Фентъзи и фантастика - Тема 10 (гласуване)

• 42 006
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Фарскейп има ли го на книга? Ако за сериала става въпрос. Ужасно много ми харесваше навремето, сега сигурно не бих издържала да го гледам всяка вечер.

# 376
  • България
Фарскейп има ли го на книга? Ако за сериала става въпрос. Ужасно много ми харесваше навремето, сега сигурно не бих издържала да го гледам всяка вечер.
Не знам за книга.
За сериала става въпрос.
И игралният филм, който е като финал.
Обаче, нали щяло да има още едно продължение- филм.
Затова изчаквах с гледането, но май няма да чакам повече и ще има Фарскейп маратон.  Grinning

# 377
Ясно... обаче ще е голям маратон наистина. Ох, как чаках всяка вечер да стане 10ч и да започне серията.

# 378
още спойлери
Скрит текст:
ИЗлизаше, че градът съвсем точно отговаря на Силдиновото описание -  град, от къщи, сред клоните. Поредицата от платформи, сред короните на крайречните дървета, свързани с висящи мостове. Всичко в тези наземни помещения бе свързано с идеята за малка тежест.. Някои от по-малките помещения по нищо не се отличаваха от кошове, които се разклащаха всеки път, когато има вятър. Децата спяха в хамаци или седяха в люлки. Всичко, което можеше да бъде изплетено от трева или гъвкави клони, бе изработено по този начин.Та това дори не беше град, а призрачното подобие на древното място, което местните оплячкосаха.....
     Трехог се простираше до Дъждовната река, в непосредствена близост до нея. В действителност реката нямаше същински бряг - блата и тресавища ще разпростираха във всички посоки.....През живота си Малта не бе виждала подобни дървета, единственият път когато тя се доближи до прозореца, не можа да види земята - тъй гъсти бяха клоните и покриващите ги листа.. Нейната стая се намираше на един клон, който бе достатъчно широк, за да могат двама спокойно да крачат един до друг по него, и отвеждащ до виещо се стълбище, което изчезваше в ствола. Това стълбище й бе заприличало на оживена улица.

Безумният Кораб, Робин Хоб

Скрит текст:
Градът Трехог отбелязваше първия терен за пашкулите. той беше погълнат от покацващото се ниво на водата. Беше имало и друг, не чак толкова нагоре по течението. Но реката се беше изместила в широкото си корито и течеше плитка и камениста покрай някога богатите на сребриста пясъчан кал брегове. Как да помогне на змията да стигне дотам? и след като беше вече стигнала как да събере на едно място кал, вода и змия, така че да погълне течната тиня и да си оформи пашкул
Съдбовният Кораб, Робин Хоб - Трехог, пред погледа на Тингталия

ден 24 от луната на Зърното
година 14 от управлението на преблагородния ни и великолепен сатрап Асклепий.
Скрит текст:
застлахме пода на една голяма колиба с преплетени рогозки, които положихме върху легло от тръстика. По този начин тежестта се разпределя и ние можем да плаваме над блатистата земя, също както постелките от тръстика плават над вировете наблизо Докато чуждоземните подслони потъват всеки ден и трябва да бъдат местени, нашят седи вече 4 дни. Днес доволни, че нашият   дом ще издъри, започнахме с подобрения.Без да използваме сечива, откършихме малки фиданки и откънахме клончетата им. парчета от стъбла, преплетохме с корени от лилил и направихме хоризонтални решетки, които служат за основа на алеята окоол нашата стълба. УТре ще бъдат добавени плетени рогозки, които ще подсилят крехките ни алеи. Номерът, сигурна съм, е в това, да се разпредели тежестта на преминаващите  върху възможно най голяма площ, също както широките крака на блатните зайци.. В най-западния край на колибата ние закрепихме алеята, като я завързахме за стволовете на няколко дървета. На два пъти не успяхме да ги завържем и тези, които гледаха отстрани ни се присмиваха, но на третия път се задържа. Не само го овързахме няколок пъти за безопасност но и успяхме да се качим на нашия люлещ се мост и да погледнем над целия лагер. Гледката не бе възхитителна, защото бяхме на не повече от педя над земята, но все пак ми даде представа за нашата мизерия. Мястото е  похабено от криволичещи пътеки и наслука разположени колиби. Един моряк с поклащаща се походка дайде да провери какво правим, въчеше някакво клонче. ИМаше наглостта да промени половината от възлите ми.
-Това ще издържи мадам - каза ми той  - но не задълго и то ако не се използва много. Трябва ни по-добър такелаж, за да го пристегнем. Погледнете нагоре. Ето къде трябва да бъдем, за да спускаме въжета от онези клони горе.
Погледнах към смайващите височни, където започваха клоните, и му каах, че без криле, никой от нас няма да може да ги достигне. Той се ухили и каза:
-Знам един човек, който може да успее. Стига да сметне, че има смисъл да го прави
Завръщането, Робин Хоб

ден 5 или 6. ОТ луната на Молитвата. Година от управлението на преблагородния и великолепен сатрап Асклепий
Скрит текст:
днес един от мостовете ми падна. Трима души попаднаха в блатото, единият си счупи крака.ОБвини мен за злополуката и обяви, че така става, когато жените опитват да строят с уменията в плетивото. Жена му се включо в обвиненията. АЗ обаче не им се дадох. Казах, че не съм искаал той да използва алеите ми, и че всеки, който не е допринесъл  за тяхното построяване и все пак се е осмелил да ходи по тях си засулжава участта, изпратен му от Са като наказание за мързела и неблагодарността.
-Богохулство! - извика някой.
Но друг се обади:
-Справедлив е мечът на Са!
Почувствах се отмъстен Работната ми сила нарастна достатъчон, за да я разделя на две групи. Ще сложа Севет начело на едната и горко на всеки, който посмее да се противопостави на намерението ми. УМенията й на тъкачка се доказаха.
   УТре се надяваме да започнем  с издигането на първите големи подпори за моите Големи платформи на дърветата. Може да се проваля зрелищно Дънерите са по-тежки и нямаме истински въжета за повдигането, върви от сплетени корени. Морякът ни даде няколко набора от груби скрипци и полипласти*. Той и Петрус  олющиха гладката кора на дърветата до там, откъдето започват огромните клони. Забиха клинове в стволовете на дърветата, но въпреки това сърцето ми трепери, да ги гледам да се качват толкова високо.-
*система от две или повече макари и гъвкав елемент (въже или верига), преминаващ последователно през тях.

"Завръщането" Робин Хоб

как е бил изграден Трехог и как изглежда десетилетия по-късно - през очите на Малта.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 23:23 от Джон Сняг

# 379
  • София
Джон, с толкова спойлери, направо да беше пуснал разказа.

# 380
 ами ангелче, какво да ти кажа.....94 страници.  Wink

# 381
Прочетох "Заточен" и смело мога да я препоръчам на хората, които харесват анти-утопии.
Много добър роман в жанра.

Още като излезе имах добро предчувствие за нея. Беше ми в списъка с книги за Великденската промоция която правеха тогава книжарница Приятели, но те пък я спряха, не я взех тогава и понеже този списък никога не намалява, само се увеличава излизат нови и нови заглавия които искам да прочета, така и не я купих, но сега ще го направя.

# 382
  • София
Тези Гарванските със симпатичните корици...  май ще се откажа, почнах втората, обаче нещо не ми се отваря повече, скучновати са ми... може и да ги довърша по-натам, но в момента не ми се ще.

Сега ще опитам с Изкуплението на Алтал, за която има доста смесени отзиви... но пък е единична книга.

Малко напреднах и с Неестествени твари, нещо никак не съм за разкази в момента, въпреки това, признавам има някои много приятни в сборника и бавно, бавно всъщност ще си го довърша с удоволствие дори да ми отнеме година Simple Smile

# 383
  • София
Кои гарвански? Хрониките на гарваните ли? Не са лоши, поне първите 3. Последната е малко претупана.

# 384
  • София
Кои гарвански? Хрониките на гарваните ли? Не са лоши, поне първите 3. Последната е малко претупана.
Не, на миналата страница пуснах снимка, едни YA - The Raven Cycle от Maggie Stiefvater, привлякоха ме кориците, съдържанието, обаче далеч не е така привлекателно.

# 385
  • София
А ок. Аз на тая Маги съм чела нещо, но ме мога да се сетя какво.

# 386
  • София
А, сега така като каза, че си чела и проверих, тя и на български е издавана
https://www.helikon.bg/author/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B8%20%D0%A1% … 1%8A%D1%80_75541/
Даже това Пророчеството на Гарвана е първата книга, от тези, които пробвах... Simple Smile Аз съм й чела и Тръпка, който също не предизвика много топли чувства в мен и  така и не проявих желание да чета останалите и от онази поредица, но съвсем не свързах името.... явно не е за мен тази Маги.

# 387
  • София
Да, това Тръпка трябва да е. Пише, че и филм щяло да има.

# 388
  • София
Да, това Тръпка трябва да е. Пише, че и филм щяло да има.

уф, да бе Simple Smile няма нужда от филм Simple Smile така де, вече си имаме един Здрач, това не беше много далеч, доколкото помня.

# 389
Не съм предполагала, че е възможно, но препрочитането на Бараяр СЛЕД Gentleman Jole and the Red Queen ми носи още повече удоволствие
Страхотна жена е Корделия, само името й е ужасно смотано  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт