Витамин B12

• 205 553
  • 787
  •   2
Отговори
# 105
Търся добър хематолог, който да е наясно с дефицита на В 12 и да лекува адекватно във Варна или София?

Аз бях на преглед при д-р Амин в Токуда - препоръчаха ми го като такъв лекар, но още не мога да дам отзиви, едва в  началото на лечението съм.

А какво лечение ти изписа и какви изследвания ти направи?

# 106
  • Sofia
Лечението го написах на предходната стр.
Изследвания не ми се наложи да правя допълнително, аз бях направила всичко предварително.

# 107
Лечението го написах на предходната стр.
Изследвания не ми се наложи да правя допълнително, аз бях направила всичко предварително.

Да, прочела съм, но съм забравила  Peace

А какъв ти беше резултатът за Б12?
Инжекциите цианкобаламин ли са и по колко мкг?

На мен при резултат 126 pmol/l ми изписаха по 1 инжекция седмично 1000 гами цианкобаламин, но от това, което чета че са предписвали на другите ми се вижда малко  Rolling Eyes

# 108
  • Sofia
Последният Б12 беше 160 пикограма/мл...
Приятелка ми купи Хидроксикобаламин 1 000 гами от Германия - днес ще сложа 5тата и после 1 месец по 1 инжекция седмично.

# 109
И аз се включвам в темата.След 2 месеца главоболие,умора,повдигане,нервност,причерняване и още доста други симптоми,отидох при личния лекар.За мой "късмет" беше отпуска и отидох при негова колежка.Като ми чу оплакванията,веднага ми пусна изследвания.Излезе ,че Б12 ми е нискък.При референтни 197-771,моят резултат е 111.Отидох при моят личен лекар,показах му изследванията,каза само ,малко е ниско,купи си от аптеката витамини и това беше.Аптекарката ми препоръча едни(направо златни излязоха)каза ми да пия 10 дена-2 сутрин и 2 вечер.Следващите 10 дена-сутрин и вечер по едно.И после вече само по 1 на ден.Не знам,супер се ядосах,големи са некадърници(лекарите).И за капак,аптекарката ме информира,че след 6-8 седмици трябва да направя пак контрола,което лекарят изобщо не спомена даже.

# 110
И аз се включвам в темата.След 2 месеца главоболие,умора,повдигане,нервност,причерняване и още доста други симптоми,отидох при личния лекар.За мой "късмет" беше отпуска и отидох при негова колежка.Като ми чу оплакванията,веднага ми пусна изследвания.Излезе ,че Б12 ми е нискък.При референтни 197-771,моят резултат е 111.Отидох при моят личен лекар,показах му изследванията,каза само ,малко е ниско,купи си от аптеката витамини и това беше.Аптекарката ми препоръча едни(направо златни излязоха)каза ми да пия 10 дена-2 сутрин и 2 вечер.Следващите 10 дена-сутрин и вечер по едно.И после вече само по 1 на ден.Не знам,супер се ядосах,големи са некадърници(лекарите).И за капак,аптекарката ме информира,че след 6-8 седмици трябва да направя пак контрола,което лекарят изобщо не спомена даже.

Най - добре отиди при хематолог. Личните лекари въобще не са запознати с проблема. Може да се наложат инжекции, резултатът ти е доста нисък. Не се знае в тези витамини Б12 в каква форма е, в какви количества, усвояваш ли го изобщо и т.н

# 111
  • София
Извинявай, Чъки, на теб със сигурност не ти е никак забавно, но постът ти истински ме развесели! Лекарят те праща в аптеката за "витамини", а аптекарката ти предписва схемата на лечение.   Joy
Съдейки по дозите, които ти е препоръчала се съмнявам да са подходящи за дефицит.. добра форма на усвояване е метилкобаламин или хидроксикобаламин. Има b12 под формата на инжекции, спрейове, капки за нос, подезични таблетки в различни подходящи дози (1000, 5000 mcg). Таблетките, които се преглъщат, често не се усвояват добре в стомаха, имат ниско съдържание на б12, а и обикновено са под формата на цианкобаламин, което не добър вариант. Би  могъл сам да избереш, но може би е най-разумно да се консултираш с хематолог. И прегледай темата, може да ти е полезен личният опит на някой от пишещите. Късмет!  Peace

# 112

Както са те посъветвали върви на хематолог. Резултата ти е доста нисък, нормите в България по лабораториите не са много правилни, резултат под 400 вече е дефицит, независимо, че по лабораторни граници ще си в златната среда, а твоя резултат дори и по завишените граници е под нормата.
Отделно лечение за 10-20 дена няма, В12 трябва да се натрупа...съответно и последващо изследване се прави след известен период от време след спиране на лечението. Та категорично върви на свестен лекар Peace.

# 113
Благодаря много на всички за коментарите,но проблемът е,че съм в Германия.И тук не  е толкова лесно да си изискваш изследвания.Явно не го и вземат за много сериозен проблем при мен.Хубавото е,че началото на юли ще се прибера в България и мога да се консултирам с нашите лекари.Иначе ми дадоха от аптеката ето тези витамини.
            Отделно ми пусна още доста други неща,някой от резултатите пак са на долна граница.Иначе пия и Витамин Д,който ми беше пак нисък,Л-тироксин и Метформин(от който получавам стомашни проблеми
и разстройство).Заради това си мисля,че може да има проблем с усвояването на витамин Б12.Отделно от доста години имам проблем с вторичен стерилитет,правя много спонтанни аборти(последно декември имах извънматочна бременност)и си миля,че сега и това може да е обяснението(освен,че съм с тубарен фактор)
        Съжалявам за дългия пост Hug

# 114
  • София
Чъки, наистина са кофти форма (цианкобаламин).. в iHerb са доста изгодни и има разнообразие, ето тези например:
https://www.iherb.com/pr/Solgar-Sublingual-Methylcobalamin-Vitam … -60-Nuggets/10740

А дали си изследвала щитовидни хормони? Нещата, които описваш са често срещани при Хашимото.. аз го имам (много познато ми звучат повечето ти оплаквания). Даже точно в момента чета статия по въпроса с б12 и щитовидните проблеми: https://stopthethyroidmadness.com/b12/
 Hug

# 115
Тсх ми беше високо  и заради това от около 3 години пия Л-Тироксин(0,25)последно преди около месец пусках пак, и беше 0,41,при референтни 0,34-5,6.

# 116
  • София
TSH може да е в норма и все пак да си в хипофункция, ако ft4 и ft3 не са в оптимални стойности.. може би и тази тема ще ти е полезна (в последно време точно това се коментира):
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=972745.msg35084449#new
(Извинявам се, ако ти говоря за неща, които вече са ти известни)

# 117
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Благодаря много на всички за коментарите,но проблемът е,че съм в Германия.И тук не  е толкова лесно да си изискваш изследвания.

изследване на вит. Б12 струва 15Е, не е непосилно. Peace
кажи, че искаш и ще си го платиш сама.
моята гинеколожка също не искаше да ми ги пуска, но аз настоях.
също ми пробута витамини от аптеката след като излезна резултатът, но аз си взех резултата и отидах при ЛЛ, който директно ми назначи инжекции.
ако си под долната граница, ти ги поема касата. аз бях съвсем малко над нея и си ги платих сама (около 60Е) Peace

# 118
То не е проблем за изследванията,вече ми ги пуснаха.Контролата ще си я направя в България.Проблемът е че не мога да накарам Личният ми лекар насила да ми изпише нещо.И според него,и според колежката му, при която отидох първо(и която ми пусна изследванията)проблемът не е сериозен.Просто е ниска стойността,вземи си витамини от аптеката.Това беше отговорът и на двамата.После като си взех витамините ,тогава почнах да чета в Интернет.(днес даже видях в една онлайн аптека,че мога без рецепта да си взема ампули с вит.Б12.)Просто очаквах лекарят да реагира адекватно ,не аз да си самоназначавам лечение.

# 119
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ооо да, знам какво имаш предвид. аз затова си стоя 16г. при един и същи личен.

скоро желязото ми беше 21, при долна граница 20 и гинка отказва да ми изпиша лекарства, да съм си купила Kräuterblut  Twisted Evil. иначе изследване ми пусна. взех си изследането и беж при личния, който само поклати глава и директно ми разпечата рецептата.

доколкото знам има два вида инжекции, на мен ЛЛ ми изписа такива с фолиева к-на и ми ги слагаха над бута (плащах и за поставянето на всяка инжекция  Whistling), но имало други само с вит. Б12, които се слагали горе на ръката.
това друг лекар ми го каза. при слагането над бута имало опасност от сепсис, затова изписвали онези за ръката... аз това не го знаех.

намери си свестен ЛЛ, знам, че е супер трудно.
аз от години търся педиатър и гинеколог, ЛЛ и зъболекар намерих.

между другото точно заради вит.Б12 се снабдих с млечен и воден кефир и всеки ден ги пия.
ако искаш, ще ти пратя да си правиш и ти. Peace

Общи условия

Активация на акаунт