Витамин B12

• 205 570
  • 787
  •   2
Отговори
# 135
  • Sofia
Момичета, а вие с какви физически оплаквания сте от този недостиг?

# 136
Аз нямах оплаквания.
Освен умора, но тя се появи заедно със стягането в гушата и високото tsh така, че го отдавам по-скоро на Хашимотото.

# 137
Аз съм с доста оплаквания: нервност (почти до нервна криза и истерия), депресивни състояния, умора и отпадналост (почти изчезнаха вече), липса на концентрация, мускулни болки и слабост, сърцебиене и болка в гърдите...но не съм сигурна, че всички са от недостига на Б12, тъй като имам и Хашимото...

# 138
Един от основните симптоми е умората и липса на енергия. Аз лично първото подобрение усетих точно това, събуждах се бодра и имах енергия да се движа. Иначе нервност, главоболие, мускулни отмалявания.

# 139
  • Sofia
Умората изчезна, но не тя ме притесняваше. При мен започна с неврологична симптоматика - изтръпване, схващане на крайници. После се появиха подувания на краката, иглички по тялото, челюстта и тила, главоболие в тила, вдигане на високо кръвно безпричинно(при условие, че съм с нормално към ниско), ускорен пулс и оттам проблем със съня. Направиха ми куп изследвания и снимки, вкл. ЯМР, ЕМГ, пункция.. И така не установиха от какво е увреждането на периферната нервна с-ма. Ходих на толкова консултации, че не искам да чувам за никакви лекари повече Cry И накрая с много четене и търсене си пуснах сама подробни изследвания за B12 и отидох при хематолог. Силно се надявам, че всичко ще е поради този недостиг и след натрупването на B12 ще се възстановя. Умората и отпадналостта изчезнаха, изтърпванията са по-редки и отслабнали. В четвъртък съм на контролен преглед.

# 140
Неврологичната симптоматика говори за отдавнашен дефицит Rolling Eyes, дано успееш да се възстановиш и да няма трайни увреждания.
Аз също имам леки изтръпвания в краката, но аз имам и проблем с кръста, та все си мисля че може от там да е.

# 141
Здравейте,ще помоля за съвет.От 4 год.получавам световъртеж.Понякога е леко замайване а друг път кризите са много със сърцебиене и ушите ми заглъхват.Сутрин се събуждам изморена и през деня съм отпаднала.Ходила съм на невролог и ми казаха че е от вестибуларния апарат пия хапчета но временно се подобрявам а от някои успокоителни ми става по зле.Изследвах си Б12 и според мен не е чак толкова нисък.Според вас трябва ли да приемам.Личната ми каза че всичко ми е в норма.

Витамин В12 321.00 pmol/L 145.0 - 569.0
Желязо ( Fe ) 11.06 mkmol/L М 12.5 - 26.7 ; Ж 10.7-23.4
Желязосвързващ капацитет ( ЖСК ) 45.15 mkmol/L 44.8-71.6
Ненаситен ЖСК ( UIBC ) 34.09 mkmol/L 27.8 - 53.7

Ferritin 45.67 mkg/L М 20 - 280 ; Ж 10 - 140
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 6.5 fL 7.5-11.0
 Благодаря ви!

# 142
Здравей, вярно не е много нисък чак В12, но си е дефицит според мен и няма да е лошо да вземеш поне някакви таблетки подезични. Отделно желязото ти е на долната граница, мисля че и за него трябва да вземеш мерки.

# 143
  • Бургас
Здравей, вярно не е много нисък чак В12, но си е дефицит според мен и няма да е лошо да вземеш поне някакви таблетки подезични. Отделно желязото ти е на долната граница, мисля че и за него трябва да вземеш мерки.

Точно така, Б12 е в лек дефицит, а желязото е ниско.

# 144
Лилина, съветвам те да отидеш на хематолог. Едно, че желязото ти е ниско, но и ЖСК ти е нисък. Той също е важен за усвояване на желязото. Отделно и да си каже мнението за В12. А може и да иска да види и други показатели.
Казвам ти го от личен опит, защото и моята ЛЛ каза, че всичко е наред, а хематолога ококори очи при резултатите и каза, че ако това е "наред" личната да си скъса дипломата. При мен също бяха на долни граници.

# 145
Лилина, съветвам те да отидеш на хематолог. Едно, че желязото ти е ниско, но и ЖСК ти е нисък. Той също е важен за усвояване на желязото. Отделно и да си каже мнението за В12. А може и да иска да види и други показатели.
Казвам ти го от личен опит, защото и моята ЛЛ каза, че всичко е наред, а хематолога ококори очи при резултатите и каза, че ако това е "наред" личната да си скъса дипломата. При мен също бяха на долни граници.

Благодаря.Задължително ще направя и консултация с хематолог.

# 146
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, изчетох темата с голям интерес. При мен ситуацията е по-сложна и имам нужда от съвет към какъв лекар за начало да се насоча. По майчинство съм с осем месечно бебе. Отдавна не се кърмим. Като цяло съм много, адски нервна, а същевременно и изморена. Причината не е в детето, защото е много спокоен и спи блаженно дълги часове Simple Smile Имам проблеми с цикъла, но АГ казва, че по изследвания няма нищо. Косата, кожата и ноктите ми са в ужасно състояние от чного време, но става все по-зле. Имам и главоболие почти ежедневно. Храня се нормално, но почти не ям плодове и зеленчуци, по-лошото е че залитам към солта(всичко ми е безсолно) и захарта в огромни количества. Не пия и много вода, дори когато си налагам и се насилвам, повече от 1.2л немога да приема.
Съжалявам за дългото писание, но се надявам някой да ме посъветва

# 147
Моя съвет е да си провериш щитовидната жлеза всичките симптоми ми клонят натам, т.е. отиди на ендокринолог Peace

# 148
  • Бургас
Като цяло съм много, адски нервна, а същевременно и изморена. Причината не е в детето, защото е много спокоен и спи блаженно дълги часове Simple Smile Имам проблеми с цикъла, но АГ казва, че по изследвания няма нищо. Косата, кожата и ноктите ми са в ужасно състояние от чного време, но става все по-зле. Имам и главоболие почти ежедневно.
Това са класически симптоми за Хашимото и хипотиреоидизъм. Може и на друго да се дължи, но най-добре наистина си провери щитовидните хормони, антитела и жлезата на ехограф. И не пускай само ТСХ, а пълния пакет:ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ, плюс ехограф и консултация с ендокринолог.
Не разбрах стойността на Б12 каква ти е?

# 149
  • Sofia, Bulgaria
още нищо не съм изследвала, но преди бременността имах подобни оплаквания и бях ходила на ехограф и ми бяха казали, че са ок, но сега се сещам че ме предупреди лекарката да се прегледам пак ако раждам.... За стойностите бяха близо до нормалните и не пих нищо, освен сънотворни, защото неможех изобщо да спя. По казаното от вас да разбирам, че ми трябва направление за ендокринолог и те да ми назначат изследвания. Ако имате идея за някой добър по ЗК в София - пишете. Много благодаря за насоките  Hug

Общи условия

Активация на акаунт