90 Дневна диета - килцата стопи и фиданка стани! Тема 363

• 57 486
  • 728
  •   1
Отговори
# 540
  • ПЛОВДИВ
Аз днес бях на плодов, но и на мен ми беше доста гладно през деня, закуска-банан, обяд -фреш, хапвах и фурми /натурални/ и сега за вечеря моркови с лимон /четох, че може, ако не издържиш/ а и изобщо не обичам плодове. Следващия път ще пробвам със сурови ядки за прехапване.

утре ще се притегля и ще видя колко е резултата

Последна редакция: пн, 27 фев 2017, 22:02 от Julia78

# 541
Джули, в плодовия ден се яде през два часа. Авторките са написали "през два" часа, а примерните менюта са с пет хранения, та приемаме, че са пет. Не се ограничавай само със закуска, обяд и вечеря в плодовия. Peace

# 542
Еее ама духче, ти така сладко си го описала,  направо ми се прииска вече да идва този плодов ден Simple Smile
Ще пробвам, определено така звучи по—добре, доста повече възможности видях за комбинации и варианти със зеленчуци. Надявам се трудностите да са само в началото, все пак съм едва на втора четворка,но смея да кажа —без нито 1 нарушение Simple Smile
Роклята зааега съм я измислила, но мисля да поизчакам до април, с надеждата да сваля някое друго килце Simple Smile

# 543
Здравейте фиданки,

Аз обещавам скоро по-активно да се включа в темата.

Сега искам да споделя опит за плодовия ден. Аз живея с кръвно 90/60, падне ли кръвното малко, падам и аз по улиците. Но този режим на хранене, никога не ме е събарял. Ако съм на работа, хапвам банан като се събудя, да кажем към 5 часа сутрин, преди да излея много кафе на стомаха. Към 10,00 ч. хапвам пак банан. През останалото време пия много вода и кафе. В 12.00 обядвам, но винаги започвам с банан, освен хранителен, не дразни стомаха. От опит казвам, че само на цитруси, ябълки или разни моркови и зеленчуци, аз озверявам. Забелязала съм, че есента, когато има много сладко грозде, плодовият ден ми е песен. Т. е. не ми пада така рязко кръвната захар. За зимния период ми помага ананас или ама много сладки портокали, но винаги в комбинация с банан и орехи. Орехи и пак орехи са единственото, което като прибавям ми дава ситост.

Това разбира се е мое мнение. Наблюдавайте се в плодов и експериментирайте, докато не откриете как най-добре би било за вас. Също така ям на всеки 2 часа след 12. Може да не ми се яде, но щом е време половин банан и малко ядки хапвам.

И сега....най-трудно е когато в плодов ден съм цял ден вкъщи. Тук съм забелязала, че имам страшни кризи за храна. Аз го отдавам на бездействието. Забелязала съм, че кризата е силна, помита ме, промива ми мозъка, моментално решавам, как ей сега ще припадна и трябва да ям. Край няма да издържа!!!!!!

Обаче отивам и се напивам с вода и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, си намирам нещо да правя. Измивам терасата, подреждам си дрехите, обаждам се да си поговоря с някой. И обещавам ви момичета, точно 10 мин. трае тази лудост за храна. Опитайте само 10 мин да удържите, но задължително правейки нещо, което да ви отвлече вниманието и обещавам, че след това няма да усещате този зверски глад. В първите плодови дни, тези кризи са много чести, С всеки следващ плодов намаляват. Опитайте да удържите фронта. Мислете си колко хубаво нещо правите за себе си. Пийте чай, говорете с близки, разместете нещо, което отдавна искате, занимавайте се непрекъснато с нещо в тези дни. И пийте много вода!

