Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-14

• 93 400
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
  • София, Bulgaria
Най-нероятно всичко в крайна сметка ще е наред. Въпросът е, че НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!!!!
Според мен нито Вие, нито продавачите бързате...каква е тази преса???

# 391
Ами не знам... и на мен ми беше странно това решение предварителния да е утре, преди срещата мислех, че ще минат 1-2 седмици преди предварителния договор. Идеята да е утре беше на управителя, но мисля всички страни бяхме доволни от това, плюс сделката изглежда проста - и двете страни сме си нормални семейства, собствеността на апартамента е леснопроследима, няма въвлечени банки... сякаш всички решихме да не си усложняваме живота ненужно. След срещата продавача и брокерката тръгнаха за нотариус да опълномощят брокерката да вади документи вместо тях... на никой не му се ходи по институции и не му се занимава с адвокати и т.н.

# 392
Няма нищо странно, чака се когато има причина, например липсва някоя от страните, не са събрани парите или др. подобна.
Изброените напред документи са нужни за изповядването, именно затова се прави Предварителен договор, за да се извадят през това време. Ако всичко е готово за какво ще е той? Направо ще се изповядва по тази логика.

Всичко върви като стъпки съвсем нормално, не се притеснявай  Peace

# 393

Не е съвсем нормално.По принцип агенцията трябва  към момента на подписване на предварителния договор да е проверила имота.Затова и на мене ми е чудно защо е това бързане.Разбирам,че искат да си вземат комисионната,но трябва първо да си свършат работата.
Добре,а защо не оставите утре капаро и не отидете направо на сделка,без да подписвате предварителен договор.За ваше спокойствие и спокойствието на продавачите вдигнете капарото на 2-3000евро(все пак е доста по-малко от 10%,от друга страна,неустойка от 2-3000евро си е доста и би възпряло продавачите от действия с други купувачи).Предложете им този вариант,без да питате аганцията.Ако се съгласят,това е най-доброто за вас.Кажете ,че сте готови да направите сделката и другата седмица,но държите всички документи да са налични.
Каквото и да подпишете утре,направете поне една бърза справка на имота в Агенцията по вписвания.(отваря в 9:00ч).

# 394
Отдавна не се ходи за компютърна справка в Агенцията по вписвания, фирмите имат достъп и го правят от офиса си, тя каза, че тази проверка е направена. На изповядването ще представят и Тежестите.
Ако е имало още огледи за деня, нормално е да оставят стоп капаро, за да не ги изпревари някой друг.

А справката дали ще я направят днес или утре, всички сме наясно, че информацията е от преди седмица и повече. Така че и в последния момент да се пусне, пак не значи, че е към този час.

# 395

Цитат
Каквото и да подпишете утре,направете поне една бърза справка на имота в Агенцията по вписвания.(отваря в 9:00ч).
Това нали ще го направи утре нотариуса, който ще завери предварителния договор? Защо да ходим и ние 2 часа по-рано в агенцията на място. А и днес в офиса управителя изкара от сайта някаква справка, която предполагам е същата и вътре нямаше нищо.

# 396
Тука вместо да се обсъждат реални обяви, комплекси, цени, оферти... само спам ...
Хората на зелено купуват, 25 % първоначална вноска без да е започнал строежът даже, такса за поддръжка 65 ст на кв метър плащат .... кво стаа бе мно богати хората

# 397
Добре,а защо не оставите утре капаро и не отидете направо на сделка,без да подписвате предварителен договор.За ваше спокойствие и спокойствието на продавачите вдигнете капарото на 2-3000евро(все пак е доста по-малко от 10%,от друга страна,неустойка от 2-3000евро си е доста и би възпряло продавачите от действия с други купувачи).Предложете им този вариант,без да питате аганцията.Ако се съгласят,това е най-доброто за вас.Кажете ,че сте готови да направите сделката и другата седмица,но държите всички документи да са налични.

Това изобщо не им е изгодно, предварителният договор е много силно оръжие за купувача, защото ако продавачът не си изпълни задълженията предварителният договор може да се обяви за окончателен от нотариуса и те ще влязат във владение. А ако дадат едни пари без договор после какво? Ще трябва да се съдят да им ги върнат. Добре написаният предварителен договор е нещо много добро и не бива да се пренебрегва. И както се каза по-горе - смисълът на предварителния договор е именно това - дава се обещание за сделка (като се дефинират всички условия на сделката) и се оставя на страните нужното техническо време да се подготвят (да извадят документи, да опразнят апартамента или каквото там). И затова им трябва адвокат да им напише добър договор и да провери каквото може.

Цитат
Това нали ще го направи утре нотариуса, който ще завери предварителния договор? Защо да ходим и ние 2 часа по-рано в агенцията на място. А и днес в офиса управителя изкара от сайта някаква справка, която предполагам е същата и вътре нямаше нищо.

Предварителният договор обикновено не се сключва при нотариус newsm78

# 398
Това нали ще го направи утре нотариуса, който ще завери предварителния договор?

Нотариусът заверява само подписите, нещо, което при проблем може да се докаже веднага с графологична експертиза. Не е нужна заверка на Предварителния.

# 399

Това изобщо не им е изгодно, предварителният договор е много силно оръжие за купувача, защото ако продавачът не си изпълни задълженията предварителният договор може да се обяви за окончателен от нотариуса и те ще влязат във владение.
Цитат

Съгласна съм .Не знаех ,че е била представена справка  от агенцията(която трябва и да се разгледа внимателно). Най-добре е да бъдат с адвокат,но очевидно няма да имат.Аганцията бърза вероятно със сделката ,защото се страхува да не би конкуренцията да я изпревари.(ако имота е на добра цена,продажбата става много бързо).Така или иначе в много от сделките има някаква доза риск.Успешна сделка на пеперудката утре и късмет!

# 400
  • София, Bulgaria
Не искам да създавам повече напрежение, така или иначе  peperudka___, днес ще подпишат и се надявам да нямат проблеми искрено им го пожелавам, но каквото и да казват по-горе, аз пак казвам не се прави така!!!. В електронната справка информацията е до 1991г. предвид, че апартаментът е купен от баба и дядо със сигурност НА е доста по-стар, така че информацията не е пълна. Не са проверили за завещание. Бабата, която е починала отдавана може да е оставила такова...кой ще ти каже, ако не се провери. Сигурността на сделката трябва да е на първо място, после всичко останало... да "стискам палци", плащайки десетки хиляди евро ми се струва несериозно.
То с парите на пред, пренебрегвайки сигурността всеки може. За съжаление много  сделките стават така.

# 401
В електронната справка на АВ информацията даже не е от 91 насам, въпреки, че така пише на самата нея. Не са ми излизали вписвания от 94-95 г. в справката. Ходила съм на място да си направя проверка, а според служителките там излизат вписвания направени след 97г. /не знам дали за мсички имоти се отнася, но вече съвсем никаква вяра й нямам на тази спралка, само най-общ ориентир ми е/.

# 402
Сигурността на сделката трябва да е на първо място, после всичко останало... да "стискам палци", плащайки десетки хиляди евро ми се струва несериозно.
То с парите на пред, пренебрегвайки сигурността всеки може. За съжаление много  сделките стават така.

Според теоретичните постановки нулев риск има само в един случай - ако нищо не се прави Twisted Evil От там нататък предприемем ли някакви действия риск винаги има и той може само да се оптимизира. И тук въпросът е какво е оптималното ниво на риск за тази сделка за конкретния купувач (Пеперудка). Но все пак да се отчете, че:
- ще има предварителен договор, който все пак не е бакалска хартия и дава шанс за връщане на капарото макар и със съд
- рискът едва ли е за десетки хиляди евро Wink Все пак сигурно говорим за някой имот за около 50-60 хиляди евро и нормалната сума на капарото е 10%, т.е. 5-6 хиляди евро. Това все пак е приемлив риск с оглед на добрата и изгодна оферта.
- би могло заради недостатъчните документи да се предложи на продавачът капарото да не е 10%, а 5% примерно (въпрос на преговори). Брокерът няма да има нищо против, защото това него не го касае. Продавачът също няма основание да се опъва, защото нали уж твърди, че всичко е жус, а и все пак те са неготовата страна. За тях и 5% са достатъчна гаранция, защото после могат веднага пак да продадат на друг, ако не станат нещата.
- личното впечатление за мен си остава много важен фактор за избор

С оглед на всичко това според мен рискът може да се приеме, ако наистина харесват имота и го искат. Мерките за минимизиране на риска са да вземат адвокат да прочете договора и да предложи поправки.

# 403
  • София
Няма нищо странно, чака се когато има причина, например липсва някоя от страните, не са събрани парите или др. подобна.
Изброените напред документи са нужни за изповядването, именно затова се прави Предварителен договор, за да се извадят през това време. Ако всичко е готово за какво ще е той? Направо ще се изповядва по тази логика.

Ние два пъти купихме и веднъж продадохме без да са извадени всикчки документи. Толева е права до някъде, но тези документи наистина имат давност. Аз като продавач също още нищо не съм извадила.

# 404
Извинявам се, но всички продавачи, които са без оносновни документи като скици и данъчни оценки, направо не ги разбирам.... Хем сделка искат, хем нищо не направили.  Удостоверение за данъчни задължения, семейно положение, тежести и т.н. - айде, да ти остане това да вадиш преди сделката, става бързо. Но всички накуп.. Скиците от кадастъра отнемат най-много време. 

Освен това съветите на всички адвокати са: не давайте пари без имотът да е проверен!  Изобщо не са малко хората изгорели с това стоп-капаро, което е някаква мода през последните години, въведена от брокерите, за да не си изпуснат сделките. Не може да отидеш да видиш нещо, да ти покажат един нотариален акт, да чуеш някакъв разказ и да оставиш 1000 евро.  Купува се това, което виждаш, а не това, което ти разказва някой.  И скоро пак ми каза познат за случай, в който дали хората 500 евро стоп-капаро и после се оказва, че имотът е с няколко възбрани. Какво правиш...еми нищо, гориш...

Общи условия

Активация на акаунт