Проблем с родителите

• 21 459
  • 266
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Така е, бе, Уиш, аз те разбирам и съм съгласна с теб, само се намирам на раздумка   Laughing
Мисля, че на всички ни е ясно какъв е проблемът на девойката, мама и татко не искат да спонсорират новия живот Wink

# 91
Така си е, Бърди. То е хубаво хем душата в рая, хем оная работа до края. Ама нямааааа. Laughing

# 92
То все родителите виновни или такива и онакива...Осигурили са и всичко за нормален живот.Не е гладна или окъсана.И джобни има сигурно предостатъчно...и защото не и угаждат да живее насаме с младежа станаха властни и задушаващи.
А ,стига де.На 19 г. си.Не са длъжни да те хранят ,да те гледат и да ти играят по свирката.Ама ти щом още сутрин казваш „Мамо,дай пари” ще се съобразяваш.Ако не ти харесва хващаш чантата и заминаваш.Никой няма да те години.Нито полицията ще те връща при тия лоши хора.Където искаш там отиди.
Огледай се около теб.Има хора които са успели и които са се провалили.Питай ги Защо ?
Момичетата тука ти дадоха примери и насоки.Не са ти майки ,ама и те мислят като родителите ти.Мисли малко с тая глава.То при някой служи само за аксесоар ,ама може да опиташ да я ползваш и по презназначение.

# 93
  • München, Deutschland
Няма ли го вече закона в Бг, че родителите са длъжни да я издържат, докато си завърши първото обучение? Не съм сигурна как точно е формулирано, но имаше нещо подобно. Т.е. и изнесла се, и неизнесла се, ако този закон не е променен, родителите са длъжни да я издържат.
Или не?

# 94
  • София
Няма ли го вече закона в Бг, че родителите са длъжни да я издържат, докато си завърши първото обучение? Не съм сигурна как точно е формулирано, но имаше нещо подобно. Т.е. и изнесла се, и неизнесла се, ако този закон не е променен, родителите са длъжни да я издържат.
Или не?

Интересно, аз не съм чувала за такова, понеже нашите са разведени знам, че имаме право с брат ми да получаваме издръжка от баща ми  докато сме студенти, за друго не бях чувала. Thinking

# 95
  • München, Deutschland
Да, издръжка докато завърши, като това важи за първо висше. Може би това, което описваш, е същото, което и аз съм чувала. Помня, че не е обвързано с възрастта, т.е. може и на 28 да си довършваш следването. Не съм сигурна имаш ли някакви максимални граници обаче.

А тази издръжка определена ли е колко е или зависи от доходите на родителя?

# 96
  • София
Ние не сме ги спазвали така нещата, той ми е помагал  финансово, но така или иначе и като ученици ни е давал повече пари, отколкото пише в издръжката, та не ми е трябвало да си търся правата в съда. Имаше максимална сума, която не беше много голяма, 100 и нещо ми се върти в главата, но го гледах преди няколко години. И мисля, че имаше максимална възраст, май 26 г, но не мога да твърдя със сигурност.

# 97
Или не?
Има го. С малката подробност, че са длъжни да я издържат, ако учи и то само до 25 годишна възраст. АКо прочетеш точната формулировка в СК, ще видиш, че на практика няма как да стане.
"всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето". Болднатото е уловката. Няма нужда да я разяснявам, нали?

# 98
  • София
Аз пък си мисля, че ако родителите не бяха толкова деспотични /на 19 годишен човек да му казват да си е вкъщи в 21ч. и да му дават да излиза ?!?!/, споменава се и за "други неща", които не са посочени конкретно, та си мисля, че ако родителите не бяха толкова деспотични, момичето нямаше да иска да избяга с 200 в момента, в който завърши средно у-ще. Едва ли си мечтае на 20 да учи, да работи и да върти тавите и парцала вкъщи, ама явно и се вижда по-леко от сегашното положение. От друга страна доста млади момичета, заживяват с половинките си и се справят и с учене и с работа, че и деца си раждат докато следват и се оправят. Не знам на авторката родителите докато завъши /на24-5г./ ли смятат да я държат след 21ч. вкъщи и никакви излизания с прители и приятелки, вкл. гаджета. newsm78

# 99
Аз пък като човек ,който е бил на 19 г,наясно съм колко е 21ч,имам дете ,въртя тенджери и тави....мога да твърдя ,че на 19г е по-добре да се прибере в 21 ч отколкото всичко останало.На 26-27 г може да се опъне на родителите си и да замени вечерния час с миене на дупета,готвене и простиране.
Но тя си знае.

# 100
Има и деспотични и нетърпими родители. Със сигурност има. Но ние само можем да гадаем дали родителите на авторката са такива или просто не я свърта да се отдели с гаджето си.

# 101
Разбира се, че не е нормално на 19 да се прибираш в 21 ч., и разбира се, че ако дадат известна свобода, момичето няма да хукне веднага да живее с момчето и да се хакне от трън на глог. кой от вас е бил ограничаван на такава възраст? Аз имах консервативен баща, но след пълнолетие съм имала немалка свобода.
Имам близка, която заради такива консервативни родители избяга от къщи веднага след завършването на средното образование и се омъжи. Сега си дава сметка, че не е постъпила най-разумно, защото след това се наложи да учи с малки деца и допълнителни отговорности, но тогава това й е изглеждало като спасение.
И моята свекърва така преди много години е избягала от деспотичната си майка при свекър ми.
Крайности не са нужни.
Аз бих се опитала да договоря определена свобода. Правила съм го. Трудно е, но си заслужава. И без това цял живот ни се налага да водим трудни преговори.

# 102
Момичето е на 18г и има приятел от 2г .И сигурно и секс прави.
Колко да са деспотични и консервативни тия хора ?

# 103
Много е важно как се поставя вечерният час и как се възприема той от детето. Когато синът ми беше ученик, имахме уговорка като излиза, или да се прибира до 22ч., или да остава на купона с преспиване. Логиката ми беше съвсем проста. С джобните си трудно би си позволил редовно таксита, а прибирането след 22ч. по нашата улица не е съвсем безопасно. Казах му в прав текст:"Ти може и да си метър и деведесет, но ако срешу теб в тъмната улица има трима мангали с нож, ще те заколят за 5 лева". Разбра ме от половин дума и спазваше уговорката. Погледната от друг човек, тази уговорка би могла да се интерпретира така: "Уишмастърова е деспотична майка, която е налагала на двуметровия си син вечерен час в 22ч."

# 104
Аз пък като човек ,който е бил на 19 г,наясно съм колко е 21ч,имам дете ,въртя тенджери и тави....мога да твърдя ,че на 19г е по-добре да се прибере в 21 ч отколкото всичко останало.На 26-27 г може да се опъне на родителите си и да замени вечерния час с миене на дупета,готвене и простиране.
Но тя си знае.
Едно е да се прибираш обикновено преди 21 часа, защото по начало не ти се беснее по дискотеки или в този момент имаш по-важни ангажименти. Съвсем друго е това да е твърдо правило и в 21:20 ти звънят с крясъци по телефона. Та има вариации по темата. Тя дава твърде малко подробности за обективно мнение.

ПП. Тя въобще ли не се включва в домакинството сега, че от нищото да й се появят ангажименти? Чие дупе ще мие? Нейното си го мие и без това, предполагам. Изнасянето от дома не е равно на раждане веднагически. В днешно време контрацепцията е достатъчно популярна.

Общи условия

Активация на акаунт