# 544
Добро утро
вдъхновена от разговорите за плодов си позволих да напиша нещо. Малко е дълго и го слагам в скрит текст. Може би ще направя блог... но за сега е само тук :

Скрит текст:
Аз съм много свободолюбив човек, понякога твърдоглава и силно емоционална. Ненавиждам да правя неща, само защото някой някъде е казал, че така трябва – това при мен не работи. Не успявам да си го наложа, не че не искам, просто нещо дълбоко у мен не може да го допусне. Но… всичко се преобръща, когато сама разбера защо трябва (да, тази страхотно „свободна“ думичка – трябва) та защо трябва да правя или не нещо. В случая, защо трябва всеки четвърти ден да е плодов. И сега да изясним нещо: нищо не трябва 😊 Но би било добре, би било доста по-полезно, би било доста по-отслабващо, ако всеки четвърти ден хапваме сурови или леко обработени плодове и зеленчуци и ядки, без сол и рафинирана мазнина. Разбира се, че няма нищо фатално, ако нещо в този ден ни пречупи – в живота и в режима рядко има кардинални и необратими провали, но има стъпки, които ни отдалечават от целта и такива, които ни приближават към нея.
Защо е добре да ядем сурови плодове и зеленчуци – такава информация има на всякъде из интернет пространството и то от експерти, много по-добри от мен в тази област:
Какво ни дава суровата „жива храна“ – прекрасна статия от Мер и земя на заем - http://www.zemianazaem.com/archives/17
Кои плодове и зеленчуци на кои органи в нашето тяло влияят - http://stefibozhilova.com/?p=2192
Алкално-киселинната среда в организма ни и защо е важно да поддържаме пх-то си в нормални стойности - http://daoin.com/feeding.php
BB-team за суровоядството - http://www.bb-team.org/articles/3854_surovoyadstvo-za-i-protiv

И така, тези статии и още много сходни на тях, превръщат плодово-зеленчуковия ден в един от любимите ми дни – защото осъзнавам какво ми носи този ден – здраве, жизненост, енергия, щастие.  Мисълта, че този ден прави ума ми по-бистър, а тялото ми по-здраво ми носи удоволствие. Не работи при вас?
Да, всички хора сме различни. Всеки се мотивира различно, но и всеки от нас прави избори – собствените си избори, зад които заставаме и от които носим последиците. И ако в плодов ден избираме вкуса в устата си, вместо здравето си – трябва сериозно да се замислим защо правим този избор и от къде идва той и какви последици носи. Понякога единственото, което можем да направим с лакомията си (да, звучи грубо, но е реалност) е или да я приемем и държим под контрол или да я оставим да ни унищожи. Изборът в наш.
Колкото по-простичка е храната, колкото по-необработена и сурова е в този ден тя, толкова по-ефективна е. И все пак има някои неща, които могат да направят витаминния ни ден една идея по-лек, лесен и приятен при особени случаи. Няколко рецепти и експеримента:
1)   Тиквен сладолед – печена сладка тиква, която пасирам и добавям различни подправки – канела, индийско орехче, какао, а защо не и джинджифил? Щипка две кокосови стърготини – всичко с мярка разбира се. Замразяваме – честито имаме си сладолед 😊
2)    За зимния период – замразени горски плодове (малини, къпини, глог и др.), слагаме в чопъра и прибавяме един банан – имаме си страхотно смути или отново – плодово сорбе.
3)   Нарязваме един банан на кръгчета в чиния. Замразяваме, вадим и слагаме в чопъра с малко косови стърготини (една ч.л. и няколко нарязани на дребно стафиди)
4)   Пудинг от чия – това не съм го правила, но съм сигурна, че би се получило – накисваме чия във вода, докато увеличи обема си, после я прибавяме към пасиран плод – банан, тиква например.
5)   Има толкова варианти и експерименти – сурови бонбони от ядки и фурми с какао, печени круши със стафиди и канела, сурови домашни барчета или в краен случай – сурово купено барче от сушени плодове и ядки с чия или кокос – стига да четем съдържанието всичко е точно.
6)   Няколко фурми – разрешени са до 8 на ден (по спомен сушени плодове като цяло), в които слагате орехче или бадемче – ями 😊
7)    Банан с черен  и бял сусам
Sunglasses   Чай – да, чай! С Аромат на шоколад – понякога, както казва Инес Субашка, не вкусът е това, което ни липсва, а аромата – опитайте чай от какаови зърна с канела – има аромат на шоколад и е много тонизиращ. Зелен чай с лавандула и невен… чайове – многообразие от вкусове и аромати.
9)   Ошав
10)   На път – ябълков чипс – в някои магазини и бензиностанции се продават пакетирани сушени ябълки на кръгчета без добавена захар. Но може и сами да си ги приготвите от предни дни – дехидратирани във фурната на ниска температура. Сурови барчета, които сами си приготвяте или купувате. Плодове или зеленчуци в кутия – нарязани и обелени за по-лесно.

Зарзават ! Имате специален повод, канени сте на гости или просто не ви се ядат сладки плодове – през лятото и есента имаме огромно разнообразие от вкусове на пазара. Зимата (както е сега) прави нещата малко по-ограничени но не невъзможни:
-   Моркови на жулиени поръсени с малко лимонов сок (ако са български са толкова сладки и вкусни и без нищо)
-   Чери доматчета – а ако в черна чиния сложим жулиени от моркови и чери доматчета става толкова красиво и контрастно на цветове, че ти се приисква цял ден това да ядеш!
-   Цвекло и морков на тънки ивички като солети.
-   Салата – маруля, спанак, моркови, цвекло, лук, рукула, алабаш – всякакви такива, аз добавям и кълнове от люцерна и сусам два вида и ленено семе – всичко зависи от нас!
-   Зеленчуци на грил тиган – тиквичка, морков, гъби, патладжани, лук (ах лук на грил) чушка… каквото душа иска от неутралните зеленчуци поръсени с подправки (но без сол и мазнина)
-   Ъ… ако обичате броколи на пара… не съм им фен, но пък стават 😃 заедно с аспержи и моркови? Дори може и леко да се запекат на фурна.

Никое от тези предложения не може да замени истински суровия зеленчук – богат на витамини, минерали и нутриенти. Но определено е много, много по-добре от … всякакво други прегрешение, на което ангелите ни може  и да не издържат 😊

# 545
Госпожице Hug поздравления  bouquet Чудесно си го казала.
Аз също съм привърженик на идеята за суровата "жива" храна. Стремя се да ям зеленчуците в естествения им, необработен вид - естествено тези, които го позволяват, няма да почна да ръфам суров картоф  hahaha Хубаво е тези, които имат нужда от допълнителна обработка, то тя да бъде или на пара, или варене/печене, като се избягва всякакво пържене - в т.ч. и всякакви запръжки към ястието. Когато се ядат сурови, цели плодове и зеленчуци тялото извлича максимално полезните вещества от тях. Всяка допълнителна обработка намалява качеството на продукта. Какво имаме например в една сурова чушка и в друга, която е вряла един час в тенджерата? В първата 100 % здраве, а във втората - една пихтиеста каша без нищо полезно в нея.  Grinning

Меню

з. ябълка
о. запеканка от кайма + праз лук + кисели краставички
в. млечни + зеленчук

Скрит текст:
Здравейте фиданки,

Аз обещавам скоро по-активно да се включа в темата.

Сега искам да споделя опит за плодовия ден. Аз живея с кръвно 90/60, падне ли кръвното малко, падам и аз по улиците. Но този режим на хранене, никога не ме е събарял. Ако съм на работа, хапвам банан като се събудя, да кажем към 5 часа сутрин, преди да излея много кафе на стомаха. Към 10,00 ч. хапвам пак банан. През останалото време пия много вода и кафе. В 12.00 обядвам, но винаги започвам с банан, освен хранителен, не дразни стомаха. От опит казвам, че само на цитруси, ябълки или разни моркови и зеленчуци, аз озверявам. Забелязала съм, че есента, когато има много сладко грозде, плодовият ден ми е песен. Т. е. не ми пада така рязко кръвната захар. За зимния период ми помага ананас или ама много сладки портокали, но винаги в комбинация с банан и орехи. Орехи и пак орехи са единственото, което като прибавям ми дава ситост.

Това разбира се е мое мнение. Наблюдавайте се в плодов и експериментирайте, докато не откриете как най-добре би било за вас. Също така ям на всеки 2 часа след 12. Може да не ми се яде, но щом е време половин банан и малко ядки хапвам.

И сега....най-трудно е когато в плодов ден съм цял ден вкъщи. Тук съм забелязала, че имам страшни кризи за храна. Аз го отдавам на бездействието. Забелязала съм, че кризата е силна, помита ме, промива ми мозъка, моментално решавам, как ей сега ще припадна и трябва да ям. Край няма да издържа!!!!!!

Обаче отивам и се напивам с вода и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, си намирам нещо да правя. Измивам терасата, подреждам си дрехите, обаждам се да си поговоря с някой. И обещавам ви момичета, точно 10 мин. трае тази лудост за храна. Опитайте само 10 мин да удържите, но задължително правейки нещо, което да ви отвлече вниманието и обещавам, че след това няма да усещате този зверски глад. В първите плодови дни, тези кризи са много чести, С всеки следващ плодов намаляват. Опитайте да удържите фронта. Мислете си колко хубаво нещо правите за себе си. Пийте чай, говорете с близки, разместете нещо, което отдавна искате, занимавайте се непрекъснато с нещо в тези дни. И пийте много вода!
_velvet_ много си права за това, което казваш  Hug Честно казано аз бях забравила тези моменти и след като те прочетох си припомних, че и при мен беше така първоначално в плодовите дни. Имало е моменти, в които наистина съм се сривала психически и съм си мислела, че няма да мога да издържа цял ден само на плодове  Rolling Eyes Но не е така. Страхът идва от главата. Мозъка изпада в паника, че някой му отнема храната и о, ужас, идва едва ли не краят на света  hahaha Светват всички възможни аларми и веднага се подават сигнали към стомаха, че той е гладен, че трябва да се намери храна, че е нужно презапасяване.  Grinning Нищо подобно. Това е първоначално, след това, когато се регулира стомаха и главата се успокои, че няма да се мре от глад  Wink всичко си идва на място.

Аз снощи вечерях варена тиква и фурми, но май прекалих с фурмите (5-6 броя). Стана ми адски сладко, но нямаше как да ги извадя, защото ги пасирах с тиквата. Никога не бях правила такава тиква с фурми и не очаквах, че чак толкова ще сладни. Следващия път ще сложа максимум 3. Сега въобще не съм гладна, но ще хапна една малка ябълка, за да не пропускам закуската.

# 546
НоМе, Велвет  Hug Hug Hug
Точно за този психологически страх е хубаво да си "готвим" нещо в плодов - това някак си ни връща към нормалното ни ежадневие, дава ни креативност и усещане за контрол - ние готвим храната си, значи всичко е наред, всичко е като преди. И аз бях забравила, за мен глада вече не е страшен, след като карах 5 дни само на вода, фреш и сироп Мадал Бал .... Но сте прави и аз си го припомних сега...

Айде, че много говоря отивам на лекар и фитнес  Hug

# 547
Добро утро, фиданки! Толкова писах, писах и накрая по погрешка се върнах една страница назад и всичко отиде в небитието. Mr. Green
Сутринта кантарът отсече -1,900 кг. след първата четворка. Можеше да ми отпусне още 100 гр., ама и така го приемам. За плодовите дни предлагам салата от авокадо, домат и краставица, както и салата от червено цвекло с морков, овкусена с лимонов сок. Ето и няколко идеи с авокадо, подходящи за плодов ден:

http://recepti.gotvach.bg/r-21664-Шейк_от_авокадо,_портокал_и_банан

http://vanillka.com/2012/03/23/raw-avocado-and-banana-cream/

http://www.phood-tales.com/2011/05/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1% … 0%BD%D0%B0%D0%BD/

НоМе ме подсети за тиквата. Heart Eyes Така обичам печена тиква, а имам и три тикви вкъщи. Тиква с ядки е страхотна вкусотия за плодовия ден. И печени ябълки е идея, така няма да "изстъргват".

Днес ми е белтъчен ден. Сутринта си приготвих една измислена "салата", която ще ми е за обяд.

З - червен портокал
О - 250 гр. извара, 3 с.л. кисело мляко, мъничко кашкавал, 1 домат и 3 маслини + пълн. филийка и айрян.
В - планирам 2 яйца на очи със салата от червено цвекло и морков.

Изварата в Лидл е кремообразна, да не ми "застава на гърлото", но за всеки случай добавих и кисело мляко.

Последна редакция: вт, 28 фев 2017, 10:08 от Dara888

# 548
НоМе,

знаеш ли, даже в плодови дни осъзнавам, колко много “емоционално хранене“, така ли да го кажа, ми се случва.

За себе си ще говоря. Когато в първите ми плодови дни осъзнах, че не мога да изям филии хляб, вафла, бонбон, да опитам дали месото е готово или добре е овкусена картофената салата.....Да изям 2 солети, по време на новините или парче от домашния тутманик на комшийката....Все едно някой ме заключи в празна стая.

И умирам от глад и си мисля добре, ето сега, ако не бях на плодов и опитам това или това, или онова. А сега, когато не мога, какво да правя???? И ми се отвори едно свободно време, което преди от тъпчене на въглехидрати през 20 мин се чувствах, поспалива, отпаднала, уморена. Тук да прилегна,там да поспя, тук да се провлача през оставащия ден.
Почувствах се активна, на всяка криза за храна в началото осъзнавах, че това не е глад, това е борба, да не дъвча, от лакомия. Всеки болезнен вихър за храна ми връщаше контрола в ръцете, защото осъзнавах, че не е от глад, а от лакомия. В този смисъл, плодовите дни са голямо изпитание на духа и волята. Ако те не те променят до основи, за начина по който се храним, не вярвам, че може този режим да се спазва.

Забравих да ви пожелая хубав ден Фиданки и силна воля.  bouquet

# 549
 Hug Hug Hug Всичко ми е толкова познато! До болка познато  bouquet

хахах Даре, не бъди "лакома" за килца де хахах 1.900 си е екстра, аз пак съм се въртя в едни и същи кила вече днес 8 ми ден... ще го скрия някъде тва демонично изчадие кантара  Mr. Green

# 550
Dara, златна си. Hug Другия плодов ще си направя салата с авокадо. Тотално го бях забравила, а то си е много хранително.
Днес съм на леща. Не ми се яде яхния и за това ще я направя по индийски. За обяд вместо хляб ще я комбинирам с оризовки.
По колко кафета пиете, дами? Аз от няколко дни не мога да спя спокойно и това много ме тормози. Не знам дали кафето не ми идва в повече на режима. Пия по 3 на ден, но съм решила да пробвам да спра най-късното.

# 551
Кафе пия само сутрин, по две големи чаши като прибавям и канела.

# 552
Моля за бърз съвет за плодов. Кръвното ми е 80 на 55 и ще припаткам някъде. Айрян и компоти не може

# 553
Много вода и по-сладки плодове, чай със захар  Peace

# 554
Когато моето кръвно падне много, единственото, което помага и лекар ми каза е, чаша вода, чаша сладък сок, тук може фреш от много сладък плод да си направиш И да легнеш и поспиш.

Ако нямаш възможност за нищо от това и си на работа, изпий едно нес кафе със захар и сладък сок и не мърдай много поне 30 мин. Не мисли диета. Аз 3 пъти съм си разбивала главата от припадъци по улиците заради кръвно, останалите 100 пъти, някой ме е хващал. В тези моменти забравяш диета и мислиш само за здравето.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт