СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 111 910
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
  • София
elica1051 защо не го запишеш на някой от тренировъчните изпита в СМГ? Така хем ще се запознае с формат на изпита, но ще може да прецени горе-долу къде се намира спрямо кандидатстващите и да види самото училище отвътре. Това ще е от полза в преценката по-късно, ако го приемат дали би искал да учи там.
П.П Тази неделя е тренировъчният след втори модул. Предполагам, че все още записват за участие.

# 16
- Не разбирам какво толкова има да им защитава учениците?
По думите ви съдя, че явно детето ви не е изпадало в такава ситуация, в която да е нужно класната/класният да се намесят като такива, което е чудесно. Явно сте попаднали на свестни хора.
...
- "Нямах предвид напускане без време, а просто непродължаване след 7 клас"-да, това е много интересен момент. След истерията за вход в учебното заведение, някои решават да го напуснат...други го ползват само за "антре" към други училища, интересен подход. Все още ми е странно също, че в темите се коментира повече нивото на езиците, отколкото математиката и състезанията. Но аз съм нова и не знам много неща:)
Повечето от децата, които учат в СМГ, нямат нужда от защита - прекрасни са.
Но съм сигурна, че ако им потрябва такава, то ще получат такава.

- Единици са тези, които напускат СМГ по свое желание, а още по-малко са тези, на които не им стига бала за да влезнат отново там след 7-ми клас.

# 17
  • столицата
Аз се интересувам как се приемат децата, постъпили след 7 клас. Все пак в по-голямата си част децата са в СМГ от 5 клас и се познават. Много ли е трудно за новите да се адаптират? Заслужава ли си упражнението Sunglasses

# 18
Абсолютно си заслужава.
Децата се приемат много добре.
Навсякъде след 8 клас са нови деца,  тоест където и да отиде ще е различно от до момента. В СМГ адаптацията е бърза. Разбира се,  коментирам като страничен наблюдател,  но от това,  което чувам от сина ми,  няма място за притеснение.
Може да е важно да се знае,  че в 8 клас /нашия клас от 2 срок/имат нейтив спикър по немски,  2 часа седмично.
Елица, като гледам интереса ти към училището е сериозен. Препоръчвам пробен изпит за сверяване на часовника. Да не съжалявате,  ако за малко не станат нещата,  а това малко е абсолютно поправимо.

# 19
  • Sofiq
Елица, като гледам интереса ти към училището е сериозен. Препоръчвам пробен изпит за сверяване на часовника. Да не съжалявате,  ако за малко не станат нещата,  а това малко е абсолютно поправимо.
Детето ходи редовно на състезания, от тази година и на международни. Миналата година се яви на поне седем. Тази ще е на повече. Ако не е на първо място, е на второ или трето в общия случай. Не съм гледала в детайли задачите на изпита за СМГ, може да му дам да прегледа малко преди изпита по-засуканите. Не вярвам да дадат нещо съвсем невиждано, като цяло типовете задачи са едни и същи, с тук-таме нещо ново.

# 20
Браво на детето. Няма да има проблем щом е с такива резултати.

Кое международно?

# 21
  • Sofiq
Детето ходи на състезания от 6 годишно и има рутина. В училище е супер разсеян и заспал дори, но на състезания сякаш мозъкът му включва друг режим.  Ако бях завършила СМГ, сега нямаше да се чудя какво е там и за него ли е, хаха.
Като кандидатства за 1 клас, бе приет на няколко места с изпит и трябваше да избираме. И сега ще е така и ще се чудиме между няколко училища. Той не е типичният прилежен ученик тип зубър, но страшно обича сложни задачи, физика, химия, астрономия, че дори и биология. Проявявта интерес към програмирането и вече прави опити там на Java.  Ужасно много му се отдават езиците-там е направо в стихията си, мегаталант. Учители са ми казвали, че не са виждали такава чудо, но... БЕЛ не го влече, не обича да пише съчинения. Зазубрянето на сухи факти (история, география) също не го влече. Изобщо не го виждам в училище като АК, където децата се скъсват да учат. ПЧМГ също ми се вижда от тоя сорт, а и имам чувството,че акцентът им се измества от математиката, в полза на разказвателните предмети в горните класове.
Та според вас, тоя флегматичен, заспал математик с отличен английски, къде да го насоча?

# 22

Та според вас, тоя флегматичен, заспал математик с отличен английски, къде да го насоча?

А всъщност за какво точно става дума? Питам, понеже май не се изясни и може би си говорим наизуст.
Та моля те сподели дали имате предвид кандидатстване в СМГ след 4 клас или след 7 клас. Нещата са много различни.

# 23
  • Sofiq
Та моля те сподели дали имате предвид кандидатстване в СМГ след 4 клас или след 7 клас.

След 4-и клас имам предвид. За след 7-и ще имаме вече доста по-добра ориентация.

# 24
  • София
но... БЕЛ не го влече, не обича да пише съчинения.

Е, дори и да не го влече , или да не му се отдава, някои неща се налага да ги усвои едно дете, ако иска да се явява на изпити за сертификати за език.
Аз и в другата тема, където пита преди време писах, че обикновено математиците учат и по всичко друго. Не се наемам да правя изводи защо това е така, може да има и изключения, разбира се. Но ще ти пусна едно есе , на едно момиче с много медали от международни състезания и олимпиади, за да ме разбереш за какво говоря  Peace

# 25
  • Sofiq
Да, това че детето обича нещо, не значи че няма да го прави-то и сега в училище е така. Но не всеки има талант за всичко. За това и не го засилвам към гимназия с класически езици:)) Или в СМГ пишат есета нон-стоп #Crazy

# 26
В СМГ правят всичко, което се прави в една гимназия, нищо не им е спестено.

# 27
  • София
В СМГ правят всичко, което се прави в една гимназия, нищо не им е спестено.
Ммм не е точто така. Wink Зависи от учителите. Повечето обаче "проявяват разбиране" и не задълбават в излишни подробности. Имам възможност да сравня с някои други училища. Шестица по география в СМГ няма нищо общо със шестица по география в НЕГ. Mr. Green Имам предвид, че в НЕГ е много по-трудно. Така и с БЕЛ-а Wink. То е видно и от резултатите им по БЕЛ на ДЗИ. Не, че СМГ са зле, дори са си много добре, все пак са МГ, но има разлика.
Възхищавам се на математиците-есеисти, както и на разностранните таланти, наистина има и такива в СМГ, но преобладаващо са от типа "заспал математик" Embarassed

# 28
  • София

Не сте били при Иванов, да видиш шестица по БЕЛ колко лесно се изкарва  Wink

Това, което на мен много ми харесва в гимназията, е че дава възможност да се развиваш в сферата, която ти е интересна, т.е. има възможност да не позволиш на училището да попречи на образованието ти Simple Smile
Наблюдавам го отблизо и с дете - национален състезател по биология, и с другото - състезател по информатика. Имат достатъчно време да се занимават с интересите си, получават подкрепа, има компетентни учители и кабинети, т.е. освен отличната обща подготовка имат възможност и да се специализират.

# 29
  • Sofiq
Това, което на мен много ми харесва в гимназията, е че дава възможност да се развиваш в сферата, която ти е интересна, т.е. има възможност да не позволиш на училището да попречи на образованието ти Simple Smile
Наблюдавам го отблизо и с дете - национален състезател по биология, и с другото - състезател по информатика. Имат достатъчно време да се занимават с интересите си, получават подкрепа, има компетентни учители и кабинети, т.е. освен отличната обща подготовка имат възможност и да се специализират.
Ето това се надявах да чуя! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт