Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравна застраховка или абонамент за дете

 • 20 054
 • 32
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 6 344
Здравейте!
Моля да ме извините, ако темата не е за тук или нарушавам друго правило. Влизам съвсем набързо да си задам въпроса, защото ми е спешен, а при повече време ще чета правилата и другите теми, защото при "хвърления" бърз поглед на заглавията, темите в тази група ми се струват интересни.  Peace

След преживян кошмар, свързан с внезапно и тежко влошено здраве на дъщеря ми точно по Коледа, си дадох сметка, че не мога да разчитам на медицинската помощ, осигурена от НЗОК, а пари за частно лечение нямам. Бих могла да си позволя допълнително здравно осигуряване под формата на застраховка или пък някой от онези "абонаменти" ( не знам как точно се водят ), които се предлагат в някои педиатрични отделения срещу предварително платена сума за период от време.
Въпросът ми е дали някой има впечатления от застраховки и абонаменти в смисъла на питането ми и да сподели имена на застрахователни компании, здравни заведения и т.н. На този етап желанието ми е да знам, че ако нещо се случи и дъщеря ми има нужда от лекар, мога по всяко време на денонощието и дори на празник да я заведа и да й обърнат внимание. Чукам на дърво, лошото отмина, така че няма аболяване на тои етап. Искам просто да съм подготвена за всякакви ситуации и да мога да разчитам на лекар, лаборатория и т.н.

Точно в БГмама преди 1-2 години бях чела в друга тема ( не помня коя ) положително мнение от майка, която водеше детето си в едно лечебно заведение точно срещу платена предварително такса, която й включваше прегледи от педиатър и спешни изследвания. За жалост не помня името на лечебното заведение. Чувала съм след това тук-там, че и в други лечебни заведения има подобни абонаменти.

За София става въпрос.

Благодаря предварително на всички, които се включат със споделен опит - личен или от познат!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 609
Аз ползвам за себе си и детето, като моята премия се поема от работодателя ми, а за детето я плащам (удържат ми от заплатата). Застрахователят е ДЗИ; като цяло съм доволна. Покритието е добро, възстановяват и суми за лекарства, очила и т.н. Може и като частно лице да се сключи застраховка, но не знам какви биха били условията - навярно не съвсем същите като за фирма, която осигурява много служители.

# 2
 • Мнения: 298
И ние с ММ стигнахме до този извод като теб и ползваме на Уника. Тепърва ни е застраховката  в сила, засега за прегледите всичко си върви гладко. Ходи си, където сме си решили даваме си картата и това е. Доколкото видях Уника имат договор с доста здравни заведения и клиники. Поемат и част от сумата за лекарства, ако са изписани от лекар. А ако посетиш лекар, който нее обвързан с тях, ти поемат 80 % от разходите, това на теория, засега това последното не съм го ползвала.
Иначе аз от години съм към Медико 21 , служебно ни застраховат и съм доволна. Решавам да ида на гинеколог, запазвам си час, вземам си картата и това е всичко, което се иска от мен.

# 3
 • София
 • Мнения: 6 298
дали ще е дете или възрастен, принципът е един и същ. отиваш в някой фонд и си правиш здравна застраховка, като си избираш пакет от покритие. проблемът е, че някои фондове не работят с индивидуални клиенти, а предпочитат групови застраховки през работодател.
навремето съм търсила така да се застраховаме семейно и или ми отказваха, или ми искаха тройни суми на онези, които бих плащала, ако бях в рамките на служебна групова застраховка.
сега съм към Уника и съм доволна. дали ще ти поемат част от лекарствата зависи от това за какъв пакет от покритие си си платил.  не знам дали правят индивидуални застраховки. те работят и с Първа частна детска клиника, която е добър избор за деца и за спешности.

# 4
 • Мнения: X
Като индивидуален клиент цената ще е много висока за добър пакет. Както са написали и по-горе, Уника имат една от най-добрите здравни застраховки в момента. При нас се оказа, че на годишна база ми е по-скъпо със застраховка и е сравнимо с ходене на частно. Един път плащам ЗО, после застраховка и трети път изследвания и лекарства. Повечето лекарства, които ги изписват на детето не се заплащат от застрахователя, защото са регистрирани като хранителни добавки. Отказах се от здравната застраховка за децата.

# 5
 • Мнения: 298
Тъй като аз не разчитам ан педиатъра на детето, искам да го сменя, но не съм намерила по-читав свободен, който да ни приеме. Ноември се разболя и сме дали ноември само за прегледи и лекарства 300 лв. Както искате така го смятайте. Направи бронхиолит, това са 4 прегледа платени, две изследвания кръвни със секрет  и лекарства най-различни.
Ами извинявам се , но ми е по-изгодно допълнителна здравна застраховка. Направиха пакет ММ и синът ми. ММ вече е ползвах услуги за около 100 лв, синът ми този месец отново се разболя, ако не беше картата до тук щяхме да сме дали пак 200 лв.
Но имам приятелки, който си ходят при Джи пито , преглеждат се, изписва им се лекарства, те си ги вземат , оздравяват и имат нужда от друг специалист веднъж на сто години или много рядко. Тогава да и аз не бих направила, така че много зависи какъв е твоят случай.

# 6
 • София
 • Мнения: 6 298
JasminaD,

индивидуално ли застраховахте съпруга и детето си в Уника? Ако да - каква цена на пакет ви предложиха?
интересувам се, защото може да се наложи и аз да правя такова нещо тази година...

# 7
 • Мнения: 7 271
Мога да ти предложа на Дженерали,моето дете имаше там и е с добри условия.
За лимит от около 2000 за година ,по 24лв на месец. Има включени много добри неща и стига да имаш ф-ра  си възстановяват парите
Ама трябва да погледна как се казваше.Родителите ми също са там и са доволни,обадят се на координатор и си записват час при специалист

# 8
 • Мнения: 298
За 1500 лв лимит на всеки от тях, с плащане на част от сумата за лекарства, с физиотерапии и други екстри 600 лв годишно. Но пишете им те си правят отделна оценка според възрастта и други фактори.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 298
Благодаря ви за информацията. Явно са станали по-гъвкави фондовете и вече има възможност и за индивидуални застраховки на приемливи цени. В момента моята към Уника е групова, 205 лв на година, за средния по цена пакет, не включва покриване на лекарства и високоспециализирани изследвания.

# 10
 • София
 • Мнения: 6 344
Благодаря на всички за коментарите!
В общи линии изводите ми от това, което споделяте са, че има смисъл от подобна застраховка. Сега звъня по компаниите и проучвам условията. С нетърпение очаквам още отзиви за компании, с които имате опит. Ще са ми от полза да взема окончателно решение.
Мислех, да сменям семейната лекарка след неприятната случка от преди Коледа, но се отказах.  Да, стигнахме до усожнения заради неглижиране на проблема, но дори и при друг лекар да отидем, гаранция, че ще вземе всичко присърце няма. А ще откача, ако постоянно сменям джи-пито, така че най-добре здравна застраховка и ще си пробвам медиците и лечебните заведения докато си харесам качествени. То дано не се налага да пробвам, но е друго да имам спокойствието, че разполагам с варианти.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 298
pandachina, мисля, че вземаш разумното решение.
сподели тук, като направиш своя избор.

# 12
 • Мнения: 2 478
Лидер като покрития, лимити, номенклатура(видове застраховки - за БГ и/или Европа и целия свят) по здравно застраховане и животозастраховане е Уника от доста години вече. Времето на Алианц отдавна отмина. От март месец преустановяват животозастраховането в България. Общо взето който направил - направил и Уника ще остане съвсем без конкуренция, оставайки единствената компания 100% австрийска. Дори повечето от по-скъпото и истинско застраховане, каквото правят хората във Виена и из Европа се презастрахова при майката във Виена. Много хора, ако не ги осигурява работодател, дори не са и запознати с материята и че съществуват подобни възможности и продължават да си губят времето с т.нар джипита. По-лошото е, че дори да са запознати някои не правят, ако не се опарят или ако не се случи нещо, както на госпожата авторка от темата. Но, като се опарят, не си дават сметка, че застрахователя може и да не ги иска, защото вече са много рискови и се попълва здравна декларация преди сключване и доктора може и да откаже до допускане до застраховане кандидата за застраховане.
Дженерали са единствена конкуренция по тарифата за България или т.нар Допълнително здравно осигуряване, и то защото са по-евтини за сметка на двойно по-ниски лимити и по-малък брой лечебни заведения за избор, като общо взето насърчават да се ходи в техния медицинси център на Дондуков.
Казвам ги тези неща, като човек от бранша. Който иска може да ми пише на лично за съдействие.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 00:45 от FragranceFanatic

# 13
 • Мнения: 411
Времето на Алианц отдавна отмина. От март месец преустановяват животозастраховането в България.

Може ли линк към тази информация?

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 7 802
Записвам се и аз, защото преди време търсих за децата и така и не намерих добра застраховка, ще проверя в Уника, щом има доволни.

Аз съм застраховала децата с Best Doctors, покрива до 1млн евро лечение в чужбина (ако не ме лъже паметта) при лечение на много тежки заболявания, да не дава Господ да се наложи да я ползвам.

Казвам ги тези неща, като човек от бранша. Който иска може да ми пише на лично за съдействие.

Дали случайно знаеш кой предлага Best Doctors за България, освен Алианц? Бих искала да прегледам офертите и на други застрахователи. Като цяло някакво мнение за тази застраховка?

Общи условия

Активация на акаунт