Да подам ли сигнал в социални грижи?

• 25 825
  • 171
  •   1
Отговори
# 45
Ако за крясъци и рев се звънеше на социалните, сигурна съм, че тук половина ще имаме работа с тях. Аз например гледам да не повишавам тон, но след 10-тото повтаряне на "Измий се, пишкай, яж, не си бъркай в носа, събери си дрехите, обуй си обувките" и т.н., освен повишаване на тон, друго не действа.
Ако нещо пък не стане по неговата - не разрешавам шоколад, телевизия, излизане по джапанки на студа и т.н. се започва велик рев.....
Та...... Crazy

# 46
Ако за крясъци и рев се звънеше на социалните, сигурна съм, че тук половина ще имаме работа с тях. Аз например гледам да не повишавам тон, но след 10-тото повтаряне на "Измий се, пишкай, яж, не си бъркай в носа, събери си дрехите, обуй си обувките" и т.н., освен повишаване на тон, друго не действа.
Ако нещо пък не стане по неговата - не разрешавам шоколад, телевизия, излизане по джапанки на студа и т.н. се започва велик рев.....
Та...... Crazy

Твоите викове пак са добре. Ние в момента сме на 'Не пикай върху брат си' (голям кеф е като влезнат във ваната да се опитват да се препикават) и 'Не ближи бебето' (не знам това кой го измисли, но се редуват да му теглят по един тигел върху главата докато не гледам). Представям си как звучи от страни  Rolling Eyes

# 47
Айде, от мене да мине, ще напиша и любимото си, което сигурно е изпратило съседите в тих потрес. Слава Богу, наложи ми се да го ползвам само веднъж:

- Не слизай от тоалетната докато акаш. Ти нормален ли си?! (последното биде извикано доволно високо, разбира се. Сигурно съм увредила дИтето за вечни времена с грубостта си. Е, и той мене с това дето трябваше да изчистя от плочките после, но карай....те майчините нерви край нямат  Rolling Eyes )

# 48
Според мен подай. Те ще извършат проверка и ако детето е в риск ще вземат мерки. Ако не е - най-много родителите да се стреснат и да се замислят как си отглеждат детето. Не е нормално да плаче постоянно и постоянно да крещят.

Имахме такъв случай със съседката под нас. Когато се нанесохме в апартамента вече имаше бебе. Няколко месеца се чуваше рев и тропане посред нощ все едно се местят мебели и истерично крещене. Един ден видях детето да лази по стълбите съвсем голо и наакано. Тя като ме видя ведага си го прибра, смотолеви извинение и си затвори вратата на апартамента. Започнах и аз да се чудя дали да се обадя на социалните, но както другите да ти писали - какво разбирам аз от деца, та да се меся. Така и не се обадих. След месец или два социалните наистина й взеха детето, беше се обадил съседът до нея (разбрах от него). Оказа се, че това е четвъртото й дете. По-големите две са при родителите й, третото беше някъде в приемно семейство, с бебето не знам какво стана. После съседката се изнесе и край на историята. След като се изнесе хамали вадеха нещата й от апартамента - не мога да ти опиша какво беше   Sick. Представи си най-мръсната бърлога на клошари. Влачила е неща от кофите. Акано навсякъде, замазано, изсъхнало и непочистено, миризма на урина...съвестта ме гризеше, че не се обадих по-рано.

Последна редакция: ср, 22 фев 2017, 10:16 от Анонимен

# 49
Мисля,че случаят описан по-горе е от изключенията.Но не може наистина за всяко ревящо дете да се търсят социалните служби.Мойто  като малко беше от ревливите и инатливи.На приятелката ми и двете деца с разлика 2год.пищяха от сутрин до вечер.И на двете ни съседите споменаваха,че ние чуват да викаме.След време казваха:спря да плаче. Simple SmileДва пъти,когато сме били на почивка имахме такива съседи.Чувах ги хората говорят,убеждават,накрая викнат.Да не мислиш,че сме го правили за удоволствие?
Съседите до един наш апартамент,в който не живеем са ''бежанци''.Добре,че не съм там.Знам от съседите,че неколкократно мъжа е пребивал жена си.Съседи са я спасявали окървавена с бебе на ръце.Идвала е полиция.С тях никога не са идвали социалните.Иначе много се говори за деца в риск.

# 50
Авторката не се чуди дали да вика социални за ревящо дете, а за семейство, при което детето е свидетел на ежедневни (и нощни) скандали между родителите, и му се крещи при най-малкия повод. Интересно ми е защо в СО темите за разводите, подобно отношение се приема масово за домашно насилие, а тук - за нещо нормално.

# 51
Дъщеря ми имаше един период,в който ревеше постоянно докато сме вкъщи. Беше посред лято и неможех да я държа постоянно навън. Просто в мига,в който се приберем вкъщи тя ставаше друго дете. Рев,пищене,хвърляше играчки,аз съответно подвиквах. Имахме съседи които постоянно питаха защо плаче ooooh! ами защо,защото е на 2 години,за това. Да не ви казвам като махнахме биберона и реши в 3 през ноща,че си го иска. Същия съсед на другия ден ми каза,че е искал да се качи у нас,да види какво става.

