Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 135 132
  • 864
  •   1
Отговори
# 285
  • Cyberspace
Ейй, много яко! Браво на детето!    Blush
Много се радвам като чета такива хубави новини за дечицата! Все така да те изненадва приятно и да ни се хвалиш и на нас!  Hug Пък току-виж "повлечеш крак" и започнем всички да се хвалим една през друга  Mr. Green
А ти ли беше с проблемите в яслата? Как са сега нещата? Отдавна се каня да те питам как всъщност разбра за случилото се там? Питам, защото и ние имаме известни проблеми, но не знам ако се случи нещо аз как ще разбера като той не говори...  Confused
п.с.: аз имам нещо незначително като напредък за хвалене, но не е нищо съществено де

# 286
Чудесна новина!!! Имам и по-малко дете на 2г.Говори на измислен език,напълно неразбираем.Употребява около 15 смислени думи,прави само 2 прости изречения,които ползва чат-пат.Надявах се поне то да ми спести логопеди,психолози и занимания до припадък...Не посочва предмети по картинка,разбира повечето прости команди,доскоро бях "тате",не си казва името,убедено е,че е на 1г. Ако ми проговори като твоето дете на 2 г.,3м.,ще празнувам цяла седмица!!!

# 287
Ейй, много яко! Браво на детето!    Blush
Много се радвам като чета такива хубави новини за дечицата! Все така да те изненадва приятно и да ни се хвалиш и на нас!  Hug Пък току-виж "повлечеш крак" и започнем всички да се хвалим една през друга  Mr. Green
А ти ли беше с проблемите в яслата? Как са сега нещата? Отдавна се каня да те питам как всъщност разбра за случилото се там? Питам, защото и ние имаме известни проблеми, но не знам ако се случи нещо аз как ще разбера като той не говори...  Confused
п.с.: аз имам нещо незначително като напредък за хвалене, но не е нищо съществено де

Аз бях...
Разбрах от родителите. Писаха ми гневни съобщения, че съм си пуснала детето болно на ясла. Персонала ги беше настроил до краен предел. Докато се опитвах да им обясня, че детето ми не е болно и има грешка, една от майките ми каза, че малкият е изолиран сам и плаче.
Веднага отидох в яслата, питах ги дали наистина е седял изолиран и без никакви притеснения ми потвърдиха. Прибрах си детето, на следващия ден на лекар, преглед. Пуснах му и изследвания. Занесох на директорката доказателства, че е бил здрав и тя отказа да ги приеме. Държа се арогантно и грубо. Позволи си да ми крещи. Пуснах жалба. От тогава не съм го водила. Ще го местя, утре имам среща с директорката на друга градина, ако е възможно сега да се премести. Ако не, до септември ще е на частна.
Не знам с какво толкова им е пречел. Трудно заспива на обяд, но това повод за изолиране ли е?! Той е кротко и изпълнително дете...
Няма да оставя нещата така, макар, че детето ми вече няма да е там. Никое дете не заслужава такова отношение.

# 288
Аз имах такъв проблем с детската градина на голямото дете. Стоеше изолирано заради трудно заспиване,той беше на 3г. тогава и почти не говореше,не ми разказваше.Родители ми казаха ,че детето плаче неистово,когато отидат да вземат своите. Разбрах по някаква неведома случайност от учителките.
Не се надявай да постигнеш нещо особено с жалби,бях ти писала преди ,че жалба до директорката е излишно да пускаш,аз допуснах тази грешка и бях изпързаляна по доста грозен начин - скалъпиха някаква смешна експертиза,че детето ми е със СОП заедно с психоложката на дет.градини-естествено,без аз да знам.
Вдигнах голям шум - бяха в нарушения и то сериозни,но пак нищо не постигнах-замазаха положението ,имаха предписания от Министерство на здравеопазването,ходиха,писаха обяснения.В общи линии,създадох им стрес. Бяха нашили и родителите против мен .
Както виждате по репортажите и в телевизиите- само се вдига шум и никакви последствия.
На секундата преместих сина ми в друга дет.градина и там детето се чувства добре.Няма ревове,няма чудеса.Вече говори и малко повече, и имам спокойствие.Пак не спи на обяд,но няма такова изродско отношение към детето Simple Smile

# 289
Здравейте мами, чета с ужас това, което описвате за детските градини. Моята е на 2 и освен , че не говори е с хипотоноя, т.е. не ходи още , а на 10 минута активност е тотално изморена. Но я приеха в нашата детска и се държат супер с нея. Не че я водя, защото от септември до ноември бяха болни 9 пъти + 1 лежатане в болница и ги спрях,но съм много доволна от директорката и ресурсните и като отношение и като желание за работа. Ако искате и сте от София помислете си за 68 ОДЗ в Люлин.

