***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4

• 122 438
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
Вероятно на наредба " аз съм на гишето и ако си искаш  пратката, плащай "
И тъй като сайтовете преди връщаха пари, но вече взе да им писва, човек е в loose loose ситуация. Или доплаща и взима нещо, или отказва и остава без пратка и без пари.
Законово основание няма. Групажите си вървят с документация.

# 541
Според мен трябва да има промяна в европейското законодателство, която да предполага такова групиране, нашите не би трябвало да могат да го въвеждат на своя глава. А иначе точно онзи ден по новините говореха колко много ДДС не бил събран.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 12:35 от Cioccolata

# 542
Това групиране не е непременно лошо нещо, ако важи и за представителството 3 пратки да речем само едно известие 3.5 и 12 за всичките. Но си мисля че е някакво неразбиране на лелката имал съм 3 пратки в един и същи ден през DHL всяка на ръба на ддс малко под 300 лв преди месец и малко и никакво укропняване или друга простотия всяка си е сама за себе си дойдоха в един и същи ден и само ддс платих за всяка.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 02:28 от Iordan Alexandrov

# 543
Групирането може и да е хубаво но не е регламентирано ... поне за момента. В някой бивши руски републики го има, но в България имаше само някакви спорове по темата. В рамките на майтапа, но сега покрай изборите някой русофил е решил да се натегне на Путин и да докаже, че сме повече от обикновенна руска република. Ха Ха Ха. То не си е за смях, но ако почнем да се вързваме на всички митничарси врътки за "намаляване на теглото на слона через изрязване на ноктите му" къде ще му излезе края ...

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 07:36 от netman71

# 544
  • София
Аз преди 2 месеца получих от айхърб пратка малко под 30 лв. направо в пощата. Но явно пак има кампания, може би покрай онези 16 млрд. ДДС  Joy

# 545
"Агрегиране" няма, но има групажни товари. Няколко изпращача / продавача и един получател  / купувач, но обикновено всички стоки са в един камион/бус/палет от самото им тръгване. Не знам, дали митница вече могат да си "съставят" сами групажи, с цел да събират пари в хазната. И на мен ми е интересно, дали и на коя наредба биха се позовали.
В един самолет, в нашите случаи. Това няма значение, обаче. Всяка пратка си има отделен транспортен документ - товарителница, попълнен от конкретния изпращач. Един самолет може да вози пратки и от Хонг Конг, и от Китай, и от Тайланд /например, не знам дали е практика/.Поръчала си от трите държави. Как така ще се обединят пратките? Разсъждавам просто...

# 546
И аз не знам.. И аз си разсъждавах, единственото, което ми хрумна са групажите. Там също може да са с различни товарителници и фактури, ако се товари от различни точки и идва с един транспорт, всеки изпращач си прави неговата си товарителница.  Ако една шивашка фирма, например, си поръча платове от 4 производителя от Турция, идват с 4 ЧМРта/товарителници и 4 фактури и в един камион. Шивашката фирма плаща съответните сборове от всички фактури + транспорта. Имала съм случаи, в които едната фактура е за мостри и каталози, които са безплатни, но е написана някаква проформа фактура за тях и такси се заплащат, иска или не получателят. Може на това да стъпват митничарите, въпреки че групажите се движат с един транзитен документ под една гаранция (Тир Карнет или Т1), а пратките от ДЧЛ май ги разбиват..Оф, не знам, сложно е за обяснение, според мен  не би трябвало да имат основание. Утре ще се поразровя и поразпитам  Simple Smile
Според мен трябва да има промяна в европейското законодателство, която да предполага такова групиране, нашите не би трябвало да могат да го въвеждат на своя глава.
Баш на своя глава си въвеждат каквото им падне.. Последната простотия, с електронните подписи и електронното пълномощно към митническите представители, я няма никъде по света. Как да обясня на испанците, че трябва да дойдат до България и да си изкарат подпис на управителя за да ме упълномощят електронно..
Бяха блокирали границите миналата седмица за 4 дни, за да си сменят ел.системата за транзит, като два дни след това, системата все още не работеше както трябва. Турците също хабер си нямаха и прегряха телефоните да звънят и да питат защо не ни работи системата. Няма да се учудя и ако почнат да си групират сами пратките вече..
Идея си нямам откъде им идват тези приумици и кой им плаща за осъществяването им.

# 547
....................въпреки че групажите се движат с един транзитен документ под една гаранция (Тир Карнет или Т1), .......
Така де, един транзитен документ. А всяка пратка си е с отделен  транзитен документ-CN. Питай и разкажи... Thinking

# 548
Май все пак законът си е такъв, но не са го спазвали досега... Във файла за получаване на пощенски пратки, пише така:

Стоките с обща стойност, ненадвишаваща 30 лв., съдържащи се в пратки, изпратени директно от трета държава на получател в Съюза, се ползват от освобождаване от вносни мита по силата на членове 23-24 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 и се освобождават от данък върху добавената стойност (ДДС) на основание чл. 58, ал. 14, т. 1 от ЗДДС.

Но в ЗДДС има допълнителни разпоредби и в §1, т. 9 пише: 9. "Стоки с незначителна стойност" и "услуги с незначителна стойност" са стоките или услугите, чиято пазарна цена е под 30 лв. и доставката им не е част от серия доставки, по които получател е едно и също лице.

Това може да е скорошно изменение или просто тази част да не е била прилагана. Или да е тълкувана по друг начин.

Но така или иначе, пратките пристигат различно бързо, без значение кога ще направиш поръчката - това не зависи от нас. Имала съм поръчка, направена по-късно, която пристига по-рано от следващата. А и често поръчки, правени през 2-3 дни, се получават накуп в пощенския клон. Явно междувременно ги бавят понякога.

Но и още един въпрос ми възниква в такъв случай: ако поръчваш до адрес на фирма като ГГБГ и се съберат 2-3 пратки на ниска стойност, за тях ще се дължи ли ДДС?

# 549
"доставката им не е част от серия доставки, по които получател е едно и също лице." Тук имаме типичен случай на некорекно тълкуване. Същото се получи при премахването на наказателните лихви по жилишните кредити. Банкерите се позоваваха на част от директивата на ЕС за "пропуснати ползи", но накрая приеха директивата и тръгнаха да доят клиентите през такси. Тук некоректно се тълкува понятието "серия доставки". Резултата сме го гледали вече няколко пъти и сега ще е същото. БП ще загубят солидно количество клиенти и те ще се прехвърлят към куриери. Врътката е такава: Има определен кръг клиенти на БГ пощи дето обикалят и зарибяват пускайте през пощите не се плаща мито минава се между капките. Балъците дето се хванат правят на митничарите "нормата" и се получава лакомо дупе ... Когато всички са нормални и си поръчват до UK/Германия, от европейски складове, от ебейи амазн в Европа, от групажите през UK и не се хващат на дребните въдички всичко ще си дойде на мястото. Сега чакайте връзкарите да ревнат в защита на "безмитната далавера". Два пъти вече ги хващах да ми разпечатват пратка на ниска стойност и да я крадат виждайки по сайтовете цена на стоката над прага за обмитяване но не виждайки разпродажбата от където съм купил стоката аз. На принципа "я го виж тарикат писал ниска стойност да му я краднем да се научи да си плаща". След като им покажа, че наистина е намалена (извадка от плащането + снимка на сайта) я бавят 60 дена (или за да възстановят откраднатото или за да ми е "кофти"). Та заради черните овце на митничарите и пощенските служители ще им стои дълго време лошото име на крадци и мошеници. Колко е лошо или повод за гордост в сегашното общество всеки си преценява.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 08:24 от netman71

# 550
А ако направиш две поръчки на ниска стойност от САЩ до офис в Англия на ГГБГ и ти ги доставят с един камион, дали ще ги "агрегират" българските митничари? Защото и тези камиони се спират, предполагам? Или ако са от Англия, не се спират?

# 551
Според мен не се спират от държави в ЕС, но дори и да се спират може да се тревожите само за стоки, които са със "запазена марка" и нямат документи за произход т.е. контрабанда на маркови стоки.

А ако направиш две поръчки на ниска стойност от САЩ до офис в Англия на ГГБГ и ти ги доставят с един камион, дали ще ги "агрегират" българските митничари? Защото и тези камиони се спират, предполагам? Или ако са от Англия, не се спират?
Възможно е на човека с двете поръчки да са го заподозрели за внос с цел търговия и понеже не могат да я докажат да са го подкарали по системата за групиране.
Както са тръгнали скоро може да искат и документ за съвмесно съжителство или брачно свидетелство и само един от семейството да може да поръчва да не доставяме няколко пратки на различни хора или различни адреси.
Чудя се как Румъния и Турция са по-богати от нас след като лимита в Турция е $75, а в Румъния няма ли логото на магазина (dealextreme, bearbest и т.н.) спазват ограничението от $45 за часно лице - часно лице. За магазин - часно лице е $22 лимита в цяла Европа. В България неясно защо е $17 т.е. 30 лева. Разбирате сега защо сме бедна държава ... защото чиновниците се занимават с рязнане на ноктите на слона в стремежа си да го смалят, но вместотова само генерират боклук в промишлени количества.

# 552
  • София
Но в ЗДДС има допълнителни разпоредби и в §1, т. 9 пише: 9. "Стоки с незначителна стойност" и "услуги с незначителна стойност" са стоките или услугите, чиято пазарна цена е под 30 лв. и доставката им не е част от серия доставки, по които получател е едно и също лице.

Това значи ли, че малките пратки с незначителна стойност не следва да се групират?

# 553
Не, точно обратното значи. Ако получиш 5 пратки в един и същи ден се води серия доставки към едно и също лице.
Общо взето, законът е направен да се чете на който, както му е удобно. Преди да отидете на митница хвърлете една молитва да ви се падне читав служител. Защото, според тези наредби, са си в пълното право да групират сами и след групирането да си излезе една пратка с по-значителна стойност Wink

# 554
Последното изменение на ЗДДС е влязло в сила на 16 март тази година. Не знам точно какво е предполагало, но вероятно едно от нещата е тази промяна - малките пратки (на стойност до 30 лв), ако пристигнат две, три или повече накуп, да се "агрегират", т.е. да се броят като една пратка, след като са адресирани до един и същи получател.

Общи условия

Активация на акаунт