Гледах! Хареса ми! Препоръчвам го! Искам да споделя... LI

• 162 509
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Той е за деца до 13 години,. А Блейд рънър е някаква зверска скука. Чакаш нещо да се случи и си гледаш нетърпеливо часовника.

# 631
  • с трима мъже :)

Не се отваря линка, но имам предвид този, който сега предстои да излезе в кината.

Честно казано, помислих си, че за нов говориш Simple Smile
Иначе аз тук съм пуснала линк към стара версия.

Ами ... чакаме новия Simple Smile Ще е интересно Simple Smile

# 632
  • В Космоса
El bar - много  яка черна комедия. Супер гнусна на моменти, обаче много се хилих.

# 633
  • В царството на игрите:)
Снощи ходих на "Вездъсъщия". Идеално прекарани 2 часа. Филмът много ми хареса, актьорите, играта...Въобще - доволна съм Peace

# 634
Препоръчвам Annemin Yarasi - http://www.imdb.com/title/tt4994736/ Филм за момче, което навършва пълнолетие и напуска сиропиталището, в което е израстнало,  и търси биологичните си родители. Заживява в семейството на мъжа, за когото предполага, че е биологичния му баща.  Филмът ми хареса, макар да е на турски.

# 635
Гледах "Contratiempo"  по препиръки от тук. Страхотен! Държи в напрежвние до сами край, много неочаквни обрати иии супер е!
Ще помоля за препоръка за филм, свързан с робството (наскоро четох"Чичо Томовата колиба" и ми се гледа нещо с тази тематика). Гледала съм The Help и за  едни математички-негърки. Искам нещо по -драматично Blush
Roots http://www.imdb.com/title/tt3315386/?ref_=nv_sr_2

# 636
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Предупреждавам, надолу има спойлери, или поне има за незапознатите с античния театър.

The Killing of a Sacred Deer
До вчера не бях гледала филм на гръцката сензация Йоргос Лантимос ('Омарът" не ме привлече достатъчно със сюжет, за да превъзмогна неприязънта си към Фарел, а "Кучешки зъб" ме плаши леко), но тези дни мисля да коригирам пропуска си. След снощната прожекция на The Killing of a Sacred Deer вярвам, че режисьорът притежава не само талант, но и творческа зрялост, и впечатляваща артистична култура, обещаващи вълнуващи кино-мигове, а самият филм е от много, много малкото, които мога убедено да нарека "шедьовър".
Ако името не ви подсказва, то всички ревюта ще ви осведомят, че сценарият е базиран на антична трагедия, и по-конкретно- "Ифигения в Авлида" на Еврипид. Грубо преразказан, сюжетът е следният- на път към Троя, гръцката флотилия бива спряна от лоши метеорологични условия в Авлида. Установявайки, че бурите са изпратени от богиня Артемида като наказание за Агамемнон, убил една от свещените кошути в нейните гори, останалите предводители успяват да принудят царя на Аргос да се съгласи да принесе в жертва красивата си дъщеря Ифигения. Въпреки застъпничеството на Ахил, трогнат от молбите на майката на момичето Клитемнестра, жертвоприношението се състои, като според различните автори Ифигения или умира, или е спасена от самата богиня, ставайки жрица в нейния храм. Филмът следва сюжета на трагедията, приобщавайки към него елементи от целия епос "Орестия" (дело на Есхил, Софокъл и Еврипид), проследяващ съдбата на Клитемнестра, убила съпруга си Агамемнон при завръщането му от Троя, и децата им Електра и Орест, отмъстили за смъртта на баща си с майцеубийство. Героите във филма са, както следва:
Стивън Мърфи (Колин Фарел) е Агамемнон, съгрешилият пред богинята баща
Ана Мърфи (Никол Кидман) е Клитемнестра
Ким Мърфи (Рафи Касиди) е Електра, подстрекателка към убийство, изкусителка и егоистка
Боб Мърфи (прекрасният Съни Сълич) е Орест, най-трагичната фигура в многоъгълника
и бъдещата суперзвезда на британския остров Бари Коган е Мартин, или иначе казано- богинята отмъстителка Артемида.
Престъплението в модерен вариант е лекарска небрежност- Стивън е отговорен за смъртта на бащата на Мартин на операционната маса. Опитвайки се да изкупи вината си, той се сближава с момчето, кани го у дома си, запознава го с децата си, но малкият се държи все по-странно и по-странно, до момента, в който в дома на Стивън и Ана започват да се случват ужасяващи неща и дилемата е поставена на масата- Стивън трябва да избере кой член от семейството си да превърне в изкупителна жертва за своя грях.
Филмът започва мудно, наситен с хипер странен диалог и действия на героите, в които абсурдният хумор се бори за надмощие с чистата перверзия. Съпрузите имат странни сексуални фетиши; децата са нездраво зрели за годините си; колегите в болницата са чисто и просто странни; на официалните приеми познати говорят за първата менструация на децата си; и т.н. С разкриване на централния проблем филмът от странен се превръща в ужасяващ; напрежението се покачва, нивото на перверзия също, до момента, в който няма зрител в залата, чиито вътрешности да не са на възел; хуморът става болезнен; зъби късат гола плът; светлината в интериорите изчезва; музиката достига кресчендо .... и така до финалния изстрел и присъдата.
Характерно за античните трагедии е, че наказанието е винаги за живите. Те са тези, които носят вината и които, оставайки живи, продължават линията на страданието. Така е и тук- жертвеното агне е най-малко противният от всички персонажи, най-невинният, а грешниците са живи, но оголени в своя порок. Разобличението на богатото семейство е всеобхватно. Борейки се със зъби и нокти да живеят, всички разкриват най-отвратителните си черти- бащата е неспособен да поеме отговорност за своето престъпление; дъщерята манипулира и подстрекава към убийството на братчето си; майката е готова да жертва децата си, за да не бъде самата тя жертва; момчето е безхарактерно и неспособно да се бори за живота си. А богинята, богинята е всемогъща и нейната мощ е отвратителна в своята безнаказаност. Шапка долу пред младото британче, толкова е противно и гнусно, че от минута едно до финалните надписи ми се искаше да го видя накълцан на малки парченца. Още не мога да реша дали е неземно талантливо това момче, или супер гадната му нагла муцуна върши цялата работа вместо него. Ще ми се да го видя убедителен в положителна роля и тогава ще го обявя с чисто сърце за бъдеща легенда (в "Дюнкерк" обаче ролята му беше положителна и пак исках да се удави възможно най-скоро, та не знам)
Фарел е прекрасен отново, макар и според мен гъстата брада да не му правеше голяма услуга- той има супер изразителна мимика, а тук беше ограбен от нея и се налагаше да изрази разкъсващи емоции само с очи. Справи се брилянтно с това.
Кидман отново получава възможност да върши най-любимата си актьорска дейност, сиреч да се разкарва по бразилска прическа на екран поне десетина минути. Останалото е типично за нея- лисича наглост, съчетана с поза на страдалница. Струва ми се, че няма по-идеална Клитемнестра от нея, не защото е най-талантливата актриса на матронна възраст, а защото е една от тези с най-нездраво излъчване. Много е добра в подобни шокиращи филми, и този не е изключение.
Двете деца са идеално подбрани за ролите си, и идеално красиви, надявам се да имаме възможност да ги гледаме още.

Няколко думи и за режисурата, която превръща този филм от шокиращ и шокиращо претенциозен арт-продукт в уникално произведение на изкуството. Изумително е майсторството, с което Лантимос използва знанието си за античния театър и сценография, адаптиртайки го в модерна среда на кино-екран. Декорите с изчистената си простота, заснемането с мащабни кадри отгоре (като от високи места на амфитеатър), стълбите, притъмнените помещения, редуването на оглушителна тишина с драматична и натрапчива музика, вкарването на хор (да, има и хор, точно като на антична сцена), позиционирането на камерата спрямо фигурите на актьорите- всичко е така премислено и изчислено, че да се почувстваме като в модерна възстановка на видяното от атинските зрители столетия преди Христа. Възхитителна режисура, каквато аз лично не съм виждала от много, много време, но и възхитителен творчески интелект, и безкрайно уважение към хилядолетната традиция на сценичните изкуства. Лантимос е брилянтен, брилянтен творец, следете го! Аз поне ще го правя.

# 637
  • някъде
El bar - много  яка черна комедия. Супер гнусна на моменти, обаче много се хилих.
И ние я гледахме с мъжа ми, нямахме търпение да свърши, не ни хареса.

# 638
Lady Macbeth / Лейди Макбет (2016)

http://www.imdb.com/title/tt4291600/

Силен,тежък филм !! По романа на на руския писател, драматург и журналист Николай Лесков.Препоръчвам !!

# 639
Гледах снощи препоръчания италиански филм “Перфектни непознати” и страшно много ми хареса. Може ли препоръка за подобен? Дори да не е такъв сюжета, но да е в този дух.

# 640
  • София
Le Prenom е подобен - http://m.imdb.com/title/tt2179121/

# 641
Гледах "Contratiempo"  по препиръки от тук. Страхотен! Държи в напрежвние до сами край, много неочаквни обрати иии супер е!
Ще помоля за препоръка за филм, свързан с робството (наскоро четох"Чичо Томовата колиба" и ми се гледа нещо с тази тематика). Гледала съм The Help и за  едни математички-негърки. Искам нещо по -драматично Blush
Roots http://www.imdb.com/title/tt3315386/?ref_=nv_sr_2
О, този беше много увлекателен. Набързо го изгледах.

# 642
Mерси, тегля го.

Мerelenda, сигурно си го гледала , но за всеки случай го давам The Help http://www.imdb.com/title/tt1454029/?ref_=nm_flmg_act_33

# 643
Не, не съм. Макар добрите отзиви, откакто излезе, още от постера нещо ме отблъскваше да го гледам "това женско царство", но май ще взема наистина вече да го изтегля.

# 644
Оо, гледай го, няма да съжаляваш.
The Prenom нещо ми вървят скучно първите 30 минути..

Общи условия

Активация на акаунт