# 290
Момичета, със смесени чувства ще напиша това.
Снощи бях навън и майка ми се обади с думите:
"Тони казва изречения!"
Като цяло не и повярвах особено, защото тя има навика да чува нещо смислено и в най-китайските му речи.
Когато се прибрах, вече си беше легнал. Баба му с трепет и някак биполярно изглеждаща, започна да твърди, че е казал:
"Бабо, какво стана?"
и
"Не искам на гърнето."
Естествено, че не и повярвах. По-скоро беше пийнала вино... Прозвуча ми абсурдно и си легнах.
На сутринта той се събуди и... О, ЧУДО! ИЗРЕЧЕНИЯ! МНОГО ИЗРЕЧЕНИЯ. Избухна. Като в легендите за детето на приятелката на стринката на комшийката...  Grinning
"Мамо, пази се - кола!"
"Това се лепи." (стикер за играчка от Киндер Сюрприз)
"Искам да ме гушиш."
"Студено е."
"Искам да папкам ВКУСЕН ориз."
"Мамо, обуй ме."
"МАМО, виж - люляк!"
"Мамо, ти как си?"
и още... в потрес съм. Дори не ме е наричал МАМО до сега, освен ако не е в критична ситуация или не ме търси, но просто ей така... Не знам какво да си мисля. Дори успях да проведа простичък диалог с него!!!  #Crazy
Вече се съмнявам, че пиша от паралелна вселена и това не е реален ден.

П.С. Пиша този пост с цялата си любов, положителни чувства. Понякога се случват чудеса.  Heart Eyes

Ние имаме подобен случай в семейството, но никога не съм ви разказвала за него, защото това са много редки случаи и по-скоро изключения, отколкото правило, не искам да успокоявам никого. Родителят е по-добре да вземе мерки и да се презастрахова, отколкото да лежи на тази кълка  Mr. Green
Та историята - става въпрос за моя първи братовчед, преди 30-ина години. Той не говореше до 3+, аз съм по-голяма от него и помня всичко като бял ден, даже подробно разпитвах леля ми скоро. Цялата рода вече беше започнала да се притеснява, представете си през онези времена децата проговаряха сравнително рано, късното проговаряне не е било толкова често срещано колкото сега. Водили са го на някакъв доктор който общо взето вдигнал рамене и казал "Ми чакайте и ще видим какво ще излезе". Тогава не се е знаело много за аутизма, нямало е интерет и така те зачакали  Crazy Crazy Crazy
Един ден баба ми заяви, че била в съседната стая и вратата била открехната, чула братовчед ми да говори с цели изречения. Като влезала, той млъкнал. Естествено никой не й повярва и всички го отдадохме на неистовото желание на женицата братовчеда да проговори, но в последствие след няма и 2-3 седмици той наистина започна да говори с изречения, единствено имаше дефект и не можеше до късно да казва "к" и "г", казваше примерно Путала се бумата вместо Спукала се гумата. Явно наистина е можел да говори, но поради някаква причина не е искал. Даже съм го питала покрай проблемите с моята дъщеря дали няма спомени, а той казва, че май го е било срам, но естествено не помни ясно.
И така, ние също имаме история в семейството с късно проговаряне, но при моето дете проговарянето въобще не се случи така. Проговори много бавно и за нас беше истинско мъчение цялото чакане, ние нямахме този късемт.
Флоресита, много се радвам за този "пробив" при вас. Дай Боже всекиму!

# 291
  • София
Здравейте мами, чета с ужас това, което описвате за детските градини. Моята е на 2 и освен , че не говори е с хипотоноя, т.е. не ходи още , а на 10 минута активност е тотално изморена. Но я приеха в нашата детска и се държат супер с нея. Не че я водя, защото от септември до ноември бяха болни 9 пъти + 1 лежатане в болница и ги спрях,но съм много доволна от директорката и ресурсните и като отношение и като желание за работа. Ако искате и сте от София помислете си за 68 ОДЗ в Люлин.
Точно натам съм се насочила, по препоръка на познати.
Ще кандидатстваме за 3та година отново, ама дали ще ги пусна, съмнявам се.
Като цяло съм зле настроена към държавните градини и ясли, точно заради това отношение.

# 292
Днес говорих с директорката на 22 "Великденче"в Люлин. Няма как да го преместя сега там, нямат никакви места. Ще го проверя 68-мо. Ние живеем в Люлин. Благодаря за препоръката! Simple Smile

# 293
Ама, наистина много хубаво с тези изречения....! Представям си шока, който си изпитала и лека се подсмихвам Laughing . Правете празник с торта  balloon
Това с проговарянето "като по чудо" е рядко явление, наистина. Мъжът ми е бил така (до около 2-3 години), само "Ъ"-къл. Даже си има прякор от тогава и техните така си му викат и до днес.
За яслите съм писала и друг път, в градините наистина зависи на какъв екип ще попадне детето. Другото, което ми е направило впечатление е, че колкото повече въпроси задаваш толкова по заинтересовани са госпожите и наблюдават. Аз питам постоянно - какво се случва, какво е правил, слушал ли е и т.н., но и дамите са отзивчиви и наблюдават. Тук две седмици го води и го взима баща му и почти никаква информация - той не е от много питащите и така.
При нас нищо ново - освен, че само му се кара колело и тротинетка, а за "учене" хич не го търси - като се запролети и затопли аз ставам нежелан партньор в игрите ooooh!
Поздрави и давайте повече такива добри новини, както каза Cyberspace да "провлачиш крак

# 294

Предимството на малкия град е,че тук можеш да си преместиш детето веднага.

Последна редакция: чт, 27 апр 2017, 15:45 от ОРИДЕЛ

# 295
Привет момичета! И ние имаме голям напредък от последните седмици, детенцето ми знае кое животно, какъв звук издава, цветовете , много имитира всичко , което и разказвам, но само звуково, не с думи. И тя употребява някой от думите , не на място. Но това мен не ме притеснява. Всичко е изцяло на английски , но аз май я обърквам, че като се занимавам да я уча и ги казвам на английски, а всичко останало на Бг. И от известно време я забелязвам, че като казва " Чао" го казва и на Бг и на английски:)

# 296
  • Лондон/Пловдив
След дълго четене се записвам тук . Имам едно  малко прекрасно момче на 3 г и 1 м , живеем в Англия . Още преди да навърши годинка го виждах , че нещо има странно или просто го сравнявах с по големия ми син . Накратко все още не говори вече 3 годишния ми син , знае доста думи и на двата езика , но изречения няма . От миналата година се опитвам да се добера до специалист тук , но всичко е много бавно . Междувренно сега по Великденската ваканция се прибрах до Пловдив и успяхме да минем преглед при др Пискова - диагнозата е забавена реч , препоръка без телевизия , телефон и таблет .
Като цяло е доста контактно дете , но притеснителното е , че не разбира поливната от командите , по простите ги разбира - хайде да излизаме и отива взима си обувките и се мъчи да ги сложи . Преди доста трудно правеше контакт с очи , но сега е доста по лесно . Иначе не престава да говори на бебешки и тук там вкарва някоя смислена дума . Като гледаме книжки доста от думите ги знае , къде български , къде на английски . Ходи на градина от 1 година и от там учи английският , азбука , числа до 20 , цветове , форми , животни , зеленчуци , плодове , няколко песнички , естествено думата Но и Стоп са най често употребяваните . На български основно до 10 брои , цветовете основните , шапка , яке , обувки , няма , неможе , пея . Решила съм да запиша на един лист всички думи на двата езика да видя реално какво знае и колко .
Най притеснителното е , че сякаш не разбира всичко което му се говори . Естествено от там проблем когато иска нещо реве и се тръшка защото неможе да ми каже какво точно иска .
Прием всякакви съвети и препоръки на къде да тръгна с помощ , как точно да се занимавам с него . Мисля си за някакви карти с предмети нарисувани да купя и да показвам и казвам . И някаква насока за добър специалист в София , решила съм и до там да го заведа , искам да знам ако има проблем какъв е  и как да работя с детето си . Всякакви съвети ще са ми от полза .

# 297
След дълго четене се записвам тук . Имам едно  малко прекрасно момче на 3 г и 1 м , живеем в Англия . Още преди да навърши годинка го виждах , че нещо има странно или просто го сравнявах с по големия ми син . Накратко все още не говори вече 3 годишния ми син , знае доста думи и на двата езика , но изречения няма . От миналата година се опитвам да се добера до специалист тук , но всичко е много бавно . Междувренно сега по Великденската ваканция се прибрах до Пловдив и успяхме да минем преглед при др Пискова - диагнозата е забавена реч , препоръка без телевизия , телефон и таблет .
Като цяло е доста контактно дете , но притеснителното е , че не разбира поливната от командите , по простите ги разбира - хайде да излизаме и отива взима си обувките и се мъчи да ги сложи . Преди доста трудно правеше контакт с очи , но сега е доста по лесно . Иначе не престава да говори на бебешки и тук там вкарва някоя смислена дума . Като гледаме книжки доста от думите ги знае , къде български , къде на английски . Ходи на градина от 1 година и от там учи английският , азбука , числа до 20 , цветове , форми , животни , зеленчуци , плодове , няколко песнички , естествено думата Но и Стоп са най често употребяваните . На български основно до 10 брои , цветовете основните , шапка , яке , обувки , няма , неможе , пея . Решила съм да запиша на един лист всички думи на двата езика да видя реално какво знае и колко .
Най притеснителното е , че сякаш не разбира всичко което му се говори . Естествено от там проблем когато иска нещо реве и се тръшка защото неможе да ми каже какво точно иска .
Прием всякакви съвети и препоръки на къде да тръгна с помощ , как точно да се занимавам с него . Мисля си за някакви карти с предмети нарисувани да купя и да показвам и казвам . И някаква насока за добър специалист в София , решила съм и до там да го заведа , искам да знам ако има проблем какъв е  и как да работя с детето си . Всякакви съвети ще са ми от полза .

