Познай коя е книгата - 15

• 60 793
  • 781
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
"Вълкодав"? Не съм я чела, но съм я добавила на етажерката за "да се прочете".

# 76
  • Ямбол
Това е отговорът.
Много е приятна книгата, много ми хареса на мен  Heart Eyes

# 77
  • Варна
"П... още по-внимателно се загледа в Л..., която стоеше пред нея с наведена глава, като понякога вдигаше от любопитство лъчистите си очи и после пак ги скриваше под клепачите. Внезапно между веждите на П... се появи бръчица. Ревнива за собствената си красота и власт, тя живееше в непрестанна тревога да не би някога някоя щастлива съперница да я погуби така, както тя погуби О.... Затова всяко хубаво лице в двореца будеше у нея подозрение. С око на познавачка тя обгърна всички форми на Л..., оцени всяка подробност на лицето й и се уплаши. "Това е просто нимфа, каза си тя. Венера я е родила." И изведнъж й хрумна нещо, което никога не й бе идвало наум пред никоя красавица - че тя самата е доста по-възрастна! В нея трепна самолюбието, обзе я тревога и през главата й бързо започнаха да се мяркат различни опасения. "Може би Н... не я е видял или като е гледал през смарагда, не я е оценил. Но какво ще се случи, ако я срещне през деня на слънце, толкова прекрасна?...Освен това не е робиня! Тя е кралска дъщеря!...Безсмъртни богове! Тя е хубава като мен, а е по-млада!" И бръчката между веждите й стана още по-дълбока, а очите под златните й мигли започнаха да светят със студена светлина.
Но като се обърна към Л..., я попита с привидно спокойствие:
           - Говори ли с императора?"

# 78
  • София, България
Аз не съм го чела това ... нещо за Клеопатра си помислих, но пък П и Л  newsm78 Иначе историята май е като в Снежанка Simple Smile

# 79
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Quo Vadis е това, Попея е ревнивката, фаворитката на Нерон, а робинята е предобрата и скучна главна героиня.

# 80
  • Варна
Хаха, Лимонадената Джо позна. Разсмя ме определението за Лигия, но все пак тя е трябвало да бъде олицетворението на младата християнска религия. Ти си, Джо.

# 81
Извинявам се за забавянето:
Така седяхме дълго. Слънцето се криеше зад студените върхове и белезникава мъгла почна да се разстила из долините, когато на улицата се чу звън от коларско звънче и вик на колари. Няколко талиги с мръсни арменци влязоха в двора на странноприемницата и след тях празна пътна каляска; лекият й ход, удобното устройство и контешкият вид имаха някакъв задграничен отпечатък. След нея вървеше човек с големи мустаци, с венгерка, твърде добре облечен за лакей; в званието му беше невъзможно да сгрешим, след като видяхме сръчния му замах, с който изтръскваше праха от лулата си, и начина, по който подвикваше на коларя.

# 82
И тъй, почнах да разглеждам лицето на сляпото момче; но какво ще прочетеш по лице, което няма очи?… Дълго го гледах с неволно съжаление, когато изведнъж едва забележима усмивка пробягна по тънките му устни и, не знам защо, тя ми направи много неприятно впечатление. В главата ми се роди подозрение, че сляпото момче не е толкова сляпо, колкото изглежда; напразно се мъчех да се убедя, че очи не могат да се подправят, па и с каква цел? Но какво да се прави? Често съм склонен към предубеждения…

# 83
  • Варна
Не са ми познати откъсите. Може би е руска или балканска литература?

# 84
Руска, класическа Peace

# 85
  • София, България
Толстой?

# 86
Не е Толстой.
Пускам показателен за характера на цялото произведение откъс...

Идването му на Кавказ е също следствие на романтичния му фанатизъм: уверен съм, че в навечерието на тръгването си от бащиното село е говорил с мрачен вид на някоя хубавичка съседка, че отива не така, просто да служи, но че дири смъртта, защото… тук той навярно е закрил очи с ръка и е продължил: „Не, вие (или ти) не трябва да знаете това! Вашата чиста душа ще изтръпне! Пък и защо? Какво съм аз за вас? Ще ме разберете ли вие?…“ — и тъй нататък.

... и добавям подсказката, че авторът се е вдъхновявал силно от Пушкин и има сходна на него трагична съдба.

# 87
Лермонтов?

# 88
Да. Оттук произведението е лесно, ти си Simple Smile

# 89
  • София, България
И все пак кое е произведението?
Емонаха?

Общи условия

Активация на акаунт