Познай коя е книгата - 15

• 60 794
  • 781
  •   1
Отговори
# 90
"Герой нашего времени"?

# 91
  • София, България
Емонаха, Мама Ру, дайте нова загадка  Peace

Джо, героят ли е?

# 92
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Да, да. Той Лермонтов друг роман няма ("Княгиня Лиговска" е незавършен) и реших, че не е нужно да се уточнява Peace

# 93
Ако позволите, да се включа и аз. Надявам се, че няма да ви затрудня особено:

— Добре — каза учителката, — тогава и ние ще те наричаме ... . Хайде сега да проверя малко твоите знания. Ти си голямо момиче и сигурно знаеш много неща. Да започнем със смятане. Е, ... , можеш ли да ми кажеш колко прави седем и пет?
— Хм, като не знаеш, да не мислиш, че смятам да ти го кажа.
Децата впериха ужасени очи в ... .  Учителката й обясни, че в училище не се отговаря така: Освен това на учителката не се говори на «ти», а се казва «госпожице».
— Извинявам се много — промълви разкаяно ... , — но не знаех това. Вече няма да правя така.
— Надявам се — каза учителката, — а сега знай, че седем и пет прави дванайсет.
— Ето на̀! — каза ... , — Ето че си го знаела! А тогава защо ме питаш? Ах, каква съм, пак ти говоря на «ти». Извинявай! — и ... се ощипа силно по ухото.

# 94
Пипилота Виктоалия Трансперанта Ментолка Ефраимова или просто Пипи  Grinning

# 95
Супер, чакаме нова загадка  Grinning

# 96
 Общоизвестна истина е, че всеки богат млад мъж трябва да си вземе съпруга.

Все едно какво чувствува такъв един човек, все едно какво си представя, когато пристига за пръв път в някой край: тази истина е тъй загнездена в съзнанието на новите му съседи, щото всяко семейство го възприема като законна собственост на една от дъщерите си.

— Мистър Бенит, драги — обърна се един ден към него съпругата му, — знаете ли, че имението Недърфийлд най-сетне си има наемател?

Мистър Бенит отвърна, че не знаел.

— Да, да, така е — потвърди мисис Бенит; — мисис Лонг ей сега беше тука и всичко ми разправи.

Мистър Бенит мълчеше.

— Не ви ли интересува кой е той? — раздразнено възкликна жена му.

— Е, щом настоявате, нямам нищо против да чуя.

Думите прозвучаха като подканване.

— Мисис Лонг каза, че Недърфийлд Парк го е наел някакъв млад богаташ от Северна Англия; дошъл в понеделник в карета с двоен впряг, огледал имението и тъй го харесал, че веднага приел условията на мистър Морис; той самият щял да се нанесе преди Архангеловден[1], а част от прислугата се очаква още в края на другата седмица!

— Как му е името?
Grinning Grinning Grinning

# 97
  • вятър в маслините, вятър над хребета
"Гордост и предразсъдъци" Heart Eyes

# 98
# 99
  • София, България
Джо, бавиш играта  Naughty

# 100
  • Sofia
Здравейте, чета ви отдавна и съм научила толкова много от тази тема  bouquet

Много ми се прииска да препиша пасаж от книга, която в момента чета! Знам, че нямам право на това, но докато чакаме Лимонадената Джо да се включи, мисля, че няма да навреди да участвам и аз с една питанка. Простете ми, моля ви, за нахлуването в темата  Hug

... От време на време някъде в краката ни пропищяваше щурец и писъкът му светваше върху разляната обща жалба на другите далечни щурци, сякаш тежка капка равномерно падаше върху придошла разляна река. И Родопа гореше. Горяха нозете й, горяха косите й. Жена беше това, майка, затова овчарите й викаха Родопа и се сърдеха, когато някой речеше Родопи. Защото много планини се обичат по-малко от една планина. Балканът е баща, изправен и силен, каквото трябва да бъде всичко мъжко, Родопа е майка, която зачева и ражда, легнала по гръб, с очи към небето. Син жали баща си, ала го жали, както се жали мъж. Син жали майка си, както се жали жена. И майчините мъки по болят. Ала синове ли бяха тия хубави мъже на Родопа планина? Не бяха ли те самата планина и не гореше ли огънят техните нозе, и не пълнеше ли черният дим техните очи със сълзи? Не завиждайте вие, други планини, на любовта им към Родопа. Велика планина е Родопа. Великомъченица е Родопа планина. Не завиждайте, планини, на Родопа. Много е страдала тя и сега идеха нови тегла. ...

# 101
Здравей Вихрогонче и добре дошла!   Hug bouquet

Това е "Време разделно" Антон Дончев. Книга, която така и не успях да дочета.

# 102
  • Sofia
Да, това е книгата!  bouquet

В момента я чета. Много ми харесва.

# 103
И на мен ми харесваше също. Много силна, дълбока и цветна книга.  Peace Не я дочетох по лични причини, не заради самата книга. Simple Smile

Пускам следващ цитат, за да върви играта. Simple Smile

"Х, преди да се запозная с теб, аз се страхувах да срещна някой като теб, защото знаех, че ще трябва да преживея това, което преживях на свидетелското място и ще трябва да направя това, което направих за теб в съдебна зала. Беше ми противно, защото за теб е оскръбление някой да те защитава, а за мен е оскърбление, че някой трябва да защитава теб....
.....
Когато се замисля какъв си ти, мога да приема само вселена като твоята. Или поне вселена, в която има шанс да се бориш, и то да се бориш според своите условия. Но тя не същестува. Не мога да живея разкъсвана между това, което съществува и теб. Това би означавало да воювам против неща и хора, които не заслужават да са ти опоненти. Да водя твоята битка, но с техните методи - но това е твърде скверно."

# 104
  • София
„Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд?

Общи условия

Активация на акаунт