5-и клас – не му се учи. Вие как се справяте?

• 67 084
  • 1 161
  •   1
Отговори
# 75

За 7 клас си правя следната сметка. Тъй като има много избор, и имам опит с редене на желания от ДГ, ще приложа подобен метод - някоя средна, възможна и близка гимназия по-отпред. Правилно ли разсъждавам?

Зависи. Нека дойде това време, че нещата се променят, както виждаш. Тази година-отново.
Зависи и от самото дете тогава-то също търпи развитие и промяна до тогава.
Иначе-има достатъчно, както ти ги наричаш, средни добри училища, т.е. може да не е от списъка в топ 5 елитни гимназии. Просто целия този хаос, напън, излиза извън всякакви граници. Става истерично в 7 клас. Имам достатъчно наблюдения над деца, завършващи и не топ 5 гимназии в града-нормални, чудесни, спокойни деца, взеха си матурите в 12 клас със същия успех като другарчето от испанската, учат където са избрали след това също. Т.е. ако сте от тези, които не са в някоя от 5-те елитни гимназии за града-нищо фатално няма и няма да пропаднат децата, напротив-завършват по абсолютно същия начин като другите. Peace

# 76
  • София
Я да си кажа мъката. Понеже в момента преподавам английски, български за 6 и 7 клас и български за чужденци. Няма ли да направят един човешки учебник по български!!! Как може да са направени поне 10 системи по английски, а по български да е такава трагедия! Ми да го препишат бе!  Mr. Green
Някой ден ще седна и аз ще направя всичко както си трябва - учебник, тетрадка, учителски, диск и онлайн. Обещавам.

Променят се нещата, затова не си давам много зор.
А моята един ден иска езикова, на другия ден информатика, на следващия - ветеринарна, приложна и т.н.

# 77
Ами съжалявам да го кажа-но ходенето на училище в този му вид е пълна загуба на време.
Моето дете не научава нищо там, а ходи при такива като теб, за да го научи навън. В училище ходи, само защото така трябва и ще и пишат отсъствие. Дремят (опитват се да слуша), защото е скучно, слушат дежурното конско на всеки един учител, след което се прибира и хуква по уроци, за да и го преподадат същото това после други.
И всъщност, ти не откриваш топлата вода, пиша го за стотен път-това е ниша, която се държи (мое лично мнение) умишлено така. Същите учители от училище после преподават у тях на децата. Значи-можело. И затова и съществуват школите. Значи-може. И затова са точно в този период за подготовка-5-7 клас. Нищо не е случайно. И всеки си има модела и начина, да преподаде същия този материал, по тези учебни програми достъпно, когато му вкарваш едни 30 лв на час. Школите си имат сборници, дискове, собствени разработени тестове. Бизнеса цъфти.

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 10:29 от smetanapalata

# 78
  • Варна
Да се оплача,че довечера съм на родителска среща.Хич не ми се ходи,омръзна ми да слушам,че дисциплината е под всякаква критика,че не слушат,говорят в час и си играят на телефоните.Само ние родителите ли сме виновни.Защо не могат да ги строят и да има минимална дисциплина.Как не можеш да накараш едно 11 годишно дете да прибере телефона и ако не слуша поне да не пречи на останалите.Акъла не ми го побира,какво им става на тез деца Tired

# 79
"5ти клас - не му се учи. Вие как се справяте?" -> Може би малко строго и кофти да прозвучи, но разбери кое нещо му е любимо...на децата в тази възраст е много вероятно това да бъде таблет/телефон/компютър -> просто му ги забраняваш докато не изпълни това, което казваш и всичко ще е окей.
Вече е направено.

# 80
Да се оплача,че довечера съм на родителска среща.Хич не ми се ходи,омръзна ми да слушам,че дисциплината е под всякаква критика,че не слушат,говорят в час и си играят на телефоните.Само ние родителите ли сме виновни.Защо не могат да ги строят и да има минимална дисциплина.Как не можеш да накараш едно 11 годишно дете да прибере телефона и ако не слуша поне да не пречи на останалите.Акъла не ми го побира,какво им става на тез деца Tired

Децата стигат до там, до където им позволи възрастният, в случая това е учителят. При нас има часове, в които децата мълчат-значи може. Защо после същите тези деца, при другия учител, са различни? Защото той се крие зад дневника по-често, или е с гръб и пише дежурно и сухо поредната задача пък който чул-чул, не му дреме.

# 81
За мен зубренето на уроци и разказването е пълна глупост. Хубаво е да се учат различните предмети във формата на опорни точки и сбит материал. Учителят да си предаде урока по учебника и след това да даде най - важното в сбит формат. Завършила съм немска гимназия и там от 8-и клас имахме само германци преподаватели, те нямаха нерви да слушат някой как каканиже пред дъската и ръси бисери и ни даваха 1 А4 страница в тетрадка материал, който искаха да знаем. После правеха писмени тестове на няколко урока.

В ЮК нямат учебници и работни тетрадки. Няма разказвателни уроци. Няма изпитване по предмети. Което е другата крайност защото средния англичанин няма обща култура и не го интересува нищо извън Великобритания. В този смисъл - бях пълна отличничка по всички предмети с изключение на математиката и сега помня не повече от 10% от разказвателните.

Не знаех честно казано колко се е изродила нашата образователна система, мислех че тук е голямата трагедия. Мс е 7-и клас на 12г и учи сам, но ни отне 2 г. постепенно да го приучим към самостоятелност. Тук нямат оценки, имат тестове на определен период и всеки срок предоставят school report дали е на необходимото ниво, под или над него. Аз само му подписвам дневника, имам онлайн достъп за това дали посещава училище, какво домашно има и дали го е предал.

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 10:49 от Stardust@

# 82
Системи различни има, има и различни деца. Въпросът е учителя да си свърши работата така, че да предаде по програма даденото. Аз тук не визирам дори учебниците-всеки учител има свободата да преразкаже по негов начин, независимо по кой учебник са. Има учители, които го могат. Други карат по учебника. Трети измислят трето, а четвърти стоят с гръб към децата и не им пука имат ли контакт или не.

В нашата система, ученикът е най-малкото звено. В нашата система са нанизани министерство (законотворци също), директори (делегирани бюджети), учители (частни уроци), родители (пари за частни уроци) и най-накрая изпадат децата.
В тази връзка-не са ви криви децата в 5 клас и дали и колко им се учи. Проблемът е във възрастните по веригата.

# 83
  • София
Няма ли нещо като занимални, където да помагат на учениците със задачите? Ако не - това си е истинска бизнес ниша ...
Нима?
Споделят майки с диплома на учители, че нямат търпението, желанието и възможността да помагат на едното или двете си деца, но биха се наели с желание да правят същото за още 15ина ученика в различни8 класове ли?

Щом мотивацията на детето куца то наистина трябва да се работи над това.

Ако родителите нямат възможност или желание да се занимават всяка вечер след работа с детето си то наистина е добре да се търси индивидуален учител за в къщи с частни уроци.

Школите и занималните не са на индивидуален признак и работата 1:1 за мен е по-добрият вариант. Това бяхме избрали и за нас.

Различно е, защото човек е в различна роля. Учителят не е майка на 20-те деца от класа, няма бъдещи очаквания, не умува $аз ли съм виновен$, него не го нападат роднини, познати и други хора на тема $защо твоето дете не е идеално, защо ти не си идеална$. С две думи родителят влага твърде много емоции, а това пречи. Децата също не очакват родителите да са им учители.

Глухарче, насила никого на нищо не можеш да научиш. Какво означава да налагали дисциплина в час, защото играели с телефоните? Да, материалът е гаден, скучен, труден, но не можем винаги и за всичко да ги оправдаваме. Какво сега, учителят на маймуна ли да се прави? Не помня в коя тема някой беше написал относно телефоните, че родител казал на учител да прибира телефоните в началото на часа, а учителят предложил родителят първо да прибере телефона на детето си. Най-лесно е учителите все да са виновни, защото трийсет пубери се правят на интересни. Ми, да им напишат двойките и неизвинените, и тогава всичко ще се оправи!

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 11:33 от Andariel

# 84
Андариел, не разбрах?

# 85
  • София
Глухарче, Ейджънт, и при нас е така.
Изобщо средния успех на нашата и останалите паралелки са показали тия дни на родителската, 4-4,50 е на всички класове. Това по БЕЛ, мат. и 1ви чужд език.
На вашите деца дават ли по 2 страници от УТ по математика и 3 задачи от  учебника? Много ли е това като домашно или е нормално според вас?

Ако детето ти се е превърнало в нещо като черна овца, а учителите вече по навик се оплакват, по-добре сменете училището, за да започнете начисто. Учителите вече са предубедени към детето, детето също към учителите, ти си изнервена до краен предел, и се получава един порочен кръг. Този кръг трябва да го разкъсате отнякъде. Идеята за курсове е добра, стига да намерите за петокласници по български и математика. Имате време дори през втория срок да го направите, за да не губите време до края на годината. Нещата няма да се подобрят, защото всички в триъгълника учител-дете-родител, са с определена позиция, от която няма да отстъпят. В пети клас не е толкова трудно да се преместите, дори може да се окажете в по-добро училище от сегашното.

стардъст, коментарът ми е по повод дипломата на родителите - че нямали търпение със своите, пък имали с чуждите.

Някой даде линк към темата за $начукване на канчето$. Когато едно дете напише, че търси алтернатива, това на прост език означава, че или го е страх, или не му се учи и се надява да избегне ученето и кандидатстването по магичен път. А приказки как нямало значение са дрън-дрън. Има неща, които децата на тази възраст се налага да приемат, още повече, че изпитите са едни и същи за всички, а не са някакво специално събитие, което се случва само на това дете. Каквото за другите - това и за него.

# 86

стардъст, коментарът ми е по повод дипломата на родителите - че нямали търпение със своите, пък имали с чуждите.

Цитат

Ако беше прочела коментарите ми след това щеше да схванеш смисъла зад по-горния. Имам диплома за учител по немски от България. Децата ми учат във Великобритания и системата е КОРЕННО различна. Не работя като учител - сегашната ми работа не е с деца и ми носи повече пари от това да работя като учител.  Уча с мд 2 пъти в седмицата, защото ме няма по 11 часа на ден, нямаме баби и други роднини да ни помагат. Да, понякога нямам нерви защото на нея не и се учи вече след като е била цял ден в училище, чела е книга и е имала максимум 1 час да хапне и да си почине. Това са деца, не роботи. Имам и домакински задължения след работа, малък частен бизнес, освен това накарай дете да учи след 6-7 вечерта. Тук няма смени - децата са на училище от 8.30 до 3.15. Ако се чудиш защо съм записала филология, а не друга специалност - математиката не ми вървеше навремето, бях добра в чуждите езици. Впоследствие се оказа че продажби и преговори ми се удават.
Ако децата ми учеха немски с удоволствие ще им помогна. Мога и да преподавам уроци, но немският език не се учи много тук. Мс учи испански и френски, с опция от догодина да избират също между руски и китайски. Естествено ако детето ми иска да учи руски ще сядам и уча с него - все нещо ми е останало в главата от преди 100г.

частната учителка идва в 4ч. и се занимава с децата преди аз да се прибера - тогава са по-концентрирани и продуктивни.

Извинявам се на другите потребители, че се повтарям, но се дразня когато някой заковава твърдения без да е чел.  Stop

# 87
  • София
не разбирам кое не ти хареса в поста ми, че реагираш така. Мислиш, че те нападам за нещо ли? Кое точно не съм разбрала, за да реагираш така?

# 88
Светът не е съставен само от отличници. Въпросът е как една четворка да не бъде представяна така, че все едно светът се свършва. Как на всяко дете да му се намери "място под слънцето".

# 89
  • Варна
Светът не е съставен само от отличници. Въпросът е как една четворка да не бъде представяна така, че все едно светът се свършва. Как на всяко дете да му се намери "място под слънцето".

Вярно е,явно трябва да се примирим,че децата ни не са генийчета  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт