестиция в имота под форма на такси и данъци , които са % и не е малко. Псоле слага ремонти и поддръжка , което не ка4ва цената особено.  Единствен фактор е местоположение.
Решава да замине за друг град или 4ужбина или решават с партньор за друго местоположение ? Или продава и губи на4. инвестиция или дава под наем? И я закопават не4естни квартиранти, защот  не е маневрена , не е нейно още е на кредит?

Според мен недвижимост се взима , когато се установиш

Последна редакция: ср, 08 фев 2017, 14:12 от Bandiera rossa

# 20
  • София
Вноската за жилището зависи от сумата, която ще теглите чрез банков заем и периода, за който ще се изплаща. Ако на Ганка вноската е 500 лв., а на Цанка - 1500 лв., това не ти върши никаква работа като информация, защото: (i) зависи каква е сумата/периода, (ii) зависи каква ти е заплатата и (iii) каква ти е сумата, която остава на месец. По-разумно е да теглиш кредит за по-дълъг период, отколкото за по-къс и после да се чудиш как да разсрочваш.
Основното, което следва да гледаш, е локацията на жилището и възможността за последваща препродажба. Тоест да купуваш жилище, което би си запазило стойността, а не да гледаш колко е излъскано и обзаведено.
Колата не я разгледам като нещо задължително, а новата кола - съвсем.

# 21
Добрата кола не е гъзария, а сигурност на пътя.

С лизингова лимонка за 300 лева на месец сигурност на пътя друг път...няма такова нещо "сигурност на пътя". Да, по-старата кола е дискомфорт, но освен ако не се качиш на Хъмър, общо взето на пътя си е несигурно.

Ако замине в чужбина, ще си изплати жилището за година-две и ще си свирка.

По принцип вноската за жилище не трябва да е над 30% от нетния доход, това затягане на колана с огромна месечна вноска не е добро.

# 22
Вноската за жилището зависи от сумата, която ще теглите чрез банков заем и периода, за който ще се изплаща. Ако на Ганка вноската е 500 лв., а на Цанка - 1500 лв., това не ти върши никаква работа като информация, защото: (i) зависи каква е сумата/периода, (ii) зависи каква ти е заплатата и (iii) каква ти е сумата, която остава на месец. По-разумно е да теглиш кредит за по-дълъг период, отколкото за по-къс и после да се чудиш как да разсрочваш.
Основното, което следва да гледаш, е локацията на жилището и възможността за последваща препродажба. Тоест да купуваш жилище, което би си запазило стойността, а не да гледаш колко е излъскано и обзаведено.
Колата не я разгледам като нещо задължително, а новата кола - съвсем.

също и период на фиксиран нисък лихвен % обикн. 10г. , но може да се направи и пове4е и % еднократна годишна вноска (обикн. 10% , но може да се направи пове4е)... много сметки трябват и обикаляне на мин. 3 банки.  

# 23
  • София
Като цяло вноска от 500 лв. е относително ниска. При лихвен процент от 4.5% на годишна база и 30-годишен период на изплащане, това са EUR 50k. Предвид ръста на цените от последните няколко месеца и ако говорим за София, предполагам, че изборът няма да е много голям.
От друга страна, раздвижването на пазара предполага и повишаването на наемите. Общо взето всичко е въпрос на Ексел и разиграване на различни сценарии. Но пак най-важното остава местоположението и възможността за последваща продажба. Дори и да тръгнеш да закъсваш, ако имотът е ликвиден, пак има възможност да минимизираш риска.

# 24
...
Ако замине в чужбина, ще си изплати жилището за година-две и ще си свирка.
...
Което са живи легенди, след като струва ми се тя няма да отиде там на 4ерно за по няколко месеца ... Отидеш ли легално си полу4аваш легалната сума и живееш легално. Т.е. ти остава колкото на останалите граждани там. Ами в Германия всеки 4 ти пенсионер все още не си е изплатил къ9урката. Смятай колко и остава за жили 9ето в София, което 9е се яви като тежест: вноски, данъци, такси,  общи разноски ... Или дава под наем (смях в залата).
След като има партньор да делят наем и да събират останалото и като се установят да направят план. Това е моето мнение.

# 25
  • Sofia
Аз съм на същия хал като теб, но избирам да живея под наем все още. 500 лв на месец за ипотека ми се виждат ниски, в момента пазарът е скъп и както някой каза, сгорещен  Grinning Всъщност не е смешно, наемите са ужасни, за двустаен апартамент където хората са си дали поне 1% зор да прилича на нещо, под 800 лв ще намериш само в Люлин и Надежда. Въпреки това, за мен животът под наем предлага гъвкавост с локацията на млади години, което ми е важно. Ако искаш да купиш жилище, тези пари към момента дори и с твоята заплата, са много приемливи. А успя ли да намериш жилище, което да ти харесва?

# 26
Имам една приятелка, имаше 30-годишна ипотека, замина в чужбина на нелоша чужбинска заплата и след 2 години я погаси наведнъж.

Имайки предвид, че при чужбинския стандарт 250 евро на месец са нищо, 2 вечери в ресторант, хич не са градски легенди това, ако говорим за професионалист в платена сфера. Ако мие чинии вече е друго.

А пазарът тепърва се сгорещява наново, след още 5 години ще дерат още повече за тухлените клетчици из Софето (и Филибето).

# 27
  • München, Deutschland
Защо говорите за срок на кредита? Той не е ли само някаква първоначална ориентировъчна сметка? Доколкото съм чувала, в България няма ограничения за предсрочните погасявания (освен, може би, някакви такси), т.е. ако внесеш повече пари в даден момент, ще падне и срокът (или можеш да си намалиш вноската месечно)?

Или е друга логиката?

# 28
Говорят, защото има психологически елемент, "вързан си". Иначе ако изплатиш няколко лизингови коли, пак ще имаш тия разходи, ама е различно като усещане.

Иначе да, може да изплащаш предсрочно.

# 29
  • София
Купувайки си апартамент, се предполага, че можеш и да го продадеш. Ако се установиш трайно в чужбина, продаваш, погасяваш ипотеката и пито-платено. Ако си с анюитетни вноски, грубо през първата половина на периода плащаш предимно лихви, но ако все пак пазарът е отишъл нагоре, затваряш операцията без проблем.
Лизингът е много по-неблагоприятен от гледна точка на разпореждане с вещта, защото тя е собственост на лизингодателя. И винаги крайната дума е негова. Докато при един ипотечен кредит, ти си собственикът, разпореждаш се и договаряш, а банката вдига ипотеката, когато си получи парите.
Chrissy, можеш да погасяваш предсрочно, да предоговаряш, въпрос на разговори с кредитора.

Общи условия

Активация на акаунт