Проблем с родителите

• 21 457
  • 266
  •   1
Отговори
# 105
Тя дава твърде малко подробности за обективно мнение.
Факт. Може да сме я изплашили. Но, дори от хипотетичните ни варианти, би могла да извлече полезни идеи и отправни точки за размисъл.

# 106
  • София
Тя май се е регистрирала, пуснала темата и повече не е влизала.
Все тая де, дискусията ми е интересна на мен.

# 107
  • София
Или и стоенето на комп-а й е от забранените неща Grinning. Тъй ами, к'во 'ше си губи времето с глупости. Naughty

# 108
И на мен ми е интересна дискусията, защото малко години остават докато дъщеря ми порасне и започне да излиза вечер. При тая престъпност, не вечерен час, ами въоръжена охрана ще ѝ назнача.

# 109
И на мен ми е интересна дискусията, защото малко години остават докато дъщеря ми порасне и започне да излиза вечер. При тая престъпност, не вечерен час, ами въоръжена охрана ще ѝ назнача.
Честно казано, не знам как се постига баланс.  Thinking Наистина в днешно време си е опасно. Аз съм имала неприятна случка с доста страх преди 21 часа - на връщане от училище след втора смяна. Няма гаранции за нищо, само може да се надяваш да е разумна и да има идея как да реагира в неочаквана ситуация.

# 110
Няма гаранции за нищо, само може да се надяваш да е разумна и да има идея как да реагира в неочаквана ситуация.
Засега е разумна, но е още малка (през март ще стане на 11). Но ме притеснява, че при нападение, не само че не се защитава, но дори не търси защита, а се препарира като зайче пред боа. Преди 2-3 години, докато хвърляла плика с боклука посред бял ден, едни циганета ѝ поискали пари и след това извадили нож насреща ѝ. Тя нито се развикала, нито потърсила помощ, само се прибра със схваната челюст от страх. Та, лошо ми става, като си помисля, че ще започне да излиза вечер.

# 111
Аз също имам дъщеря на 10 и като я пращам до магазина привечер в този сезон, (рядко, но се случва) и малко я е страх като е сумрачно. Освен да се надявам, че страхът от тъмното ще бъде докато навърши 19.
Шегувам се, разбира се, но темата е сериозна и аз отсега съм на тръни какво и как ще бъде щом започнат излизанията. А те все някога ще започнат.

# 112
И какъв ти е проблемът тогава? Стягай куфарите и тръгвай. Пълнолетна си, не могат да те спрат.
Или ще чакаш да мине балът?
А приятелят ти работи ли, или и при него работата е в бъдеще време?
Сигурно чака да й подготвят бала, тоалети, това-онова. После да й платят и семестъра.

# 113
Значи, ако родителите ти не са ти обяснили, освен права, има и задължения, свързани с порастването. Не може да искаш да имаш право да ... /излизаш/, живееш самостоятелно, но да нямаш задължението да се издържаш.
Всички, които живеят самостоятелно, се издържат.
За работата съм със смесени чувства, по принцип смятам, че от 16 трябва да започват да работят всички, почасово, за да се учат на труд. Особено през ваканциите.
Това са неща, които се договарят. Не сте ли сключвали никакви договорки с родителите ти? Аз искам това, в замяна на това ще правя това. Ако не сте - крайно време е. Покажи се възрастна и инициирай среща с тях за договаряне.  bouquet

# 114
  • München, Deutschland
...
Няма нужда да я разяснявам, нали?

Значи все пак било ограничено до 25, може, не помнех вече.
Иначе ясно, то така е казано, че реално може и 1 лев да не видиш...

А наистина, каквото може да стане, далеч не е задължително да стане след 10... Повечето неприятни случки, за които знам (не само мои такива), са си били посред бял ден. И дано не се случва това, което си мислят майките, както се казва.

# 115
А наистина, каквото може да стане, далеч не е задължително да стане след 10... Повечето неприятни случки, за които знам (не само мои такива), са си били посред бял ден. И дано не се случва това, което си мислят майките, както се казва.
Уф! Знам. То и случката на дъщеря ми с циганите беше посред бял ден. Ама вярно, да не ти се случва това, от което се страхува майка ти.

# 116
Хора, авторката е на почти 19, не е на 10. Не знам защо си мислите, че днешните младежи са толкова зле и не им е ясно нищо от живота. Самата аз започнах работа на 15, на 19 изкарвах повече пари от майка ми. Сама се издържах докато следвах, повечето ми колеги също. Съгласна съм с Гугъл за свободата, която имаш като живееш с партньор, не с родители. Точно защото сте партньори си поделяте задълженията, а не ти се делегират по дифолт задължения, които си длъжен да изпълниш както и когато ти е казано.
   На авторката само мога да кажа, че първата заплата ти преобръща представите. Чувството да си изкарваш сам парите и никой да не може да ти държи сметка как ги харчиш е незаменимо, поне за мен.
   На 19 години си, да не говорим за предимството на собствено жилище,  на твое място не бих се колебала. Родителите ти ще се примирят, но трябва наистина да им покажеш, че можеш да носиш отговорност за решенията си. В крайна сметка живота си е твой, не може винаги да чакаш мама да ти разреши да си купиш нови обувки и да излезеш на кафе. Имам такъв пример в много близкото си обкръжение, на по-късна възраст изглежда ужасно това съобразяване.

# 117
Хора, авторката е на почти 19, не е на 10. Не знам защо си мислите, че днешните младежи са толкова зле и не им е ясно нищо от живота. Самата аз започнах работа на 15, на 19 изкарвах повече пари от майка ми. Сама се издържах докато следвах, повечето ми колеги също. Съгласна съм с Гугъл за свободата, която имаш като живееш с партньор, не с родители. Точно защото сте партньори си поделяте задълженията, а не ти се делегират по дифолт задължения, които си длъжен да изпълниш както и когато ти е казано.
Искрени адмирации за самостоятелността и трудолюбието ти. Но няма как да не отбележа, че делегирането на задължения по дифолт много по-често е от децата към родителите им, отколкото обратно. Не малко от "децата" живеят с идеята, че родителите са специално зачислен им по рождение обгрижващ персонал. За което вината е точно на родителите им.

Искам да отбележа и една съществена разлика между теб и авторката. Ти си започнала да работиш и да се държиш самостоятелно, вместо да пускаш тема в бгмама и да чакаш разрешение от родителите си. Авторката, като пълнолетен човек със собствено жилище, би могла да направи същото. Но не е.

# 118
Как изкарваше на 19 толкова пари? 

# 119
Изкарващите много пари на 18-19 са изключения. Много са ограничени сферите, в които могат да се изкарват пари изобщо от учещи хора, а пък много пари е още по-голяма рядкост. Наблюденията ми са, че много млади хора изкарват по някой лев, за да имат за техни малки глезотии, но си ги издържат родителите.
И това е повече от нормално, стига децата да нямат прекомерни и необосновани претенции.
И стига и родителите да нямат прекомерни и необосновани претенции. Аз съм вече на 40, била съм винаги послушно дете, но определено на 19 щях да се бунтувам, ако не можех да имам свобода. И то не за дискотеки - на такива съм ходила сравнително рядко, но сме се движели в компании, седели сме до късно у някого от приятелите.
Всичко е баланс. Не може да си зависим и да командваш парада. Но не можеш да потискаш пораснал млад човек и да очакваш добър резултат.

Общи условия

Активация на акаунт