Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 2

• 74 566
  • 933
  •   1
Отговори
# 585
Моето питане е относно новата полудневна форма в детските градини, само така имам шанс детето ми да бъде прието в държавна детска градина в квартала. Другото, което разбрах е, че след шестмесечно посещение ще получи допълнителна точка (аналогично на самостоятелните ясли), но имам опасения, че няма да се отпуснат свободни бройки в градините.

# 586
Здравейте,
Има шанс дъщеря ми да бъде приета в СДЯ, на територията на Столична община. Понеже ще пътуваме на 15.05, ме интересува, дали бележката от работодател, удостоверяваща адрес на месторабота, може да бъде издадена преди датата на класиране? Като под „преди”, имам предвид две седмици по рано. Просто ми се иска да събера документите предварително.
Благодаря.

# 587
  • София
Трябва да е с дата по време на двете седмици срок за записване. Може да ви я напишат и просто да сложат датата, в деня в който я взимате.

# 588
Благодаря

# 589
  • Sofia
Моето питане е относно новата полудневна форма в детските градини, ... но имам опасения, че няма да се отпуснат свободни бройки в градините.
Другото, което разбрах е, че след шестмесечно посещение ще получи допълнителна точка (аналогично на самостоятелните ясли)

Свободните бройки за почасова организация вече ги обявиха заедно с тези за целодневна организация. Пише, че тази форма важи за 3 и 4 годишните, но аз съм я виждала само за набор 2014 (говоря за градини, които съм гледала). Така че ако на страницата на дадения район и набор не ви се появяват градини с почасова организация като например тук :https://kg.sofia.bg/isodz/spots/by-region/10/2014 значи, че просто не предлагат тази услуга.

За шестмесечно посещение под формата на почасова организация, което дава допълнителна точка чувам за пръв път  newsm78. Тук не пише нищо за даване на допълнителна точка https://kg.sofia.bg/isodz/news/1524, но знам ли?

# 590
  • София
К6 е за тази точка. Ако ходи 6м. преди записване получава точка. Като при СДЯ.

# 591
При работещ родител, който е самоосигуряващо се лице има ли изискване за брой месеци с внесени осигуровки преди класиране на детето?

# 592
  • Sofia
К6 е за тази точка. Ако ходи 6м. преди записване получава точка. Като при СДЯ.
Да, сега видях, че са го добавили като критерий

# 593
Мда, не се изразих добре.
Детето е набор 2014 и сега има шанс да го приемат в полудневна форма в близката градина, което ще бъде супер за година-две. Но после май няма гаранция, че ще излязат свободни бройки за целодневна форма на обучение или греша?

# 594
  • Sofia
Да, така е, няма гаранция. Свободни места обявяват най-вече за първа група. След това е до късмет дали ще има напуснали деца, които да освободят места. Свободните места за горните групи са по-малко отколкото за първа, но гледам, че и чакащите са доста по-малко (може би зависи и от градините дали са желани). 

Все още има училища, които предлагат предучилищни групи от 5 год. възраст, така че и това е вариант.

# 595
  • София
Трябва да е с дата по време на двете седмици срок за записване. Може да ви я напишат и просто да сложат датата, в деня в който я взимате.

Здравейте,

Аз вече изкарах бележките от работодателите. Сега търсих къде е написано за сроковете на издаването им в наредбата, но не открих къде пише. Можете ли да ме ориентирате - в кой раздел е или пък ако е в системата някъде написано, къде точно? Притеснявам се ако трябва да се изкарат в момента на записване, дали няма да ми направят проблем от детската градина. А за адресната регистрация пък е точно обратното - трябва да е преди датата на класиране, до колкото си спомням.

# 596
  • Sofia
Здравейте katya_pk, за адресната регистрация се изисква да е от преди това, защото идеята е да не сте си изкарали такава само за записването. Simple Smile и си го пише изрично в правилата.
Относно датата на служебната бележка от работодател и аз никъде не намирам, че трябва да е задължително след датата на класиране.
Мисля да задам въпроса към ИСОДЗ.

# 597
  • София
Аз вече изкарах бележките от работодателите. Сега търсих къде е написано за сроковете на издаването им в наредбата, но не открих къде пише. Можете ли да ме ориентирате - в кой раздел е или пък ако е в системата някъде написано, къде точно? Притеснявам се ако трябва да се изкарат в момента на записване, дали няма да ми направят проблем от детската градина. А за адресната регистрация пък е точно обратното - трябва да е преди датата на класиране, до колкото си спомням.
Адресната регистрация трябва да е преди датата на класиране, за да не си смените адреса след това и да не сте използвали неправомерно това предимство.
Същото важи и за служебната бележка. Трябва да работите към момента на класиране, за да можете да използвате точка по този критерий. С бележка издадена месец по-рано не може да се докаже, че към момента на класиране родителя все още е в трудово-правни отношения с работодателя издал бележката. Затова тя се издава след класирането и се адресира до конкретното ДЗ.

# 598
  • София
Мислех, че съм приключила въпроса с детските градини, но ето, че пак стои на дневен ред. Миналата година успяхме за запишем малката в ясла близо до работата и на двамата с мъжа ми и ето, че си сменихме и адреса и работите и сега тази ясла изобщо не ни е удобна. В новия квартал от 17 ясли и ОДЗ-та има места само в 4 за нейния набор - всичките ясли, т.е. догодина евентуално пак ни чака местене, ако изобщо се класира в някое от тези... Малко се напрягам...

# 599
Здравейте, сигурно вече е обсъждано, но няма как да изчета всички теми назад. Може ли някой да ме осветли какво се случва на 1-во класиране в следния случай :
Кандидат-ясленчето ми е с 9.2 точки, със същия брой точки са още 6 деца (общо 7) за 6 свободни места в общата опашка. с повече точки няма засега. Как работи алгоритъма - в ръководството пише "1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий. " Това какво значи - няма да класират 6 от тези 7 деца, а първо ще ги съберат с опашката по соц.критерии, и тогава ще класират вече единната опашка ? Значи, ако си стоят 6 деца, те ще се класират, ако са 7, са прецакани и ги събират с тези по соц критерии, но с точките им по общ критерии, което пак прави списъка по-голям ? Правилно ли разбирам ?
Благодаря предварително !

Общи условия

Активация на акаунт