Чери мам, ние живеем в Република Ирландия и знам много добре за какво говориш. Помощ от специалист в Англия няма да получиш, ще те викат на 3 месеца веднъж да наблюдават детето и евентуално ако е аутист, тогава ще го вкарат в училище за деца със СОП и ще имаш право на терапии. Включително и ако искаш да работите с логопед на частно, листа с чакащите е над 3-4 месеца. Запретвай ръкави и ти си работи с детето.
Дъщеря ми през август ще стане на 5 и едва сега мога да кажа, че приказва, започна да разказва, още всичко е мешана скара, но съм супер щастлива. От септември е на училище.
Ние ограничихме българския и след 6-7 месеца детето много дръпна, иначе не я виждах да проговори скоро. Също можеш да се свържеш с бг логопед онлайн и да правите веднъж седмично консултации, да ви дава задачки и т.н. Общо взетовсичко зависи от вас, нон стоп приказване, съвместна игра и т.н. Мен главата и устата ме болят вечер от говорене, честно ви казвам, има дни припадам в 8.30 с адско главоболие, но пък вече виждам резултатите.

# 298
  • Лондон/Пловдив
Попи благодаря за подкрепата , значи разбираш за какво говоря . Имам нужда от помощ аз самата , незнам как да му помогна . Нямам си идея как да работя с него . Общо взето всичко ще ми е от полза като информация , линкове към сайтове . От две седмци не ми млъква устата , все го занимавам с нещо и вчера повтаряше доста думи . Днес в градината е назовавал всички зеленчуци и още доста думи , но е доста далече от изречения и смислен разговор . За езика просто няма начин да му говоря аз на английски защото приказвам като доста зле , мислих си го като вариант големия ми син и моя мъж да му говорят на английски поне те .

# 299
Попи благодаря за подкрепата , значи разбираш за какво говоря . Имам нужда от помощ аз самата , незнам как да му помогна . Нямам си идея как да работя с него . Общо взето всичко ще ми е от полза като информация , линкове към сайтове . От две седмци не ми млъква устата , все го занимавам с нещо и вчера повтаряше доста думи . Днес в градината е назовавал всички зеленчуци и още доста думи , но е доста далече от изречения и смислен разговор . За езика просто няма начин да му говоря аз на английски защото приказвам като доста зле , мислих си го като вариант големия ми син и моя мъж да му говорят на английски поне те .

Чери мам, намери български логопед, с който да обсъдиш цялата ситуация. Аз мога да ти дам съвет, но мога и да те подведа, затова ще се въздържа. Логопедите се съгласяват на онлайн консултации, няма да имаш проблем за това. Щом вече казва думички, значи не сте толкова зле. Моята дъщеря на 3 имаше 50 думи и това е. Започна да съставя изречения след 4. На 4.6 вече говори с цели изречения, предлозите за няма и месец ги намести вече, използва няколко времена, местоименията още са й тъмна Индия. Така че не очаквай чудеса за кратък период. Обаче имай предвид, че английският е в пъти по лесен от българския, децата винаги подсъзнателно избират лесното. Това е и езикът, на който общуват с приятелите си, затова много по лесно се отпускат да говорят на него. На първа страница на темата има много игри и помагала. А памперса свалихте ли го?
За неразбирането не се притеснявай, ще започне да разбира все повече и повече. Те реално не приказват, защото не разбират достатъчно, т.е. имат забавяне в експресивната реч, защото първоначално са имали забавяне в рецептивната. Моето дете на 1.6 не разбираше най прости команди, другите деца вече говореха. Дори до скоро не разбираше въпроса Защо. Вече започна да го вдява. Постепенно стават нещата и с много постоянство и търпение.

Общи условия

Активация на акаунт