СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 111 906
  • 753
  •   1
Отговори
# 30
Това, което на мен много ми харесва в гимназията, е че дава възможност да се развиваш в сферата, която ти е интересна, т.е. има възможност да не позволиш на училището да попречи на образованието ти Simple Smile
Наблюдавам го отблизо и с дете - национален състезател по биология, и с другото - състезател по информатика. Имат достатъчно време да се занимават с интересите си, получават подкрепа, има компетентни учители и кабинети, т.е. освен отличната обща подготовка имат възможност и да се специализират.

Много добре казано newsm10 В края на краищата нали има една приказка, че образованието е това, което ти остава когато забравиш ученото в училище. В този смисъл по предметите, по които гимназистът не смята да се развива, е достатъчно да има една здрава основа, не му трябват прекалени детайли и задълбаване. Аз като съм учила география при тъпия Грегъри в НЕГ да не би да имам някаква полза от това? Какво съм спечелила, че ми е било трудно като е трябвало да назубря гарите по всички ж.п. линии в България? Сега все едно съм ги забравила, значи е било напълно безсмислен чанч. Докато немците конспектираха уроците до най-същественото и изискваха да знаем него. И колкото и да е странно, още си спомням неща от часовете по биология при хер Шунке. И затова съм много доволна от СМГ, защото там учителите по повечето предмети не бяха комплексари, които да си го изкарват на децата с тормоз и дребнавост. И в същото време съвсем не са ги оставяли на айляк, учеше си се не по-зле отколкото в останалите училища, хайде да не е колкото в Немската Mr. Green

П.П. А относно преподаването по БЕЛ съм супер доволна от късмета да ни се падне Люси. Даже завиждах, че в Немската нямах учител като него, а имах баба Хара.  Люси успя да ги научи и да се изразяват, и да пишат грамотно, и да си защитават позицията без да платят високата цена да намразят литературата, както стана с нас навремето.

Последна редакция: чт, 16 фев 2017, 14:29 от Черна станция

# 31
  • София
Училището наистина е от най-добрите, не е от прехвалените. Учителите са едновременно респектиращи професионалисти и приятели с децата.
Е има и такива, които не са много заинтересовани от работата си, но навсякъде срещаме неорганизирани и неангажиран хора.Simple Smile

Аз се сблъсках със следния проблем. Не касае училището, но ще го споделя за инфо:
В началото на годината събрахме пари в обща каса на класа, за да има пари за купуване на едро на учебници, помагала и подобни. Оказа се обаче, че майката, която управлява тази каса, започна да измисля невероятни поводи да се изразходват тези пари - подаръци за учители за Коледа, за рождени дни, за имени дни... Само аз попитах защо тези пари не се използват само за децата.

# 32
  • Sofiq
Да, това е в графата отношения с родители. Управлявайки парите на другите, госпожата е редно да пита за всеки разход и да води някаква сметка. Ако не успеете да се преборите за това, може би няма особен смисъл да участвате в касата-учебниците вместо по-евтино ще излязат златни. Впрочем, сигурно и класният ръководител може да вземе някакво отношение по въпроса.

# 33
Айде и аз в новата тема... и мега актуалната за мен също дискусия за СМГ след 4ти клас Simple Smile
Елица, соред мен не пречи да го пуснете на пробен изпит в СМГ, едно от многото му състезания, но всъщност един важен тест Simple Smile

# 34
  • Sofiq
Аз се чудех как в периода 5-7 клас се конкурират 4-те училища СМГ,107,125,145. Доколкото съм чувала, това са ДУ, където математиката се изучава по-усилено.

# 35
  • София
145-то няма нищо общо с математиката в периода 5-7, а и преди това. Там е Сдружение Шилер, и просто децата се справят и добре с математиката, но заради работа предимно вкъщи или по школи.
От останалите изброени фаворит е СМГ , след това 125-то или 107 най-вероятно спрямо близостта. Тук се намесва и частното ПЧМГ мисля, където може да се спечели и пълна стипендия, ако се класира детето на първо място или частична за останалите места.

# 36
  • Sofiq
...заради работа предимно вкъщи или по школи.
Това важи според мен за всички училища. Поне що се отнася до състезанията. С малки изключения, работата вкъщи и допълнителната подготовка водят до силни резултати. Просто изискванията са много високи и там училищната подготовка не стига.
Така че за мен школите не са фактор за определяне класата на едно училище, защото навсякъде има доп.работа.

# 37
Елица, мисля си, че мястото на детето ти е в СМГ (според описаното от теб). Пусни го на пробен изпит, за да видиш как е той спрямо другите деца. Щом има такъв тренинг по състезания, надали едно повече ще му дойде в повече.  Peace

# 38
  • Sofiq
Може и да го пусна всъщност. Иначе как е спрямо другите деца имам  представа.  На две състезания (едно национално и едно международно) надмина класни математици от горен клас, яви се наравно с тях. По останалите състезания се конкурира реално с 4-5 други деца от София и страната, също страхотни състезатели. Моето чудене не е дали ще влезе в СМГ, а по-скоро дали там ще му е добре.

# 39
   Е, не мога да пропусна включване в темата за СМГ, макар и само с един представител вече там. При сравнение с др. гимназии от желаната първа шестица да речем, не спирам да се възхищавам на свободата, която се дава на учениците от СМГ - без дребнавости, без избиване на комплекси върху децата, както пишете по-горе. Отношение като към съзнателни, свободни и зрели индивиди, не като към малолетни престъпници...

# 40
  • София
ВАЖНО ЗА ПРИЕМА ТАЗИ ГОДИНА СЛЕД 4-ТИ КЛАС

http://smg.bg/priem.php?cl=4

# 41
  • София
В 8-ми клас има ли школи по физика и/или химия?

# 42
Тази година има и по двата предмета(Толев води химията,а за физиката не съм сигурна кой я води).

# 43
  • София
В 8-ми клас има ли школи по физика и/или химия?
Преди години имаше по физика, събираха ги заедно с 10-ти клас и решаваха задачи от материала за 10-ти клас. Проблеми със задачите нямаха, но заниманията не бяха особено редовни. Сега не знам как е, има и нов учител по физика, Никола Каравасилев, той води школа по астрономия и школа по физика. Със сигурност в 8-ми клас има школа по астрономия. За химията не знам, но химията в СМГ също е на много добро ниво. Синът ми имаше шанса да му преподава по химия г-н Ушагелов и беше много доволен. Peace Може и другите учители да са добри, не знам.
А, докато съм писала, вече са отговорили. Grinning

# 44
  • София
Благодаря за отговорите  bouquet

Чудесна новина:
http://smg.bg/news.php?id=578

Общи условия

Активация на акаунт