# 52
  • София
Не е работа на авторката или на съседи по принцип да разследват дали става или не става въпрос за насилие. "Работата" на съседите е, ако имат съмнения за такова, да подадат сигнал. ДАЗД или подобна институция трябва да разследват, не съседите.

# 53
Ами да се беше качил съседа на ARIA* да види какво става.Някои хора изглежда са имали само кротки,спокойни деца.Айде да не си говорим за пубертети.Не просто слушат силно музика,ами и какви разправии имат с родителите.Пак крясъци,докато мине възрастта. Peace

# 54
  • София
Освен ако не е домоуправител, не е негова работа "да се качва и да вижда". А и тя въобще не е длъжна да го пуска.

# 55
Мисля,че случаят описан по-горе е от изключенията.Но не може наистина за всяко ревящо дете да се търсят социалните служби.Мойто  като малко беше от ревливите и инатливи.На приятелката ми и двете деца с разлика 2год.пищяха от сутрин до вечер.И на двете ни съседите споменаваха,че ние чуват да викаме.След време казваха:спря да плаче. Simple SmileДва пъти,когато сме били на почивка имахме такива съседи.Чувах ги хората говорят,убеждават,накрая викнат.Да не мислиш,че сме го правили за удоволствие?
Съседите до един наш апартамент,в който не живеем са ''бежанци''.Добре,че не съм там.Знам от съседите,че неколкократно мъжа е пребивал жена си.Съседи са я спасявали окървавена с бебе на ръце.Идвала е полиция.С тях никога не са идвали социалните.Иначе много се говори за деца в риск.

Стига де. Разбира се, че никаква работа нямат социалните в този случай. Трябва да сме толерантни, все пак. При мюсюлманите педофилията спрямо чуждите и собствените деца, както и пребиването им (и на жените) е културна особеност и трябва да се уважава. Ние кОлтурни люди ли сме или какво?

# 56
Ще се поправя!Как не се сетих,че има толерантни съседи там?!Мисълта ми беше,че в др.страни при такива сигнали полицията вече се е обадила на социалните.В това отношение,нашите полицаи са по-толерантни. Mr. GreenПреди 3год.при такова ''събитие'' един съсед се е опитал да хване на площадката побойника,онзи бил по-бърз.Жената влязла да види сирийката,на стол в другата стая лежало и се деряло пеленачето. Sad

# 57
  • Русе, България
Не веднъж съм писала във форума, как идва патрулка и свети с прожектор към дома ни, след като някой съсед се беше обадил за плачещо дете у дома. Това беше преди около четири години и половина, а поводът за плач - отбиване.  Confused Понеже драмата беше всяка нощ в продължение на седмица, едната от вечерите някой просто е решил да действа, вярвам от чиста загриженост; не зная кой е бил, но, който и да е, не мога да се сърдя.

За ситуацията, описана в темата, виждам два варианта. Ако авторката има "приказка" със семейството, нека добронамерено предложи помощ - понякога трийсетина минути да вземе детето при себе си (ако е удобно), за да може майката да събере мислите в главата си и да си тегли един душ на спокойствие, са като манна небесна. Ако като съседи не са близки, а само на "здравей-здрасти", или не иска да поема отговорност, взимайки за кратко детето, може да се обади на дадения телефон и да сподели притесненията си.

Моят опит ми говори, че в полицията или в другите институции не работят зверове, а хора, които в най-лошия случай са апатични и незаинтересовани от работата си, а в общия такъв - вършат задълженията си в рамките на правомощията, които имат. И ако с детето всичко е на ред, няма да има никакви последствия за семейството. Ако то е реално под заплаха, което компетентните лица трябва да преценят, е в пъти по-добре да се действа навременно.

# 58
  • Стара Загора
Ако то е реално под заплаха, което компетентните лица трябва да преценят, е в пъти по-добре да се действа навременно.
Ето това ме интересува, в какво се изразява и какво значи да се действа, не бюрокрацията и бумащината на институциите, а какво реално ще спечели детето от това?

# 59
Добре че моите съседи, колкото и да са тъпи, не са чак такива кретени, че да ме сигнализират, когато децата ми са ревяли или съм крещяла по тях. Има деца, които реват много - малкият ми син е такъв - откакто се роди, отвори огромната си паст и не я затвори докато не стана на година и половина. Ревеше непрестанно и по много, такъв и до днес - лесно се разревава и на всичко реагира с рев. Съседите не спяха с нас, а от недоспиването и вечният рев аз бях изнервена до краен предел и виках често по другото дете и по мъжа ми.
Отделно, помисли си в какво се набъркваш, защото сигналът ще е анонимен, но веднага ще се разбере кой точно го е подал, в блоковете не разчитай на анонимност. И лично аз, ако съм на мястото на родителите и някаква загрижена мърла ми създаде подобен проблем, просто ще платя да я пребият, най-малкото да ѝ счупят носа като мил съседски поздрав  Peace

Общи условия

Активация на акаунт